Combi - slabý motor?

Simos 2P
135M, 136M
Arkis
Kontaktovat uživatele:

Combi - slabý motor?

Příspěvek od Arkis »

Zdá se mi, že na naši felcce (Combi 1998 40kW) je znát únava a již nejezdí tak jak má. Co mám dělat? Jde nějak pročistit motor(laicky) nebo to musí do servisu? Auto má najetých poctivých 97xxx km (Je v rodině od počátku své existence), ale vůle motoru nějak slábne. Zdá se mi, že 1,3MPi je na kombi málo, ale nedávno jezdilo jak divé, ale momentálně sotva tápe. Poradil by mi někdo, čím by to mohlo být?
103457
Kontaktovat uživatele:

Re: Combi - slabý motor?

Příspěvek od 103457 »

Řj motoru se časem adaptuje - pamatuje si styl jízdy. Auto chce časem protáhnout alespoň 100 km po dálnici, jak se říká vyhnat z motoru pavouky.

Možná by stačilo resetovat řj motoru, ostatní kluci určitě poradí, já jsem to nezkoušel.
Odpojíš minimálně na hodinu akumulátor, potom ho připojíš a na 2 minuty otočíš klíček do polohy 1 - rozsvícené kontrolky.
Pak vypneš klíček, nastartuješ a mělo by být hotovo. jednotka by se měla postavit do základního nastavení z výroby.
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Ucpaný výfuk? Nové svíčky? Špatné palivo? Co takhle :hledej: ;)
Díky za hlasy
FUNice TADY
Z důvodu žabomyších válek a přístupu některých expertů spíše v pozadí.
Arkis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arkis »

Řídící jednotku (pokud je tím myšleno řj) zkusím. Na ten výfuk se podívám, svíčky by měli být v pořádku a jelikož je v okolí jen jedna benzinka z které tankujeme už roky, tak tím to snad nebude. Mimochodem svíčky jsou jen na startování vozidla ne? (Omluvte mně pokud se pletu.)
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

svíčky jsou na zažehnutí paliva ve válci, čili je potřebuješ, motor by bez nich nejel. To jsou zapalovací svíčky, nikoliv žhavící svíčky, jako u diesla.
Když koukneš na výfuk, tak nic neuvidíš, poznáš to jen, když ho vyměníš. kolik má najeto koncový tlumič?
Arkis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arkis »

Opravdu nevím co kolik má najetého, ale drtivá většina dílů je originál. Takže by nebylo od věci počítat s tím, že těch 97xxxkm.
keenworth - FK

Příspěvek od keenworth - FK »

při 97 tisících nemáš to auto ještě ani správně zajetý, takže tam žádná únava motoru nebude :)
Arkis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arkis »

Rozhodně ale auto nejede tak, jako řádilo před cca 3mi lety :oops: .
keenworth - FK

No, tak výfuk, palivový nebo vzduchový filtr a pak ji musíš začít pořádně vytáčet, aby nezlenivěla, občas to chce trochu přiložit pod kotlem
Arkis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arkis »

V tom bude možná ten problém, v rodině jezdíme strašně opatrně a nikdo nejezdí po dálnici, tak je to možná tím...
keenworth - FK

Já taky nejezdím po dálnici. Prostě stačí, když nebudeš většinu času motor podtáčet a občas si jízdu i užiješ a pojedeš dynamičtěji. To, že jezdíte opatrně nemusí znamenat, že to musí být pomalu ;) Pokud ten motor nejeví žádné známky poruchy - klepání, cukání, divné zvuky... tak hledej problém v tom, jak jsem psal.
Arkis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arkis »

Dobře dneska ho zkusím trošku prohnat. Celkem se ale bojím chování toho auta, protože jej ještě neznám. :mrgreen:
Arkis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arkis »

Tak jsem najel cca 30km a auto jsem vůbec nešetřil (co se týče vytáčení motoru). Bohužel mamka s ním zkusila jet nakoupit a prý se chová pořád stejně.
Pascalik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pascalik »

nechaj si nastelovat ventily vycisti sviecky vyzualne skontroluj vyfuk ci neprdi pri spoji koleno katalizator ak ano mohol by byt prictaty kat tak ako som mal ja po odpaneni roxorom sa jazdne vlasnosti o dost zlepsili uvidime co na to spotreba
:D
Arkis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arkis »

Přes týden jsem pryč od autíčka ( :pale: ), ale o víkendu určitě mrknu.
Arkis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arkis »

Ventily a svíčky jsou OK, no o tem výfuk se bojím. Je už trošku rezlý (při vycházení z motoru i přes středovou část tak i koncová část už má něco za sebou), no ale stejně nic vážnějšího jsem na něm nenašel. Jediné místo je hned u východu z motoru, kde jsou na něm nějaké bublinky (i popraskané).
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

Vyměnit palivový filtr, vzduchový filtr, motorový olej + filtr, vyčistit klapku + nastavit přes VAG. Může být ucpaný katalyzátor, středový tlumič, nebo koncový tlumič (to zvenku nepoznáš).

40kw je málo a už vůbec tomu nepomůže jeho dlouhá převodovka...
sturgeon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sturgeon »

Já myslel že se do felicie kombi nikdy nedával motor se 40KW ale vždy jen 50KW? :scratch:
Arkis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arkis »

Kolik peněz to tak může sežrat? (Výměny, úpravy apod.)
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

sturgeon: všechno se dávalo všude. Automobilka absolutně neviděla rozdíl mezi krátkou a dlouhou.

Arkis: Záleží co je třeba vyměnit, nejde říct konkrétní sumu. Úpravama myslíš co? Jestli chceš něco vylepšit, tak nejdřív zjisti co tomu je a oprav to. Pak bych začal výměnou převodovky za 50kw MPi a překopání na 50kw (vyměníš jednotku a vačku, pokud si troufáš tak snížit hlavu o 1mm) a už to nějak pojede. To je pak cca 1000-1500 převodovka, 400-600 jednotka, 500-600 vačka.
keenworth - FK

jen doplním, že pokud by si měl třeba ucpaný výfuk, tak by to auto mělo tendenci se přehřívat, při dynamičtější jízdě... to už je ale krajní případ, kdy se ti třeba vysype přepážka ve výfuku a vata ti zacpe trubku
Arkis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arkis »

Auto se nechutně přehřívá, dám příklad, když jsme jeli po polní cestě na jedničku tak po půl kilometru vyvřela voda z nádoby a museli jsme stát než auto vychladlo....
Úpravy jsem myslel, jak psal někdo pár příspěvků nahoru, že vyměnit filtry a zkontrolovat výfuk...
keenworth - FK

a jinak při jízdě když jedeš normálně a ne pomalu v terénu to chladí normálně nebo teplota taky leze výš? jako uvařit by si to po půl km rozhodně neměl, pokud ti spíná dobře větrák, až někdy pojedeš a budeš mít zahřátý auto, tak ho nech na volnoběh vrčet, do tý doby než se ti pustí ventilátor a sleduj jak leze teplota vody... měl by spínat něco kolem 110°C... jestli sepne a uchladí to na 90 a vypne, tak hned zajet koupit nový výfuk, protože mě se přesně tohle stalo, v koncovým dílu se mi rozsypala přepážka při cestě na dovolenou a auto vůbec nechtělo jet, ani se nechtělo nechat vytočit a hřálo se, při nájezdu na dálnici jsem ji pořádně vytočil - rána jako z děla, z výfuku vylítla kůpa tlumící vaty a auto jelo zase normálně.
Arkis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arkis »

Při běžné jízdě nějak zvýšenou teplotu nevnímám, ale vozidlo nejezdí nějaké větší vzdálenosti. Co na jednu jízdu najede je max 20km.
Jinak větrák jsem sledoval již předtím a spíná se dobře.
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

Tak je otázka, co je pro koho dobře: http://www.youtube.com/watch?v=HL7g7qxv5e0 ;)
keenworth - FK

hmmm, pěkně mu to jede... takže mám taky problém, asi mám slabý motor, poradí mi někdo co s tím? výfuk ucpanej nemám :lol: spíš naopak
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

to je moje felda, tyvole :lol: V podpisu vidíš co s tím :)

1.3 felda dobře pojede i v kombíku, jen je třeba vědět jak na to :D
keenworth - FK

však já vím :D já bych si taky konečně mohl změřit 0-100, abych věděl jestli mi to jede nebo ne :)
Angelo - FK

Příspěvek od Angelo - FK »

Zdravím vás pánové. Nevím, jestli je problém vyřešen, ale pokusím se poradit. Ten samý problém byl i u Feldy v rodině. Krátká verze, model po faceliftu, motor 1.3 MPi 40 kw, koupena nová. Jezdilo se s ní na spotřebu a zlenivěla. Najeto cca 60 000 km. Celou dobu jezdila do origo servisu Škoda. Stále se vyhazovaly peníze za kontroly a servismanem (můj soused) bylo doporučeno, ať se naučíme řadit. Takže jsem se pustil do hledání závad. První byl vzduchový filtr, pak svíčky. Svíčky nejsou zas tak drahá investice, takže je nejlepší výměna. Pak ventilové vůle. Všichni říkají, že je to v pohodě, ale kdo z nich vzal měrky a proměřil to? Když jsem to proměřoval, tak bych tam tu měrku dostal dvakrát, jak to bylo povolený i u takhle "novýho" motoru. Takže seřízení. A co rozvodový řetěz? Tak na ten se hodně zapomíná. Je to přeci řetěz, ten nepraskne. Ale že se změní časování ventilů a tím i výplach válců, to nikdo neřeší. Rozvodový řetěz se doporučuje měnit při 50 000 km. Pokud již chrastí, je špatný. Není drahý. Takže : vzduchový filtr, ventilové vůle, svíčky, rozvodový řetěz. Náklady nejsou vysoké a dobrý mechanik to zvládne levou zadní. No a pak auto pořádně projet. Ještě lepší než dálnice jsou kopce. Takže jízdou ohřát motor na provozní teplotu a pak jet k nějakému kopci. Podřadit, motor musí být pořád v tahu, a vytočit přes 3 500 ot./ min až cca ke 4 000 ot. / min. Až bude motor u této hranice, přeřadit. Klesnou otáčky, znovu podřadit. Motor musí být stále v tahu, jinak je to zbytečné trápení. Takže styl na jedničku s vytočeným motorem stálou rychlostí ve vyšších otáčkách je nesmysl. Zbytečné trápení. Pokud vaří, zkontrolovat stav chladící kapaliny. Pokud je špinavá, vypustit. Vyměnit chladič, bude zarostlý bordelem, takže se do něj moc chladící kapaliny nedostane. Taky nic drahého. A také bych od bordelu vypláchnul termostat, případně ho vyměnil, na Feldě odcházejí. Trhač asfaltu to nebude, je to slabý motor, ale každý úbytek výkonu je znát. Tak hodně štěstí.
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

no nevím jo klasická údržba ojel svíčky filtry je v pořádku,s řetězem nesouhlasim výrobce nikdy neudával výměný interval,ja mam na něm 120000km a skoro není ani slyšet,ventilové vůle udělaji hodně,mě taky zlenivela,a pak jsem týden každý den jezdil 100km po dálnici a bylo to jak raketa,ale v 60tkm tomu motoru nemůže nic být tydle motory jsou schopny natočit 250000 levou zadní,prostě nebát se toho a dát jí pěkně za uši klidne do 5000ot.a takle celou nádrž,i když pri dnesních cenách benzínu,rači at je to lenivý :D :D
mause
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mause »

nemáš tam v okolí někoho kdo by ti půjčil výfuk..?? ja si myslím že je v p... ten koncovej tlumič... samo ventily poštelovat není od věci. filtry olej dělam každej rok!! svíčky bych klidně taky vyměnil je to pár korunová záležitost. Rozvody dokud nechrastí neřeš.
bylo: felinka lechce poladěná...Myška
je: octule v kombajnu 1,9 tdi ALH zatím 66kw/90 hp + SPRINT 769...Chrochtadlo
:-)
http://www.youtube.com/watch?v=cIemgwmRgxk
Jawinka 350/638 -> 639
hranatá felicie - červený drak
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

Hlavně je třeba taky vědět, na kolik se ventily nastavují, aby to někdo nenastavil jak na š105 a nedivil se že to pořád nejede.
Arkis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arkis »

Výfuk je nějaký rezlý a bohužel nikoho v okolí s felinou neznám. S ventilama sem nic nedělal, ani nevím jak se nastavují takže to bych měl taky zkontrolovat?
mause
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mause »

Na ventileh nic nezkontroluješ. Zajet za nějakým garážníkem a za startky ti to nastaví je to práce na deset minut. Musíš mít ale studený motor. Na výfuku nic nepoznáš... leda zkusit zhodit koncovej tlumič a zkusit zda je rozdíl... Ja si tipuju že je zakopanej pes tam...
Jawinka 350/638 -> 639
Arkis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arkis »

A nakolik by vyšlo zhruba v servise to vše co je popsané výš?
-Vzduchový filtr
-Svíčky
-Ventilová vůle
-Rozvodový řetěz
-Výfuk
-Chladič

Kdo by se orientoval v cenách průměrných servisů ať prosím napíše buď jednotlivé ceny nebo komplet.
Naposledy upravil(a) Arkis dne čtv 10. kvě 2012 16:51:50, celkem upraveno 1 x.
keenworth - FK

Hele, tohle si můžeš najít sám, nemusí ti to přece na netu nikdo hledat ;) podívej se na autokelly nebo na obaautodily, tam najdeš všechno co potřebuješ, záleží jestli chceš origo díly nebo čínu... všechno jsou položky v řádu stovek korun
jen tak letmo co si pamatuju:
-Vzduchový filtr -100
-Svíčky - do 400 (záleží jak kvalitní chceš)
-Ventilová vůle - to už ti tu někdo psal, krabička cigaret nebo pár stovek
-Rozvodový řetěz - 360
-Výfuk - kolem 800
-Chladič - 500 čína

je to jen orientační cena za díly, slušnej mechanik ti rozvody i s ventilama udělá tak za 1500 je dobrý to dělat zároven s olejem, když to dáš do značkovýho servisu, tak budeš platit jak mourovatej
Arkis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arkis »

No mám v plánu to dát do jednoho servisu u nás, tak jsem myslel i s prací a tak.
Yetti98
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yetti98 »

1.3 MPI Combi r.v.1998 jsou snad všechny 50 kW a jak tam piše 103457 pořádně ji prožeň někde po dálnici a ona se srovná, vyženeš pavouky vymeteš saze a pavučiny a bude určitě dobrá, mám taky 1.3 MPI Combi r.v. 98 najeto 164000 km a tahá jak zběsilá
Arkis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arkis »

Tu už jsem prohnal až až... nic to s ní neudělalo.
mause
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mause »

hele jestli seš smířenej s tím že to dáš do servisu tak si zajdi do mototechny kup tam výfuk.. ja jsem byl spokojenej s TYLL. bude to stát pár kaček a jestli nejseš levej a máš trpělivost, velký kladivo a pořádný sikovky tak vyměn ten výfuk. ja bych si na to vsadil. Protože jestli to přišlo najednou a pozná to i tvoje máma tak to nemůže být nic jinýho. svíčky i vzduchovej filtr si taky vyměníš sám ne??? no a to seš na litru a půl den práce.. tak upaluj do mototechny a přeji krásnou sobotu a zítra večer tady budeš psát jak to trhá asfalt :-D (nezapomeň kopit sponu bo tu budeš muset asi říznout :-)
Jawinka 350/638 -> 639
keenworth - FK

Má pravdu, při nejhorším co? Budeš mít výfuk do foroty, stejně ti tenhle zachvíli prorezne a budeš dávat novej.
Arkis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arkis »

Bohužel si netroufnu takovým způsobem do auta zasahovat sám. Navíc jediný způsob jak to zvednout na heverech a tomu bych se taky velice nerad přikláněl.
A ještě jeden dotaz. Při výměně výfuku mám měnit jen koncovou část nebo vše? Všiml jsem si totiž, že svody z motoru jsou celkem rezlé.
Angelo - FK

Svody netřeba řešit, je to kus materiálu a něco vydrží.
Arkis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arkis »

Takže jen koncovou část výfuku s tlumičem.
mause
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mause »

jasně, no ale ještě mi napadá chtělo by to zalomcovat s výfukem... vlést pod auto a nrmálně s tím zamávat co to půjde a poslouchat zda to někde nezvoní či kde je to vysypané... aby to nebyl kat :-( ale to sem na felině ještě neviděl...
Jawinka 350/638 -> 639
Angelo - FK

Na mojí Feldě kat odešel, ale ten už měl na to nárok. Počítám, že ho budu muset znovu měnit, protože je tam jetej z neznámýho auta. Tohle totiž řešil šéf, když to bylo ještě ve firmě. Ten původní byl totálka jako celý výfuk, celý se to přicpávalo a dusilo se to.
Lacik - FK

Příspěvek od Lacik - FK »

ahoj, ja mam tiez problem, moj tata ma 40kw feldu ale ta taha krasne, nemusim ju ani niak moc vytacat a ide si za svojim, ale moja 5Okw ta je leniva, studeny start strasny, moc bohatu zmes ma asi, lebo citit moc benzin z vyfuku, za studena vobec nechce tahat, ako keby ma hluche chvilky, pedal stlaceny uplne ale nejde za svojim a auto musim vytacat a dost aby necukalo, ale zas mimo mesto nemam problem ist 11O-12Okmh. tak neviem ci to nebude tiez vyfuk, sviecky polroka olej novy, tesnenie nove, a ked zas je auto zahriate tak ho nastartujem, tak je volnobeh velmi maly, a niekedy to chyti len na 2OOot. po pridani plynu normalne :/
mause
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mause »

vyčistit klapku, a provést reset jednotky...
Jawinka 350/638 -> 639
Angelo - FK

Vidím to stejně
Lacik - FK

Příspěvek od Lacik - FK »

to je samozrejme, motor bol aj vonku z auta , klapka vycistena zhora aj zospodu, a nastavena cez simos a vag. pretesneny cely motor
Odpovědět