1,3 MPI volnoběh

Simos 2P
135M, 136M
Libor - FK

1,3 MPI volnoběh

Příspěvek od Libor - FK »

Prosím o radu,Felicia 1,3 MPI mi po nastartování chcípá,jak se zahřeje tak drží volnoběh bez problémů.Jak je to u MPi? má sytič,nebo to řídí řídící jednotka.Děkuji
chiquillo - FK

Re: 1,3 MPI volnoběh

Příspěvek od chiquillo - FK »

Vyčisti škrtící klapku a hoď ji potom do základního nastavení:);)
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne úte 05. dub 2011 19:35:44, celkem upraveno 1 x.
mikka

Příspěvek od mikka »

Žádný sytič, všechno řídí řídící jednotka. Vyhodnotí teplotu nasávaného vzduchu, teplotu chladicí kapaliny, a pokud jsou tyhle teploty nízké, prodlouží dobu vstřiku, případně nastaví i vyšší volnoběžné otáčky.
Libor - FK

Příspěvek od Libor - FK »

To znamená že tam jsou čidla teplot,které můžou odejít a potom to nemá volnoběh za studena?
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne úte 05. dub 2011 20:26:51, celkem upraveno 1 x.
Důvod: citace odstraněna, viz pravidlo č.4
chiquillo - FK

Příspěvek od chiquillo - FK »

Čidlo teploty slouží k tomu, že dává řj informace o teplotě kapaliny a řj podle toho připraví startovací směs. Zkus vyměnit to čidlo.
HeavySmoker
Kontaktovat uživatele:

Vynechává na volnoběh

Příspěvek od HeavySmoker »

Ahoj,
již dlouho se snažím u své 1.3MPi 50kw zbavit cukání nebo spíš vynechávání motoru na volnoběhu. Jde to poznat pohledem na motor, hrozně se rozklepe, nebo třeba u výfuku má přerušovaný zvuk. Otáčky drží 750-800. Diagnostika nic neříká. Už jsem zkusil vyměnit 3x svíčky (BRISK i NGK), zapalovací lištu, čerpadlo( vydávalo po zapnutí zapalování vrzavé zvuky), čidlo otáček, teploty. Nejvíce je to patrné po ohřátí na provozní teplotu. Škrtící klapka byla nedávno čištěna a nastavena. Máte někdo radu co by to ještě mohlo způsobit? Jako poslední mě napadají ventily, mohly by to způsobit?

Díky za jakékoliv rady.

Honza
keenworth - FK

Příspěvek od keenworth - FK »

To vrzavé čerpadlo nemusí být nutně špatné. Často se stává, že po otočení klíčkem chvíli vrže - hlavně když je zima nebo vlhko.
Tím, že zkontroluješ vůle na ventilech nic nezkazíš, akčoliv pochybuju, že by to dělalo při ohřátem motoru víc... pokud to není svíčkou a zapalovací lištou, spíš bych šel po vstřikovačích.
HeavySmoker
Kontaktovat uživatele:

Taky si myslím že by to ventily být neměli, hlavně když jsem je před půl rokem kontroloval. A ty vstřiky se dají nějak zkontrolovat? vím pouze že mají mít určitý odpor ale víc ne. Třeba nějakou položkou v diagnostice?
HeavySmoker
Kontaktovat uživatele:

Odpor vstřikovacích ventilů je 15,7 - 16,4 ohm. takže by měli být v pořádku. Neznáte třeba nějaký kvalitní servis v praze, kde nebudou zkoušet vyměňovat součástku po součástce, ale opravdu se vyznají?

díky
vikis - FK

vysoké otáčky při startování

Příspěvek od vikis - FK »

Zdravím, při startování vylítnou otáčky na cca 2000-2500. Pokud jen lechce otočí startér motorem a zhasnu a opět zastartuji, motor naskočí při krásných cca 1000-1200 otáčkách, nejdřív jsem měl podezření na slabší baterku a že by točila míň se startérem, svíčky jsou ok, ale teď mě to přijde na horší přísun paliva,
jak kdyby bylo zpožděná dodávka... :D , fakt netuším, díky předem za rady ;)
Naposledy upravil(a) Jura_Favorit dne sob 20. srp 2011 17:52:53, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno - viz. bod č. 3 Pravidel pro vkládání příspěvků!
Bonnini - FK

Problém s volnoběhem

Příspěvek od Bonnini - FK »

Zdarec , v poslední době mam problém s volnoběhem , každou chvíly motor držel volnoběh na 2tis otáčkách jako sytič, když sem to prošlápnul klesl na 800. A tedka najednou někdy musim startovat s plynem nebo stačí jen trošku prošlápnout plyn a motor má tendenci chcípnout otáčky klesnou skoro na nulu ale hnedka se zas srovnaj na běžných 800. Na diagnostice nic ani po zakladním nastavení ,ale co sem objevil je zkorodovaný jeden pin na konektoru od senzoru tlaku na sání může to být tím? díky za rady
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne ned 04. zář 2011 18:19:53, celkem upraveno 1 x.
Důvod: porušení pravidla č. 3 - příspěvek sloučen
Bonnini - FK

Re: Problém s volnoběhem

Příspěvek od Bonnini - FK »

Ještě dodám že ten volnoběh kdy to má tendenci chcípnout to dělá jen někdy, dělá to třeba pul dne (a to to startuju několikrát ) a pak najednou nastartuju a je to třeba 14dní uplně v pořádku a pak to zas začně dělat.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne ned 04. zář 2011 22:59:19, celkem upraveno 1 x.
Důvod: citace odstraněna, viz pravidlo č. 4
Biber - FK

Příspěvek od Biber - FK »

Padani volnoběhu je u mpi čidlo na sani . Většinou jsou to kontakty. Nutno vyčistit a zakladni nastaveni pocitačem. :hlava:
Broky - FK

Příspěvek od Broky - FK »

Čau kluci,mám problém s volnoběhem a tím,že mi jede jenom na 3 rendlíky.Mám 1.3 Mpi.Dostávala se mi voda do motoru tak jsem vyměnil těsnění pod hlavou,když jsem jí opět složil chytla hnedka a krásně si vrněla na 4,voda se nestrácela. Dneska ráno,když jsem startoval nechtěla chytnout jako předchozí den po opravě,když chytla tak jela zase na 3.Svíčky jsou v pořádku,lišta taky...prosím poraďte,už nevím s čím by to mohlo být. :hlava:
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Co vstřiky?
Broky - FK

tak jsem dostal od kamaráda radu ať zkusím odpojit lambda sondu a zkusím jeslti si dokáže řídíci jednotka nastavit svou vlastní konstatní hodnotu.zkusil jsem to a je to ono,ten problém mi dělá lambda sonda :lol:
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

No tak ale lambda ti určitě neudělá že by to jelo na 3 válce.Buď moc chudá anebo bohatá směs.
Broky - FK

tak třeba ten 4 válec to nezvládne pořádně zapalovat,když tam je špatná směs...odpojil jsem lambdu,nastartoval,chytla hned a šla na 4
Pierre - FK

Příspěvek od Pierre - FK »

Zdravím, jsem tu nový. Tohle vozítko (Felda 1,3 MPI 50kW r.v. 1996) se teď stala mou novou hračkou. Nepatří mě, ale kamarádce, která na něm potřebuje vychytat pár much. Pročítal sem pár for a hledal odpovědi na otázky, které už spousta z vás řešila, nicméně jsem nenalezl dosti uspokojivou odpověď.
Takže: Auto dlouho stálo (asi 2 roky s občasným vymetením pavouků z výfuku) Trápí mě kolísající volnoběh. Za studena dobrý, ale jakmile se zahřeje, tak se projeví typická nemoc motoru (jak jsem zjistil studiem :lol: ) 1,3 MPi - kolísání otáček. A to dost fest. Nemá to otáčkoměr (který čeká na tuninki v krabici) takže nevím kolik, odhadem je horní mez mezi 2500-3000 otáček.
Chvíli jsem si hrál se škrtící klapkou (na emisích to technik prostříknul nějakým sajrajtem. Poté byl ten problém ještě výraznější. No nicméně jsem to rozebral. klapka je čistá. Jak vypadá zbytek nevím, je to zapertlované, takže rozebráním by to mohlo umřít. Dalším postupem jsem získal informaci, že by to mohla být váha vzduchu, která se naléza na zadní straně motoru pod plastovým krytem sání před vstupem vzduchu do topení. Načež jsem poté zjistil, že údajně 1,3 MPi váhu vzduchu nemá. Nicméně po odpojení konektoru toho čidla se volnoběh stal stabilním, ale otáčky má vysoké, odhadem 1000-1500.
Takže, mě by zajímalo, jestli je to váha vzduchu, popřípadě co to skutečně je, jak to pracuje a proč je to nemocný a kolik to stojí? Případně, jak dál postupovat při odhalování viníka. Ještě jsem také zjistil, že by tu závadu mohl způsobovat ten konektor, prý se do něj občas dostává vlhkost.. Jenom doplním, že to nemá základní nastavení klapky či resetování řídící jednotky, které se má provádět.
Prostě, které jednoduché ohledávací úkony provést než se to svěří odborníkům, kteří provedou totéž, vymění celý motor a budou za to chtít nekřesťanské peníze a závada zůstane, případně vyrobí 10 dalších :lol:
Díky!
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Pokud jsi klapku vycistil a radne tak se musi provest reset resp. zakladni nastaveni klapky. Jinak to nema cenu v nicem dal pokracovat. ;)
Pierre - FK

Příspěvek od Pierre - FK »

Měl sem sundané sání, klapka byla čistá. Jediné co se s tím dělo, že když s tím byla kamarádka na emisích (volnoběh už tehdy houpal), tak jí ten technik řekl, že je něco se škrtící klapkou. Načež jí do sání něco stříknul a problémy byly větší.

Že se musí provést nastavení klapky sem už zjistil, no, nicméně, majitelka má teď finanční problémy, a práce v servisech něco stojí.
Také jsem zjistil, že v někteří odborníci místo resetu klapky dělají její výměnu, protože za to utrží víc peněz. Tomu se chceme vyhnout.
Osobně mám s některými "autorizovanými odborníky" tzv. výměnkáři negativní skušenosti.
Prostě hledám způsob, jak ten problém vyřešit vlastními silami, pokud to jde. Jakmile vyčerpám všechny možnosti, půjde to na diagnostiku.

Vyměnil sem budíky, je tam teď otáčkoměr. Co mě zarazilo: volnoběh studený motor 2500 otáček :shock:
Při zahřátem motoru otáčky kolísají mezi 2500-3500

Otázky, zda to má váhu vzduchu atd stále platí. Ten motor neznám. Skouknul sem ten konektor na světle a je to snad konektor ke škrtící klapce.
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Vahu vzduchu to nema. Sezen nekoho z okoli kdo ma kabel das mu na pivo ci kilo dve a udela ti reset a nastaveni klapky jinak se dal nehnes. ( Samo ji nejdriv poradne vycistit kdyz uz se to bude delat). Pak by to mohlo byt jako jsem mel ja problem tesneni mezi hlavou a sacim potrubim - salo to falesny vzduch a otacky litaly dost vysoko. To se da zkouknout nekolika zpusoby - me se osvecil normal sundat to plastovy sani rukou si za lanko otevrit klapku a jakoby ,, klidne hubou (pusou) ,, natlakovat cele sani - proste foukat do klapky a hned jsem slysel apoznal ze to utika . Pripadne se to dela tak ze se nastartuje a strika se sprejem streba nejaky cistic do tech mist a kdyz to nasaje tak se to projevi. Snad chapes.
kolombino - FK

Re: 1,6 combi volnoběh

Příspěvek od kolombino - FK »

Ahoj všichni mám problém s topením při jízdě mi auto topí ale na volnoběch přestane topit a fouka jen vlažný vzduch poradte jak na to.......
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

Já teda už vůbec nevím o kterým motoru se bavíme, když ve vláknu je 1.3 a najednou z ničehonic 1.6. A už vůbec nechápu co to dělá ve vláknu o volnoběhu. Každopádně, pokud si dáš trojku nebo čtyřku, tak vzduch na volnoběh moc teplej nebude. Koneckonců ani na dvojku to skoro netopí. Voda se na tak malý otáčky nestačí vyměňovat, proto to netopí.
acab

Příspěvek od acab »

lidi mam problém, všímám si toho už asi 3 rokem že nastartujiu ale bez sytiče... sytič proste nefunguje sem tam se zapne ale to jenom malokdy co by to mohlo být ? auto je samozřejmě studene když startuju
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jura_Favorit »

To je v pořádku, že nefunguje sytič, on tam totiž ani žádný není :roll: Co s těmi sytiči proboha furt máte, tohle není karburátor...
Škoda Favorit 1.3 MPi (136 GLXi) MOTOR EXCEL - profil, rajče.net
Škoda Favorit Pick-up 135 LX
Škoda Favorit 135 L
Škoda Octavia combi 1.9 TDI elegance
Škoda Superb combi 2.0 TDI 4x4 SCOUT - daily car
acab

Příspěvek od acab »

tak potom jakto že nekdy sou otačky ktere se drží okolo cca 1100 otaček/min a nekdy jsou okolo 850 otaček/min ?
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

Odpověď se skrývá třeba jen o několik příspěvků výše... http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 43#p431643
Lidi, už se fakt konečně jednou pro vždy smiřte s tím, že tady žádný klasický sytič, tak jak ho znáte z karburátorů, prostě není, vše si koriguje ŘJ sama podle výstupů z čidel :salut: Ani ze 100x opakované lži se nikdy pravda nestane, ač se to tak někdy říká ;)
Škoda Favorit 135 L
acab

Příspěvek od acab »

:thumleft: diky za objasněni takže ešte jedna otazka kde najdu čidlo teploty nasavaneho vzduchu ( když už sem v tom :D )
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

Nachází se v sacím potrubí nahoře za klapkou, je kombinované - měří teplotu i tlak, drží tam na dvou šroubcích ;)
Škoda Favorit 135 L
acab

Příspěvek od acab »

:salut: dík
selle - FK

Příspěvek od selle - FK »

Acab.
Felda opravdu žádný sytič nemá.Co vím,tak třeba takoví snímač teploty chladící kapaliny.Ta ř.jednotka využívá:
-nastavení š.klapky při starování
-obohacení směsi při studených startech(něco jako ten sytič).
Je možné,že čidlo blbne.Nejrychlejší pomoc je napíchnout to na PC.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne čtv 13. pro 2012 9:44:10, celkem upraveno 1 x.
acab

Příspěvek od acab »

sem měl napichle v lete v servise u "znameho" automechanika co se v tom vyzna .. otci tam delal 120tku asi 10 roku dozadu a tam žadna chyba nebyla takže nevim asi vyměnim to čidlo nasavaneho vzduchu a uvidim
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

Jura_Favorit: Felda nemá sytič a taky vzadu nemá náboje. A přesto se tu vesele pod zadní náboje dávaj podložky. Stejně neexistuje na feldě lamela spojky a i tak o ní všichni mluví. Svět je plný paradoxů, že?
acab

Příspěvek od acab »

nemate nekdo fotku toho jak to čidlo teploty vzduchu vypada ? :oops: nevim jestli to je fakt ono a taky se chci zeptat ještě :D ptal jsem se "odborníka" a ten mi řekl že prý z toho čidla musi vest asi 2-3 drátky :D sem si řikal že to bude asi pěkna blbost ale tak radši se zeptam :D
mikka

Příspěvek od mikka »

acab

Příspěvek od acab »

diky :thumright:
acab

Příspěvek od acab »

Dnes sem byl v obchodě se škoda díly a za to blbe čidlo chce nějak 1500-1800 :shock: ..... tolik se mi do toho davat nechce :D neda se to někde sehnat levneji ? na vrakači si nejsem jisty aby sem třeba nekoupil taky nějake vadne
acab

Příspěvek od acab »

.:?:.
buly - FK

Příspěvek od buly - FK »

¨Dám to sem, právě jsem namontoval řídící jednotku ME k vačce ME (doteď tam byla se seriovou ŘJ) volnoběh byl v pohodě, ale teď čerstvě po výměně po nastartování je kolem 1000ot/min a kolísá k 900 a pak zase k těm 1000 a pořád dokola, musí se po této výměně nastavit klapka? Upozorňuji že jsem s autem ještě nejel jen jsem asi 2x nastartoval abych věděl jestli to vůbec jede ale za studena to takhle hapruje - ještě se mi zdá že otáčky pod asi 2000 nebo 1800 padají docela pomalu.
Děkuji za případné rady
Radim

Příspěvek od Radim »

mohu poprosit o návod, jak udělat základní nastavení klapky na 1,3MPi? Mám program VAG
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
Odpovědět