Iskričky v palivovej nádrži ???

Sem vše ostatní co se nevejde jinam
aero - FK

Iskričky v palivovej nádrži ???

Příspěvek od aero - FK »

Chcem sa podeliť s mojou skúsenosťou s palivovým čerpadlom na mojej Felicii 1,3 Mpi. Jedného pekného mrazivého večera mi za jazdy 90km/h zdochol motor a nešiel natočiť, nasledoval odťah asi 15km. Bolo to palivové čerpadlo. Na druhý deň keď som vylúčil všetky iné príčiny jeho nefunkčnosti, dal som sa do jeho demontáže. Po odkrytí veka čerpadla a palivomeru ma na jednej strane potešilo že je to „len“ vypadnutý konektor čierneho napájacieho káblika, na druhej strane ma oblial studený pot. V knihe „jak na to“ je na začiatku kapitoly o palivovom systéme dlhý odstavec upozornení pri práci s palivovým systémom, okrem iného odpojenie akumulátora, aby nedošlo k prípadnému skratu a iskreniu v prostredí plnom benzínových výparov. No a mne priamo v nádrži vypadne konektor z jazýčka čerpadla o ostane visieť vedľa. Myslím že je viac ako pravdepodobné, že keď ten káblik vypadával z konektora, resp. keď tam bol voľný, dochádzalo k iskreniu kontaktov priamo v nádrži alebo ak nie, mohlo k nemu veľmi ľahko dôjsť. Je dosť možné, že by som domov nedošiel po svojich, ale letecky... Žasnem nad tým aká jednoduchá je elektroinštalácia v nádrži. A to sme sa na škole učili o motoroch do výbušného prostredia kde sú časti ktoré by mohli iskriť poriadne zabezpečené....
Braňo
anonymousjihlavak

Re: Iskričky v palivovej nádrži ???

Příspěvek od anonymousjihlavak »

Protože aby došlo k výbuchu, musí být směs výbušná, tedy musí benzzínové výpary obsahovat mimo jiné vzduch (kyslík) jakmile je nádrž plná jen benzinových výparů, můžes si v ní jiskřit doaleluja a prostě se nic nestane. Co myslíš, že se asi děje v benzínovém čerpadle, myslíš, že ty uhlíky co jedou po komutátoru nic nedělají? a to benzím protýká přímo vnitřkem čerpadla a celý motor čerpadla tak přímo chladí, ale i "maže".
aero - FK

Příspěvek od aero - FK »

Som presvedčený o tom že keď nádrž nieje úplne plná, to čo sa nachádza v nádrži okrem benzínu je mimo jiné vzduch (kyslík) a benzínové výpary. Tak ako to myslíš ty - by to bolo nevýbušné, ak by to bolo stále ponorené pod hladinou benzínu, ale keď hladina klesne, tie kontakty sú v zmesi vzduchu a výparov... Ten vzduch tam logicky musí byť - nádrž nieje hermeticky uzavretá - musí byť odvetraná aby v nej nedochádzalo k podtlaku pri odčerpávaní benzínu a naopak k pretlaku pri tankovaní, no a pri kolísaní hladiny sa do nej nasáva, resp sa z nej vytláča vzduch.
Čerpadlo som otvorené nemal, tak neviem akú má konštrukciu, predpokladal som že je uzatvorené, ale ak je to ako hovoríš, udivuje ma ešte viac ako je zaručené že nedôjde k výbuchu... Veď som si nedávno niekde čítal že nádrž je schválne vyrobená z takého plastu, ktorý nieje schopný nabiť sa statickou energiou - tiež kvôli iskreniu.
Žeby páni konštruktéri mali spočítané že pri 12V a danom odbere ampérov nemôže vzniknúť iskra schopná zapáliť výpary??? :scratch:
Vasek

Příspěvek od Vasek »

já bych to viděl jednoduše- směs vzduchu s benzínem je natolik bohatá, že to nechytne. A v palivovim čerpadle to nechytne mimojiné proto, že samotnej benzín nehoří, hoří až jeho směs se vzduchem.
škoda 791.136M 4/99
každý auto jede rychle, jenom záleží kolik mu dáte napapat ;-)
00Inferno00
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 00Inferno00 »

Máš pravdu Vašku, kapalným benzínem jde uhasit hořící zápalka = benzín hoří pouze v plynném stavu - ve směsi se vzduchem. A k hoření je zapotřebí kyslík, kterého je v nádrží plné benzínu poskrovnu ;)
Vici píše:...ARL je král mezi TDI na platformě G4...
VW Golf IV 1.9TDI PD ARL 192PS 401Nm powered by TDIfun, EGR-off, TT puky, Strongflex dogbone
VW Passat Variant B8 2.0TDI Dynaudio
aero - FK

Příspěvek od aero - FK »

Horieť horí, to mám vyskúšané, keď som bol malý, volali ma dráčik :D
Ide o to či sa bavíme o horení alebo výbušnosti - výbušný je keď je ako aerosol rozprášený vo vzduchu - to v nádrži nieje, sú tam "len" jeho výpary, ale aj tak, všade kde sú podobné výpary z lakov, farieb, horľavín, dokonca rozprášené piliny - treba narábať s ohňom a všetkým čo môže iskriť opatrne, a v nádrži to kľudne iskriť môže - len to ma udivuje ... :)
00Inferno00
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 00Inferno00 »

Benzín v kapalném skupenství opravdu nehoří, hoří jeho výpary ve směsi se vzduchem - bez kyslíku není hoření ;)
Vici píše:...ARL je král mezi TDI na platformě G4...
VW Golf IV 1.9TDI PD ARL 192PS 401Nm powered by TDIfun, EGR-off, TT puky, Strongflex dogbone
VW Passat Variant B8 2.0TDI Dynaudio
aero - FK

Příspěvek od aero - FK »

To že benzín horí som myslel tak že keď mi niečo nechce horieť, poriešim to tak že to polejem benzínom a hneď to horí lepšie, ale až tak som sa zahlbovať nechcel... len som vtipkoval...
Ako hovoríš - sú to vlastne jeho výpary zmiešané so vzduchom čo horia, - a práve ten stav je aj v nádži - je tam aj vzduch aj výpary, a práve to sa mi zdalo čudné že nieje nebezpečné keď si tam veselo iskria uhlíky v motore čerpadla, prípadne nekrytá elektroinštalácia...
Venda002
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Venda002 »

Pokud se nepletu ak to musí být určitý poměr, aby to chytlo. Pokud je tam více výparů, což v nádrži je tak by to chytnout nemělo. Pokud ovšem otevřeš nádrž, tak ti jdouvýpary ven a tam už je snažší dosáhnout poměru k vzplanutí při jiskře.
Profil na hlavní stránce: Zde
Můj mazlík: Zde
Fotky: Zde
anonymousjihlavak

Příspěvek od anonymousjihlavak »

Nevím, jestli to bylo na Discovery či na jakém programu, ale vyvraceli tam filmařské efekty s vybuchujícíma sudama plných paliva......
Vzali sud plný benzínu, dali do něj rozbušku a nic se nestalo, dali půl sudu benzínu, zase odpálili rozbušku a zas nic, tak do sudu nalili jen 10cm benzínu a opět to nic neudělalo. Pak podle výpočtu poměru benzínu a vzduchu do prázdného sudu nalili jedno štamprle benzínu a teprve teď se děli zajímavé věci :shock:
aero - FK

Příspěvek od aero - FK »

Tú reláciu poznám, škoda že som nevidel tú časť...
Ale aj v nádrži môžes dosiahnúť taký pomer benzín/vzduch ak jazdíš na doraz ... (:
Teda chalani, nesnažím sa tu dokázeť že je to nebezpečné, a že teraz začnú všetky autá s takýmito čerpadlami vybuchovať - sme v kaviarni tak len diskutujem... ale myslím že každopádne je to zaujímavé...
keenworth - FK

Příspěvek od keenworth - FK »

Já měl za to, že to musí být zapouzdřeno tak, aby se tam benzín k žádné elektroinstalaci nedostal. Nikdy jsem čerpadlo nevyndával, ani nerozdělával. Ale pokud si někde za jízdy rozškubneš nádrž nebo něco podobnýho, netušil jsem, že domů můžu letět s ČSA :) Každopádně jsem ještě neslyšel o felicii, která by vybuchla kvůli palivovému čerpadlu, takže v tom nějaký fígl určitě bude. ;)
Vasek

Příspěvek od Vasek »

jak jsem již psal (a nejen já)- směs v nádrži nebouchne proto, že je moc bohatá:
Obrázek
Obrázek
škoda 791.136M 4/99
každý auto jede rychle, jenom záleží kolik mu dáte napapat ;-)
aero - FK

Příspěvek od aero - FK »

Vasek - nehovorím že to nieje pravda, ale tie tabuľky čo si tu pridal sú asi ohľadne zmesi aerosolu benzínu a vzduchu vo valci. V nádrži je to trochu iné. Keď si tu tie grafy dal, vieš v nich určiť na akej úrovni sa nachádza pomer vzduch/benzín v nádrži ? Ten pomer je dosť pohyblivý (prázdna nádrž / plná nádrž), okrem toho, podľa mňa nezáleží na tom koľko je tam tekutého benzínu - ten viem že je nevýbušný - ja hovorím o benzínových výparoch ktoré sú obsiahnuté vo vzduchu v nádrži... OK, dajme tomu že aj pri prázdnej nádrži je vo vzduchu stále veľa výparov na to aby nastal výbuch, ale to je stále štandardná situácia, ale čo keď nádrž otvoríš ako ja, a výpary sa začnú zmiešavať s okolitým vzduchom? alebo ako poznamenal keenworth - keď nádrž poškodíš a pod...
Ešte raz opakujem: nesnažím sa dokázať že felicia je kvôli tomuto nebezpečné auto, tiež nepoznám prípad že by nádrž vybuchla, je to ale prinajmenšom zaujímavé, že na čerpacej stanici je zákaz fajčiť a v nádrži sa môže iskriť o 106 :)
keenworth - FK

Příspěvek od keenworth - FK »

Většinou ale když otvíráš nádrž, nemáš nastartovaný motor. Já alespon určitě ne, protože mám třeba jeden a ten samý klíč k nádrži i ke spínačce.
aero - FK

Příspěvek od aero - FK »

No áno, máš pravdu, ja mám síce kľúčiky dva (mám náhradné viečko nádrže), ale o to vôbec nejde. Mal som na mysli otvorenie veka čerpadla nádrže - aj tu je predpoklad že čerpadlo v takejto situácii nebude zapnuté, ale stať sa to môže, nech je to z akéhokoľvek dôvodu. A pri bezpečnosti je vylúčené aby bolo možné aby nastali dva stavy (vhodná zmes + zapálenie) ktoré môžu sposobiť nehodu. A mne ide práve o to že tie dva stavy nastať môžu.
Keďže je úplne normálne že sa v nádrži veselo iskrí, priklonil by som sa skôr k inej teórii čo zaručí že to nebuchne:
Iskra na sviečke vo valci je spôsobená vysokým napätím - neviem ako je to na felicii, ale myslím že na mojej starej jawe 250 indukčná cievka vyrába nejakých 12.000 V (samozrejme prúd je úmerne menší), no a v nádrži felicie je to len 12V, ajkeď prúd zrejme oveľa večší. - takáto iskra zrejme nemá takú teplotu aby zapálila zmes aj keď má vhodnú "bohatosť".
Odpovědět