Bionafta,rostlinný olej vs. 1,9D

AEF
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Bionafta,rostlinný olej vs. 1,9D

Příspěvek od DuDe »

Lidi at hledám jak hledám nenašel jsem tu žádné téma ohledně bionafty .

Dnes jsem nad tím přemýšlel a proč na ni nejezdit .

První problém nastal když jsem začal na olomoucku hledat pumpy s bionaftou . Nenašel jsem nic ! Proč ? Už se nevyrábí ?
Nebo není běžne dostupná ?

Druhá věc co na to motor z feldy ?

Máte někdo nějaké zkušenosti .

Mám felicii jako pracovní vůz , takže nějak neřeším co tam liju , hlavně že je to levný .

Popřípadě jaké máte zkušenosti z jizdou na rostlinný olej ? ;)

Díky za tipy
nebulus - FK

Re: Bionafta,rostlinný olej vs. 1,9D

Příspěvek od nebulus - FK »

O oleji viem toľko že Lucas ho moc nemusí.
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

já docela studoval tohle téma na dieselpoweru, a je tam spousta lidí co jezdí z lucasem a ředí naftu rostliným olejem v poměru 2:1(olej,nafta) . a jezdí bez problémů .

dokonce jezdí i na vyjetej hydraulickej a motorovej olej . Trochu naředí benzínem a taky jezděj . :shock:
člověk by nevěřil co ti lidi do tech aut nalejou za sra*ky

Horší je to prej v zimně pokud není předehřev toho oleje , tak je problém že tuhne a to už čerpadlu nedělá dobře .

Já se tet poohlížím po obchodácích a nikde nemaj rostlinej olej v akci . Jak bude tak začnu testovat mix 1:1 :)
Testovat budu na pick upu , do oktávky si to asi nelajznu .

Nejvíc mě překvapilo že jsem nenašel čerpací stanice s bionaftou , ani pan googl nic nenašel :scratch:
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jura_Favorit »

To bude asi tím, že se to u nás přestalo dělat a nebo jen minimálně... :cyclops:
V České republice se používaly dva druhy bionafty: Bionafta I. a II. generace. Bionaftou I. generace byla označována taková bionafta, kterou tvoří výlučně methylestery (FAME) bez jakýkoliv dalších přísad. Má nižší kalorickou hodnotu, což způsobovalo nižší výkon a vyšší spotřebu paliva. Další nevýhodou bylo, že estery způsobují korozi a bobtnání součástí z klasické pryže. U čistého FAME se při nízkých teplotách (pod -10 °C) velmi zvyšuje viskozita, což zabraňuje jeho použití. V České republice se tato bionafta I. generace téměř nevyužívá. Uvedené nedostatky byly od roku 1997 odstraněny zavedením bionafty II. generace, což je směs methylesterů a motorové nafty. Obsah methylesterů byl určen minimálně 30 % a zbylých 70 % tvoří látky ropného charakteru. Bionafta II. generace byla také daleko méně agresivní vůči pryži než bionafta I. generace. Výhřevnost této směsi byla již srovnatelná s klasickou naftou. Tato bionafta II. generace se již také nepoužívá, a to hlavně z důvodu přeřazení z nižší kategorie daně s přidané hodnoty (5 %) do vyšší (19 %) a uvalení spotřební daně, což vedlo k jejímu zdražení na úroveň ropné nafty. K přeřazení došlo na konci roku 2003.
Škoda Favorit 1.3 MPi (136 GLXi) MOTOR EXCEL - profil, rajče.net
Škoda Favorit Pick-up 135 LX
Škoda Favorit 135 L
Škoda Octavia combi 1.9 TDI elegance
Škoda Superb combi 2.0 TDI 4x4 SCOUT - daily car
nebulus - FK

Příspěvek od nebulus - FK »

No zase netreba si brať každú radu k srdcu, potom len mimochodom sa človek dočíta že po 20 000km odpália čerpadlo, palivový filter menia častejšie ako ponožky a pod. Niektoré otázky tam boli super: nalial som do auta nejaké riedidlo a nejako to neťahá a neštartuje :D
Na Slovensku som nikdy nevidel olej v obchode za cenu ktorá by sa oplatila ani v časoch keď v CZ to bolo bežne dostupné.
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

Jura_Favorit : díky to vysvětluje proč nemužu najít žádnou pumpu s bionaftou ;)

nebulus : V čr se dá sehnat olej za cca 19-25 kč/l . Podle akce v hypermarketech

Když spočítám že koupím olej 20l po 20kč/l a dalších 20l nafty za 35kč/l - Když to propčítám tak uspora na jedné nádrži je 400,- což je slušné .

V létě by se dalo řešit mix 2:1 možná 3:1 (olej:nafta) Tam by byla uspora lepší . Někteří jezdí jen na 100procentní olej . . .

Navíc vzhledem k tomu že pck up už se mi díky podnikání několikrát zaplatil , tak mě moc netrápí jestli na něm neco odejde . Pokud to nebude dělat dobrotu přejdu zpet na naftu . :salut:

S tím naftovím filtrem máš pravdu , že jej častěji mění , ale to většinou kuli tomu že jezdí na přepálenej olej z fritáků kterej obsahuje spoustu nečistot . Když by se tam lil jen čistý olej , snad by to mohlo být lepší .

Každopádně mě to přivedlo na myšlenku to vyzkoušet .
keenworth - FK

Příspěvek od keenworth - FK »

Jeden čas jsem jezdil se zetorem jenom na olej, ach ta vůně z výfuku :) jen občas jsem musel čistil palivový filtry kvůli usazeninám. Starý dieslový mercedesy taky dokážou jezdit čistě na olej...
00Inferno00
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 00Inferno00 »

Nejen oldschool dieselový meďoury... ;)
Vici píše:...ARL je král mezi TDI na platformě G4...
VW Golf IV 1.9TDI PD ARL 192PS 401Nm powered by TDIfun, EGR-off, TT puky, Strongflex dogbone
VW Passat Variant B8 2.0TDI Dynaudio
keenworth - FK

Ale do nových commonrailu bych to radši nelil :D ani do PDček myslím ale že i oktávky 66-81Kw by nějakou příměs zvládly... jenže to by člověk musel mít zase přístup k levnýmu oleji... nebo bionaftě, jinak to nemá moc smysl. Hlavně člověk nikdy neví co to je za bionaftu na tý bezníně...
00Inferno00
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 00Inferno00 »

CR ani PD to nepoberou. Rotačka asi jo, ale 100%ně to nevím :scratch:
Vici píše:...ARL je král mezi TDI na platformě G4...
VW Golf IV 1.9TDI PD ARL 192PS 401Nm powered by TDIfun, EGR-off, TT puky, Strongflex dogbone
VW Passat Variant B8 2.0TDI Dynaudio
keenworth - FK

Taky jsem to nezkoušel ani nevím o někom kdo jo, ale jsou to ještě starý motory a neměl by tam být větší problém v mechanické části motoru... nevím co by na to ale říkala elektronika.

Jinak pokud chceš snížit kouřivost, tak bionafta je na tohle dobrá. Ono i v normální motorový naftě je asi 7% MEŘA a v bionaftě je to asi 30% + nějaké aditiva. Jen se o něco sníží výkon motoru kvůli menší tepelný výhřevnosti a v zimě může nastat problém se starty, asi jako u E85...
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

Tak jsem konečně nakoupil "palivo" v globusu . :lol:
Dnes jsem nalil do pulky nádřže nafty nějakých 10l oleje . Takže počítám že bude poměr 2:1 (nafta :olej )
První dojmy najeto jen 20km , nepoznal jsem vůbec žádný rozdíl . Trošku to sice zavání ale jede stejně .
Pokud nebudu pozorovat žádné změny tak budu ředit 1:1 . Uvidím co ukáže čas . :salut:

Obrázek Obrázek
keenworth - FK

To se ti vyplatí kupovat takhle stáčený olej??
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

olej stojí 23kč/l , nafta 35kč/l - už to je uspora

Mám nějakej přísun nafty zadarmo , ale není toho mnoho , když to zředím olejem 1:1, tak mě vychází 1l paliva na 11kč čož je pro mě výhodné . ;)
Ale ikdyby ta nafta nebyla , tak to v tom poměru 1:1 ušetrí cca 400,- na nádrži a to je myslím celkem dobré , pro někoho kdo projezdí třeba 5 nádrží za měsís .
Samozrejmně pokud někdo projede jednu nádrž za měsíc,tak to asi neřeší .

Navíc pokud se osvěčí čistý olej , neříkám že bych neskusil i vyfritovanej . To bude teprve chutovka . A ten je zadarmo - pokud ho seženu .
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

Už mám najeto nějakých 500km na směs v poměru 1:1 a auto si chrochtá naprosto v pohodě . I starty kolem nuly nejsou problém . Řekl bych že jsem nepoznal rozdíl , ani ve výkonu , ani na spotřebě . Uvidím co ukáže dlouhodobější provoz na tuto směs . ;)
bobas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bobas »

Kamarad jezdi olej na jtdecku a ma s tim jeste lepsi zkusenosti nez s komurkou :)
keenworth - FK

Určitě to fungovat bude, jen si občas zkontroluj hladinu oleje, aby ti nepřibýval. Jediné nebezpečí je v tom, že olej i nafta tuhne za nízkých teplot a pak je problém, že se tomu nechce přes palivový fitr a začne ti auto škubat... pak stačí cvrnknout do nádrže pár litrů benzínu - to pomáhá ;)
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

no jo naředit benzínem . Ale nikde jsem nenašel v jakém poměru . čerpadlu nebude moc dobře dělat velká koncentrace benzín .
keenworth - FK

Na tu nádrž stačí tak 5l benzínu ;)
Yetti98
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yetti98 »

Ahoj chlapi,Bio nafta je poměr nafty a nějaký srágory z řepky, vyrábí to fy.Preol Lovosice ale který pumpy to maj nemám zdání, ale naše auta na to jezdí a když jsem viděl motor po 500.000km tak byl čisťounkej,tak že závěr kdo máte diesla tak poměr 2:1 nafta+řepkovej olej a je to na pohoda místo benzinu na ředění v zimě líh tak cca 5 lit.na nádrž, jinak kámoš má citroena a jezdí na olej z KFC, sice to smrdí po kuřatech :lol: ale pohodička, má tam známího tak mu vždycky nějak schrastí 20litr, jinak ho musej odevzdávat :scratch:
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

Ono je problém že ty restauračky musej mít papír o ekologické likvidaci toho oleje . Takže něco musí přece jen nechat zlikvidovat , ale nikdo jim neukládá jaké množství . takže by snad nemusel být problém . Všecno je asi jen o domluvě .

Jinak je problém že s těch přepálených olejů se musí odstranit ty tuky který se tam dostanou přo smažení .
Ty pak zasíraj nejvíc palivovou soutavu . . .
PsychoRider - FK

Příspěvek od PsychoRider - FK »

A jak se dá těch tuků ze smažení zbavit? :thumright:
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

je to metoda zvaná esterifikace .
Hodně toho píšou na dieselpower foru :
pročti si to tady - zjistíš vše potřebné
http://dieselpower.cz/forum/viewtopic.p ... %ED+tuk%F9

Jinak koupil jsem dalších pár litrů , pro změnu slunečnicového oleje z albertu za 24,9 . :)
slunečničák je řidší a auto si chrochtá líp než na řepkovej .
Každopádně na oba dva to jezdí uplně v pohodě . Starty i při teplotách okolo -16 naprosto v pohodě . naředěno 1:1 8-)
Naposledy upravil(a) DuDe dne pát 24. úno 2012 10:55:35, celkem upraveno 1 x.
PsychoRider - FK

Příspěvek od PsychoRider - FK »

Super, díky :thumleft:
No a co na to čerpadlo? nevadí mu to? :scratch:
Přemýšlím že do toho taky půjdu.. :thumright:
Sadra17

Příspěvek od Sadra17 »

DuDe přestav to na Bosch čerpadlo a přes léto to žere v klidu čistej olej ;)
sem nejlepší tak nezáviďte
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

Tet tam mál lucasa a před zimou jsem jezdil poměr 2:1 (olej , nafta) a bez problémů . Tet přes zimu a když jsou větší mrazi tak poměr 1:1 a vše bez problémů . Zatím najetu cca 3000km .
Jak bude léto a venku okolo 20-30 stupnů ,tak skusím jezdit na stoprocentní olej . :salut:

Čerpadlo bosch budu řešit ,až jestli budu jezdit na vyfritovanej olej a na nějaký větší "sračky" . :D na čisotu naftu s čistým rostliným olejme to není zatím potřeba .
Nebo až se posere lucas , tak tam hodím bosch a bude vystaráno . Aspon zjistím co vydrží . . .

Jinak co se týče esterifikace toho vyfritu , psali tam borci , že vyčištění a naředění je výjde na nějakých 8kč na litr. Což je super cena oproti oleji za 25,- nebo nafty za 35,-
keenworth - FK

a máš i nějaké údaje o spotřebě? neblázní ti to nějak? podle mě by se nijak rapidne zvednout neměla, ale na tomhle motoru jsem to nezkoušel, tak se ptám
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

Musím se přiznat že to moc neseduju . Ale spotřeba je okolo 6l na 100km .
Jezdím převážně město , a taky nechávám auto třeba 20min na místě brkat , než naložím vercajk a materiál.
Jinak ještě podotýkám ,že jezdím převážne s naloženým autem .

Dolejvám do nádrže zhruba 40l paliva a najedu něco kolem 600km . Je to různé někdy 550km někdy 650km.

Kadopádně když to spočítám ta se ta spotřeba drží okolo 5,5-6,5. Což podle mě je naprosto v pohodě .
Sadra17

Příspěvek od Sadra17 »

DuDe problém s vyfritem je ten že ho firmy vykupukou a to se potom restauratérům nechce dávat zdarma :?
1.3 BMM kombi LPG
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

Aha . To je docela blbý . No záleží za kolik ho vykupujou .A když by se k tomu pak připočítala cena za vyčištění a přípravu , jestli by se to vyplatilo .
kejzi1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kejzi1 »

Pánové když už tu řešíte alternativní paliva.Mohlo by auto jezdit na tohle? Řešili jsme tuto otázku v práci,posílám kompletní specifikaci co jsem našel

http://www.led-japaoil.cz/download/bl_s ... el1404.pdf
Sadra17

Příspěvek od Sadra17 »

kejzi1 teoreticky by to šlo ale kolik ta sranda stojí :o
1.3 BMM kombi LPG
kejzi1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kejzi1 »

Mě osobně vůbec nic :lol: Jinak co jsem tak našel tak 140kč/litr a u nás v práci se ji spotřebuje asi 1000 litrů týdně.Každopádně do Alfy to lít nebudu,teď to jeden známý chce testovat v VW Golf 4
Sadra17

Příspěvek od Sadra17 »

kejzi1 G4 je PD to je samo o sobě náchylný na naftu tam bych to nelil ;)
1.3 BMM kombi LPG
kejzi1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kejzi1 »

Já mu to říkal,ale prý nejdřív zkusí traktor a když to pojede tak golf
panjawa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panjawa »

DuDe píše:no jo naředit benzínem . Ale nikde jsem nenašel v jakém poměru . čerpadlu nebude moc dobře dělat velká koncentrace benzín .
Klidně 5-10% na nádrž a když se bude někdo bát o čerpadlo kvůly mazání čerpadla tak ten benzín může namýchat s oilem jako do tvoutaktu, nebo už někdo vyděl aby benzín v jawce zamrzl nebo jen zatuhnul?
RIDE TO LIVE - LIVE TO RIDE
Odpovědět