Topení plynem v BARÁKU

pokec o všem možném i nemožném
Kulis - FK

Topení plynem v BARÁKU

Příspěvek od Kulis - FK »

Potřeboval bych radu od někoho kdo má větší byt nebo menší barák a topí plynem.Zajmalo by mě kolik m3 za rok zhruba protopíte budu se stěhovat do baráku kde bude topení plynem(kotel nebo teda spíš karma+radiátory)+plyn.sporák obytná plocha kde se bude topit je 90-100m2
Má někdo zkušenosti?Je mi jasné že se spotřeba plynu rok od roku mění ale pokud někdo topí plynem již pár let tak by byl schopný mi napsat hrubý odhad roční spotřeby.
Děkuji
Aleš

Re: Topení plynem v BARÁKU

Příspěvek od Aleš »

To ti takhle nikdo nenapíše, respektive to nebude mít žádnou vypovídací hodnotu. Záleží na tepelných ztrátách domu, tzn, jak je starý, izolovaný,situovaný...... a taky na tom jestli tam chceš chodit v trenkách nebo v teplákách. Počítej pro alespo%n nějakou představu za normální starší dům 30-40Tkč. K tomu revize servis atd....
Učit se ...učit se.... učit se...., říkal jeden pán si myslím, že mu říkali Lenin :-)
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Asi tak, jak píše Aleš, je to hrozně promněnlivé, fakt záleží na tom, jakej komfort budeš doma mít. Znám rodinu, kteří topí v domku kotlem na plyn + ústřední topení a kotel mají nastavený jen na temperování, přidávaj jen když přijdou domů z práce a večer před spaním kotel zase přepínaj na temperaci, ohřev užitkové vody zapínaj jen večer na koupání, během dne maj jen vodu studenou
RadimCep - FK

Příspěvek od RadimCep - FK »

Také záleží co máš za topení, jsou rozdíly mezi podlahovým a radiátory... Zbytek jak píšou kluci...
Kulis - FK

Kluci děkuji je mi samozřejmě jasné že to nejde říct hele "ty budeš platit 38 254kč" mě stačilo opravdu jen hrubý nástřel abych byl trochu v obraze a věděl do čeho jdu a co mě čeká
Jajinek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jajinek »

Takže v kostce:
mám starej domek(60cm zdi) 11,5metru x 9metru
Na plyn je: topení+voda+sporák
novej kotel+radiátory+rozvod v mědi(sílu nevím cca jak palec a jak kde)
nový eurovokna+dveře (okna udělají hrozně moc/návratnost cca 6-8let,sám sem tomu nevěřil,ale je to tak)
zálohu platím měsíčně cca 3tis a vychází to tak akorát,že nevrací,ale taky mě ty zálohy nijak rapidně nezvedaj za posledních 8 let o 500,takže to co investuješ do
oken/rozvodu topení,kotla,dveří,radiátoru se ti jakoby vrátí v nenavíšení plynu. Snad sem to napsal srozumitelně,popřípadě se ptej ;)
Matuhsch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Matuhsch »

my máme cca 200m čtverečních, a za loňskou zimu 13tis za plyn plus 5t za dřevo do krbu... ale většinu času se topilo plynem.. plast okna + porotherm +10cm polystyren.. proti bytu v paneláku kdy sme platili 33tis/rok je to luxus..
Obrázek
Obrázek
keenworth - FK

Příspěvek od keenworth - FK »

Matuhsch: To jste bydleli asi hned v přízemí ne? Ve vyšších patrech co znám ze zkušeností od známých ti stačí jen to, že ti jdou přes byt stoupačky a pomalu ti ho celý vytopí.
Matuhsch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Matuhsch »

to máš pravdu, v přízemí je to fajn, ale na cenu to moc vliv nemá... i když jsou měřiče na radiatorech, tak se "vlastnosti" bytu zohledňují nějakýma koeficientama... a u nás nebyly ani měřiče, takže se platilo za m2 plus spotřeba teplé vody. byla samostatná kotelna pro náš panelák, a tam byl drahej provoz...
Obrázek
Obrázek
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Mám 40 let starý dům o vnějších rozměrech 10x13m (7 obytných místností), 30cm zdi ze škvárobetonu. Při nastavené teplotě 20st protopím tak 2200-2800 kubíků plynu. Je v tom i ohřev vody a vaření.
Kulis - FK

Díky moc tak nějak sem si představoval odpovědi náš barák má zdi 80cm okna klasika a tepelná izolace žádná vytápět se bude kuchyň,obývák,dětský pokoj,ložnice,koupelna a možná teda i trochu chodba.
Já mám radeji zimu než vedro tak doufám,že nebudeme platit velký ranec
Jo a do obýváku chci dát krbovky na přitápění no uvidíme barák je ve stádiu oprav a uprav zatím bouráme příčky a děláme novou vodu
Matuhsch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Matuhsch »

tak nejvíc ti udělaj okna, a my třeba přes letošní zimu vytopíme krbem celej barák, takže kotel eště vůbec neběžel, krom ohřevu vody... my máme rozvod teplýho vzduchu od toho krbu nahoru do podkroví.. mírná nevýhoda je že ventilátor trochu hučí... Já bych ale uvažoval při dnešních cenách plynu, například o vytápění dřevěnými peletami :idea:
Obrázek
Obrázek
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Tak letošní zima je extrém. To budou muset zase zdražit, aby to z nás dostali. :hlava:

Jinak jenom okna to nezachrání. Já jsem dal nová okna s trojsklem a rozdíl je prakticky neměřitelný. Uvidím za několik let. Loňská topná sezona je tak nějak v rozsahu sezon minulých. Záleží samozřejmě na stavu oken původních. Já jsem je měl docela solidní plus opatřená těsněním.
mjamriska - FK

Příspěvek od mjamriska - FK »

Matuhsch píše:Já bych ale uvažoval při dnešních cenách plynu, například o vytápění dřevěnými peletami :idea:
ja kurim peletami, ale podla http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-v ... uhu-paliva mi vychadza cena medzi peletami a plynom cca rovnaka, pelety by som odporucal tam, kde nie je plyn a nie je niekto cely den doma, ak je niekto cely den doma kuril by som drevom resp uhlim
Aleš

Příspěvek od Aleš »

Atnarfus píše:Tak letošní zima je extrém. To budou muset zase zdražit, aby to z nás dostali. :hlava:

Jinak jenom okna to nezachrání. Já jsem dal nová okna s trojsklem a rozdíl je prakticky neměřitelný. Uvidím za několik let. Loňská topná sezona je tak nějak v rozsahu sezon minulých. Záleží samozřejmě na stavu oken původních. Já jsem je měl docela solidní plus opatřená těsněním.
Okna moc nepomužou, vlastní zkušenost taky. Největší efekt pro mne na spotřebu plynu mělo zateplení podlahy na půdě.
Učit se ...učit se.... učit se...., říkal jeden pán si myslím, že mu říkali Lenin :-)
gerrik - FK

Příspěvek od gerrik - FK »

Barák mám taky dost velký a starší, je fakt že v první řadě je potřeba udělat okna a zateplit půdu. Platím za ohřev a topení zálohy 4000,- měsíčně, mělo by to dát akorát. Uvažuju o krbovkách s výměníkem, snad to bude lepčí ;) Taky záleží jaký máš kotel, jak je starý atd.
Odpovědět