akustická signalizace blinkrů
-
PavelZet
- Kontaktovat uživatele:
akustická signalizace blinkrů
Ahoj, můj dotaz se týká zapojení zvukové signalizace blikačů,ale na náklaďáku. Nevím na koho se s mým dotazem obrátit, na fóru s náklaďákama mě neporadili a tady na tomto fóru je podle mě více elektrikářů a vždy mě tu někdo dobře poradil...
Takže,chci se zeptat, jestli by šlo připojit někde do palubky ke kontrolkám blinkrů připojit relátko, tak aby při použití směrovek-buďto levé nebo pravé- pouze cvakalo ale vlastně by nic nespínalo, šlo by jen o ten cvakavý zvuk, nechci tam totiž žádný pípák. Ten originál zvuk je dost tichý a někdy se mi stalo,že jsem na směrovky zapomněl. Zkuste prosím poradit, děkuji Pavel
Takže,chci se zeptat, jestli by šlo připojit někde do palubky ke kontrolkám blinkrů připojit relátko, tak aby při použití směrovek-buďto levé nebo pravé- pouze cvakalo ale vlastně by nic nespínalo, šlo by jen o ten cvakavý zvuk, nechci tam totiž žádný pípák. Ten originál zvuk je dost tichý a někdy se mi stalo,že jsem na směrovky zapomněl. Zkuste prosím poradit, děkuji Pavel
Škoda felicia 1.3Mpi 1997
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
Re: akustická signalizace blinkrů
pokud chceš jen toto tak to zapoj mezi blinkry
tj. jakoby je přes to relé spojíš , jeden vývod k levým druhý k pravým
tj. jakoby je přes to relé spojíš , jeden vývod k levým druhý k pravým
-
nebulus - FK
-
PavelZet
- Kontaktovat uživatele:
ahoj kluci, děkuji za radu, ty diody tam musí být? já jen vím jak to vypadá, ale nikdy jsem ji nekupoval, tak bych nevěděl jaké hodnoty má mít..
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
pokud budeš chtít aby to cvrkalo i při varovných tak je tam dát musíš , pokud ti bude stačit cvrkání jen u blinkru do leva/prava tak je tam dát nemusíš ,
-
Honza_t
- Kontaktovat uživatele:
Mě se teda zdá, že když to spojí bez diod, tak mu budou na každou polohu blikat všechny blinkry (takže vlastně výstražné) - spojí tím obě větve.
-
PavelZet
- Kontaktovat uživatele:
no u výstražných to cvakání ani tak nepotřebuji, jde mě spíše jen o ty L/P směry... a kdybych dal na každý směr zvlášť relé tak by to také šlo že?
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
pokud to na varovky nepotřebuješ , zapoj to jen mezi L a P
-
Elvis0910
- Kontaktovat uživatele:
nazdar nepotrebujes tam ani rele staci ti na vyvody ziaroviek pripojit nejaky bzuciak, nema az taky velke odpor ani ubytok napetia aby ti to tam robilo sarapatu mozno ze pojdu trosku pomalsie ale mylsim ze to ani nespozorujes. Napriklad nieco take http://thorn.inshop.sk/inshop/akustika/piezomenice/[id-017846]-pes-21-n-30-w.html
-
nebulus - FK
Mám podozrenie že na novších autách už nie je bimetalový prerušovač, takže by záťaž v obvode nemala mať vplyv na rýchlosť blikania.
Diódy stačia napr. KY 132/80, to by malo s rezervou stačiť.
Diódy stačia napr. KY 132/80, to by malo s rezervou stačiť.
-
breta1 - FK
Dělat "cvakání" pomocí relé mi nepřijde vhodné, buď to bude cvakat moc nebo málo.
Zkusil bych nějaký malý reproduktor, vykuchaný třeba z malého tranzistoráku nebo PC, může být 4 ohm až 50 ohm, a hlasitost cvakání nastavil velikostí R1 (začal bych se 100 Ohm až 1k podle potřebné hlasitosti).
Protože mi to neumožňuje vložit obrázek přímo, vypisuje to
"Omlouváme se, ale bylo dosaženo maximální velikosti příloh",
přestože příloha v PNG nebo JPG má méně než 10kB, (neví prosím někdo proč?)
musím dát odkaz
http://2i.cz/446fc1eb38
Zkusil bych nějaký malý reproduktor, vykuchaný třeba z malého tranzistoráku nebo PC, může být 4 ohm až 50 ohm, a hlasitost cvakání nastavil velikostí R1 (začal bych se 100 Ohm až 1k podle potřebné hlasitosti).
Protože mi to neumožňuje vložit obrázek přímo, vypisuje to
"Omlouváme se, ale bylo dosaženo maximální velikosti příloh",
přestože příloha v PNG nebo JPG má méně než 10kB, (neví prosím někdo proč?)
musím dát odkaz
http://2i.cz/446fc1eb38
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne stř 16. kvě 2012 6:54:36, celkem upraveno 1 x.
- Maty
- __________________

- Kontaktovat uživatele:
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
-
breta1 - FK
Dozvěděl jsem se z té poslední informace ze 13.dubna 2011, že je to zablokováno, ale "nebulus" v tomto vláknu tam obrázek má, tak jak se to dá udělat?
Kromě toho "sklad obrázku" je v současné době nefunkční.
Kromě toho "sklad obrázku" je v současné době nefunkční.
-
nebulus - FK
Nahraj obrázok http://q3.cz/ a sem daj na neho odkaz.
-
PavelZet
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem tu akus.signalizaci nakonec udělal pomocí 24V relátka(těch se mi doma válí mraky), jeden vývod cívky 85 jsem ukostřil a druhý vývod cívky 86 jsem připojil na svorku C na přerušovači a chodí to přesně jak jsem chtěl. Jen kontrolka-žárovečka blinrků bliká trošku slabší intenzitou, před tím jsem to zkoušel ještě s jiným relé a tam kontrolka blikala ještě slaběji.. Jde mi hlavně o to,abych nezničil přerušovač, ale zatím vše o.k. Děkuji všem za rady,Pavel