Velikost pneu, rozjezdy a výkon auta

powerbull - FK

Velikost pneu, rozjezdy a výkon auta

Příspěvek od powerbull - FK »

Zdravím, chci se zeptat, mám na svý felicii gumy 165/70/13 a chtěl bych 175/65/14 jakej bude rozdíl v rozjezdech? nebo na maximálce? prosím rady, názory!!!
103457
Kontaktovat uživatele:

Re: Velikost pneu, rozjezdy a výkon auta

Příspěvek od 103457 »

žádnej
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

Malej bude, ale nic drastickýho aby to stálo za řeč. Nebo kup 175/60 r14 a seš na svejch ;)
powerbull - FK

Hele já tu opravdu honím každýho koně a každej Nm, člověk co měl 13ky a dal 15tky říká že je to dost línější hlavně na start. že to nemá takovej táh:) Tak proto se ptám. ;)
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

ztrátu koně nebo pár nM nemůžeš poznat, to je jen placebo. Budeš o trochu rychlejší, jelikož máš větší průměr a taky ti bude lhát tachometr.
Pokud chceš žihadlo, dej 155 gumy.
powerbull - FK

No a jsme u toho 155 a budu rychlejšá takže 175 pomalejší:) hele a co filtr jakej máš na to názor chci přejí z konusu na papírák zpět filtrbox. od pana cimbu to mám nakázané :)
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

103457: Rychlejší nebude určitě. Zapomínáš, že větší průměr změní převodový poměr a bude mít "jakoby" slabší motor. 155ky už je vůbec blbost - když dá 175/55 tak to vyjde na stejno a zůstane mu grip.
keenworth - FK

Příspěvek od keenworth - FK »

když tam dá nějaký 10" kola, tak z toho bude rázem trhač asfaltu :D ale maximálka asi nebude uplně košér
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Pokud dáš kolo s větším průměrem, tak logicky musí mít delší obvod. Čli na jednu otáčku kola ujede delší dráhu. Proto taky bude lhát tachometr.
Ty 155 jsem mu navrhl, jako alternativu, když má obavy ztráty koní u pneu 175. :lol:
keenworth - FK

Příspěvek od keenworth - FK »

Čím větší obvod kola, tím menší výkon a zrychlení, ale tím větší maximální rychlost. Na šířce tolik nezáleží ( 165 nebo 175 je putna ), šířku kola pozná hlavně na spotřebě.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Jak uz tu bylo napsano cim vetsi obvod tim vetsi max rychlost ale horsi zrychleni. Cim uzsi pneu tim mensi valivy odpor tzn. mensi spotreba vetsi rychlost ale zhorsene brzdeni, zrchleni by melo byt tavetsi, ale jen do doby dokud ti dokazou ty uzke gumy prenaset vsechnu moznou silu na cestu a nebudou mit tendeci prohrabavat. Jsem ovsem laik tak se treba mylim.

Tak si to zpočitej budu brát ze 1 palec je 25,4

R13 165/70 13"=330,2
vyska pneu=165/100*70=115,5
průměr celkem=13"+vyska pneu*2=561,2
r=280,6
obvod kola=2*pi*r=1762,168

R14 175/65 14"=355,6
vp=113,75
pc=583,1
r=291,55
ok=1830,934

Jestli jsem se nekde nespletl tak podle meho by ty 14" mely mit vetsi maximalku vzhledem k obvodu ale proni tomu bude pusobit vetsi valivy odpor o 1cm sirsich pneu a to nedokazu spocitat
urcite by jsi mel mit lepsi brzdne vlastnosti a horsi zrychleni.

Jeste je otazkou jake by byly jizdni vlastnosti vzhledem k tezisti kere by se melo taky trochu zmenit a na 14" by to nemelo tolik hazet pri prejezdu ruznych der.

Toz tak. Doufam ze vas tu prilis neklamu.

PS.: Ja osobne bych se na 14" vykaslal
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

Spočítaný je to dobře. Nemusel jsi se s tím počítat, na to existuje technika: http://www.carpneu.com/clanek/27/PREVOD ... UMATIK.htm
Já bych 14" dal, ale 175/60, tam je průměr správnej ;) Valivý odpor se zvětšuje s šířkou, ale já osobně nepoznám rozdíl 1cm. Co jsem trochu poznal, byl rozdíl 2cm šířky a zároveň 2cm průměru -175/65 r14 vs. 155/70 r13, takže hned dva argumenty pro větší dynamiku 13" a to je ještě letní vs. zimní, takže ta zimní měla ve skutečnosti ještě menší šířku (myslím že reálná šířka běhounu tam byla tak 125 a u letních tipuju okolo 160ti). Moje další gumy budou pravděpodobně 185/55 r14, tam bych měl bejt na svejch i s větším odporem.

Ono je slyšet z plno stran, že čtrnáctky na feldě nejedou - no bodejď by jely, když lidi neví jakou na to maj koupit gumu a narvou tam galusku z fábie...

Ještě poslední věc, která mě napadla v neprospěch většího průměru gumy, je ta, že má větší setrvačnost, takže to virtuálně přidá na váze (ale záleží na gumě, každý typ váží jinak). Pokud velká kola i s vysokými pneu, tak k tomu rovnou i převodovku s nějakým rozumným stálým převodem, ale to už je pro tunery a ne pro uživatele.
emge

Příspěvek od emge »

Počítal si správne, ale presná výška pneumatiky (profil) sa u jednotlivých typov (značiek) pneumatík trochu odlišuje a mení sa aj podľa opotrebovania pneumatiky. Takže je to tak približne.
Nepochopil som spomínanú zmenu ťažiska. To akože auto je o pár mm vyššie? Na to má väčší vplyv vodič, náklad, výbava auta, unavené pružiny...

Pokiaľ ide o jazdné vlastnosti, je potrebné odlíšiť jazdu na mokrej vozovke. Širšia pneumatika musí odviesť spod kolesa viacej vody, čo znamená horšie brzdné vlastnosti a nižšiu hranicu rýchlosti pre vznik aquaplaningu. Výraznejšie sa to prejavuje pri ľahšom aute.

Pri predpísaných rozmeroch diskov je odlišný ET rozmer, takže Felicia s 14" diskami má o pár mm užší rozchod kolies.
A rozdielne budú aj hmotnosti kolies. Hmotnosť vzduchu môžeme vylúčiť, hmotnosť širšej a nižšej pneumatiky bude približne rovnaká ako užšej a vyššej, hmotnosť 14" diskov však bude vyššia ako 13" diskov podobného typu.

Za najdôležitejšie by som však považoval celkové zladenie podvozku. Nízkoprofilové pneumatiky by si vyžadovali prispôsobiť aj tlmiče a pružiny. Mal som možnosť jazdiť s Feliciou na 14" diskoch so štandardnými tlmičmi a pružinami, a kolesá na nerovnostiach "odskakovali". V zákrute na vozovke s nerovnostiami malo auto tendenciu ísť vonku zo zákruty, nebolo stabilné. S jazdnými vlastnostiami som nebol spokojný, zaznamenal som viacej nevýhod, ako výhod.
powerbull - FK

už jsem je koupil, měl jsem totiž možnost koupit elektrony za skvělou cenu i s pneumatikami, 175/65/14 pneumatiky jsou bridgestone. No a pocity když jsem je nandaval na auto byli smíšené, upravuji auto a honím tu každého koně tak jsem se bál, aby to nějak neubralo na rozjezdy. Jenže to šlověk opravdu vůbec nepozná, jediný co jsem zaregistroval že můžu říznout zatáčku a guby seděj jako přibitý k asvaltu. Další je, že ze stovky je o polovinu kratší brzdná dráha. Veliký plus:)
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Jestli máš najednou o polovinu menší brzdnou dráhu tak tos musel mít pěkný šlupky předtím :( Cos měl předtím a co tam máš teď? Výrobce, druha rozměr. Díky
Díky za hlasy
FUNice TADY
Z důvodu žabomyších válek a přístupu některých expertů spíše v pozadí.
emge

Příspěvek od emge »

Re: powerbull
Tiež si myslím, že popisované rozdiely vyplývajú hlavne z toho, že predtým si mal nekvalitné pneumatiky, ktoré boli pravdepodobne obuté na úzkych 4,5" plechových diskoch.
powerbull - FK

165/70/13 stím, že dvě byli kleber a dvě bridgestone.
rosster - FK

Příspěvek od rosster - FK »

Dej 175/50R13 a budeš spokojenej s krouťákem... Na maximálku ale budeš logicky hůř. Ohledně brždění dej lepší brzdy a kvalitní gumy a bude to OK. Pokud chceš jít na větší kola, pak jdeš špatným směrem a diskuze je dál zbytečná...
sak - FK

Příspěvek od sak - FK »

Zdarec chtěl bych se zeptat když dám na feli pneu 165/65 r 13 ale v techničáku nejsou psaný bude s tím problém u policie a co to dát zapsat do techničáku jaký je postup a co to stojí? díky za odpovědi. :hockey:
powerbull - FK

Já myslím, že to nikdo řešit nebude stejně jako u mě:) Já nemám ani kat ani tlumič a všem je to u prdele že stím ohlučím celý okolí v kilometrů2 :D
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

Ještě jsem se nesetkal s tím aby někdo kontroloval rozměr pneu.
Beer - FK

Příspěvek od Beer - FK »

ja jezdim na 15" discich a pneu 195/50. Oproti 13" je trochu znat rozdil v rozjizdeni-na 13" mi auto prislo trochu hbitejsi. Rozdil v maximalce nemuzu soudit,vic jak 140 jsem zatim nejel. A ze by vetsi kola mely nejakej vetsi vliv na funkci tachometru mi neprijde. Kdyz mam na tachometru 50km/h,tak na radaru pred vsi mi to ukazuje 48km/h,coz je zanedbatelnej rozdil :D Jinak v technicaku je zapsany nemam a s policii,nebo na technicky jsem kvuli tomu nikdy problemy nemel.
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

No vidíš, jezdím se dvěma feldama a obě na sériových kolech při radarových 50 ukazovaly na tachometru 45 ;) To je, řekl bych, sériový stav. Jestli ti ukazuje víc, tak to je ten rozdíl v obvodu/průměru. Podle výpočtu je ten rozdíl 2km/h (ale to se bude trochu lišit u každýho výrobce).
Odpovědět