Žárovky H4

Odpovědět
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Re: Žárovky H4

Příspěvek od Ivarek »

Já neřeším jestli měnit jednu nebo obě.Já mluvím o tom proč se stane že odejdou obě žárovky naráz - což jsem za svojí několikaletou praxi již párkrát zažil.
Druhý vlákno je myšleno jako vlákno ve druhý žárovce - druhá strana auta.
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

Tak to jo. Odejít při tý špičce může, je to docela častý. A nejen u žárovek v autě, nám doma v lustru taky praskaly žárovky třeba 2 nebo i 3 naráz. Ale neznamená to nic jinýho, než že ta druhá před sebou měla pár hodin života (aby si tu někdo nemyslel že bude měnit žárovky preventivně aby mu jedna neodpálila předčasně druhou).

Dost často obě prasknou při zapnutí (což je logický - studená má menší odpor, tak tam prochází větší proud) a tam to bude tim samotným zapnutím než tím že rupne jedna a udělá špičku a rupne druhá. To je pro ty žárovky určitě větší šok.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

řešení je snadné ale drahé , stabilizátor
ano vznikají špičky , ale akumulátor je vlastně velký kondenzátor který je utlumí , ale jen v tomp řípadě že je k danému okruhu připojen ,
vypneme světla i topení dřív něž chcípneme motor ???? dost často ne , blbost co ?
oni totiž stejnosměrné točivé stroje (ventilátor topení) při vypnutí pustí do obvodu napěťovou špičku a ještě k tomu opačné polarity , no a jelikož jsme vypnuli zapalování ale nevpnuli světla a topení , tak se stalo to že , relé X nedostává napětí takže vypne , tím nedostává napětí ventilátor ten pustí do obvodu špičku , jenže ten obvod je linie X kde silová část relé hl světel je sepnuta takže to dostanou žárovky , pak už záleží co snesou , a proto praskají především hned po zapnutí , vadí hlavně nejvyšší rychlost větráku

další věc je alternátor krom trvalého přebíjení může vznikat i krátkodobé a ve dne si žhnoucí žárovky nemusíme ani všimnout
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

Nevím jak ostatní, ale já vypínám světla zásadně než vypnu motor ;) Nevypnout je, se mi povede tak jednou za rok. Jinak bych tu špičku od topení rád viděl, nevěřím že je to dost na spálení dvou 55W halogenek. Zaprvý má malou účinnost, zadruhý jde proud přes předřadnej odpor :) A jak souvisí "napěťová špička při vypnutí", s praskáním při zapnutí?
Standa10121996 - FK

Příspěvek od Standa10121996 - FK »

já to dělám tak, že nejdříve vypnu světla a až potom zapalování a světla znovu zapínám až po nastartování motoru.Ventilátor topení většinou nevypínám, ale před vypnutím zapalování nebo před startováním motoru ho přepnu na první nebo maximálně druhou rychlost.Tento postup by neměl nějak škodit žárovkám hlavních světlometů
RadimCep - FK

Příspěvek od RadimCep - FK »

Takové starosti bych chtěl mít... Nemám zatím zkušenosti s Osram NB+, ale jestli vydrží rok tak je to v pohodě... Chce si to trošku pohlídat a pak mít koupenou novou sadu a vyměnit hned obě a tu dobrou schovat jako náhradní třeba... 400Kč za rok nejsou moc... (Asi je to daň za to jak to svítí)
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

k tomu přepalování vláken žárovek , co jsem psal předtím není jediný důvod , ale může to být jedním z důvodů ,
další je taky relé světel resp jeho silový kontakt , když je např napálený ... , jde přes něj vyšší proud a ten jde samozřejmě i přes žárovky ,

s tou špičkou od elektromotoru , ze stejného důvodu , se napaluje termospínač na chladiči

a to samé platí pro motor stěrače , nevím kde jsem to četl (zde na foru) že cyklovač odělá řídící jednotku ,
nemůže ji oddělat cyklovač , ale může to být motor stěrače který je při cyklovači stále připojen k síti a tudíž napěťové špičky jdou do sítě vozu , při jednotlivém setření nebo trvalém stírání se síť vozu odpojí ještě při běhu motoru takže špička jde přes vybíjecí rezistor (je na kontaktech motoru stěrače na převodce) a pokud odejde napaluje se doběhový kontakt
pokud ta jednotka odejde tak to není jen něčím okolo ale především v ní - nefunguje ochrana
Ftigr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ftigr »

RadimCep píše:Takové starosti bych chtěl mít... Nemám zatím zkušenosti s Osram NB+, ale jestli vydrží rok tak je to v pohodě... Chce si to trošku pohlídat a pak mít koupenou novou sadu a vyměnit hned obě a tu dobrou schovat jako náhradní třeba... 400Kč za rok nejsou moc... (Asi je to daň za to jak to svítí)
Zdar OSRAM NB+ jsem vytáhl z obchodního zástupce jako vzorek hned jak přišly na náš trh. Bylo to myslím minulý rok v květnu nebo tak nějak a od té doby drží jak hebrejská víra. Před vypnutím motoru vždy vypínám všechny spotřebiče kromě hlavních světlometů a v pohodě...
Mr.Wankel
Kontaktovat uživatele:

Žárovky H4 nebo xenony

Příspěvek od Mr.Wankel »

Má dnes smysl řešit nějaké předražené, velmi rychle odcházející nightbreakery nebo philipsy, když bi-xenon sada stojí tisícovku?
Nosferat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nosferat »

Me neprijde ze rychle odchazej, ja mam nighbraker uz 3tim rokem a pres 20tis km ... hlavne kuly legalnosti a bezpecnosti bych sina feldu nedal xenony .....
Renault Clio Generation 90TCe 56kw
Škoda Fabia II Family 1.2HTP 12v 51kw

https://www.instagram.com/hrabe.official/
Matuhsch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Matuhsch »

mistre let si koupit ledky a nereaguj nesmyslama v dva roky staré diskusi
Obrázek
Obrázek
Mr.Wankel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr.Wankel »

Nosferat:

Co jsem pročítal diskusi, tak si dost lidí stěžovalo, že jim ty vysocesvítivé dřív odcházejí. Ono je to celkem logické, fyzika se nedá jen tak obejít. Vyšší svítivost při stejném příkonu je pak dána nižší životností. Tím ale nepopírám, že vám vydržely dlouho.

U xenonů je potom samozřejmě nutné otestovat, jestli neoslňují protijedoucí řidiče. Takové hovado nejsem, abych ohrožoval sebe i ostatní oslňováním (tak jako jako většina továrně montovaných, atestovaných, certifikovaných, homologovaných xenonů).

Radši budu mít nelegální xenony, než v noci mžourat do tmy za svitu homolovagovaných bludiček a srazit chodce nebo neosvětleného cyklistu (tolik k legálnosti či nelegálnosti)
Odpovědět