Odvzdušnění termostatu ?

Simos 2P
135M, 136M
karelII - FK

Odvzdušnění termostatu ?

Příspěvek od karelII - FK »

Ahoj přátelé, právě (před třemi dny) jsem vyčistil a novou směsí napustil chladící soustavu. Přestože 1,3 Mpi je z r.1997, je v jinak v dobré kondici (120 t. km),před výměnou normálně fungoval teploměr, dnes se ani nehne z opěrného kolíčku (je to 65, 70 st.C ?). Nikde jsem ale nic neodvzdušňoval, do okruhu se vešlo cca 5,8 l směsi.
Taky jsem si jist :shock: že jsem neodpojil ani neutrhnul kablík od teplotního čidla. Před výměnou jsem autem moc nejezdil, ale myslím :shock: že topí stejně, jen ten teploměrer je furt na nule (nula až 60-65-70 stupňů). Vzduch po nějaké době fouká teplý, nedokážu posoudit jestli míň teplý než před výměnou.
Nevím, jestli jsem výměnou kapaliny a OPOMENUTÍM NĚČEHO způsobil, že termostat je stále otevřený. V auto-škole mě v r. 1972 učili, že nefunkcí termostatu ničím motor.
Protože LAICKY všechno funguje snad-normálně, rád bych případnou opravu nefunkce teploměru nechal až na jaro, nemám kde opravit v zimě.
Felda je jen záložní auto, do jara moc nenajede, s mrazuvzdorností jsem si jistý, systém je čistý, čerpadlo funguje dobře.
PROSÍM - je možné multimetrem změřit nějaké napětí na tepl.čidle ? nebo vnitřní odpor ? a na studeném - nebo horkém motoru ?
Děkuju - mějte se všichni hezky.
jezek
Kontaktovat uživatele:

Re: Odvzdušnění termostatu ?

Příspěvek od jezek »

Pokud je ručička opřená o spodní doraz je to 50°C, pokud se zvedne alespoň trochu ale nedoleze na střední čárku (vodorovná) tak je něco špatně.
Termostat mohl umřít klidně, záleží zda nový byl origo nebo druhovýroba a ani u origo neni 100% funkčnost zaručena (vlastní zkušenost). Po nalití chladicí kapaliny jsi měl odvzdušnit soustavu - vytahne se čidlo na termostatu a "pumpuje" se hadicí dokud není v díře voda (případně se doleje), vrátí se čidlo a znovu se pořádně "zapumpuje"
Pokud máš diagnostiku zkontroluj kolik opravdu motor má, vyloučíš problém s budíkem.

P.S stačí otazník jeden ;)
Krátká 1.3MPi GLXi rally red
Krátká 1.6MPi GLX modrá hlubinná metalíza
Tady na foru
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Re: Odvzdušnění termostatu ?

Příspěvek od emilio52 »

O odvzdušnění se dočteš na konci druhé stránky ale pročti si to celý ! :hledej:
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... D&start=50
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
Zamčeno