[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 1814: Undefined array key 10408 [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 1814: Trying to access array offset on value of type null [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 1814: Undefined array key 10408 [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 1814: Trying to access array offset on value of type null Startér - FeliciaKlub
Zdarec mám takovou záhadu kamarádovo favorit občas nechce nastartovat jednou jen sepne elektromagnet a jindy se zas jen roztočí bez vysunutí.
V servise mu dali nový magnet a pastorek a dělá to pořád.
Já jse zjistil následující když přivedu + jen na ten žlutý kablík a - na kostru tak se startér pomalu otáčí
se starým funkčním magnetem to nedělá nic když to tak zapojím. Takže je možné ,že v tom magnetu je něco špatně, že protože žlutý kablík jen zapíná magnet aby se tvořilo magnetické pole na kotvu .... asi Čína
Elektromagnet má dvě funkce.
1. vysouvá pastorek
2. spíná napájení elektromotoru
Uvnitř elektromagnetu je spínací kontakt dimenzovaný na startovací proud (více než 100A). Kontakt spíná jádro elektromagnetu.
Když starter jenom cvaká a netočí se, tak je závada pravděpodobně v kontaktu, nebo se jádro nepohybuje v dostatečném rozsahu.
Když starter točí naprázdno a pastorek nevyjede do záběru, tak je zlomená vysouvácí páka.
Jo a když přivedeš ten plus, tak je to správně že se pomalu otáčí. Elektromagnet má dvě cívky. Jedna není kostřená přímo. Je ukostřená přes elektromotor. Je to tak schválně, aby se starter pomalu otáčel už při vysouvání pastorku. Až když je pastorek naplno sepnutý, tak jádro sepne kontakt v elektromagnetu a starter jede naplno.
Ne každý elektromagnet tak musí být zapojený. Proto asi ten rozdíl.
Rozdíl by být neměl, jestli je to magnet pro starter na Favorita. Ale samozřejmě třeba Felicie má jiný magnet než Favorit.
Znáš ale Číňany. Oni něco vyrábějí, vůbec netuší na to to je a na čem záleží. Klidně je pak právě funkční rozměr úplně mimo.
Přesně jak píšeš nandám mu tam ten můj starej a čas ukáže jak bude fachat protože venku z auta fachá na 100% a u toho druhého jsem si všimnul že né pokažde pastorek vyjede úplně celej až nadoraz
Tak bez zátěže fachal, ale na motoru už to takové nebylo, takže na závadu jsem přišel byla to VOLNOBĚŽKA a sory Číňanům bo el.cívka je v pohodě akorád jsem musel poupravit pružinu zase jedno vítězstvín nad autem.
Prosim o radu.
Dnes ráno jsem si přinesla dobytou baterii, strčím do auta a nic start se nekonal.Při zapnutí klíče vše se rosvítí jasně,čerpadlo zapracuje a při natočení startér mrtev,vůbec nereaguje.Do toho hubeného žlutého drátku jde proud při dání do polohy 1 a v poloze start se mi zkoušečka rosvítí ještě jasněji.Má to tak fungovat?Zkoušela jsem podle fora různě prozkoušet startér,popadla jsem šroubovák a skratla jsem ty dva velké šrouby ,pouze to jiskří a nic,startér mlčí.Před vyndáním a dobití baterie startík fungoval bez problému.
Pokud je vadný mohu tam strčit z fábie 1.4 nebo z favorita takový ten starý velký?A co ze 120 šel by tam?
Promiňte vím, že je to chaotické ale popisovat tech.závady mi moc nejdou.Děkuji
A ten žlutý drátek který vede do toho buřtíku na startéru má při zapnutí kontrolek prístrojovky dáva proud zkoušečka se rozsvátí a pokud klíček posunu do stavu startování tak se rosvítí zkoušečka ještě více má to takto fungovat?
kawi - neviem čo máš za skúšačku ale napätie na žltom drôte môže byť iba pri štartovaní , tak pripoj na neho a opri o kostru žiarovku a zaštartuj , keby je na ňom trvalé plus tak to stále štartuje po zopnutí do polohy 1
štartér z favorita pasuje ak prerobíš prívodné očko - favorit má 10 felicia 8mm
z fábie ani zo škodovky nepasuje , teda z fábie by pasoval po prehodení predného veka a pastorku z toho felíciového
radšej kúp za 500kč dobrý štartér
ale ak máš trvalé plus pri zponutí klúčika je niekde problém - zrejme spínacia skrinka
môžeš , ale máš istotu že je na vine štartér? vyber ho von , zober dva káble + - z baterky , jeden opri o obal - kostra a druhý na ten kolík kde je pripojený žltý kábel , štartér by mal vysunúť pastorok , pozri ako ten pastorok chodí a či sa vracia , potom + pripoj pod tú maticu ako je v aute a druhé plus pripoj na ten konektor kde ide žltý kábel , štartér musí roztočiť , prakticky ho z auta netreba vyberať stačí vykrútiť matice a vytiahnuť a nechať ho pripojení a skúšať aj tak , niekedy býva zničený pastorok alebo veniec a nezasunie - neroztočí sa . Nemáš voltmeter? keby máš tak ho pripojíš na + - na baterke a nech ti skúsi niekto štartovať a uvidíš či neklesne napätie niekde dole
moc dík za rady,zkoušečku jsem si udělala ze žárovičky s objímkou.Zasekávala se mi spínačka ta mechanická část tak jsem rozmontovala podle popisu volantovou tyč a vyndala tu el.část.Koupila jsem celou tyč i se spínačkou +klíče je tam i ten kroužek na imo.Pokud přehodím celou tyč i s tím kroužkem bude to fungovat?Nebo musím mít i jinou krabičku co je za přístrojovkou?
Tak jestli jsem to dobře pochopila, pokud dám klíček do polohy kdy se rozvítí kontrolky před startem ,tak by do žlutého drátku nemělo nic protékat myslím proud,pokud dám do polohy startu tak teprve se má rosvítit žárovka.
Vyzkouším jinou el.spínačku mám tady ze staré škodovky kterou jsem kdysi mívala je úplně stejná.Taku uvidím.
áno pochopila si , vymeň čisto tú elektrickú spínačku na dvoch skrutkách , z imo krúžkom nemusíš nič robiť ten nechaj na kábli ten pôvodný aj pôvodný zámok s kľúčom , meň iba elektrickú časť
otázka ked sme pri štartroch ktorý štarter má vätšie otáčky na výstupe favorit alebo felicia ??? je mi jasné že felda má prevod ale zase môže mať vätšie otáčky rotora
Tak jsem vyzkoušela starter podle návodu a nic pouze při přiložení kabliků to jiskří.Zítra se mrknu na spínačku proč se tam objevuje na to žlutém kabliku proud pokud mám klíček v poloze zapnuté kontrolky a ještě netočím pokud otočím do startu tak do drátku jde více proudu rosvítí se mi žárovička ještě jasněji.
Nemůže to být nějakou jinou chybou třeba jsem tady četla o nějakém relátku X.
To že je na žlutém drátu nějaké napětí i při klíčku v poloze rozsvícených kontrolek není chyba, tak to má fungovat.
Při klíčku v poloze rozsvícených kontrolek prochází přes žlutý drát proud po cestě: +12V při zapnutém klíčku -> cívka relé X -> žlutý drát -> cívka startéru ->blok motoru -> ukostření. Relé X je přes ten žlutý drát a cívku startéru ukostřené. Proto je na konektoru žlutého drátu na cívce startéru napětí - při odpojeném konektoru plných +12V, při konektoru zapojeném nějaké malé napětí.
Při klíčku v poloze startování se na žlutý drát dostane ze spínačky plné napětí +12V z baterie, čím relé X dostane na obě strany cívky stejné napětí +12V a odpadne.
Tím se po dobu startování odpojí všechno, co je na relé X zapojeno - reflektory, topení, vyhřívání zadního skla, stírače a mlhovky.
Zdravím sem uplny laik a začínající řidič a potřebuji na své Feline vyměnit startér, ale jaksi nechápu jaký je rozdíl mezi startérem s rekuktorem a bez něho?? a jaký by ste mi doporučili na zmínenou felicii namontovat
Díky
Mám Felicii 1,3 LX, r.v 96, 40Kw
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne pon 10. říj 2011 15:03:44, celkem upraveno 1 x.
Důvod:porušení pravidla č. 3 - příspěvek sloučen
Panove potřeboval bych poradit jake ložiska použit na starter na felicii(s reduktorem 1Kw rv 98)boužel při kontrole před zimou jsem zjistil že jsou ložiska na rotoru totalně zoxidovena a zarezla takže označeni ložiska nešlo přečist tak jsem to alespon promazal než seženu jině.Potřeboval bych vědět jak na rotoru tak i na pastorku .Předem dik Jaroslav Fojtik
Ahoj vespolek a přeji pěkné Vánoce
mám Feldu 1.3BMM rv. 96 (95?) a po*ral se mi startér - občas se stane že točí naprázdno...
teď v zimě se mi do GO startéru vůbec nechce a protože potřebuju jezdit a nerad bych někde roztlačoval až zdechne úplně tak radši koupím novej.
Tak se chci zeptat - bude na výše zmíněné auto pasovat tento startér metodou Plug&Play, nebo budu muset sehnat někde na vrakáči ten zmetek bez reduktoru který tam mám teď?
bude to plug´n play pouze vymenis kus za kus, ale starter je vec, ktera zas tak casto neodchazi, byt tebou tak sezenu nekde na vrakovisti starsi starter za 3stovky prehodim a az budes mit cas zrepasujes puvodni a vyjde te to daleko levneji nez kupovat uplne funglovku starter...