Přetěsnění vložek válců zespodu
Přetěsnění vložek válců zespodu
Ahoj,
co všechno musí ven, abych byl schopnej přetěsnit vložky válců odspodu? Jde mi voda do oleje a už jsem vyměnil i celou hlavu... Má cenu to vůbec dělat?
co všechno musí ven, abych byl schopnej přetěsnit vložky válců odspodu? Jde mi voda do oleje a už jsem vyměnil i celou hlavu... Má cenu to vůbec dělat?
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Přetěsnění vložek válců zespodu
zkracene vana dolu pisty ojnice ven vlozky ven a hlava opet dolu. A kdyz si mel dole hlavu merily se presahy tech vlozek? Pokud ne a jsopu utopene tak se to musis cely rozhodit. A zda se to vyplati nebo ne to je otazkou.
-
naj - FK
Jak píše Kuladmin-toť otázka.Sám musíš zvážit co do toho investovat k dané hodnotě vozu,jeho stavu,využití atd.Svépomocí jde jen o částku pateriálu-těsnění hlavy,vany.měděné kroužky pod vložky,ale taky je na zváženou náběh kilometrů a s tím spojená výměna sady pístních kroužků, aby jsi neřešil zase jiný problém?
Takze proste komplet..
vlozky utopene nemam, sice jen orientacne zmereno ale presahy tam jsou. Lepsi nastroj nez brouseny pravitko a listkovy merky nemam. Nabeh kilometru neni tak strasny - 145tis. , auto celkove na feldu ve velmi dobrem stavu. Zatim bych ji celkem rad zachoval.
Co se tyce krouzku, taky si rikam, ze kdyz uz to pujde cely ven, ze to je v podstate na generalku, at se s tim nemusim za pul roku otravovat znova..
Co se tyce krouzku, taky si rikam, ze kdyz uz to pujde cely ven, ze to je v podstate na generalku, at se s tim nemusim za pul roku otravovat znova..
-
naj - FK
Záleží jen na tvém rozhodnutí.Pokud mohu za sebe, byl-li motor ,,krmen'' slušným olejem a nepřetěžován,jsou ložiska zhruba v polovici života,tak by to stálo za úvahu menší GO-nové kroužky kvalitní cca 800-900 Kč + gufera ventilů,sada těsnění /popř.rozvody/ a je to.Přeji hodně zdaru.
Jako jsou 2 moznosti. Budto honim duchy a problem s vymenou hlavy zmizel, jen jeste zbyla nejaka voda v olejove vane... Hlava byla jak po zasahu z brokovnice z velke dalky, takove jemne hluboke tecky, na par mistech vyzrana. Ted jsem opravil netesnost na hadicich, kterou jsem vyrobil nejspis pri vymene hlavy, cely odpoledne jsem drzel natlakovanou vodu a absolutne se to nehlo, ani to neztratilo tlak. Uvidime az se to zahreje....
Druha moznost je, ze to opravdu jde pod vlozkama, v tom pripade dojde na tva slova, neb motor jezdi celou dobu na slusny olej, slusny benzin a vubec se ma celkem dobre. (vim, auto je v rodine od noveho) Obcas se me nekdo zepta, jestli to je 1.6tka, ze ma 1.3 a takhle mu to nejede. Takze motor velice dobry.. uvidime tak za tyden, nejak s tim pojezdim a pak padne rozhodnuti. Nez koupit nejaky kram, ktery bude zrat olej...
je na to kdyztak potreba nejaky extra vybaveni? Oproti te hlave. Mozna akorat nejaky nastroj na ty krouzky?
Druha moznost je, ze to opravdu jde pod vlozkama, v tom pripade dojde na tva slova, neb motor jezdi celou dobu na slusny olej, slusny benzin a vubec se ma celkem dobre. (vim, auto je v rodine od noveho) Obcas se me nekdo zepta, jestli to je 1.6tka, ze ma 1.3 a takhle mu to nejede. Takze motor velice dobry.. uvidime tak za tyden, nejak s tim pojezdim a pak padne rozhodnuti. Nez koupit nejaky kram, ktery bude zrat olej...
je na to kdyztak potreba nejaky extra vybaveni? Oproti te hlave. Mozna akorat nejaky nastroj na ty krouzky?
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
je možný že tam bylo ještě dost vody v kanálech (a taky filtru jestli zůstal původní) uvidíš až se to ohřeje , kámoš měl u fačka problém s mizením vody resp s jejím přemisťováním do oleje taky , byla prasklá vložka
jak bylo řečeno , ale nejdřív hlavu , pak vanu , písty se vytahují vrchem , nepřeházet ojniční ložiska ,
na stažení kroužků na pístu stačí stočený plech s vyhnutými packami na koncích síly 1,5mm , dát píst do vložky jak patří namazat plech dát na pístní kroužky stáhnout sikovkama a násadou paličky lehce zaklepat píst do vložky
jak bylo řečeno , ale nejdřív hlavu , pak vanu , písty se vytahují vrchem , nepřeházet ojniční ložiska ,
na stažení kroužků na pístu stačí stočený plech s vyhnutými packami na koncích síly 1,5mm , dát píst do vložky jak patří namazat plech dát na pístní kroužky stáhnout sikovkama a násadou paličky lehce zaklepat píst do vložky
no vzhledem k tomu, ze v oleji byly ruzove kapky, tak celkem tusim, ze voda byla opravdu vsude a dost. Olej jsem od vody pouze hrube oddelil, co sedlo to sedlo, zbytek sel zpet do motoru - prece jen kdyz nevim, jestli to vubec pujde nastartovat... a olej tam byl 1000km, mi ho bylo dost lito..
Po vymene hlavy se situace s kasi pod vickem celkem vyrazne zmenila, pred tim stacilo kousek pojet a byla tam vrstva ciste bile emulze. To uz ted neudela... takze doufam
praskla vlozka.. by muselo tlakovat vodu ne?
Po vymene hlavy se situace s kasi pod vickem celkem vyrazne zmenila, pred tim stacilo kousek pojet a byla tam vrstva ciste bile emulze. To uz ted neudela... takze doufam
praskla vlozka.. by muselo tlakovat vodu ne?
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
no právě že bylo divný že voda mizela byla v oleji ale do vody nic nešlo , jenže vložka je nějakých 150mm vysoká a od horní hrany po první kroužek je necelých 80mm , praklina byla zhruba uprostřed v délce cca 3cm , tj v oblasti dolní dolní úvratě horní hrany pístu tj v místě ky spalovací prostor je už téměř bez tlaku , po ohřátí se to roztáhlo a voda začala prolínat
-
naj - FK
Já bych na tvém místě shodil vanu a mírně natlakoval vodu.Pokud tam jde voda z válce,hned uvidíš kde je průnik z pod vložky-kapky vody se po masném povrch pěkně projeví/z kutálí nebo jak to nazvat/.Pokod ne,vanu zpět a olej zlikvidovat/i s filtrem/-je znehodnocen a než se zbaví vody,bude to chvíly trvat,na tom bych nešetřil.Něco jiného je vysrážená vzdušná vlhkost v oleji,která se projeví na studeném víčku šedohnědým mazem,ale po prohřátí motoru zmizí.Olej do vody se ti dostane proraženým těsněním pod hlavou tlakovým kanálkem propojující blok-hlava.Píšeš, že byla hlava/dosedací plocha?/ jak od brokovnice? Jestl ti dobře rozumím, že plocha na těsnění-nejlépe přebrus,může se to /časem/ protlačit a máš nový problém!
Jasne, olej i filtr mam koupeny novy, ale nechci to tam lit hned, neb bych mohl takhle po 1000km menit olej do nekonecna. Za poslednich 10tkm mam 3. olej, celkem to leze do penez.
ano, jak od brokovnice byla dosedaci (tesnici) plocha. Dokonce i pres to, ze byla brousena (uz 2x, bohuzel to delali v servisu a tak je moc nezajimalo, co montuji zpet...). Ale tato hlava lezi na stole, motor jezdi s jinou, ktera byla jak zrcadlo. S tim teplem se to uvidi, budto voda mizet bude, nebo nebude. Kazdopadne za studena nikam nic nemizi, takze sundat vanu a kontrolovat to bych musel s horkym motorem a to by byl mam pocit krapet masakr....
jo, tak praskla vlozka v tom pripade na seznamu potencialnich problemu
ano, jak od brokovnice byla dosedaci (tesnici) plocha. Dokonce i pres to, ze byla brousena (uz 2x, bohuzel to delali v servisu a tak je moc nezajimalo, co montuji zpet...). Ale tato hlava lezi na stole, motor jezdi s jinou, ktera byla jak zrcadlo. S tim teplem se to uvidi, budto voda mizet bude, nebo nebude. Kazdopadne za studena nikam nic nemizi, takze sundat vanu a kontrolovat to bych musel s horkym motorem a to by byl mam pocit krapet masakr....
jo, tak praskla vlozka v tom pripade na seznamu potencialnich problemu
-
naj - FK
S tim sundáváním vany jsme si asi neporozuměli.Sundá se na studeném motoru,odkapat olej a místo zátky na vodu /už jsem to tady nedávno na jiném vlákně psal/ dát zátku /z vrakáče/ do které se vyvrtá díra a našroubuje ventil z duše a pak se hustilkou natlačí vzduch na tlak odpovídající zhruba tlaku při teplém motoru-vyzkoušíš tvrdost zmáčknutím na hadici termostat -chladič.Pokud bude únik,lze po chvíly pozorovat vodu z pod vložek.Dobré je si nejprve nachystat zátku,pak trochu prohřát motor a než vypustíš olej a sundáš vanu je teplota OK a materiál je trochu roztažený teplem.Neber to tak,že tě do toho nutím,vše záleží na tobě co zvolíš.Toto byl múj návrh způsobu,který zná řada mechaniků.On totiš existuje i origo přípravek zátky s manometrem.Tlačí se na tlak asi 1,2 atm,což je přibližně tlak nastavený odporem pružiny v origozátce expansky a vyskoušet jej můžeš manometrem z auta.
takhle natlakovany jsem to mel vcera cely den, jen ne pres vicko ale pres odpojenou hadicku od termostatu. Vzhledem k tomu, ze nezmizel ani ten tlak z nadobky (manometr na pumpicce
) tak usuzuju, ze se neztratila ani voda. (jako ze po 6 hodinach jizdy bych byl asi uplne bez vody, tady se to ani nehlo...) Ale nejde mi do hlavy, jak to udelat, abych mel ohraty motor.. dojet, vypustit horky olej, sundat z horkeho motoru vanu... jako jo, chapu, jen mi to prijde jako zadost o spaleniny 3. stupne 
-
naj - FK
Nemyslel jsem vyloženě provozní teplotu,stačí polovina.Jde o to že se litina/vložka/ a hliník/blok/ a měď /těsnění/ trochu rozdílně roztahují a pokud by tam byla cesta úniku,lépe a rychleji se to projeví pod tlakem.Ze spodu se totiž projeví sebemenší netěsnost,což po úbytku vody -snížení hladiny v expanzce nelze tak rychle odhadnout.A je to tutovka!
Je mi jasny, ze na hladine ani na tlaku to nepoznam. Je to fyzika, muselo by to utikat nad hladinou, aby to bylo zasadne poznat. Pokud rikas, ze to je poznat zespodu dobre, tak to nejaky vecer zkusim. Bude sranda, nemam ani jamu ani najezdy, se z toho oddelavani vany asi poctvereckuju