nabiječka telefonu
-
geralt - FK
nabiječka telefonu
ahoj, jen tak ze srandy sem změřil výstupní napětí na nabiječce telefonu nokia (starší typ) a naměřil jsem 8,2V jenže na nabiječce je napsaný výstup 3.5V jak je to možný ?
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
Re: nabiječka telefonu
měřil jsi to při zatížení nebo naprázdno ?
-
geralt - FK
no měřil jsem to naprázdno, do budoucna chci nabíječku použít pro napájení led diod, jenže ty chctěl jen 4.5V max. Takže budu muset přidat nějaký odpory abych napětí snížil
-
geralt - FK
lidi, kdo mi to vysvětlí
do série jsem s diodou zapojil nějaký odpor a napětí naprázdno bylo 8V, když jsem připojil červenou led diodu tak napětí kleslo na 1.8V a když jsem zapojil jen bílou diodu tak naptí kleslo na 2.3V. (napětí měřeno na ledkách). led diodi maj prt odpor tak proč to o tolik klesne ??
jinak když to skusim bez odporu tak se diody vypáli
do série jsem s diodou zapojil nějaký odpor a napětí naprázdno bylo 8V, když jsem připojil červenou led diodu tak napětí kleslo na 1.8V a když jsem zapojil jen bílou diodu tak naptí kleslo na 2.3V. (napětí měřeno na ledkách). led diodi maj prt odpor tak proč to o tolik klesne ??
jinak když to skusim bez odporu tak se diody vypáli
vysvětlení je úplně jednoduchý- ten "nějakej" odpor byl moc velkej a je na něm velkej úbytek proudu. Na druhou stranu ledky bez odporu se pálej, protože do nich pouštíš moc velký napětí. O Ohmovu zákonu jsi nikdy neslyšel?