Vše o dobíjení...alternátor,kontrolka dobíjení,napětí atd.
- Suri
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vše o dobíjení...alternátor,kontrolka dobíjení,napětí at
regulátor máš von? potom už musíš len páčiť medzi obalom rovnomerne a ono to povolí
Regulator je samozřejmě venku. Pačil jsem i u všech třech šroubů najednou, vždy se to jen napruží, až to už vypadlo, že víko praskne, ale nechce povolit.
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
zkus při páčení poklepat gumovou paličkou zadní stranu v místě ložiska , nebo ho upni za držák do svěráku a plochým šroubovákem dokola odklepávej zadní víko
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
A sundáváš to i se statorem? Stator je součástí zadního víka,nebo musíš vyšroubovat i ty 3 asi čtyřky šrouby a 6 co je výstup napětí.Jinak to může držet na můstku.
-
BandyBandy - FK
Může sem dát někdo ,elektrické chéma diodového můstku alternátoru? Myslím zapojení diod, když bych chtěl zkombinovat dva můsky na jeden funkční? Prosím.
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
1)je to obyčejný 3-fázový gretz
2)kam ho chceš nacpat,aby byl chlazen
3)je zbytečné tam přidávat diody,ty ti větší proud ani napětí nezajistí
Napětí je dáno regulátorem a proud průřezem vodičů vinutí.
Na mínus jsou 3 výkonové-kostra alternátoru
Na plus jsou 3 výkonové - výstup 6 šroub na zadním víku a z téhož bodu 3 pomocné pro vnitřní regulaci.
V každém středovém bodu kde je vstup ze statoru 2 vodiče jsou 3 diody.
2)kam ho chceš nacpat,aby byl chlazen
3)je zbytečné tam přidávat diody,ty ti větší proud ani napětí nezajistí
Napětí je dáno regulátorem a proud průřezem vodičů vinutí.
Na mínus jsou 3 výkonové-kostra alternátoru
Na plus jsou 3 výkonové - výstup 6 šroub na zadním víku a z téhož bodu 3 pomocné pro vnitřní regulaci.
V každém středovém bodu kde je vstup ze statoru 2 vodiče jsou 3 diody.
-
BandyBandy - FK
Já ho nechtěl spojit. To jsem to asi blbě napsal,já chtěl schéma jak jdou diody za sebou.Když bych udělal jeden ze dvou a možná ne stejných .To jen kdyby mi 70A můstek nepasoval na můj 55A.(rozměrově!!!)
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
toho se obávat nemusíš , obal ......prostě všechny základní díly jsou stejný
pokud chceš to schéma najdeš ho v : údržba a opravy .....š105 . 120 ....... a i v š 100 . 110 ......
pokud chceš to schéma najdeš ho v : údržba a opravy .....š105 . 120 ....... a i v š 100 . 110 ......
Díky všem za rady, víko drželo festovně jen na zadním ložisku. Sundal jsem ho stahovákem vlastní výroby, ze 3 šroubů, funguje na 100%. Až bude chvíli času, dám jsem fotky pro ostatní, aby to už nemuseli zádní víko páčit. Jinak alternátor opraven, byl hodně povolený můstek a ulomené 2 nožičky diod, postahoval jsem můstek , zaletoval nožičky, nový regulátor, očistil všechny kontakty. Ted dává na volnoběh 14,3V, se světly 14,2, + ventilátor na 2 -14,05 , takže supr hodnoty, jak nikdy předtím.
-
Amater
Zdravim ludia,
mám otázku, čítal som všetky témy o probléme s vybijaním batérky, no nenašiel som riešenie problému.
ide o to že testoval som batérku pri vypnutom motore a malo viac ako 500mA, po vytiahnutí (niektorých časom všetkých poistiek) bolo rovnaká hodnota... presnejšie som to zmerať nevedel pretože som mal len jednoduchý ampérmeter.
Chcel by som sa informovať či niekto nemá nápad čo to môže spôsobovať.. uvoľnený kábel, alebo ja neviem čokoľvek čo batérku kotví o kostru a vybíjaju to, nemám vôbec prehlad v tomto.
Ešte info pokial je auto vyťažené že sa s nim denne jazdi problém s batériou "že sa vybije" nastane tak na začiatku zimy.. teraz sa ale nejazdí s tým autom až tak často a za dva týždne sa dokáže vybiť batérka, Rádio je úplne odpojené, mám 1,3 bez vstrekovania rok 1999.
Chcem doriešiť tento problém, tak to momentálne riešim odpájaním batérky ked viem že auto nebudem používať dlhšie, nechcem kupovať novú dokiaľ to nedoriešim.
Vdaka za akúkoľvek radu.
mám otázku, čítal som všetky témy o probléme s vybijaním batérky, no nenašiel som riešenie problému.
ide o to že testoval som batérku pri vypnutom motore a malo viac ako 500mA, po vytiahnutí (niektorých časom všetkých poistiek) bolo rovnaká hodnota... presnejšie som to zmerať nevedel pretože som mal len jednoduchý ampérmeter.
Chcel by som sa informovať či niekto nemá nápad čo to môže spôsobovať.. uvoľnený kábel, alebo ja neviem čokoľvek čo batérku kotví o kostru a vybíjaju to, nemám vôbec prehlad v tomto.
Ešte info pokial je auto vyťažené že sa s nim denne jazdi problém s batériou "že sa vybije" nastane tak na začiatku zimy.. teraz sa ale nejazdí s tým autom až tak často a za dva týždne sa dokáže vybiť batérka, Rádio je úplne odpojené, mám 1,3 bez vstrekovania rok 1999.
Chcem doriešiť tento problém, tak to momentálne riešim odpájaním batérky ked viem že auto nebudem používať dlhšie, nechcem kupovať novú dokiaľ to nedoriešim.
Vdaka za akúkoľvek radu.
-
amater-svk - FK
Zdravim ludia,
mám otázku, čítal som viacero tém o probléme s vybijaním batérky, no nenašiel som riešenie problému.
Vdaka za akúkoľvek radu.
mám otázku, čítal som viacero tém o probléme s vybijaním batérky, no nenašiel som riešenie problému.
Vdaka za akúkoľvek radu.
skús odpojiť štartér a altík. tieto 2 "spotrebiče" nejdú cez poistky. môže tam byť nejaký zvod, napr od uhlikoveho prachu
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
Startfér by to dělat neměl,jelikož by musel být vadný kontakt na cívce,ikdyž ani to není vyloučeno,ale moh by to dělat altík.Odpoj výstupní kabel na altíku a změř odběr. Pak se ozvi.
Snad sem to zaradil dobre....zjistil sem ze mam na aute 18-19 voltu misto 11-14 
nevite co s tim? co je v riti na aute? diky
nevite co s tim? co je v riti na aute? diky
SERTE METAL V KOSTKÁCH !!!
určitě regulátor!
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
jj regulátor , ale třeba jenom visej uhlíky
snad mate pravdu....kamos si ho dnes vecer odvezl ze mi zitra da novej,tak uvidime,jinak uhliky rikal ze maji byt asi o 1cm delsi nebo jeste vic ted nevim 
ale vim ze je tam origo od vyroby takze 12 let
ale vim ze je tam origo od vyroby takze 12 let
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
A jakým měřákem jsi to měřil? Jelikož 19V to už by asi nesvítilo ani jedno světlo. Každopádně vyměnit regulátor. Kdyby visely uhlíky tak by se nenabudil.
vcera vymeneno....svitilo to ale jako prase,treba blinkry....a bylo to mereny takovym tim s tema dvema tyckama a ti displayem a otacecim koleckem 
-
zdeny90 - FK
Po nastartování svítí kontrolka dobíjení, po přidání plynu zhasne a už se znovu nerozsvítí, ani ve zvýšených otáčkách, ani na volnoběh->tedy Dobíjí, měřeno dle pal PC, Když se znovu nastartuje tak to dělá to samé. Alternátor po repasi ložisek, kotvy a regulátoru s uhlíkama. Jo a ještě před tím tam byl 55A a těď je tam 70A felda 1,3 r.v. 1995 předem díky za rady. Nemohu dojít čím to je, předtím to nedělalo.
zdeny90
zdeny90
proxc to resis kdyz uz se nerozsviti? me to dela jen obcas po nastartovani,ze sama nezhasne a musim ji pomoct 
-
zdeny90 - FK
Jinak bych to neřešil, jen mě zajímá proč to teďka dělá když je tam 70kovej altik a předtím tam byl 55kovej origo. Jestli náhodou neni něco s můstkem.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne čtv 29. zář 2011 15:54:42, celkem upraveno 1 x.
Důvod: citace odstraněna, viz pravidlo č.4
proste se nenabudí,třeba máš jinou řemenici,větší,u favoritů to byla samozřejmost že si musel proslápnout tak na 1500ot,on se pak nabudil a dobíjel
-
Návštěvník
Je normalni, ze 12V nabijecka ma napeti na svorkach 11V?
Pokud to napětí měříš na nabíječce nepřipojené k baterce (nebo žárovce), tak můžeš naměřit těch 11V, zvlášť když k tomu použiješ nějaký levnější multimetr.
-
Radino - FK
Při zhasnutém motoru 15,5 V. Při zapnutém 13,5 ,když k tomu přidám světla topení na 4 tak 14,5.
Jedu 5 km daleko a už při 3 km vidím že mi slábne přístrojová deska,zatáčím dup a kontrolka mazání motor vypne a nastartovat nejde.Startér cvakne.Tak nechám chvíli v klidu
a (baterka 13,5) zkouším to znovu trochu to motor protočí ale je to líné .Tak nevím kde je chyba......
Jedu 5 km daleko a už při 3 km vidím že mi slábne přístrojová deska,zatáčím dup a kontrolka mazání motor vypne a nastartovat nejde.Startér cvakne.Tak nechám chvíli v klidu
a (baterka 13,5) zkouším to znovu trochu to motor protočí ale je to líné .Tak nevím kde je chyba......
- SatandaS
- Kontaktovat uživatele:
řekl bych že ty hodnoty jsou malinko divný
zkus novéj regulátor napětí ale né činu ale origo stoji sice jednou tolik ale určitě se to vyplatí
asi 250kč
-
Radino - FK
jj zítra koupím a vyměním ...Taky jsem si myslel že by to mohlo být ono ...
Uvidíme no...Napíšu tu tak asi kolem 18 zítra...
Uvidíme no...Napíšu tu tak asi kolem 18 zítra...
Naposledy upravil(a) Jura_Favorit dne ned 09. říj 2011 11:33:31, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Odstraněna citace - viz. bod č. 4 Pravidel pro vkládání příspěvků!
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
Kde a jakým způsobem měříš,že při vypnutém motoru máš víc než při nastartovaném,to je nějaký nesmysl, pokud na to dupneš a rozsvítí se kontrolka oleje, tak je motor bez oleje,protože při zabrzdění se přeleje na bok a čerpadlo nemá co nasát.
-
Radino - FK
Kde?Venku.
Způsob?Multimetr.
Asi bez oleje nebude když je teďkom měněný ...A nepsal jsem že jsem na to dupnul a rozsvítila kontrolka mazání, ale za jízdy mi zhasnul motor a rozsvítila se mi kontrolka mazání .A už jsem nenastartoval .
Způsob?Multimetr.
Asi bez oleje nebude když je teďkom měněný ...A nepsal jsem že jsem na to dupnul a rozsvítila kontrolka mazání, ale za jízdy mi zhasnul motor a rozsvítila se mi kontrolka mazání .A už jsem nenastartoval .
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne pon 10. říj 2011 7:56:21, celkem upraveno 1 x.
Pokud je v multimetru vybita (nedostatecne nabita) baterie, ukazuje multimetr vetsi hodnouty, nez by mel. Asi ma spatnou referenci... To ale nevysvetluje to, ze mas pri zhaslem motoru vetsi napeti nez pri nastartovanem... 
I am a signature virus. Please help me spread by copying me into your signature.
-
Radino - FK
Byl jsem si koupit regulaci napětí namontoval překontroloval jsem kontakty.Napoprvé nic zkontroluji startér měl jsem jiný ale použitý tak jsem tam ty kable zkontroloval a ten s tím jazykem který se nasouvá do startéru tam lítal ale nastartoval jsem,ale něco mi klapalo v poj.skříni a nefungovalo nic ale jelo.Jel jsem za mechanikem zkontroloval elektriku a vše ok a řekl jsem mu že mám nový startér a on ho zkontroloval a řekl že je to tím trochu s tím pohrál a vše ok .Tak spokojenost ale doporučil mi koupit nový a ne použitý startér.... 
Naposledy upravil(a) Jura_Favorit dne pon 10. říj 2011 17:09:11, celkem upraveno 1 x.
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
Na zasouvací cívce startéru je žlutý káblík s konektorem.Jestli-že bude volný bude to dělat přesně to co píšeš.V pojistkovce to bude cvakat a nebudou svítit světla a nepůjdou další spotřebiče. Řádně očistit konektor případně zmáčknout např.kombin. nebo vyměnit.jestli-že budeš hledat je tu o tom tolik,že už by to moh být román o startéru a odlehčovacím relátku X.
-
6host - FK
zdravim,
nejak si porad nejsem jistej co mi na altiku odeslo,
dneska jedu a najednou jsem si vsiml ze kdyz motor vytocim lehce pred 3000 ot a vys tak sviti dobijeni, uplne ostre sviti, zadne skomirave svetlo,a jakmile klesnu pdo 3000 tak zhasne,tak jsem jel pod 3k aby to dobijelo,jenze to bohuzel neodbijelo vubec,akorat ze kontrolka nesvitila, je to spis regulator nebo mustek, popr vedel by nekdo s jistotou? ja mam podezreni na mustek protoze alt. sem kupoval rped 14dny repasovanej a ujel jsem s nim jen cca 1300km
Dekuji za info
nejak si porad nejsem jistej co mi na altiku odeslo,
dneska jedu a najednou jsem si vsiml ze kdyz motor vytocim lehce pred 3000 ot a vys tak sviti dobijeni, uplne ostre sviti, zadne skomirave svetlo,a jakmile klesnu pdo 3000 tak zhasne,tak jsem jel pod 3k aby to dobijelo,jenze to bohuzel neodbijelo vubec,akorat ze kontrolka nesvitila, je to spis regulator nebo mustek, popr vedel by nekdo s jistotou? ja mam podezreni na mustek protoze alt. sem kupoval rped 14dny repasovanej a ujel jsem s nim jen cca 1300km
Dekuji za info
zkus jinej regulátor myslím že jak to popisujes to ukazuje na něj
-
Integer - FK
dobijeni - napati
Ahojte.
Ja mám presne opačný problém.
Na volnobeh so zapnutými svetlami mám cca 12,5V
Vo vyšších otáčkach to kolísa od 13,2 do 13,6V.
Ale ak to vytočím nad 3000 - 3500 ot., tak sa rozsvieti kontrolka a napätie mám okolo 11V.
Auto ide normálne a potom ked znížim otáčky pod 3000, tak sa dá napätie do normálu ako keby sa nechumelilo.
batéria je v poho a altík má najazdených cca 50000km. Pred dvoma rokmi som menil regulátor napatia a aj teraz to tipujem na regulátor.
1,3MPi
Len chcem vediet váš názor. Aj som to tu hladal, ale nenasiel. idem ešte skúsiť.
Ja mám presne opačný problém.
Na volnobeh so zapnutými svetlami mám cca 12,5V
Vo vyšších otáčkach to kolísa od 13,2 do 13,6V.
Ale ak to vytočím nad 3000 - 3500 ot., tak sa rozsvieti kontrolka a napätie mám okolo 11V.
Auto ide normálne a potom ked znížim otáčky pod 3000, tak sa dá napätie do normálu ako keby sa nechumelilo.
batéria je v poho a altík má najazdených cca 50000km. Pred dvoma rokmi som menil regulátor napatia a aj teraz to tipujem na regulátor.
1,3MPi
Len chcem vediet váš názor. Aj som to tu hladal, ale nenasiel. idem ešte skúsiť.
Naposledy upravil(a) Jura_Favorit dne ned 16. říj 2011 17:42:57, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno - viz. bod č. 3 Pravidel pro vkládání příspěvků!
Důvod: Sloučeno - viz. bod č. 3 Pravidel pro vkládání příspěvků!
-
osobne
- Kontaktovat uživatele:
Je možné, aby v těch vysokých otáčkách prokluzoval řemen a tím nedobíjel alternátor baterii?
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
integer : sundej regulátor , zkoukni uhlíky délku / pohyb ve vedení , posviť si do altíku na sběrací kroužky jak mají vyjeté drážky , možná je budeš muset nechat přestružit
-
Integer - FK
No vytiahol som regulátor.
Jeden uhlík je asi o 5-6mm kratší ako druhý.
Ked som prstom prešiel po tých krúžkoch, tak jeden je fest s hlbokou drázkou.
Asi pojde von, stiahnem z tých krúžkov a dám nový regulátor.
Len mi napíšte aký je minimálny priemer na ktorý to môžem presústružiť.
Či sa mi neoplatí kúpiť nový rotor.
A asi mám aj ložiská vymeniť. že?
Jeden uhlík je asi o 5-6mm kratší ako druhý.
Ked som prstom prešiel po tých krúžkoch, tak jeden je fest s hlbokou drázkou.
Asi pojde von, stiahnem z tých krúžkov a dám nový regulátor.
Len mi napíšte aký je minimálny priemer na ktorý to môžem presústružiť.
Či sa mi neoplatí kúpiť nový rotor.
A asi mám aj ložiská vymeniť. že?
-
big.jedla - FK
Když na volnoběh kontrolka nesvítí a s rostoucími otáčkami se stále více rozsvěcuje tak to ukazuje na diodový můstek. V mém případě doslova "odpájená" jedna dioda. Po propájení všech kontaktů můstku v pohodě.
Všechno nemůžete hodit na regulátor.
Všechno nemůžete hodit na regulátor.
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
Podle mně by to mohl být i prošoupaný kroužek a odskakující uhlík. Já osobně bych demontoval altík a řádně zkontroloval kroužky,to že jsou prošoupaný kroužky nemusí být vidět. Demontáž je otázka 20-30 minut.
-
keenworth - FK
Mám trošku hloupý dotaz. Chvíli jsem tu pročítal to téma, ale mám v tom nějak zmatek. Napětí na alternátoru se měří na (+B) - silnej červenej káblík, ne? Tam by mělo být cca 13-14V? Já tam totiž naměřím něco kolem 9,5V a když to změřím na baterce, tak mi to ukazuje 13,7 při zapnutém motoru. Jenže kontrolka dobijení mi nesvítí, ale rovnou mi umřela relativně nová baterka.
Dobijí ta vrána dobře nebo ne?
dej měřák na baterku,nastartuj,zapni větrák na 2ku a potkávačky přidej plyn na 1500ot,a pokud tam bude 13,5 -14,2V tak je to ok
-
keenworth - FK
No... co si pamatuju tak tam bylo něco kolem 13,5V ne li maličko mín... když jsem rozsvítil naprosto všechno i mlhovky a dal větrák na 4 + rozsvítil neony... ty mají odběr 1A tak napětí spadlo i pod 12V. Jenže mi z ničeho nic po 2,5 letech odešla baterka a je mi fakt divný, že by to bylo jen tak náhodou a mám podezření na to, že to dobijí málo. Proto jsem trochu zmatenej z toho, že napětí na baterce je v pořádku, ale na alternátoru mám tak málo u toho silnýho káblíku. Kontrolka dobijení ale nesvítí ani neproblikává. V klidu to z baterky bere 30mA a 10mA když oddělám panel z rádia, to je asi v pořádku, ale baterka po 2,5 letech už vůbec neudrží napětí a stalo se to za poslední měsíc co jsem s autem přestal pravidelně jezdit. 
u altíku magnetom je nozmální,že napetí spadne na 12 i pod 12 při velké zátěži ,ale to jsi zjistil jestli jsi to tu procetl,taky sem to řesil kdyz sem na to prisel,ale kdyz se vrátim do doby kdy jsem takhne jezdil a baterka vydrzela 6 let tak to problém neni,mám magneton 70A po repasi,volnobez bez zátěže 14,2V s téměř max odběrem při 1800ot motoru 13,6V,takže spokojenost
-
keenworth - FK
Já mám ten samej typ, ale má 150tis km+. Jinak jsem tu četl na Magneton spíš záporný ohlasy, ale mě zatím docela vyhovoval, nikdy jsem neměl problém. Třeba to ani není alternátorem.
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
když tam naměříš 9.5 V kde máš připojený druhý kábl měřáku ?keenworth píše:Mám trošku hloupý dotaz. Chvíli jsem tu pročítal to téma, ale mám v tom nějak zmatek. Napětí na alternátoru se měří na (+B) - silnej červenej káblík, ne? Tam by mělo být cca 13-14V? Já tam totiž naměřím něco kolem 9,5V a když to změřím na baterce, tak mi to ukazuje 13,7 při zapnutém motoru. Jenže kontrolka dobijení mi nesvítí, ale rovnou mi umřela relativně nová baterka.Dobijí ta vrána dobře nebo ne?
kontrolka dobíjení ti nesvítí , sítí ti po zapnutí klíčku ?
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
keenworth
mezi jakými body jsi měřil to napětí a opět je třeba koule na věštění ----otáčky a zátěž------. Jinak napětí na baterce OK!
mezi jakými body jsi měřil to napětí a opět je třeba koule na věštění ----otáčky a zátěž------. Jinak napětí na baterce OK!
-
keenworth - FK
Ano svítí při zapnutí klíčku
. Měřil jsem to tak, že jeden kontakt na +B a druhou někam na kostru. Věšteckou kouli nepotřebujem
na volnoběh i při zvýšených otáčkách mi to ukazovalo na alternátoru pořád kolem 9,5V bez zátěže. Na baterce to je OK, proto mi je divný, že se nemůžu doměřit normálních hodnot i na altíku, asi to teda nějak špatně měřím.