Policie a prokázání přestupku

pokec o všem možném i nemožném
Peters56
Kontaktovat uživatele:

Policie a prokázání přestupku

Příspěvek od Peters56 »

Jaký důkaz stačí policii, aby vám prokázala dopravní přestupek?

Řidiči si často stěžují na to, jakým způsobem jim byl prokázán přestupek, a to hlavně ve vztahu ke svědectví policisty.
Obecně platí, že zákon nestanoví, jak má být konkrétní skutečnost prokázána. Správní řád pouze stanoví, že jako důkaz smí posloužit cokoliv, co vypovídá o určité skutečnosti za podmínky, že je získání takového důkazu v souladu se zákonem. Negativně řečeno, jako důkaz smí posloužit cokoliv, co není získané v rozporu se zákonem.

Následně nastupuje posouzení těchto důkazů příslušným správním orgánem. Samozřejmě existují určitá pravidla vyhodnocování důkazů, která by každý úřad měl ctít, pokud chce svoje rozhodnutí odůvodnit tak, aby obstálo při případném odvolání. Ve své podstatě je tak úřad limitován kromě zákona jen tím, co si "ustojí" v odůvodnění.

Pokud úředník při projednávání přestupku věří, že ten či onen důkaz je dostačující a má odpovídající vypovídací schopnost, tak jej použije a záleží pak jen na argumentační schopnosti obviněného v rámci odvolání nebo správní žaloby, jak bude hodnověrnost a vypovídací schopnost takového důkazu napadnutelná a zpochybnitelná.

Dalším principem při vyhodnocování důkazů a zejména jeho hodnověrnosti je jeho subsidiarita. To znamená, jak je obecně možné a spravedlivě požadovatelné, aby konkrétní jednání bylo zachyceno a prokázáno.

U některých přestupků uvidíme, že nic jiného než osobní svědectví policisty není a nemůže být k dispozici, u jiných pak budou nároky na důkazní prostředky náročnější, protože jejich použití je možné a nabízí se.

Taková jsou tedy základní pravidla. U těch nejčastějších případů se podíváme na možnosti dokazování:

1) Rychlost

Prokazování rychlosti je typickým příkladem, kdy se nabízí, je možné a oprávněně požadované technické měřící zařízení. Zde nelze typicky souhlasit s policistovým "jel nejmíň 90 km/h", ale pro účely prokázání přestupku musí dojít k použití měřícího zařízení, které dokáže změřit rychlost jedoucího vozidla a jako takovou jí rovněž zaznamenat objektivně přezkoumatelným způsobem. K dispozici takové prostředky jsou, resp. je relativně snadné si je obstarat a proto u tohoto druhu přestupku je nutné trvat na takovémto objektivně přezkoumatelném důkazu.

S ohledem na to musí mít důkaz o měření rychlosti objektivně zachytitelnou a přezkoumatelnou podobu, optimálně obrazový záznam, ať už fotografii nebo video.

Spory se vedly a vedou na to téma, kdy policista nebo strážník pouze odečítá hodnotu ze zařízení, které samo o sobě neprodukuje objektivně přezkoumatelný důkaz v podobě obrazového záznamu. Taková zařízení používá nebo používala MP, kdy se jednalo o laserový měřič, který pouze ukazoval na displeji hodnotu, ale nebylo možné zpětně takový důkaz přezkoumat, protože se nikde "neuchovával". Důkaz o měření tak byl nepřímý, neboť závisel na tvrzení strážníka o tom, co na displeji viděl. Od těchto zařízení se tak mnohdy upouští, protože jsou snázeji napadnutelná, když tento důkaz není objektivně přezkoumatelný (lze zde totiž napadnout věrohodnost a přesnost strážníkova tvrzení), což ale nutně neznamená, že by jej úřad nevzal a že by jej soudy musely nutně brát za nepoužitelný.

S ohledem na to se praxe zpravidla ustálila na tom, že jak policisté, tak strážnici používají zařízení, která poskytují výstup v podobě obrazového záznamu a znemožňují tak z tohoto důvodu napadat takto získaný důkaz. Pokud však někde stále ještě používají zařízení bez záznamu, vystavují se riziku, že takto získaný důkaz bude úspěšně napaden, jakkoli to nutně neznamená, že by takový důkaz nemohl být úspěšně použit.

Tato technická zařízení samozřejmě následně musí splňovat speciální podmínky pro měřící zařízení, tj. být pravidelně kalibrována, mít k tomu odpovídající certifikaci a osoba tato zařízení používající pak musí být odpovídajícím způsobem k jejich používání proškolena.

2) "Technické" přestupky

Další skupinou přestupků jsou přestupky, u nichž je porušení způsobeno nedodržením technických pravidel silničního provozu, např. hloubka vzorku na pneumatikách, délka praskliny na čelním skle, zatmavenost skel apod. U těchto přestupků slouží jako důkaz výsledek konkrétního měření příslušné veličiny, takže nevznikají spory ohledně takto získaného důkazu. Samozřejmě podmínkou opět je, že měřící zařízení musí mít příslušnou certifikaci přesnosti.

3) Telefonování (a ostatní přestupky)

Kromě ostatních přestupků popsaných shora zbývá velká skupina přestupků, u kterých není měřena nějaká fyzikální veličina (rychlost, délka, vzdálenost, hloubka atd.), ale jde o zjišťování porušení pravidel, které je možno zachytit čistě pozorováním. Samozřejmě ani u těchto přestupků není vyloučeno využití záznamových zařízení (např. jízdu na červenou zaznamenávají kamery), zpravidla ale postačí prosté pozorování.

Pokud se podíváme na ten vzorový příklad s telefonováním, může být jako dostačující důkaz tvrzení policisty nebo strážníka, že viděl řidiče držet příslušné zařízení. U tohoto příkladu se chci pozastavit zejména nad častým argumentem řidičů, že výpisem z hovorů příslušného telefonu mohou dokázat, že netelefonovali a že se tedy nedopustili přestupku. Pamatujte na to, že zakázané je přístroj již držet, nikoli pouze telefonování nebo posílání zpráv. Argumentovat výpisem hovorů tak nemusí být vůbec dostačující, protože prokazuje pouze to, že řidič netelefonoval, ale ne to, že telefon nedržel.

Obecně tedy např. u telefonování postačí jako důkaz tvrzení policisty nebo strážníka, že řidiče viděl telefonní přístroj držet. Samozřejmě tento důkaz lze napadnout např. s ohledem na podmínky viditelnosti, vzdálenost, clonění, stínění, zkreslení způsobené pohybem vozidla apod., což ale nic nemění na tom, že takový důkaz může stačit.

To ostatně platí u všech ostatních přestupků shodně. Ať už to je jízda na červenou, nepřipoutání se pásy, nedovolené předjídění, jízda na kole na chodníku apod., ve všech těchto případech může jako důkaz stačit, že policista nebo strážník řidiče viděl. Pamatujte, že vypověď policisty je mnohdy jediným možným důkazem a proto může být i jako jediný důkaz připuštěna. To samozřejmě neznamená, že by takový důkaz nebylo možno napadnout pro jeho nehodnověrnost, nicméně zapomeňte na to, že se ubráníte pouze odkazem na taktiku "slovu proti slovu".

Pokud jste přesvědčeni, že se policista mýlí a že tedy viděl špatně, samozřejmě můžete snést propracovanou obhajobu založenou na jeho nemožnosti situaci skutečně vidět tak, jak tvrdí, že jí viděl, na druhou stranu nebuďte zcela překvapeni, pokud takový jediný důkaz bude správním úřadem vyhodnocen jako dostačující. Napadnout lze samozřejmě cokoliv, nicméně někdy je svědectví policisty jako jediný důkaz dostatečným podkladem pro rozhodnutí o přestupku.

Pokud je tedy důkaz získaný v souladu se zákonem a vypovídá něco o jednání, které je předmětem správního řízení, smí být takový důkaz použit v samotném řízení. Je pak na obviněném, aby, pokud se tak rozhodne, takový důkaz napadnul a jeho vypovídací schopnost zpochybnil.
Byla - Škoda felicia combi 1.6 GLX, zelená smaragdová metalíza r.v. 1997
Je - Ford Focus combi 1.6 16V, aquamarine r.v. 2000 Galerie
Co neubrzdíš to neukecáš ICQ 321190904 SKYPE, MSN = Peters56
Obrázek
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Re: Policie a prokázání přestupku

Příspěvek od Tomas6 »

Tady se člověk spravedlnosti nedovolá.Už jsem si zvykl.
Kdysi mne masírovali za to že jsem telefonoval,přitom jsem se jen škrábal za uchem a mobil ležel doma na stole.Marné bylo přesvědčování o tom aby si prošacovali mne i auto že tam mobil prostě nenajdou.Stálo mne to 1000kč a to mi rovnou řekl že jestli chcu žemůžu ke správnímu řízení,ale že neuspěju.Prej oni dva jsou víc jak já jeden a auto kde by mobil nevyčmuchal ani cvičený pes.
A není to ani tři roky co jsem každé ráno celý týden dýchal u nás v dědině,prej jestli nejsu ožralý.Ve čtvrt na šest ráno.A poslední den už je to asi nebavilo čekat jestli náhodou ano či ne,tak mi komplet prolezli auto i s měřením tlaku v rezervě.A taky nepomohlo přesvědčování že když řídím tak nepiju a že mne ani se zbytkáčem nechytíja a že auto mám v ok stavu.Tak aby toho nebylo málo tam mne alespoň zjebal za to že mám v techničáku napsanou červenou barvu,ale že mám možná víc jak 50% auta bílého.Měl jsem pokytované dvoje dveře a kapotu.
Tak prej nejsme policejní stát. :puker: :puker:
hurvajsp - FK

Příspěvek od hurvajsp - FK »

já si nemůžu stěžovat když se chová člověk k policistům slušně tak ukecá všechno je to o jednání lidí :D
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Chovám se co nejslušněj umím a je mi to prd platný.Tady řádí vizovjané a to sou ku*vy nemyté.U nás nad barákem je taková napůl polňačka a nejednou tam byli sexovat.Pak je potkat radost jak prase.Policajt důležitý a policajtka ještě roztřepaná...Tak bych se chtěl mít v práci.
jirkaf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirkaf »

Je to hnus velebnosti, speciálně u toho projetí na červenou případně telefonování ... tam je naprosto jednoduchý to zachytit foťákem nebo kamerou, tak proc kur*va nemají povinost to takhle dělat stejně jako při měření rychlosti? JE TO JENOM BUZERACE A VÝDĚLEK NA LIDECH!!!
VW Passat 1.9 TDi, VW Passat 1.6, Suzuki RM-Z 450, Jawa Pionýr, Jawa Mustang
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

A jak ti fotkou prokáže že jsi na té červené nestál?Jedině natočit na kameru.
V sousední obci udělali takové ty radary na měření rychlosti a je u toho i kamera.Vím že je to jen informativní,ale ta kamera tam asi taky z kozí p**e není.Pointa je v tom že je to hned za cedulí začátek obce a měří to už tak 100 metrů před cedulí.A hned druhý den tam stáli cajti a čuměli na cedulu kdo pojede víc jak 53.Ve slušovicích chtěli dát známýmu flastra za to že tam jel 54,ale nakonec neuspěli.Neměli papír od toho že s tím můžou měřit a že je to přesné.Ale kdyby nebyl držka a nevyhádal si to tak zaplatil.Je mi z toho na :puker:
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

V úterý jsem potřeboval v Kralupech něco vyložit a všechny parkovací místa byly zabraný, jenom jedno bylo volné, zacouval jsem an něj začal vykládat věci (kola, batohy atak. nic co by se mi chtělo nést přes celé město) a když sem věci odnášel tak jsem si všiml, že na tom místě má někdo zaplacené parkování. Řekl jsem nu což snad se kvůli pěti minutám nepose*e, já si vyložím věci a hnedka to přeparkuju..ovšem než sem se stihnul vrátit tak tam stál majitel s nějakou velkou SUV krávou a horlivě telefonoval. Jakmile uviděl že jdu k autu tak na mě zavolal ať si tu plečku odtáhnu dopr*ele, jestli prej neumim číst a že volal policajty a že mi pošlou obsílku (jestli si něco vyfotil nevím :( ). Slušně jsem se mu omluvil, vysvětlil svoji situaci, že jsem si té značky nevšiml kvůli dodávce a protože jsem na místo couval, ale on mi začal sprostě nadávat, tak jsem se na něj vykašlal nakopnul auto a přeparkoval.

Přiznávám, že jsem tam stál, ale ne s úmyslem mu zabrat místo, ale vyložit věci a přeparkovat jinam. Může jeho tvrzení (po telefonu), že jsem mu stál na místě stačit aby mě PČR potrestala za přestupek?
Asi nám to ve škole zapoměli říct (anebo se mi z té hlavy učivo vykouří dřív než bych myslel :( ). Auto je psané na tátu. Může při pozvání na PČR říct, že řídila osoba blízká a proti té nebude vypovídat?
Díky za hlasy
FUNice TADY
Z důvodu žabomyších válek a přístupu některých expertů spíše v pozadí.
bitmap - FK

Příspěvek od bitmap - FK »

Nevim, co se rozcilujete, NSS tohle judikoval uz davno, jen se o tom nevi, proto tolik lidi povazuje za dobrej napad delat na policajta na silnici ramena :)

Jinak, rozhodnuti spravnich organu a prvoinstancni soudni rozhodnuti vubec neradno brat vazne a v pripade, ze rozhodnou ve vas neprospech, tak se nebat a hnat to vys. To, co tam pracuje, je jen banda vycvicenych simpanzu, kteri jsou radi, ze si rano a odpoledne zvladnou pichnout na vratnici pichacku a tim to hasne, takze jednoho vubec neprekvapi, ze jsou schopni za dukaz uznat i vyse zminene odecitani z informacnich radaru, a vubec jim nevadi, ze ty radary frci v Ka pasmu, tedy nejsou certifikovanym meridlem ve smyslu zakona o metrologii a dokonce jim vubec neprijde podobny zpusob "mereni" absurdni jako takovy :D

Pisu to porad, ale opakovani je matka moudrosti:

Nikdy, nikdy, opakuji, nikdy nebudte husti na policajta. To plati na silnici i kdekoli jinde, protoze vzdy tahate za mnohem kratsi konec provazu nez on a kdyz bude svine a bude chtit, udela vam ze zivota peklo.
Vzdy je lepsi se snazit nejak po dobrem domluvitm a kdyz to nepujde, tak pokud mozno bez emoci sepsat protokol a nejake vyjebavacky si nechat az pro ouredniky.
URNA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od URNA »

No jenom na tom že tam zavolal tak jako neni proč by tě nák trestali maximálně by jsi dostail na podání vysvětlení..To je maximálně a jestli je to táty tak by to přišlo tátovi ;)
Felda 1.3 a hlavně jí dej napííít!!!! 1náááááááááá 2náááááááááááááá 3 náááááááááááááááááááááááááá
.........
mr.Freak - FK

Příspěvek od mr.Freak - FK »

buzerovat za volání to by jim šlo, ale jak mají vyjet na dálnici nebo chytat kofolky tak jsou pos*aný až za ušima...hlavně koukat na hodinky kdy mi končí služba :D
hromyblesky
Bydliště: Region razovitý ,tam někdo primo uprostřed mesta Ostravy,bo je to tu fajne cyp.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hromyblesky »

u nas v ostrave v trebovicich na krivovatce u tesca stoji jeden synek s kamerou a hezky si vsechno toci a vysilackou vola na kopec kde je u autobusove zastavky berou kdyz jedou na cervenou pokud ridic tvrdi ze nejel na cervenou synek schovanej na krozovatce skoci do auta a leti jim ukazat video zaznam (i telefonovani) a sou jak se lidove rekne v prdeli.....
synku lampy tu pálí,,,, neony blikaj na cestu...
FAKJU BIČ
VAUXHALL píše:Me by zajimalo kde bys to chtel jeste snizovat,kdyz motor je 12cm nad zemi
za vsim hledej pravidlo 7 a 15
TIW
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TIW »

:lol: Já jel dnes do jednoty u nás na vsi jen pro blbej jogurt a zrovna tam stáli a mávali plackou, jsem zaparkoval a kráčel vstříc krámu, krám samozřejmě zavřenej a když jsem chtěl odject, sekl se mi pás, příšlušník sboru národní buzerace na mně koukal jak půl p*dele z křoví, jak cukám pásem, jak smyslu zbavenej, když jsem dospěl k názoru, že tudy cesta nevede a pás, ta svině nepovolí, chcípl jsem motor, zamkl jsem auto a šel pěšky, no pech jak cYp :roll:
ObrázekObrázek
osobne
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od osobne »

Nové policejní stíhačky byly vypuštěny na silnice. Za jak dlouho si na sebe asitak vydělají? :alien:
http://www.novinky.cz/domaci/263567-pol ... iraty.html
http://img813.imageshack.us/img813/1404/img0852t.jpg
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

A miliony lítaj.... :hlava:
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Dobře, že tu jsou.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Teď v TV říkali že ty dosavadní Pasaty vydělají ročně přes 30 miliónů,takže návratnost velice rychlá....:-)
A četl jsem že budou jezdit i po silnicích 1 třídy.... ;)
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

hehe, tak to už dlouho řidičák mít nebudu :)
RAIMMI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAIMMI »

taky si říkám :D
keenworth - FK

Příspěvek od keenworth - FK »

já už mám o dva body mín... debil mě chytnul, jak jedu po parkovišti bez pásu :D :D asi mu stará nedala, tak se musel na někom zahojit :lol:
osobne
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od osobne »

Za pásy jsou teď 3 body a rozhodně se neubíraj, ale přidávaj. :mrgreen:
keenworth - FK

No jasný, tři bodi ti přidaj za to, že uděláš přestupek :D hezky ti je odečtou od těch 12 bodů co ti na začátku dali ;) já jsem dostal 2 body a 500 kč... nejdřív na mě zkoušel dokonce 2000 ale to jsem mu řekl, že mu nedám, že je u sebe ani nemám... kdyby se mi to stalo znova, tak už na férovku vylezu z auta, zamknu ho a odejdu... měl by prd a žádnej důkaz... to mě fakt naštval, protože odbočím z hlavní na parkoviště, odpásám se, zaparkuju a ten ocas ke mě příjde, zaklepe na okýnko a hned... máte to za dva tisíce... neřeknu kdyby mě chytnul na cestě... neřeknu ani bů :)
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

Ten je jedlej teda :D My jsme se učili v autoškole, že parkoviště, čerpací stanice, letiště a já nevím co ještě, je místo ležící mimo pozemní komunikaci nebo tak nějak. To by pak nebyl v právu, tam může pětiletý děcko řídit kamion (neplatí tam pravidla provozu na PK). Ale prej jsou s tím věčný dohady, nějak to asi změnili a už to není přesně definovaný, takže je to o tom jak to uhádáš.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Pokud se jedná o veřejně přístupný pozemek, tak na něj policie může vstoupit a i tam kontrolovat-pokutovat.
Velda

Příspěvek od Velda »

pokud nejsem na pozemní komunikaci, byt je veřejně přístupná, mužu tam jezdit třeba na zlatym praseti s V8 5.0l bez vejfuku pokud mam povolení vlastníka tohoto pozemku.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

pokud mam povolení vlastníka tohoto pozemku
A to jistě hravě získáš a vozíš u sebe. :shock: :?: Tu se bavímu úplně o něčem jiném. ;)
Velda

Příspěvek od Velda »

jde o to že třeba nějakej pribuznej vlastní pole a kus lesa a já kdybych tam chtěl jezdit v autě bez STK tak mi nikdo nic nemuže. na parkovišti to je asi něco jinýho, ale stejně mi to přijde jako kravina pokutovat na parkovišti za pásy... :?
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

vstoupit tam může, pokutovat za nedodržení předpisů o provozu na pozemních komunikacích ne - není to pozemní komunikace. Ale právě to parkoviště je diskutabilní, protože to bylo jako "prostor mimo PK" ve starý vyhlášce a v nový to prej není definovaný vůbec. Ale myslím že by se na to dalo dovolat u soudu.

Já taky jezdil ve dvanácti autem po louce a nikdo mi nic neřekl :)

No a ještě k těm pásům by se dalo namítnout, že zrovna parkuju (chystám se couvat) a v tu chvíli nemusím být připoután. A jestli je ještě ve vyhlášce "řidič je povinen se za jízdy připoutat" tak tam neni definovaný že se nemůžu připoutat až v půlce :D "Za" neni "před" :)
keenworth - FK

Po louce si klidně jezdit můžete - pokud bude vaše. Na parkovištích to prý platí tak, že kde jsou značky např přednosti v jízdě atd tak tam pokutovat můžou, pokud je to nějaký škvárový parkoviště, tak ne...
Dneska bych se na něj nejspíš vyprdnul a vůbec bych se s tím policajtem nebavil. Normálně bych od toho auta odešel. Neměl by vůbec žádnej důkaz o tom, že jsem neměl pás... ta pětistovka mě nemrzí, ty dva body mě ale štvou.
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

Je fakt, že z se takový "parkoviště" dá taky postavit tak, že jednotlivý "větve", nebo jak to říct, prostě silnice mezi místy na parkování, bude normální PK a až samotný místo na stání bude parkoviště. Tohle by rozsekl asi územní plán. Ale pokud tam bude značka "parkoviště pro MV" tak tam je to asi jednoznačný. Značky přednost v jízdě a tak jsou sice hezký, ale tu si můžeš strčit i na zahradu a nikdo nikomu za její porušení nebude moct pokutu dát. Tak si myslím že ani tak to nebude ve všech případech. Jednou na mě zavolali policajty, když jsem jel na čtyřkolce přes opuštěnej areál nějakýho rozpadlýho hotelu. U vjezdu byl "zákaz vjezdu" na což bonzák policajty před mýma očima upozorňoval a policajt mu v klidu řekl, že je velmi pravděpodobný že tam oficiálně není (někdo jí tam dal a nikoho se neptal) a tudíž neplatí.

Prostě, ve vší slušnosti bych polemizoval tak dlouho, až by mě policajt radši pustil :lol:
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Velda neřešíme pole, řešíme pokutu na parkovišti.
keenworth je fakt, že to bylo asi nepřiměřeně přísný, mohl tě jen napomenout. Co se týče toho důkazu, že by jsi zamknul auto a šel pryč, tak policajt nemusí mít důkaz, on je veřejnej činitel ve službě a u případného soudu bude platit jeho slovo, tvoje bude pro soud pouze účelové tvrzení. Měl jsem skoro samej případ jako ty, taky jsem zaplatil 500 + 2 body a nehádal jsem se. Pak se mi to rozleželo v hlavě, ptal jsem se na to posléze známého právníka a prý bych neuspěl.
keenworth - FK

Snad už to nikdy příště nebudu muset řešit. Tohle jsou takové sporné momenty, ale zpětně mě ty body štvou za takovou pitomost. Ale myslím, že když pak celý rok jezdíš bez průšvihu, že ti jeden bod zase přibyde, nebo jak to je.
osobne
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od osobne »

Honza_t píše:Ten je jedlej teda :D My jsme se učili v autoškole, že parkoviště, čerpací stanice, letiště a já nevím co ještě, je místo ležící mimo pozemní komunikaci nebo tak nějak. To by pak nebyl v právu, tam může pětiletý děcko řídit kamion (neplatí tam pravidla provozu na PK). Ale prej jsou s tím věčný dohady, nějak to asi změnili a už to není přesně definovaný, takže je to o tom jak to uhádáš.
To vás učili nějakou blbost, parkoviště byly vždy pozemními komunikacemi stejně jako třeba chodník. Čerpací stanice nejsou sice součástí místní komunikace, ale to neznamená, že nejsou pozemní komunikací, jsou to totiž účelové komunikace a to jsou také pozemní komunikace a také tam platěj pravidla silničního provozu, stejně tak jako na lesních a polních cestách, které jsou účelovými komunikacemi a to i když jsou neveřejné. Pozemní komunikací je každá cesta určená k užití vozidly nebo chodci.

§ 2 zák. č. 13/1997 Sb.
Pozemní komunikace a jejich rozdělení
(1) Pozemní komunikace je dopravní cesta určená k užití silničními a jinými vozidly a chodci, včetně pevných zařízení nutných pro zajištění tohoto užití a jeho bezpečnosti.
(2) Pozemní komunikace se dělí na tyto kategorie:
a) dálnice,
b) silnice,
c) místní komunikace,
d) účelová komunikace.

§ 7 zák. č. 13/1997 Sb.
Účelová komunikace
(1) Účelová komunikace je pozemní komunikace, která slouží ke spojení jednotlivých nemovitostí pro potřeby vlastníků těchto nemovitostí nebo ke spojení těchto nemovitostí s ostatními pozemními komunikacemi nebo k obhospodařování zemědělských a lesních pozemků. Příslušný silniční správní úřad může na návrh vlastníka účelové komunikace a po projednání s příslušným orgánem Policie České republiky upravit nebo omezit veřejný přístup na účelovou komunikaci, pokud je to nezbytně nutné k ochraně oprávněných zájmů tohoto vlastníka. Úprava nebo omezení veřejného přístupu na účelové komunikace stanovené zvláštními právními předpisy tím není dotčena.
(2) Účelovou komunikací je i pozemní komunikace v uzavřeném prostoru nebo objektu, která slouží potřebě vlastníka nebo provozovatele uzavřeného prostoru nebo objektu. Tato účelová komunikace není přístupná veřejně, ale v rozsahu a způsobem, který stanoví vlastník nebo provozovatel uzavřeného prostoru nebo objektu. V pochybnostech, zda z hlediska pozemní komunikace jde o uzavřený prostor nebo objekt, rozhoduje příslušný silniční správní úřad.

§ 12/4 zák. č. 13/1997
Pokud nejsou samostatnými místními komunikacemi, jsou součástmi místních komunikací též přilehlé chodníky, chodníky pod podloubími, veřejná parkoviště a obratiště, podchody a zařízení pro zajištění a zabezpečení přechodů pro chodce.
Sadra17

Příspěvek od Sadra17 »

osobne píše: To vás učili nějakou blbost, parkoviště byly vždy pozemními komunikacemi stejně jako třeba chodník.
ted si řek blbost chodník dokonce ani obrubník nejni součástí pozemní komunikace ;) mam to zjištěný od kamaráda policajta zjištoval sem to kvuli tomu že u nás je v jednej ulici žlutá čára na obrubníku a čas od času přijede dopravka a už rozdává pokuty ale neprávem :o
sem nejlepší tak nezáviďte
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
osobne
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od osobne »

Akorát nevím, jestli jsi slepý nebo slepá. Jestli ale někdo nevidí modrou barvu, můžu to zkusit i červeně. :mrgreen:

§ 12/4 zák. č. 13/1997
Pokud nejsou samostatnými místními komunikacemi, jsou součástmi místních komunikací též přilehlé chodníky, chodníky pod podloubími, veřejná parkoviště a obratiště, podchody a zařízení pro zajištění a zabezpečení přechodů pro chodce.
Drumman - FK

Příspěvek od Drumman - FK »

Chlapi asi mám blbéj dotaz a možná je to trošku jiné téma... ale myslíte že mi něco řeknou na 14" kola když tam mám rozměr pneu 185/60 a v tech. mám napsaný max. 175/60 jde o to že tam dávam tuning narazníky a to je pro ně jak pěst na oko takže si myslím že budou hledat každou kravinu... :D
Peters56
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peters56 »

Nepředpisový pneu můžou být problém při nehodě a na STK. Pojišťovny se tím můžou vyhnout plnění za nehodu a jak to tak dneska sleduju při těch nehodách z hlediska profese tak pojišťovny se i stébla chytají. Co se týká tuningových dílů na auto, pokud to má atest a je to schválený pro montáž na felicii neměl by být problém. ;)
Obrázek
Kendy

Příspěvek od Kendy »

Možná by mohl být problém i se samotnejma diskama rsw v případě nehody z hlediska plnění pojišťovny, když nejsou schválený pro provoz v čr ..?
Peters56
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peters56 »

Rozměr disku musí být zapsány ve velkém TP a musí mít evropskou homologaci E v kroužku.

Už asi většina z nás řešila otázku zápisu ALU disků do technického průkazu. Absolvovat boj s úředním šimlem a zapsat, nebo nezapsat?! Lité disky dělají auto krásnějším a široká nabídka výrobců svádí majitele k individualizaci. Jenomže co dělat, když auto není vybaveno ALU koly od výrobce, anebo je nemá zapsané?
Pokud jsou na autě použitá kola nelegálně, dostává se do křížku se zákonem majitel, provozovatel i uživatel vozidla. Policisté si při silničních kontrolách mají možnost všechno na dálku ověřit, stanice technické kontroly (STK) takový problém snadno zjistí a stejně je na tom i likvidátor pojišťovny.
Největším a nejpádnějším důvodem, proč mít použitá ALU kola zapsaná ve velkém technickém průkazu (dále jen TP), je pro většinu řidičů možný problém s pojišťovnou v případě plnění. STK je možné všelijakými fígly obejít, ale pojišťovny samo sebou nechtějí zbytečně nastřádané jmění vyplácet, a proto jsou při plnění velmi opatrné. Může se tak snadno stát, že nebude majitel v případě způsobení nebo i pouhé účasti při dopravní nehodě odškodněn, a to právě z důvodu, že bylo auto vybaveno neschválenými/ne­zapsanými disky. Tím pádem nebylo způsobilé k provozu a pojišťovna bude mít „páku“, proč neuhradit vzniklou škodu.

K dispozici máme 3 možnosti.

A) Typově schválených – na základě typového listu

Zápis variabilních ráfků a pneumatik nad rámec udávaných výrobcem vozidla (akreditovaným zástupcem výrobce vozidla) provede místně příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností na základě těchto podkladů:

1) Řádně vyplněný typový list
– typový list musí odpovídat vzoru uvedenému v seznamu držitelů schválení
– musí být potvrzen dovozcem, držitelem schválení (razítko, podpis)
– musí být potvrzen prodejcem (razítko, podpis, datum)
– musí být potvrzena montáž na vozidle kontrolním technikem typu „K“, který ověří shodu s uvedeným
schválením KBA (ABE) XXXX, které je nedílnou součástí daného typového listu (datum, podpis, razítko).
U ráfků a pneumatik uvedených v tabulce c) (pro daný typ vozidla) je držitel schválení oprávněn potvrdit
v typovém listu i část „montáž na vozidlo“, s tím, že k potvrzení (datum, podpis, razítko) uvede:
„Schváleno MD pod č.j. xxxxxxx“.

2) Schválení KBA (ABE) XXXX, včetně překladu do českého jazyka
Poznámky:
1) Zápis do TP vozidla se provádí bez souhlasu výrobce vozidla (akreditovaného zástupce výrobce vozidla)
2) Jedná se o zápis údajů do TP vozidla
3) Kontrolní technik typu „K“ v rámci potvrzení montáže zkontroluje shodu vozidla se všemi podmínkami uvedenými ve schválení KBA (ABE) XXXX
4) Seznam držitelů schválení včetně vzorů typových listů, schválení KBA (ABE) XXXX a jejich překladů je uveden na internetové stránce Ministerstva dopravy http://www.mdcr.cz (viz adresový řádek)
5) Záruční podmínky stanovené výrobcem vozidla platí v původním rozsahu, tj. na montáž ráfků a kol nad rámec udávaných výrobcem vozidla a s tím dotčených mechanismů se tato záruka nevztahuje

B) Zápis na základě prohlášení autorizovaného dovozce a kontrole v pověřené zkušebně

Zápis variabilních ráfků a pneumatik nad rámec udávaných výrobcem vozidla (akreditovaným zástupcem výrobce vozidla) provede místně příslušný úřad obce s rozšířenou působností na základě těchto podkladů:

1) Řádně vyplněné prohlášení autorizovaného dovozce
– prohlášení autorizovaného dovozce musí odpovídat vzoru uvedeného v seznamu akreditovaných dovozců
– musí být potvrzen dovozcem, držitelem schválení (razítko, podpis)
– musí být potvrzen prodejcem (razítko, podpis, datum)
– musí být potvrzena montáž na vozidle pověřenou zkušebnou, která ověří shodu s uvedeným TÜV
posudkem, který je nedílnou součástí daného prohlášení (datum, podpis, razítko)

2) TÜV posudek XXXX, včetně překladu do českého jazyka
Poznámky:
1) Zápis do TP vozidla se provádí bez souhlasu výrobce vozidla (akreditovaného zástupce výrobce vozidla)
3) Pověřená zkušebna v rámci potvrzení montáže zkontroluje shodu vozidla s všemi podmínkami uvedenými v TÜV posudku XXXX
4) Seznam akreditovaných dovozců včetně vzorů prohlášení akreditovaného dovozce, TÜV posudku XXXX a jejich překladu je uveden na internetové stránce Ministerstva dopravy http://www.mdcr.cz (viz adresový řádek)
5) Záruční podmínky stanovené výrobcem vozidla platí v původním rozsahu, tj. na montáž ráfků a kol nad rámec udávaných výrobcem vozidla a s tím dotčených mechanismů se tato záruka nevztahuje

C) Zápis individuelně dovezených ráfků na základě kontroly v pověřené zkušebně

Zápis variabilních ráfků a pneumatik nad rámec udávaných výrobcem vozidla (akreditovaným zástupcem výrobce vozidla) provede místně příslušný úřad obce s rozšířenou působností na základě těchto podkladů:

1) Protokol o kontrole na vozidle provedené pověřenou zkušebnou, která ověří shodu s uvedeným schválením KBA nebo TÜV posudkem a zkontroluje montáž na vozidle

2) Schválení KBA (ABE) XXXX nebo TÜV posudek XXXX, včetně překladu do českého jazyka
Poznámky:
3) Pověřená zkušebna zkontroluje shodu vozidla s všemi podmínkami uvedenými v schválení KBA (ABE) XXXX nebo TÜV posudku XXXX
4) Záruční podmínky stanovené výrobcem vozidla platí v původním rozsahu, tj. na montáž ráfků a kol nad rámec udávaných výrobcem vozidla a s tím dotčených mechanizmů se tato záruka nevztahuje

Pozn. Technik typu "K" překvapivě není jakýkoliv pracovník kontrolující vozy na STK a není na každé STK - nutno ověřit předem !!!

Seznam držitelů schválení Zde jsou v tabulce dole uvedeny vzory typových listů, vzory schválení KBA ( ABE ), překlady vzoru schválení KBA (ABE ). Zde se dá najít jaké rozměry jsou pro který typ vozidla schváleny a lze je tedy dopsat do TP.
Obrázek
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Ale toto se jedná asi jen u disků, které nepovolil výrobce vozidla ne?
Naše firma je pobočka německé firmy, německej ředitel si koupil nové služební auto a to svoje staré BMW dal našemu českému ředitelovi, auto se sem dovezlo, odmontovaly německé značky, v Německu odhlásilo a zde normálně legálně přihlásilo, čili dovozová STK, vystavení českého TP, atd. Všiml jsem si, že v německém TP je jen jeden rozměr ráfků a gum, konkrétně 225/50/17, na těch jezdí auto v létě, ale v zimě jezdí na 16" kolech. Ptal jsem se technika na registru vozidel, co máme dělat, on kouknul do počítače a do českého TP dopsal alternativně asi dalších 5 rozměrů. Nechtěl žádnej typovej list, nic.
Stejně dopadl kolega, který u staré Š 105 měl v TP jen 14" disky a pneu, na magistrátu mu bez problémů jen za 50,-Kč dopsaly do TP i 13" kola
Peters56
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peters56 »

Vašku to je oficielní sdělení MDČR k tomu ještě může patřit :

Co potřebujete pro zápis kol a pneu do TP

1) Typový list, potvrzený autorizovaným dovozcem zaregistrovaným na MDČR a potvrzený prodejcem.
2) Německý protokol TÜV o zkoušce na konkrétní typ vozu.
3) Překlad protokolu TÜV (v praxi se obvykle se na dopravním inspektorátu nepožaduje)
4) Potvrzení o kontrole technikem typu "K". Technik na STK porovná elektrony (litá kola, alu kola, wheels, alu disky) na autě s Typovým listem.

Možné komplikace:
K některým značkám kol nelze Typový list vydat, protože výrobce litých kol k tomu nedal souhlas - to je celkem častý případ, protože Typové listy jsou český vynález, který výrobci kol neznají.
K některým typům aut neexistuje německý protokol TÜV, protože jsou např. staršího roku výroby nebo v Německu neexistují (např. Renault Thalia)

Existuje i jiná cesta zápisu litých kol do TP, než Typový list?
Pouze otestovat kola přímo na Vašem autě, na zkušebně DEKRA nebo TÜV Süd v Praze, za poplatek v řádu tisíců Kč.
Obrázek
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

joo, tohle znám, to platí u disků, které nepovolil nebo netestoval výrobce auta, ale na tom magistrátu má asi technik od výrobce auta povolené disky a pneu a pokud v TP nemáš rozměr a přesto ho výrobce vozidla povoluje, tak ti to technik dopíše jen na požádání a za poplatek 50,-Kč
Peters56
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peters56 »

Pokud to vás takhle funguje tak je to super, ale bohužel to tak nefunguje všude a většinou tě honěj na STK aby jsi přivezl papír. Prostě je to o penězích aby vydělala STK i stát :(
Obrázek
Odpovědět