Odběr v elektroinstalaci

AEF
tomik258 - FK

Odběr v elektroinstalaci

Příspěvek od tomik258 - FK »

Zdravím pánové, byl jsem radit kamarádovi při nákupu auta, jedná se o dieslovou feldu rv. 97, byli jsme na prohlídce, na zkušební jízdě, všechno v pohodě, felda po nažhavení chytila na první otočku. Pak pán kamarádovi auto přivezl domu, u toho jsem nebyl. Říkal, že mu praskla baterka, která byla při zkušebce, tak tam dal 100Ah megu, nevím jak to tam vubec dostal. Nicméně, kamarád s tím chtěl přeparkovat na druhý den a ani tuk. Otočil klíčkem a jenom blikaly kontrolky a cvakalo relé v motoráku, podle mě relé žhavení. Tak jsem dojel se startovacími kabely. Felda žhavila, po otočení klíčku startér jenom vysunul pastorek, slyšel jsem jak ťukl do setrváku a jinak nic, tak jsem pohýbal s kleštěmi a zkusil to znova, opět žhavení, a tentokrat startér otočil. No ale otočil tak jednou, vubec se mu nechtělo, byl uplně líný. Přitom prokazatelně proud odebíral na druhém autě co sloužilo jako dárce šťávy poklesly otáčky motoru. Tak jsme auto natlačili do garáže. Po připojení multimetru jsem naměřil odběr přes 5A při vyplém klíčku. Pojistky jsem zkontroloval všechny, jsou OK. Tak jsme vytahovali jednu po druhé, a odběr 1,5 A měla pozice 15, což je podle benzinového schéma vnitřní osvětlení, zásuvka a alarm. (schéma pojistek pro naftu jsem nenašel) V autě je pouze centrální zamykání ovládané klíčem a rádio. Ostatní pojistky nic, pozice 16 nepatrný odběr. Pak jsem ještě vytahoval v motoráku a po vytáhnutí 50A pojistky na žhavené to ukázalo pokles asi 1,8A. Přitom se ještě někde nachází nějaký odběr, jestli nebude kamarád jezdit denne tak bude pořád nabíjet. Jedná se o špatné ukostření nebo to ukazuje na něco jiného? Baterku jsme dali na nabíječku, snad není KO. Jo a od svazku pod plastovou krabičkou kde je ŘJ relé a pojistka je vedená kostra na jeden šroub z horního uložení tlumiče, byla kolem dokola trochu zaoxidovaná, jak jsem to rozebral tak jsem ji očistil smirkem, no pak už jsem pokles nezkoumal, tlačil mě čas. Ale poradíte jak odstranit odběr a co s tím startérem? Když se mu na kabelech nechtělo startovat? Díky za odpovědi, jsem bezradný..
breta1 - FK

Re: Odběr v elektroinstalaci

Příspěvek od breta1 - FK »

5A je strašný odběr.
Začal bych tím, že odpojím tlustý drát na alternátoru startéru.
Vidím to na diody v alternátoru.
Ale prakticky - když tam je odběr 5A při vypnutém klíčku, něco musí topit výkonem 60W, což je až až, abys to zjistil přece pohmatem, co se hřeje.
nebulus - FK

Příspěvek od nebulus - FK »

Tie štartovacie káble sú asi slabé ( tenké ). Štartér nafťáku má 1800W, čo je 150A. Odber elektroinštalácie v kľude by mal byť okolo 50mA a menej, v závislosti od výbavy. Zlé ukostrenie odber nespôsobí, maximálne že niečo nebude fungovať.
tomik258 - FK

No kamarad mi taky říkal že to nejspíš bude dioda. Ted ale musíme sehnat nějakou baterku na pokusy, páč za jeden den to zničilo 100Ah baterku... (kterou tam prodávající mě záhadným způsobem nacpal jak auto převážel)
michal.j125
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od michal.j125 »

mas zapojene radio ? jestli jo tak si to taky hodne vezme , mi to taky delalo problemy kdyz jsem ho mel zapojene a auto stalo 3 dny tak ten 4 jsem ho uz nenastartoval a to tam mam novou baterku 74Ah odpojil jsem radio a bylo po problemu , akorat tedka musim radio zapojit na spinac
Felicie 1.9 D GLX vybava - ele. okna , pal.PC , ele. zrcatka , interie z Edice Mystery , 15" ATS Cup
tomik258 - FK

No rádio je zapojené, ale nesvítí, ted sem se ke kamarádovi dlouho nedostal, a ani nemáme jak testovat, pořád čekáme jak to vyřešíme s prodejcem, jestli dá nějakou polovinu ceny na novou baterku. Nemájí ty dieslové feldy to předžhavení? Jestli to jde před dveřní spínač a pak přes nějaké relé nebo jak to je? Nemůže dělat nepořádek to že je nějake prodřený drátek, když je odpěr i přes žhavení při vyplém klíčku?
nebulus - FK

To predžhavenie je iba pri prvom otvorení dverí a trvá pár sekúnd. Ja som to odpojil na svorkovnici v RJ. Keď je -10 nažhavím pre istotu 2x klúčikom a ináč absenciu tohto zapojenia nepozorujem. Okrem toho jeden studený žhavič berie spočiatku vyše 20A, potom to klesá na cca 10A. Takže to nejako nevychádza.
tomik258 - FK

Ted sem z toho jelen... asi neumím používat multimetr... Dal jsem rozsah na 10A přehodil zdířku na multimetru a odběr je 0,01A, když dám na 200m odběr je 18,2 (mA ??) Možná byly minule pootevřené dveře, nevšimli jsme si žárovky, nevím.. Každopádně felda naskočila, jede, dobíjí krásných 14,2 V..
PS: prodejce nám teda dal nějakou funkční nabitou baterku
nebulus - FK

Po prečistení silových svoriek ( batéria, altík, kostra a pod ) by mohla dobíjať aj viac.
Odpovědět