Zátah motoru

MPi 1AV
AEE
encore - FK

Zátah motoru

Příspěvek od encore - FK »

Dobrý den, prosím o radu, když jsem přesedlal z formana zdálo se mi tohle auto raketa, nyní se jeví jako líné autí. Je možné že jsem si vzykl ale přesto se zeptám - když jedu 4kou a 5tkou a otáčky jsou pod 2000 a sešlápnu plyn tak auto zrychluje jen velmi pomalu nebo vůbec. Když ale podřadim a vyženu ho ke 3000ot tak jede solidně.Je to tak správně? V servisu jsem ještě nebyl ale měnil jsem vzduch. filtr, paliv. filtr, svíčky a čistil klapku ale jen sporadicky protože čistá byla. Otáčky drží krásně, startuje taky super, nechcípá.
Dejwis

Re: Zátah motoru

Příspěvek od Dejwis »

encore píše:Dobrý den, prosím o radu, když jsem přesedlal z formana zdálo se mi tohle auto raketa, nyní se jeví jako líné autí. Je možné že jsem si vzykl ale přesto se zeptám - když jedu 4kou a 5tkou a otáčky jsou pod 2000 a sešlápnu plyn tak auto zrychluje jen velmi pomalu nebo vůbec. Když ale podřadim a vyženu ho ke 3000ot tak jede solidně.Je to tak správně? V servisu jsem ještě nebyl ale měnil jsem vzduch. filtr, paliv. filtr, svíčky a čistil klapku ale jen sporadicky protože čistá byla. Otáčky drží krásně, startuje taky super, nechcípá.

Tohle by mělo být normál, pokud nemáš úpravu motoru (vačka, čip, hlava) tak prostě kolem 2000ot u Feldy nemůžeš chtít na 4 plnej zátah ;)
!!! Rozprodej dílů z Feldy !!!
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Na pětku na rovině to i pod 2000 otáček zrychluje. Jestli dáš plný plyn a auto nezrychluje, tak je někde zrada. Nad 2000 už to jede velice slušně. Při 2000 otáčkách to jede na pětku cca 70km/h a to tam mám pětku už dávno zařazenou.
Normálně jezdím přes vesnice tak 55km na čtyřku. Na konci obce to jenom trochu popíchnu a hned pětku.

1.6ka si při šimrání plynu nechá líbit i 1300 otáček. Víc šlápnout se na ní dá tak od 1500, když bez odmlouvání a hrozných zvuků už jede.
encore - FK

aha, a kde může být zrada? Když sešlápnu 1tak normálně pískaj gumy i 2ka a 3ka jsou živé jenom 4 ta už strácí dech a 5ka .... :-( ale když jedu 5tkou 90km/h a jenom trochu se dotknu plynu hned reaguje a přidává ale jak ho sešlápnu rychle k podlaze tak nic ? ? ?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

To netuším. Jinak ti auto jede normálně? Stačí třeba když trochu přibržďují brzdy a z auta je lenoch.
Jestli chceš, tak ti můžu klidně změřit zrychlení na čtyřku a na pětku, aby jsi to mohl porovnat.
Vici
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vici »

tak ono kdyz to na petku v 90 zaslapne do podlahy tak to zrovna jakraketa nevystreli.. proste to postupne ale znatelne zrychli... neni to TDi :-)
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Tak na pětku se samozřejmě nic zásadního neděje, ale nepřipadá v úvahu, aby to nezrychlovalo na plný plyn. Na pětku se dá jet klidně šedesát a stačí přidat a auto celkem ochotně zrychluje. Jestli se dá půl plynu, nebo plný, tak tam ale neni rozdíl.
Vici
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vici »

jo to jo presne tak
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
encore - FK

No to jsem potřeboval vědět když přidám málo tak to reaguje ale jestli dám půl plynu nebo plnej tak žádnej rozdíl není.
Jinak chlapy za kolik vteřin dáte jen tak pro srovnání na 5tku na rovině z 60 na 90?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

zítra změřím, pojedu sice trochu naložený, ale uvidíme za kolik to zvládne
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Záleží taky jak se s autem jezdilo a jezdí... jestli to před tebou měli nějací důchodci tak se nediv auto je zvyklé na ,,pomalou jízdu" adaptační hodnoty řídící jednotky jsi mazal? taky to můžeš mít zakarbonované fakt záleží jak se s tím aute dlouhodobě jezdilo...
encore - FK

No žádné adaptační hodnoty se nemazaly a to auto bylo zvyklé makat - 25000km ročně a já ho mam 3m a najel jsem 1200km a skoro vše po městě tak proto se mi asi zdá že to zlenivělo. Šetřim ho , plyn lochtam (spotřeba) no a teť je to líné. Za 3 týdny s tim jedu do Chorvatska na dovču ta se snad rozhejbe. Jinak palubák ukazuje po městě průměr 8,1 l
smazany clen - FK

encore píše:No žádné adaptační hodnoty se nemazaly a to auto bylo zvyklé makat - 25000km ročně a já ho mam 3m a najel jsem 1200km a skoro vše po městě tak proto se mi asi zdá že to zlenivělo. Šetřim ho , plyn lochtam (spotřeba) no a teť je to líné. Za 3 týdny s tim jedu do Chorvatska na dovču ta se snad rozhejbe. Jinak palubák ukazuje po městě průměr 8,1 l
8,1? huh to je docela hodně... ale tak je rozdíl město a město... já mám po měště tak do 7,5 i to je moc! jinak delší trasy okolo 6,5l hmm jinak fakt nevím... někdy ám ale taky pocit že je zdechlejší ale nevím teda řekl bych že se mi to zdá=) uvidíš z jakou dojedeš z chorvatska :D
Josh123456 - FK

Příspěvek od Josh123456 - FK »

s tím, že to zrychluje od 1500 v pohodě to je pravda. Ale ta moje jakmile nemá 2000 otáček, tak je problém, takže nad 1500 by to mělo opravdu docela dobře jít u 90% 1,6 nahoru, ale je fakt, že když jezdíš po městě, tak se pořádně neprojeví-zkus dálku, jak si řikal a nebo třeba napíchnout na pc jestli máš možnost někde pro jistotu. jinak bych ještě zkoumal.
Vici
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vici »

moje posledni spotreba = 10,3 litru sracky carrera 95/100km. trasa 5km do prace a 5km zpet....
encore - FK

Ujeto 60 km venku, axelerace poravdu nic moc - spotřeba 6,1 l/100
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Spotřebu už jsme tu řešili několikrát. Couračky po městě klidně před desítku. Nomální jízda 6,5-7.
Dlouhodobě teď mám průměr 8 litrů a to je tak půl na půl město a dálka, měřeno na 2000 km. Když jedu na dovolenou k moři, tak jedu za 6-6,5litrů.
Dedla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dedla »

Tohle téměř už letní počasí vyšší teploty zátahu motoru taky moc nepřidaj...
Úpravy řídících jednotek motorů Felicia
Ex. Felda http://www.youtube.com/watch?v=b5al6XngGWo Kejzi dík!
VW Sharan TDI : "Dospělé auto pro dospělého člověka".
http://www.youtube.com/watch?v=CkJzc2D2 ... re=related
Nemám rád SZ...
encore - FK

Tak jsem to porovnával s dědovo feli 1,3 50kW a rozdíl téměř žádný asi budu muset utrácet peníze za servis :-( :(
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Tak to je fakt něco špatně. V nízkých otáčkách má 1,6ka krouťák dvojnásobný. Část se ztrácí v delším zpřevodování, ale i tak je to rozdíl znatelný.
Bolthorn - FK

Příspěvek od Bolthorn - FK »

Taky se mi ta moje zdála nedávno chcíplá, tak jsem jí půjčil kamarádovi který má taky 1.6 aby to porovnal... No a řekl mi, že je to hotové letadlo, vše jak má být ne-li lepší... Takže si myslím, že si kolikrát člověk takové věci jen namlouvá... Nemůžeme potom chtít aby to vypálilo po pošimrání plynu jak raketa, je to jen nepovedená 1.6 a ne třílitr... A na pětku ze 2000 otáček to opravdu nezrychluje bůhví jak...
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Tak jsem měřil. Zpomalil jsem fous pod 60ku, dal plný kotel a jak se rafička dotkla šedesátky tak jsem to zmáčknul. Na devadesátku to vystřelilo za 13s. :D
Felda je to kombíková z roku 2000 (delší pětka), obsazená dva dospělí a dvě malé děti, v kufru tak 50kg.
Collin - FK

Příspěvek od Collin - FK »

Je to tím že sis na auto už zvykl. Na 4 nebo 5 nečekej nějaké zrychlení to v žádném případě. Mě to táhne vše v pohodě i na 5(to už ale néní nic extra) od 3000/ot.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Když píše, že mu to při 2000 otáčkách není schopné zrychlovat, tak tomu autu něco je. Dneska jsem to sledoval a od 2000 otáček už jde rafička pěkně rychle nahoru a i je cítit jak to táhne.
Collin - FK

Tak to mám také něco s autem, citím že zrychluje pořádně až od 3tis/ot. možná za to mužou i větší kola+pneu.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Mě to táhne tak od těch dvou tisíc už tak nějak konstantně. Znatelný nárůst krouťáku je právě kousek pod 2000 otáčkama. Samozřejmě že na 3000 to jede líp než na 2000, ale ten zlom kdy to začne táhnout je pod 2000.
favo

Příspěvek od favo »

Svez se zase ve formanovi a feldu bude opět žihadlo ;)
Moje felda 1.4 MPi
Golf IV 1.9 TDi 164 PS 393 Nm - už je tam zase něco navíc, ale kolik netuším.
T-ROC 2.0 TSI 4MOTION 190 PS 320 Nm - zatím - tak zatím už neplatí nově 282 PS 431 Nm
Collin - FK

Pod 2tis ano, ale tak na 1,2,3. Pak už ne.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Prakticky jezdím tak, že na rovině řadím pětku ani ne při 70km. To to nemá ještě ani ty dva tisíce. Už to ale v pohodě zrychluje.
Collin - FK

Tak to mohu jen závidět, pneu máš sérii?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Na jedné mám klasiku 165/70/13
na druhé 175/65/13

ještě jsem jezdil se dvěma služebníma všechno se to chovalo stejně, jede to jako dízl
Collin - FK

Ono to bude i o náročnosti uživatele. Páč já tvrdím už dlouho že mě ta felda nejede. Bude to tím že fakt 55kw prostě nejede a také že už jí mám moc dlouho. I fábie s 50kw se mě zdá že jede lépe.
smazany clen - FK

navrhuji zkušební porovnávací jízu vyměníme si ty naše stroje a budem chytřejší :D od těch 2tis ot. už se to celkem chytá i když to asi není nejleší..záleží jesti chce člověk z těch 2tis otáček zrychlit nebo jen jet tak říkajíc na volnoběh..Zrychlovat mi moc optimální nepříjde pač jde spotřeba prudce nahoru jak to člověk roztahuje z tak relativně nízkých otáček.. bavím se o 1,6tc jak jsou na tom 1,3 nevím...
smazany clen - FK

Pelda píše:navrhuji zkušební porovnávací jízu vyměníme si ty naše stroje a budem chytřejší :D od těch 2tis ot. už se to celkem chytá i když to asi není nejleší..záleží jesti chce člověk z těch 2tis otáček zrychlit nebo jen jet tak říkajíc na volnoběh..Zrychlovat mi moc optimální nepříjde pač jde spotřeba prudce nahoru jak to člověk roztahuje z tak relativně nízkých otáček.. bavím se o 1,6tc jak jsou na tom 1,3 nevím...
1.3 nejlip zrychluje od nejvetsi kroutaku...tedy kolem 2500(2600?) otacek...ano, od 2tisic taky...ale urcite ne na petku...od 1-4 neni problem, ikdyz 4ka ve 2000 otackach taky moc nejde do tahu ale tech 2500 uz je celkem zlom
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

1.3 je dole zásadně lenivější. Maximální krouťák je u 1.3 100Nm a u 1.6ky 135Nm. V nízkých otáčkách má ale 1,6ka krouťák skoro dvonásobný a to je i přes delší zpřevodování jak jsem psal výše sakra znát.
S 1.3 taky občas jezdím a je na ní mnohem víc znát každé stoupání a každé kilo nákladu. To teda nemuluvím o 1.3 BMM 40kW co má švagr v kombíkovi. To je fakt urpení na druhou.

1.6ka není raketa, netrhá od volnoběhu asfalt, ale prostě i v nízkých otáčkách tahne celkem dobře. Není potřeba tolik řadit jako u 1.3ky, nebo třeba 16V motorů ve Fabce. Když bych vzal třeba služební Fabii 1.4TDi, tak tam bych zrychlení na pětku z 60 na 90 měřil spíš kalendářem.
Collin - FK

To tak ty fábie mají 51-55kw a je to diesel. Tam je to také líné.
Vici
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vici »

tak nevim.. TDi 1,4 Fabku I jsem sveho casu opravoval, a jede to jak pila, 1,6 felda se s tim asi neda moc srovnavat.... nafta a turbo je vrazedna kombinace..
bitmap - FK

Příspěvek od bitmap - FK »

Vici zase vtipkuje :)
Fabii I 1,4TDI 59kW jsem jezdil skoro cely minuly rok a sic je to az na ten zvuk a vibrace na volnobeh vcelku prijemne svezeni, tak to roznodne nejede "jako pila". Na odpich z krizovatky to jede asi jako 50kW MPI, na dalnici pres 170 ani tuk a pruzne zrychleni to ma subjektivne o neco malo lepsi nez 1,6.
K puvodnimu tematu bohuzel nic nemam :oops:
favo

Příspěvek od favo »

Možná by nebylo od věci si proštudovat co znamená kroutící moment včem je jeho kouzlo a kde má daný motor jeho vrchol , potom by jste se tu totiž nemusely složitě bavit o pičovinách komu motor tahá líp od 2000 ot/min nebo dokonce ještě níž . Každý kdo o motorerch aspoň něco ví to nikdy neudělá aby atmosferický motor trápil v těchto otáčkách a chtěl po něm kdo ví jaký výkony. K tomu aby motor v těchto otáčkách měl nějaký zátah potřebujete buď naftu nebo turbo. A vzhledem k tomu že si tu skoro všichni hrajete na odborníky nechápu proč je tato diskuze tak dlouhá.
Moje felda 1.4 MPi
Golf IV 1.9 TDi 164 PS 393 Nm - už je tam zase něco navíc, ale kolik netuším.
T-ROC 2.0 TSI 4MOTION 190 PS 320 Nm - zatím - tak zatím už neplatí nově 282 PS 431 Nm
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Vici píše:tak nevim.. TDi 1,4 Fabku I jsem sveho casu opravoval, a jede to jak pila, 1,6 felda se s tim asi neda moc srovnavat.... nafta a turbo je vrazedna kombinace..
1.4 a pila? I tabulkově je to lemra líná. Kilo to dělá za 14s. V reálném provozu ať řadíš jak řadíš, tak neudejedeš ani Favoritu. Jezdím s tím furt a je to prostě hrůza. Motor se sice tváří že jede, ale jenom díky mohutnému nástupu nad dvěma tisícema otáček. V rozsahu 2500-4000 otáček to relativně jede. Pod a nad je to úplně nepoužitelný. Navíc je to nechutně zpřevodované. Čtyřka je přesně tak dlouhá jako pětka u Feldy 1.6. Pětku tak použiješ jenom na dálnici a předtím musíš pořádně roztáhnout čtyřku.
Teď jsme nafasovali ještě jedno TDi a to 1,9 74kW. To už je jiná káva, ale žádná raketa to taky neni.
RadekN70 - FK

Příspěvek od RadekN70 - FK »

A co třeba zvovu nastavit klapku??
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

favo píše:Možná by nebylo od věci si proštudovat co znamená kroutící moment včem je jeho kouzlo a kde má daný motor jeho vrchol , potom by jste se tu totiž nemusely složitě bavit o pičovinách komu motor tahá líp od 2000 ot/min nebo dokonce ještě níž . Každý kdo o motorerch aspoň něco ví to nikdy neudělá aby atmosferický motor trápil v těchto otáčkách a chtěl po něm kdo ví jaký výkony. K tomu aby motor v těchto otáčkách měl nějaký zátah potřebujete buď naftu nebo turbo. A vzhledem k tomu že si tu skoro všichni hrajete na odborníky nechápu proč je tato diskuze tak dlouhá.
Protože zrovna tyhle stařičké motory od VW si 2000 otáček klidně nechaji líbit. Zkoušet to na 1.4 16V, 1.6 74kW a pod. tak ten se bude vzpouzet. Motory jako 1.6 55kW, 1.8 55kw a 66kW, 2.0 85kW, ty se podobnému zacházení vůbec nebrání. Jsou nadčtvercové, a průběh krouťáku právě k takovému způsobu používání vybízí. Když chce někdo sportovní auto, tak tyhle motory rozhodně nejsou pro něj. Já od auta čekám, že ho naložím a auto pojede plynule kopec nekopec bez velkého přemlouvání a hledání na který kvat to pojede.
smazany clen - FK

nevim nevim, ale clovek, aby zjistil od kdy motor je schopnej zrychlovat nepotrebuje vedet definici kroutaku...staci chvilka jezdeni a sam to vycejti...navic u kazdyho auta tomu muze bejt jinak (gumy, upravy motoru)...ja nez nejakou definici a predepsanyma cislama se ridim konkretnim autem, kterym jezdi a snazim se "porozumet" co se mu libi a co ne a od kolika otacek
Collin - FK

Freak: Něco na tom bude, protože se mě zdá že fábia 50kw jede huř než felda 55kw. A fábie 74kw zase jede možná huře jak punto 66kw. Takže bych s tebou souhlasil a nedíval se tolik na čísla, ale na vlastní zkušenosti.
Mc Cali
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mc Cali »

Nezapomeňte připočíst rozdíl hmotností auta.
Miluju Feldu 1,6.......je to vlk v rouše beránčím. o:)
driver66565656

Příspěvek od driver66565656 »

ono ne jen kW ale hlavně pocet Nm v kroutícím momentu jsou důležité :twisted:
Collin - FK

driver: Tak to je jasné, už tu o tom byla někde řeč. :)
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Kroutící moment a zpřevodování jsou pro pocit "že to jede" naprosto zásadní. Proto se třeba u naftových motorů zdá jak to dobře jede, ale když začne člověk porovnávat zrychlení s podobně výkonným benzínovým motorem, tak to není žádný zázrak.
Např:
O2 1.6MPI udělá stovku za 12.3
O2 1.9TDI za 11.8
nedůvěřivé pohledy řidičů tédéíček, když se nemůžou zbavit Felicie za zadkem pak stojí za to :D

Stačí i slaboučký motor jako třeba HTP, doplněný o krátké převody a najednou se zdá jak to jede.
Felda 1.6 je podobný případ. Má celkem slušný krouťák už v nízkých otáčkách a krátké zpřevodování.
Drahoš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drahoš »

Atnarfus píše: nedůvěřivé pohledy řidičů tédéíček, když se nemůžou zbavit Felicie za zadkem pak stojí za to :D
...hmotnost je svině :D 8-)
Bylo: Škoda Felicia 1.6 MPi http://www.feliciaklub.cz/forum_new/vie ... =16&t=2523
Je: Seat Leon cupra R 1.8T
PavelZ - FK

Příspěvek od PavelZ - FK »

Atnarfus píše:nedůvěřivé pohledy řidičů tédéíček, když se nemůžou zbavit Felicie za zadkem pak stojí za to :D
jj to zažívám celkem často. Přes ten čoud z jejich výfuku pak ani člověk nevidí na cestu :-))
Odpovědět