přehřívání
-
MMorgan - FK
přehřívání
Zdravím, vyměnil jsem na své felicii 1.6 GLX čidlo teploty a termostat, od té doby se mi auto přehřívá. Termostat mi otevře až když je rafička za půlkou a větrák až čárku před červeným polem, dál teplota neleze. I mě napadlo, že by motor pracoval ve správných teplotách, jenom v interiéru to ukazovalo špatně, ale včera jsem to projel a když byla teplota na ukazateli ve 3/4, tak čidlo mi ukazovalo kolem 80ohm na jednom páru pinů a na tom druhým 160ohm, takže tím to taky asi nebude, protože co jsem se dočetl tak při 90°C má mít kolem 250ohm, nemýlím-li se. Už opravdu nevím co s tím. Jo a když je motor teplý (rafička ve 3/4), tak má dost nízký volnoběh, skoro tak 500ot/min. Nebo je možný, že by se ten motor špatně odvzdušnil a byl tam stále někde vzduch?
Nevíte prosím Vás někdo co s tím mám dělat? Děkuji
Martin Papež
Nevíte prosím Vás někdo co s tím mám dělat? Děkuji
Martin Papež
-
p.s.
- Kontaktovat uživatele:
Re: přehřívání
vyměnil si i viko toho termostatu ? dost často se stává že je prostřelený a termostat nemá jak otevřít protože ta jehla co se vysouvá se nemá o co opřít ,nebo se stává že i nový termostat nestojí za nic ,pokud to auto projedeš bez termostatu přehřívá se??
-
MMorgan - FK
Víko termostatu jsem také vyměnil.
Bez termostatu nevím zda se to přehřívá, ale nechce se mi to znovu tak rozkuchat zatím
Bez termostatu nevím zda se to přehřívá, ale nechce se mi to znovu tak rozkuchat zatím
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Já v tom, až tak veliký problém nevidím. Zkus změřit nezávislým teploměrem, v kolika ten termostat otevírá. Je klidně možné, že ti jen blbě ukazuje budík na palubce a všechno ostatní je OK.
-
MMorgan - FK
Ale když proměřím čidlo teploty, tak naměřím odpor nižší, než by měl správně být při 90°C. Takže se to přehřívá. Ale zkusit to můžu.
A kdyby to bylo budíkem, tak nebudu mít tak divně nízký volnoběh. V momentě vypojení čidla, tak se volnoběh krásně srovná (jak jsem se dočetl, bez čidla si auto myslí že má 90°C) ale když ho zapojím, tak začne s sebou házet a sníží se volnoběh (tohle se děje, když je motor teplý - ukazatel ve 3/4)
A kdyby to bylo budíkem, tak nebudu mít tak divně nízký volnoběh. V momentě vypojení čidla, tak se volnoběh krásně srovná (jak jsem se dočetl, bez čidla si auto myslí že má 90°C) ale když ho zapojím, tak začne s sebou házet a sníží se volnoběh (tohle se děje, když je motor teplý - ukazatel ve 3/4)
-
Jenky - FK
Začal bych nejlépe na začátku,VAG a kouknout do naměřenejch hodnot,v kolika zapíná větrák,budík je totiž jen opravdu hrubě informativní a po nesčetných pokusech a zkouškách vím,že i když je všechno fpoho,každej budík ukazuje jinak.
-
MMorgan - FK
VAG? Myslíš připojit diagnostiku? Ale to mi stejně nepomůže ne? Vždyť čidlo na větrák nedává signál do řídící jednotky a přístrojový desce jako čidlo teploty u termostatu. Jedině, když zjistím, že větrák sepne při X°C, tak jestli to bude odpovídat rafičce na ukazateli. Ale stejně je mi divná jedna věc, proč mám teďka při teplém motoru nízký volnoběh 
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Když myslíš, že Vag nepomůže
Ten volnoběh s tím nemusí mít vůbec nic společného, může být v tomto počasí zanesená šlemem klapka, zvláště pokud se jezdí jen krátké trasy.
Ten volnoběh s tím nemusí mít vůbec nic společného, může být v tomto počasí zanesená šlemem klapka, zvláště pokud se jezdí jen krátké trasy.
-
MMorgan - FK
To jsem blbě napsal, že nepomůže. Určitě jo, ale jenom za vyčtení závad je skoro pětistovka fuč. Ale jak to tak vypadá, nic jiného mi už nezbývá. Chtěl jsem to vyřešit právě nějak sám. Ten volnoběh takhle blbě spadl až s tím novým čidlem. když ho při spuštěném motoru vypojím, krásně se srovná, ale jak ho zase zapojím, motor pocuká a volnoběh spadne dolů. Je možný, že jsem tam dal blbý čidlo??
Tam jsou vlastně vedle sebe dvě díry pro ty čidla u termostatu. To starý jsem vyndal z tý levý díry a to nový jsem musel dát do té pravé, protože tam nepasovalo. A nikde v obchodě jsem stejný, jako to originální nesehnal, dal jsem to klasický, co se teďka sežene a to s modrým kroužkem. Ale to je jedno v jaké to je přece ne? Řekl bych, že ten motor maká jak má, akorát v čidlu je problem
Tam jsou vlastně vedle sebe dvě díry pro ty čidla u termostatu. To starý jsem vyndal z tý levý díry a to nový jsem musel dát do té pravé, protože tam nepasovalo. A nikde v obchodě jsem stejný, jako to originální nesehnal, dal jsem to klasický, co se teďka sežene a to s modrým kroužkem. Ale to je jedno v jaké to je přece ne? Řekl bych, že ten motor maká jak má, akorát v čidlu je problem
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Hele, kdyby jsi si vyplnil svůj profil, tak by jsme věděli odkud jseš a třeba se najde někdo z tvého okolí, kdo má Vag doma a napíchne ti to gratis, maximálně za cíga.
Do jaké díry dáš čidlo je jedno. Proč jsi měnil to předešlé čidlo? Zkusil jsi tam vrátit z5 to staré čidlo, zda dojde ke změně?
Do jaké díry dáš čidlo je jedno. Proč jsi měnil to předešlé čidlo? Zkusil jsi tam vrátit z5 to staré čidlo, zda dojde ke změně?
-
MMorgan - FK
To předešlé čidlo jsem měnil z důvodu, že mi nefungoval ukazatel v interiéru. Nové čidlo jsem musel dát do dirky vedle toho starého, protože tam nepasovalo a tím pádem nepasovala ani záslepka kterou jsem vyndal. Momentálně tam mám obě čidla, jak staré, tak nové. Když zapojím staré, rafička je dole, a když tomu opravdu šlápnu, popovyleze jen o kousek vzhůru a hned zas spadne. Když zapojím to nové, ukazuje to zase moc, něco mezi přes půl a čárkou před červeným polem.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
A je to 1,6kový čidlo? Já se v tom moc neorientuju, ale vím, že je několik barev. Zelený, žlutý, modrý.
-
MMorgan - FK
No tím jsem si nebyl jistý, ale všude co jsem četl, tak se čidla teploty nerozlišují asi. Prostě jsou jen se žlutým, zeleným, modrým kroužkem a je možno jedno s druhým zaměňovat. Asi žlutý s modrým a tak. Sám se v tom nevyznám
Tohle kdyby někdo zjistil, byl bych rád, zda je na všechny motory felicia stejný čidlo teploty nebo ne
Tohle kdyby někdo zjistil, byl bych rád, zda je na všechny motory felicia stejný čidlo teploty nebo ne
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
jsou jiné , mají jinou charakteristiku měření , 100% pro řj , por budík by to mělo být stejné
co jsem zjistil
žluté > bez klimy
modré > s klimou
zelené > 1.9
co jsem zjistil
žluté > bez klimy
modré > s klimou
zelené > 1.9
-
MMorgan - FK
Aha, no to je zajímavý, konečně někdo, kdo ví, proč jsou různě barevná.
Ale když se podívám na net, tak se dočtu, že jsou zaměnitelná. Když se podíváš na autokelly, tak tam je od nějaké firmy bílé čidlo, to jde zaměnit se žlutým a když se mrkneš na žlutý, tak to jde zas zaměnit za modrý
to je jak u bláznů
momentálně tam mám s modrým. Když se ale podívám, jaký hodnoty mám naměřit při 100°C (rafička má být cca v půlce) a proměřím to, tak to sedí, čidlo by teda mělo ukazovat správně, ale nepřijde mi, že by ten motor když mi vyleze rafička výš, že by nějak hodně hicoval, akorát to má divně nízký volnoběh. A nebo tam mám teda, jak říkáš, čidlo k jinému motoru a né k 1.6
http://www.autokelly.cz/#|Y33buV4cvEnkJ ... ovlCOB/Vkg
Ale když se podívám na net, tak se dočtu, že jsou zaměnitelná. Když se podíváš na autokelly, tak tam je od nějaké firmy bílé čidlo, to jde zaměnit se žlutým a když se mrkneš na žlutý, tak to jde zas zaměnit za modrý
http://www.autokelly.cz/#|Y33buV4cvEnkJ ... ovlCOB/Vkg
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
měnil jsi termostat a čidlo , a najednou má motor divně nízký otáky volnoběhu , , termostat většinou neodejde hned ale odchází pomalu , takže si při tom nevšimneš že by někde bylo něco špatně , motor má signál o nízké teplotě dá si vís šťávy otáčky tudíž drží zvýšené .....................................
pokud motor nevaří tak jsi chlazení dal do kupy , budík je jen orientační , takže o skutečné hodnotě nic neříká ,
teď by jsi měl projít čidlo teploty a tlaku nasávaného vzduchu i konektory , klapku
pokud motor nevaří tak jsi chlazení dal do kupy , budík je jen orientační , takže o skutečné hodnotě nic neříká ,
teď by jsi měl projít čidlo teploty a tlaku nasávaného vzduchu i konektory , klapku
-
MMorgan - FK
To jako jo, motor mi nevaří. Na volnoběh se mi dostane rafička až skoro na hranici červenýho pole a až pak mi zapne větrák. Jako vím, že je ten ukazatel je hodně orientační, ale přece místo toho, aby se mi rafička držela někde uprostřed, se nebude držet mezi 3/4 a skoro červeným polem.
Když to auto nastartuju studený, tak si normálně jak to dělává přidá otáčky, pak pomalu slezou na běžnou hranici, ale jak mi teplota podle ukazatelu vyleze do 3/4, tak začne s sebou nehezky motor cukat. Ale opravdu se to děje až po výměně, ale jak říkáš čidlo teploty a tlaku nasávaného vzduchu skouknout můžu, tím nic nezkazím. Akorát jestli bys mi poradil, co na něm mam naměřit, nebo jak poznám, kdyby nefungoval jak by měl. díky
Když to auto nastartuju studený, tak si normálně jak to dělává přidá otáčky, pak pomalu slezou na běžnou hranici, ale jak mi teplota podle ukazatelu vyleze do 3/4, tak začne s sebou nehezky motor cukat. Ale opravdu se to děje až po výměně, ale jak říkáš čidlo teploty a tlaku nasávaného vzduchu skouknout můžu, tím nic nezkazím. Akorát jestli bys mi poradil, co na něm mam naměřit, nebo jak poznám, kdyby nefungoval jak by měl. díky
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
havně očistit , kontakty zkouknout jestli nejsou zaoxidované
-
MMorgan - FK
Tak už mi asi trklo čím by to mohlo být. Já jsem ten termostat nový, než jsem ho tam dával nezkoušel. A říkali mi lidi, že se poměrně dost stává, že se koupí už špatný. A bylo mi divný, proč podle budíku (který podle měření byl dobrý) mi otevírá termostat dlouho a větrák zapíná ještě dýl. Protože jestliže je termostat blbý a otevírá dýl, tak se taky dýl dostane voda do chladiče a čidlo na větrák je přeci dole u chladiče. A dnes mi taky známý připomněl, že když je motor už moc horký, řídící jednotka obohatí směs, aby se přes ní lépe odvádělo teplo a tím se zvětší odpor motoru a otáčku klesnou. A je to
! Takže špatný termostat (snad, nejspíš, doufám
)
-
DanoSK - FK
tak čo? Bol to ten špatný termostat?
inak, toto som nevedel. Mám feldu s klimou, mám tam dve čidlá, lebo najprv som kúpil nové čidlo a potom celú skriňu termostatu s čidlom, tak som tam vopchal aj to nové čidlo. Obidva sú žlté. Je to problém? Zmenilo by sa niečo, keď vymením čidlo za modré?ferdamravenec píše:jsou jiné , mají jinou charakteristiku měření , 100% pro řj , por budík by to mělo být stejné
co jsem zjistil
žluté > bez klimy
modré > s klimou
zelené > 1.9
-
Denoo - FK
mam problem s budikom , ktory mi ukazuje na mieste ked stojim 105 stupnov , ale ked som bol na Vag bolo to o desat menej, vlastne ked jazdim tak mam 95 podla budikov, a podla Vag 85 , ako mam nastavit presne budik? ALebo je vhodny na vymenu uz? Mam jeden v zalohe tak neviem ci ho mam skusit vymenit, alebo to mozem o tych 10 stupnov nastavit nejako rucne?
-
emge
"Budík" nenastavíš a pravdepodobne je vhodný na výmenu snímač teploty chladiacej kvapaliny. Ten má totiž 2 okruhy - jeden pre riadiacu jednotku (tieto hodnoty ukazuje VAG) a druhý pre ukazovateľ na prístrojovej doske. A deď sa tieto 2 namerané hodnoty rozchádzajú, je veľmi pravdepodobné, že je chybný snímač.
Navyše prevádzková teplota 85 st. C je nízka.
Navyše prevádzková teplota 85 st. C je nízka.
-
Denoo - FK
sak prave ten som nedavno menil, to je snimac pri termostate nie? Zeby som kupil daky smejd ktory by blbol? Aky teda mam skusit kupit?
-
emge
Termostat môžeš najskôr premerať ohmmetrom, pomer odporov na vetvách je 1:2. Sú k tomu tabuľky, kde máš uvedené odpory na vetvách podľa teploty.
Ale ak si kúpil nejakú "čínu", tak sa nečuduj a radšej sa ho rovno zbav.
Ku kvalitným patria napr. Hella, EPS..., Elit má teraz v ponuke Facet, tie by mohli byť tiež OK.
Ale ak si kúpil nejakú "čínu", tak sa nečuduj a radšej sa ho rovno zbav.
Ku kvalitným patria napr. Hella, EPS..., Elit má teraz v ponuke Facet, tie by mohli byť tiež OK.
-
MMorgan - FK
Nazdar, tak jsem problém vyřešil, tím, že jsem to dal do servisu, už jsem opravdu nevěděl co s tím. Tam jim to taky přišlo divný, měli problém to i připojit na diagnostiku, tak že to budou zkoušet. Dali nový termostat, čidlo, (čekali, že jsem tam dal něco blbě). Pak to jeli projet, ale ten chalan tomu dal takovou čočku, že mu víčko termostatu vylítlo, takže znova. Dali tam nový tělo termostatu (čekali že v tom plastu to bude někde přisávat vzduch ještě) Pořád to samé, tak rozhodili rozvody a koukly na pumpu, ta byla v cajku, takže prý holt zohýbaná hlava
(jenže já nejsem blbej a velmi pečlivě, až zbytečně dlouho pomalinku zahřívám motor, než to vytočím trošku víc nebo jí víc šlápnu, i ji nechávám na volnoběh chvíli běžet po nastartování a před vypnutím) a oni mi řeknou: No nevím co jste s tím dělal teda, jestli jste tomu tak nakládal, nebo jste tam nalil studenou vodu do chladiče. Tak jsem mu řekl, že jedinej kdo tomu naložil na omezovač za studena byl on mechanik a vylítlo mu to celý a zpátky do servisu ho museli tahat na laně s prázdným chladičem a kouřem od motoru, já to nikdy s teplotou nepřehnal (to že tomu nakládá jak hovado, to je u něho známý, znám dva kluky co se u něho vyučili a říkali fakt neuvěřitelný story, jak on projíždí auta). Fakt jsem byl nasr*nej. Takže výsledek byl, že mi zku*vili hlavu a já si to zaplatil. A k tomu teda čidlo větráku spínalo až ve 105°C a ne v 95°C, v čem byl teda hlavní problém.
A nejhorší na tom je, že já vůl to dal do autorizovanýho servisu AUTOCENTRUM, větším prasatům, než lidem do autorizovanýho servisu už jsem to dát nemohl. Oprava trvala déle než 14 dní a kdybych si tam vždycky nezavolal, tak ani o autě nevim. Dával jsem to tam s tím, že to bude jenom nějaká maličkost. Po čtyřech dnech, co jsem o autě nevěděl tam volám a řeknou mi. Víte, my ještě nevíme, my to pořád zkoušíme. A od tý doby (samozřejmě že oni nikdy nezavolali, ale musel jsem já) my vždycky řekli: Teď, teď na tom zrovna děláme. Nebo: Teď, zrovna teď jsem to byl projet. No prostě děs běs. A ještě mi teďka zpětně volala ženská tam odtud a ptala se mě, zda jsem byl s opravou spokojen a se služby
To bych se prostě pos*al.
A nejhorší na tom je, že já vůl to dal do autorizovanýho servisu AUTOCENTRUM, větším prasatům, než lidem do autorizovanýho servisu už jsem to dát nemohl. Oprava trvala déle než 14 dní a kdybych si tam vždycky nezavolal, tak ani o autě nevim. Dával jsem to tam s tím, že to bude jenom nějaká maličkost. Po čtyřech dnech, co jsem o autě nevěděl tam volám a řeknou mi. Víte, my ještě nevíme, my to pořád zkoušíme. A od tý doby (samozřejmě že oni nikdy nezavolali, ale musel jsem já) my vždycky řekli: Teď, teď na tom zrovna děláme. Nebo: Teď, zrovna teď jsem to byl projet. No prostě děs běs. A ještě mi teďka zpětně volala ženská tam odtud a ptala se mě, zda jsem byl s opravou spokojen a se služby
-
MMorgan - FK
Jo a bavili jste se o těch barvách čidel teploty. Tak jen postřeh z praxe. Ten co byl u mě autě byl žlutej. Všichni mi říkali, že žlutej už je vyřazenej z výroby a dávaj se modrý. Podle odporových hodnot stejný jsou, tak jsem ho tam dal. V servisu tam museli dát svůj, abych toho neplatil málo a dali mi tam opět žlutej
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
u čidel okruh budíku je stený , tj čidla mají úplně stejné vlastnosti - odpor v závislosti na teplotě
část pro řj , modré při 114°C vypne přes řj elmag spojku klimy
žluté někde jsem četl jen o 110 °C , ale nevím co dělá , nemůžu to najít
část pro řj , modré při 114°C vypne přes řj elmag spojku klimy
žluté někde jsem četl jen o 110 °C , ale nevím co dělá , nemůžu to najít
-
emge
[quote="MMorgan"]...Dali tam nový tělo termostatu (čekali že v tom plastu to bude někde přisávat vzduch ještě)...[/quote]
Tak to ma fakt pobavilo. V natlakovanom chladiacom systéme to bude prisávať vzduch... :D
Nerobili ten servis Pat a Mat?
A ako to dopadlo s hlavou (tesnením)? Je v poriadku?
To farebné odlíšenie snímačov je už asi len pri čínskych výrobkoch, ktoré nie sú veľmi spoľahlivé.
Napr. ja mám EPS, a to je už len modré.
Tak to ma fakt pobavilo. V natlakovanom chladiacom systéme to bude prisávať vzduch... :D
To farebné odlíšenie snímačov je už asi len pri čínskych výrobkoch, ktoré nie sú veľmi spoľahlivé.
Napr. ja mám EPS, a to je už len modré.
-
Denoo - FK
Tak dnes som vyriesil problem trhania auta
, snimac tlaku novy a je to
a este jeden problem ohladom teploty motora, no na Vag mi ukazovalo 90C, a na mojej palubovke tiez 90 , takze mi ukazuje presne, a teda , ventiulator mi spusta pri 105 C , co je naozaj moc neskoro podla mna, daval som uz druhe cidlo do chladica, ale stale zopina pri 105 C az, pricom na cidle je jasne napisane 97 C ze ma zopnut cca, kurnik preco to tak neskoro zopina to neviem???
Pri jazde mam krasnych 90C , horsie ked pride teplo a kolony,,,,
Pri jazde mam krasnych 90C , horsie ked pride teplo a kolony,,,,
-
Denoo - FK
Inak ja som daval na aute snimac teploty do chladica, ten s tym konektorom, protikus konektora som si dorobil, a pozeram ze tieto sa davaju na tie ktore maju klimu , je mozne ze preto mi zopina tak neskoro vetrak, teda pri 105 C ??? Lebo co si pamat niekedy predtym to bolo tak 96-97 
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
to čidlo na větrák je u konce chladiče takže voda se ti průchodem přes chladič trochu ochladí
takže např na výstupu z motoru 105°C na výstupu z chladiče (při stání ) 97°C
takže např na výstupu z motoru 105°C na výstupu z chladiče (při stání ) 97°C
-
emge
Presne ako napísal ferdamravenec, sú to rozdielne teploty v dvoch rozdielnych bodoch chladiacej sústavy.
Podľa toho, čo si napísal, sú tie teploty v poriadku.
Podľa toho, čo si napísal, sú tie teploty v poriadku.
-
MMorgan - FK
emge píše:...Dali tam nový tělo termostatu (čekali že v tom plastu to bude někde přisávat vzduch ještě)...
Tak to ma fakt pobavilo. V natlakovanom chladiacom systéme to bude prisávať vzduch...![]()
Tohle by Pat a Mat dali možná do kupy dřív než oni
Když to shrnu, tak mi řekli, že na tom bylo špatně vlastně úplně všechno a když jsem se jich na to začal do detailu vyptávat, tak začali koktat, svádět jeden na druhýho
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
nemuselo to být jen hlavou , může být na prd i těsnění a to i nové , jak se dělaj různý napodobeniny ,
naposled jsem kupoval těsnění ale zdálo se mi slabý a taky bylo netěsnilo to pak jsem koupil od jiný firmy a bylo o půlku silnější a vše v cajku
naposled jsem kupoval těsnění ale zdálo se mi slabý a taky bylo netěsnilo to pak jsem koupil od jiný firmy a bylo o půlku silnější a vše v cajku
-
emge
S tesneniami pre Feliciu je asi dosť problém, našťastie som ešte meniť nemusel. Už ani "pôvodný" Temac vraj nemá potrebnú kvalitu, tu sa o tom dosť diskutovalo:
[url]http://skoda-virt.cz/cz/forum/motor-1/1 ... od-hlavou/[/url]
A tomu "super" servisu by som to rozhodne nezveril, je tam dosť záludností - prebrúsenie hlavy, nastavenie presahov vložiek...
Problém s viečkom na expanznej nádobke ma tiež prekvapuje. Tipoval by som, že chybné viečko nebude držať tlak, a nie naopak.
[url]http://skoda-virt.cz/cz/forum/motor-1/1 ... od-hlavou/[/url]
A tomu "super" servisu by som to rozhodne nezveril, je tam dosť záludností - prebrúsenie hlavy, nastavenie presahov vložiek...
Problém s viečkom na expanznej nádobke ma tiež prekvapuje. Tipoval by som, že chybné viečko nebude držať tlak, a nie naopak.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Výměna těsnění pod hlavou není zase taková věda. Když je hlava přebroušená, nebo dostatečně rovná, očistí se blok, použije se kvalitní těsnění (prohlídkou se docela dá zhodnotit) a pečlivě se postupuje při utahování šroubů, tak se vše podaří. Naštěstí 1.6 na těsnění pod hlavou moc nestůně.
Přesah vložek se u 1.6 nedá nastavit, protože žádné nemá
Přesah vložek se u 1.6 nedá nastavit, protože žádné nemá