Problémy se startováním 1.3 MPI (zahřátý motor)

Simos 2P
135M, 136M
brga

Re: Po zdechnuti špatně startuje

Příspěvek od brga »

big.jedla píše:...Když mi to náhodou zdechne startuju s trošku sešlápnutým plynovým pedálem a žádný problém (vím že se to nemá...
...vidno, že tu nikto nečíta návody - v návode sa uvádza, že pri štarte (vstrek) a veľmi horúcom motore je vhodné zošliapnúť plynový pedál!

ObrázekObrázek
big.jedla - FK

Re: Po zdechnuti špatně startuje

Příspěvek od big.jedla - FK »

myslím si že číst umím...

- Před a během startování NEPŘIDÁVEJTE plyn.
- u VELMI HORKÉHO MOTORU je vhodné po nastartování jemně přidat plyn.

Za prvé já teda rozhodně provozní teplotu nepovažuji za velmi horký motor. Za druhé píšou přidat jemně plyn PO nastartování. ;)

A doopravdy natvrdo přechlastat se mi to povedlo jen když jsem měl nefunkční lambdu. Jinak se to lehce přichlastá když to teplé člověku chcípne a pak pomůže při startování šlápnutí na plyn.
MSG - FK

Felda 1.3 MPI - po startu hned chcípne

Příspěvek od MSG - FK »

Ahoj,

dneska jsem dojel z chaty a jak dojíždím do řady parkujících aut, auto samo chcíplo. Měl jsem za to, že jsem tam zapomněl kvalt, ale ne - pak už nešlo nastartovat. Respektive tedy nastartuje normálně - běžně rychle, žádný podivný zvuky, ale cca sekundu po nastartování okamžitě chcípne. I když tam hned rvu plyn, tak to nepomáhá...

Chová se to jako takový ten "tajný vypínač", co mám na autě. Akorád, že jsem ho nechával dělat a nevím, kam to vlastně v motoru vede... (sám vypínač je v pohodě a přeplý do správné polohy)

Nevíte, co s tím může být? Ještě se mi to za těch 5 let, co ji mám, nestalo... Podle mě nějaká prkotina, někde se uvolnil nějakej drátek, ale teď je venku tma a prd na to vidím....

Jo, imobilizér to nemá

Předem díky moc za info.
Macko64 - FK

Re: NESTARTUJE MOTOR

Příspěvek od Macko64 - FK »

Ahojte. Poradte prosim preco mi nestartuje moja F 1.6 1996. Otocim kluc do polohy 2 a starter je velmi lenivy. Ide velmi tazko. Bateriu som nabil naplno a a to iste. Ked som mal vybitu bateriu a mal som ju asi 15 min na startovacich kabloch tak mi motor pekne naskocil. Dal som druhu bateriu nenastartoval som. Musel som roztlacit a po pol hodine jazdenia som vypol motor a skusil som ho roztocit a zase nic. Len tak tazko to s nim tocilo až mi alarm zapiskal ako ked sa baterka vybija. v startery je nova volnobežka, ale robilo to aj pred vymenou. Čo s tym moze byt?
Sokolman - FK

Příspěvek od Sokolman - FK »

To: Michal01 - Měl sem podobný problémy a vyměnil sem čidlo teploty chladící kapaliny protože sem se dozvěděl že to čidlo je i pro řídící jednotku pro nastavení sytiče (zjednodušeně řečeno) no a tak sem dal nový originál samosebou a pohoda auto naskočí jako za stara a okamžitě můžu dupnout do plynu. S vadnym čidlem mi to chcíplo pokud sem měl štěstí a nastartoval vůbec... takže to aspoň zkus taky sem chtěl kupovat čidlo tlaku a zapalovací lištu a tak no celkem za 10 tisíc pomalu :D a vyřešila to věc za pár stovek...
MSG - FK

Re: Felda 1.3 MPI - po startu hned chcípne

Příspěvek od MSG - FK »

Tak jsem koukal na ten vypínač, nahradil jsem ho drátem a nic.
Taky jsem koukal kam vede - k čerpadlu a dráty taky OK.

Akorád čerpadlo ani trochu nehučí, nic, žádnej zvuk...
Když se otočíá do druhý polohy klíčku, mělo by něco dělat, ne?
:-( bojím se, že je to ono.

Ptal jsem se v mototechně na cenu a prej to čerpadlo stojí asi 6400kč... to je teda darda :-(

Zvažuju tam nechat dát, pokud je to ono, čerpadlo z vrakáče...
Wenca - FK

Příspěvek od Wenca - FK »

čína 1.944 Kč
nicmene, jak je na tom s kvalitou a vydrží netusim..
mikka

Příspěvek od mikka »

Než budeš měnit čerpadlo, podívej se, jestli k němu jde proud. Sundej dekl pod pravým zadním sedadlem a připoj žárovkovou zkoušečku nebo multimetr (voltmetr) na ty krajní vývody na konektoru. Při otočení klíčku do polohy zapnutého zapalování tam musí na pár vteřin být napětí. Jestli ne, tak ještě může být špatné relé palivového čerpadla v pojistkovce, je to druhé relé zleva v horní řadě. Mělo by při zapnutí klíčku cvaknout a po pár vteřinách cvaknout znovu, jak ho vypíná řídící jednotka motoru.
Můžeš zkusit tam dát jiné relé, třeba od vyhřívání zadního skla, ve spodní řadě úplně vpravo. Relátka jsou stejná.
MSG - FK

Příspěvek od MSG - FK »

No, jestli ta čína vydrží aspoň 2roky / 20 kkm tak i tak ok, protože jsem to auto stejně chtěl prodat. Takhle teda ne, to si bude muset ještě to nový čerpadlo odmakat .-)
BTW: kde mají to levný čerpadlo? Nějaký Auto Kelly nebo podobná alternativní díly?

Jinak na pojistky jsem koukal jako první, relé cvakají, ovšem nevím jestli to pravé. Ale ještě se na to jednou podívám, díky za tip.

Bojím se ale, že je v prdeli to čerpadlo. Došlo mi že před časem jsem už ten problém měl - asi mi to 5x chcíplo při couvání do řady aut a pořád jsem se divil, co to ku*a chcípe. Pak to jezdilo ale úplně normálně, tak jsem to hodil za hlavu a za cca 14 dní tohle.
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

neni treba kupovat cely cerpadlo jako komplet staci ta ,,vlozka,, samotny cerpadlo a prehodit to. Pak te to vyjde neco kolem 9kil. ;)
MSG - FK

Příspěvek od MSG - FK »

mikka: tak jsem to měřil a bylo to tak, jak si psal - asi 15.5V na cca 4sek. Relé cvakalo, vyměnil jsem je - beze zněny.

Takže jsem měl za to, že je to to čerpadlo.... otáhl jsem to k známému mechanikovi a teď mi volal, že je to asi ŘJ :-(
což by bylo asi to nejhorší.

Co s tím? Shánět někde na vrakáči starou? Jaký se vlastně dělali? Stačí říct, že je to na 1.3MPI?
Nová stojí prej 30.000kč, což je zbytková cena toho auta.
Mechanik říkal, že má kontakt na někoho, kdo je opravuje... tak to ještě zkusí tam.
MSG - FK

Příspěvek od MSG - FK »

Takže zpět na stromy. Mechanik je asi debil. Jednak jsem taky zjistil, že ŘJ stojí okolo 3000 Kč nová. Dále se nakonec ukázalo, že to bylo tím čerpadlem, byť VAG hlásil chyby i ŘJ. Jaké přesně, nevím. Prý je ale na odchodu. Ptal jsem se zda, je možný ŘJ koupit a vrazit ji tam jen tak - prý ne, že se musí programovat atd. Už mu nevěřím, takže jak to je?

Dále je asi v prdeli lambda sonda. To zní věrohodně protože mi to říkal v létě už mechanik od vejfukářů, když měnil přední čsát vejfuku. Bůh ví, jestli ji nepodělal on. Jak je reálné, že by to prošlo emisema (zrovna se blíží) s špatnou lambdou? Mám tam známýho, dá se tohle nafingovat?
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Nová řj jednotka se musí max. spárovat s řj immobilizéru pomocí pc.
Ta lambda je total ko,nebo tam byly jen sporadické chyby?
Jano - FK

Příspěvek od Jano - FK »

Ja som mal nedávno podobný problém. Auto skapalo hneď po naštartovaní alebo vrčalo ako traktor a pri pokus pridať plyn hneď zdochlo. Môj mechanik si myslel že je to tiež paliv.čerpadlo ale po výmene sa absolutne nič nezmenilo. Auto začalo štartovať až po výmene výfuku. Bol vnútri pravdepodobne zhrdzavený a upchatý. Dal som vymeniť strednú a zadnú časť a auto šľape ako nové.
Elvis0910
Kontaktovat uživatele:

Re: divny zvuk pri startovani

Příspěvek od Elvis0910 »

mne zas po nastartovani vydava taky dotacavy zvuk pastorku fíííííííííííííííiiiiiiiiiiiiiiiiiuuu.....moze to byt nejaky problem alebo je to v pohode?
West - FK

Příspěvek od West - FK »

elvis: budto nechavas starter v zabere uz ked motor naskoci (prilis dlho drzis klucik v polohe 2), alebo je problem s kotvou (zatuhnuta) a nevracia sa.
ale starteru to urcite neprospieva.
Elvis0910
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Elvis0910 »

west: takze bysi mi odporucil ho rozobrat a premazat kotvu? alebo ako sa da predist tomu abysom ho neznicil. niekto mi vravel ze tam sa dotaca nuka a ze to je tou volnobezkou,,,,potom ze tam uz asu ta nejaka trecia brzda alebo nieco take zemoze byt uz vysmikane
papa.smurf - FK

Karlík nestartuje

Příspěvek od papa.smurf - FK »

Zdravím všechny.
Právě se potýkám s problémem s mým Karlíkem - 1,3 Mpi, r.v. 1997. Dneska jsem dokončil výměnu obou dílů výfuku - to že to byl masakr snad nemusím psát. Po dokončené výměně jsem chtěl Karlíka projet, ale bohužel se mi nepodařilo nastartovat. V nádrži cca 20 litrů, palivový filtr měněn před 3 měsíci. Zkoušel jsem točit co baterka povolila a nic - ani blaf. Snad jen na okraj, během opravy jsem byl najetý na nájezdy a přední část byla cca o 30 cm výš než normálně a takto ležel asi 3 hodinky. Může to mít souvislost ? Nebo snad jiný nápad nebo řešení ? Díky moooc za rady páč na kole už asi jezdit neumím.
HeavySmoker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HeavySmoker »

neodpojil jsi si nějaký konektor u motoru? třebaz důvodu lepšího přístupu?
papa.smurf - FK

Nene nic jsem neodpojoval. Ještě jsem si vzpoměl, že jsem včera měnil čidlo teploty (takové to žluté). Mno nechám Karlíka přes noc v garáži v přirozené poloze a uvidíme. Možná je to hloupost ale mám pocit, že mohlo dojít k zavzdušnění přívodu paliva v trubkách, páč ty mají už taky namále - i na technické mi to bylo vyčítáno s tím, že dochází k úniku paliva :?
HeavySmoker
Kontaktovat uživatele:

tak to bych viděl na to čidlo teploty. Může být vadné a pokud je motor studený, tak se špatným čidlem mu jednotka nezapne "sytič" a nechytne. Palivový systém se odvzdušňuje sám, ta nakloněná poloha by neměla mít vliv. Pokud trochu rozumíš elektrice můžeš si to čidlo změřit.
papa.smurf - FK

Čidlo nové po výměně fungovalo vpohodě. Při pokusech o oživení jsem dával zpět i to staré a se stejným výsledkem. Uvidím zítra - snad se umoudří, nicméně jsem se rozhodl, že vyměním i děravý trubky přívodu paliva. Snad to přežiju já i Karlík.
HeavySmoker
Kontaktovat uživatele:

no pokud jsou doslova děravé, tak nemá vstřikovací lišta dostatečný tlak pro start. dej vědět jestli ráno chytla
papa.smurf - FK

Ráno pokus o start - ani ťuk. Vyměnil jsem v obchodě čidlo teploty, tak ho zkusím nainstalovat a pak se uvidí :?
papa.smurf - FK

Výměna čidla teploty, výměna svíček ááááááááá prd. Vážení jsem v koncích. Dneska v práci padla myšlenka, že by se mohlo jednat o vysokonapěťové trafo. Já snad ani nevím kde to je a jak se to dá poznat :hlava:
HeavySmoker
Kontaktovat uživatele:

U 1.3MPi je to trafo zabudované v zapalovací liště. Po zapnutí zapalování je slyšet že tlakuje čerpadlo a po chvíli vypne?
papa.smurf - FK

Čerpadlo slyším. Zítra ho zksuím vytáhnout a vyčístit - mohlo se ucpat bordelem z nádeže, když stál Karlík na nakloněné rovině. Zítra budu chytřejší.
papa.smurf - FK

Takže závada odstraněna. Přívod paliva byl v pořádku, zapalovací lišta taky v pohodě. Takže se Karlík napíchl na diagnostiku a ejhle - 8 chyb. Po vymazání se objevila jedna jediná - snímač otáček. Po jeho výměně šlape jako zamlada. Jedna poznámka - nejde spolíhat na to, že máte nový, protože ten původní tam byl cca 1/2 roku. První koupený origoš nefungoval a až druhý vyměněný dělal to co má. Snad moje zkušenost někomu pomůže. :salut:
JonathanMO - FK

občas nestartuje

Příspěvek od JonathanMO - FK »

Zdravím,
nevíte čím to je? Když chci nastartovat otočím klíčkem do polohy start a z motoroveho prostoru se ozve jen cvaknutí a nic se neděje, po odpojení řj a zase zapojení to už šlo.
b-f-d

Re: občas nestartuje

Příspěvek od b-f-d »

v riadiacej jednotke to nebude ani nahodou. Najskor elektricka cast spinacej skrinky zly kontakt na startri ( kabel s oznacenim 50, tenky zlty kablik) alebo kontakty v spinaci startera,,,,
Bremus - FK

Příspěvek od Bremus - FK »

Zrovna řeším ten samý problém - někdy (zatím jen párkrát a poprvé před pár dny) se stane, že nastartuju a do sekundy to chcípne. Většinou pak nastratuju podruhé a v klidu. Ale dnes odpo to zaboha nechtělo chytit! Hodinku jsem to nechal a pak to chytlo v poho. Asi zkusím palivový filtr - jeden už mám nějakou dobu doma, tak ho konečně vyměním. No a výfuk už by taky zasloužil vyměnit, takže možná i ten půjde...
Teea - FK

Příspěvek od Teea - FK »

Resil jsem neco podobneho mesic zpet.
Auto obcas chytlo a pak chciplo. Pri pripojeni vagu se to nespojilo z jednotkou. Imo pri pripojovani cvakal. Jeste ze to ma plyn. Kdyz se to po startovani podarilo vytocit pres 2tis otacek preplo se to na LPG tak to jelo :) Holt imobiliser vypina jen vstriky a to je plynu jedno. Takze je tam v lastne u plynovyho auta zbytecne...... Navic to delalo jen nekdy.
Nakonec palubka ven imo taky vycistit a napruzit kontakty slozit a uz to zase facha bez problemu :roll:

M.
KOVO

Re: Nechce nastartovat

Příspěvek od KOVO »

Chiquillo, ako si nakoniec dopadol, odstranil si zavadu? Mam presne ten isty problem a neviem co s tym. :scratch:
chiquillo - FK

Re: Nechce nastartovat

Příspěvek od chiquillo - FK »

Čau, vyměnil jsem zapalovací lištu, čidlo chl. kapaliny a dal jsem tam silnější baterku ;)
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne pon 04. črc 2011 16:35:53, celkem upraveno 1 x.
Důvod: citace odstraněna, viz pravidlo č.4
Tutman - FK

Příspěvek od Tutman - FK »

nazdar chlopaci mam feldu 1.3mpi a mám problém s nepravidelným startováním
startér točí jak das ale motor nechce chytnout třeba 5x pak zázrakem chytne když před startováním zahýbu plynem ale né vždy :?
děje se to pravidelně bez ohledu na studený nebo teplý motor, čerpadlo vrčí
nějaké tipy?
Lukky - FK

Špatné teplé starty

Příspěvek od Lukky - FK »

Ahoj,
mám ty samé problémy se startem teplého motoru (1,3MPi 40kW). Pokud je motor zahřátý, musím startovat s plynem. Pokud nepřidám, motor má nízké otáčky a zpravidla chcípe. Na VAGu žádná chyba. Čidlo teploty dle VAGu měří správně (po startu pomalu teplota narůstá a odpovídá realitě), sedí i s hodnotou budíku. Čidlo sání ukazuje také reálné hodnoty - navíc není zaoxidované, vše OK.

Jak jsem si zde pročetl příspěvky, mám podezření na kapající vstřiky. Již delší dobu také řeším (spíše už jsem to vzdal) zvolna klesající otáčky po puštění plynu, nezvykle pomáálu padají a mohlo by to být způsobeno právě zbytkovým palivem v sání. Co myslíte?
Ale zase mi nejde na rozum, proč po provedení resetu jednotky padají otáčky skvěle až do ujetí určitého počtu km, kde tento jev nastane znovu... :hlava:

Díky moc.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne úte 13. zář 2011 11:57:45, celkem upraveno 1 x.
Důvod: porušení pravidla č. 3 - příspěvek sloučen
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Re: Problémy se startováním 1.3 MPI (zahřátý motor)

Příspěvek od Jozefj »

Resetu chyb ,nebo jednotky a jaké chyby jsou v paměti. Jaké parametry ukazuje lambda.
Lukky - FK

Příspěvek od Lukky - FK »

Chyby v jednotce žádné nejsou, resetoval jsem eeprom motordiagem..
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

A jak se chová lambda.dává správné parametry ,nebo jednotka jde do nouzového provozu? A po resetu jde na chvíli do továrního.
Biber - FK

Příspěvek od Biber - FK »

Co svičky . Mpi je previt. :hlava:
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Pokud by byly vadné svíčky, což nelze vyloučit,tak by to mělo zlobit---vynechávat apod. i za studena. Tady to spíš vypadá na malé dávkování paliva a to ovlivňuje čidlo tepoty na motoru a lambda. Teplota je údajně OK. Proto jsem se ptal na sondu.
Biber - FK

Příspěvek od Biber - FK »

U moji feldy to byla kombinace sviček .čidla na sani .tesněni na klapce . Svičky motovany v škoda servisu najeto cca 300 Km .
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Těsnění na klapce v krytu by nás nemělo rozhodit,jelikož váha vzduchu je v sacím potrubí a to je pod klapkou.Těsnění pod klapkou se často projevuje pískáním při volnoběhu. Podsáváním. Že se vyrábí aušusy je známo. Mně odešly po 1000 km. Ty další mají 2000 km a zatím drží.
Tutman - FK

Příspěvek od Tutman - FK »

Tutman píše:nazdar chlopaci mam feldu 1.3mpi a mám problém s nepravidelným startováním
startér točí jak das ale motor nechce chytnout třeba 5x pak zázrakem chytne když před startováním zahýbu plynem ale né vždy :?
děje se to pravidelně bez ohledu na studený nebo teplý motor, čerpadlo vrčí
nějaké tipy?
takže když je nádrž plná tak auto chytá nadrc takže asi slabý tlak čerpadla či co nebo bordel v nadrži
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

A co ti brání zjistit jaký tlak dává čerpadlo? Vždyť je to jenom sundat hadičku, připojit tlakoměr a zapnout klíček.
Drifi - FK

Příspěvek od Drifi - FK »

Čau
Chtěl bych se zeptat jezdím zavody v Autocrossu se Škodou Felicia 1.3 Mpi 50kw a má menší problém když je zahřáta na maximum myslím tím 90 stupňů voda a chvili se sní jede nemužu pak nastartovat řeším to tím že když vypnu motor musím nechat zaplý větrák na chladiči který za přestávku mezi rozjíždkama schladi celkově motor a tím pak nastartuju ale zas vybíjím baterku. Bylo už vyměněná lišta rozdělovače ŘJ teplotní čidlo dokonce i na snimání otáček čidlo. Prý to muže být snad tím že stačí že se dostane trochu prachu na snimač otáček ale zas bych nenastartoval když je studený ne ?
tomas88 - FK

Příspěvek od tomas88 - FK »

Ahoj chtěl bych se zeptat, řeším dost podobný problém jako všichni auto mi nenastartuje v okamžiku kdy je motor teplý jenže po nastartovaní mi ješte ke všemu při nízkých otáčkách auto nejde za plynem ale jakmile se otáčky zvednou tak to už to za plynem jde pěkně tento problem mam i po nastartovani za studena. Teplotní čidlo mam vyměněné, snímač teploty a tlaku nasávaného vzduchu vycištěné, prosříkané veškeré komtakty, baterie nová a diagnostika nic neukázala pouze běžné opotřebení. Je to škoda felicia LXI, rok vyroby 1997, čtyřbodové vstřikování. Poradí mi někdo PROSIM
cecil

Příspěvek od cecil »

Ahoj kluci, naprosto přesně vím, co je sekundární problém, ale nevím,co je primární problém. Přesně jak je tu popsáno, začal mi můj pickup 1.3 mpi zlobit v létě. Zastavil jsem, zhasnul motor, vyložil materiál během minutky a už to nešlo natočit. A když se to podařilo, tak to brblalo odhadem na nějakých cca 400 ot a plně se to chytlo až po chvíly. Další typ případu se mi stává tak, že, když někde třeba při couvání blbě domáčknu spojku a motor chcípne, opět nejde nastartovat. A konečně případ třetí, který se mi stal včera, když bylo kolem -20 st.C, přišel jsem k autu, startér točil jak divej a nic. Jen občas to trošku zabrblalo a hned zdechlo. Občas to taky pěkně střelilo do výfuku. Zkoušel jsem všemožné věci, včetně rozražování, jelikož jsem závadu přičítal mrazu a nic. Odtočil jsem na tom 2 baterky a nic. Ráno jsem přišel, chtěl nastartovat a zase nic. Jelikož se mi to nechtělo v mrazu venku nijak zvlášť řešit, odtáhnul jsem maroda do servisu. A co bylo příčinou potíží? Jako ve všech předchozích případech UCHLASTÁNÍ MOTORU. Všechno, co jsem tu popsal a zřejmě popisuje i spousta z vás způsobuje uchlastání. Ale proč se to tak uchlastává to bych taky rád věděl. Navíc, když jsem jel ze servisu, tak mi to při vjezdu na naší zadní cestu na dvojku zdechlo a zase to nešlo natočit. Tak jsem šáhnul k pojistkám, vyndal relé na spínání čerpadla, protočil jsem pořádně motor bez paliva a po vrácení relátka a znovustartováním to světe div se chytlo jako prd.
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

A co čidlo teploty motoru,není vadné. Může být vadné a jednotka dávkuje sytičovou dávku.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

čidlo teploty , váha vzduchu , klapka
Odpovědět