Vibrace auta při 100km/h

Duffman

Vibrace auta při 100km/h

Příspěvek od Duffman »

Zdravím
Mám problém se škodou Felicii 1,3MPI r.v. 2000 při dosažení ryclosti 90-100kmh mi auto začíná vybrovat. První předpoklad jsem si myslel že to je nevyváženost kol ale ty jsou udělané (čerstvě). Vůbec netuším čím by to mohlo být. Je pravda že mám načatou spojku ale nemyslím že to může být tím.
Moc děkuji za každou radu.
Duffmann
Dejwis

Re: Vibrace auta při 90-100kmh

Příspěvek od Dejwis »

Jinak neznamená že vyvážená kola jsou určo vyvážená. Zkusil bych je vyvážit jinde. Máš utažené kolové šrouby? Můžou to být ty čepy ramen, pokud bys měnil i čepy řízení, zadní silentbloky je lepší a rychlejší dát nová komlet ramena :-) - nemáš to bourané?
!!! Rozprodej dílů z Feldy !!!
mikka

Příspěvek od mikka »

Měl jsem kola vyvážená, opakovaně kontrolováno v jiném servisu, a stejně volant při 110-120 vibroval.
Jedna pneumatika asi špatně seděla na disku, servisák zjistil, že při rotaci na vyvažovačce neběží plášť zcela rovně, ale že kmitá ve směru nahoru-dolů. Sundal plášť, znovu jej nasadil, pootočený o 90 stupňů, a vyvážil. Od té doby ok.
spirus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spirus »

me to delalo u 1,6 taky a byla to prave jiz recena spatna guma tak sem to hodil na zadek a od te doby vse ok
to je muj drak http://feliciaklub.cz/forum_new/viewtop ... =16&t=1805 najeto poctivych 230 000 km
my web http://spirus.mypage.cz/
Obrázek Obrázek
Jsem teenager a neposlouchám Hip-Hop (námět převzat bez dovolení od Jirkyf):D
Eddie - FK

Příspěvek od Eddie - FK »

Musim taktiez dodat ze mozes mat spatnu gumu. Mne to robilo to iste. Tak som siel do pneuservisu nech mi vyvazia gumy. Servisak hodil jednu gumu na vyazovacku a zacal vyvazovat. Proste dal tam tolko tych vyvazovacich telies aby to aspon trochu stlmilo ale nepovedal mi nic, ze mam zlu gumu ale ja som uz vedel v com je problem.
Fojc

Příspěvek od Fojc »

Mě to dělalo taky, v rozmezí 110-130 kmh, udělal jsem vyvážení + geometrii ale nepomohlo to, vyřešila to koupě new gum, znovu vyvážení + G.. je to fakt úleva na dálnici to bylo docela nepříjemný
Faster - FK

Příspěvek od Faster - FK »

Tyhle vibrace podle mě způsobuje napálenej disk, stačí projet hlubší díru nebo kanál..na letních ráfcích úplně při stejné rychlosti vibruje volant, i když jsem koupil nový gumy a nechal vyvážit-hned mě na to upozornili že je zkřivenej, bylo to vidět když s ním točili..na zimních ráfcích se při stejné rychlosti volant ani nehne..takže teď zjara mě čeká rovnání, stojí to asi okolo 1000 Kč:-/
Misin

Příspěvek od Misin »

Mně to dělalo to samý.Nel bylechal jsem vyměnit silentbloky,ale v prdeli byl jednom na vodní pumpě.Hlavní zádrhel byl ve špatné poloose.Měla už vůli a kloktala..To jsou moje zkušenosti ;)
Ksanda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ksanda »

Mi to dela taky, dal sem litaky, vyvazil,prevazil a od te doby to zacne od 80 jemne a mezi 90 -110 to vibruje jak pytel.... Nevim co stim, jak dam zimaky tak zase dobre, cepy dobre, akorat mi nejak zacal klepat kloub asi na poloose, je mozne, ze to ma vliv jen na litakach ??

Dneska jsem daval po 1 zimaku a 1 litaku oba kopali a ja jsem dal oba zimaky tak klid pohoda......
Naposledy upravil(a) Ksanda dne pát 24. dub 2009 17:01:24, celkem upraveno 1 x.
1.3MPI Hlava, vacka, jednotka = M-E
http://www.youtube.com/watch?v=MBOo6SJHLN0
viper
Kontaktovat uživatele:

Vibrace

Příspěvek od viper »

Zdravím všechny přátele těchto téměř (opravdu jen téměř) nezničitelných vozidel, potřeboval bych odbornou radu: už delší dobu mi vibruje volant, dřív to dělalo spíš v rychlostech od 80km/h, několikrát se vyvažovala kola, letní i zimní. Vibrace začaly v podstatě hned po výměně tlumičů, které prý museli dost vymlátit, aby je dostali ven. Teď se měnil pravý přední čep, levý prý nebyl potřeba. Taky se dělala geometrie (po výměně tlumičů i později znova). Nicméně teď když jedu už kolem 50km/h tak cítím, že volant vibruje už v takhle malé rychlosti, rychleji (cca 100km/h) jsem to zatím neměl možnost projet, ale myslím že to bude dost vibrovat. Dělá to jen při jízdě, nezávisle na zrychlování. Poradíte mi, čím by to mohlo být? Myslel jsem, že pomůže čep, ale asi ne. Třeba ohnutá poloosa, nebo další čepy, nebo něco jiného? Mám Felicii kombi 1.3MPi 50kW, LPG, r.v. 2000, bez ABS, bez posilovače (skoro beze všeho :lol: ). Moc děkuju za rady. Vašek
Š Felicia Kombi 1.3MPi 50kW, LPG, r.v. 2000, 82tis km
mause
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mause »

ja teda vždy nechávám měnit čepy oba... když je jeden špatnej tak ten druhej pude za chvilku za ním..:-)

co brzdy mě to dělaly křivé kotouče... jestli jsou na prahu životnosti tak je to jasné.. jinak mě taky kolikrát pomohlo... pokud jsou ty kotouče už ojetý tak bruskou strhnout hranu... a měl sem klid..:-)
bylo: felinka lechce poladěná...Myška
je: octule v kombajnu 1,9 tdi ALH zatím 66kw/90 hp + SPRINT 769...Chrochtadlo
:-)
http://www.youtube.com/watch?v=cIemgwmRgxk
Jawinka 350/638 -> 639
hranatá felicie - červený drak
drv.Astor - FK

Příspěvek od drv.Astor - FK »

Duffman píše:Zdravím
Mám problém se škodou Felicii 1,3MPI r.v. 2000 při dosažení ryclosti 90-100kmh mi auto začíná vybrovat. První předpoklad jsem si myslel že to je nevyváženost kol ale ty jsou udělané (čerstvě). Vůbec netuším čím by to mohlo být. Je pravda že mám načatou spojku ale nemyslím že to může být tím.
Moc děkuji za každou radu.
Duffmann
pokud to rozjedes na tu 100 a vyradis, trepe se to taky? pokud ne, tak kola to nejsou a je to naprave, nejspise asi klouby...tak to bylo u me...akorat ze jsem mel tu smulu, ze to byl vnitrni, takze jsem musel vymenit celou poloosu
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Vibrace při 100km/h

Příspěvek od kybrex »

Zdravím,
v zimě jsem ťuknul o obrubník asi v 15km/h pravý disk. Dal jsem tam nový a udělal geometrii. Auto drželo směr, ale pak jsem při cca. 100km/h pozoroval mírné vibrace do volantu. Teď jsem přezul na letní 14" ALU, které jsem nechal vyvážit, akorát tam nejsou středící kroužky, který sháním. Při těch cca 100km/h to vibruje, někdy víc nekdy míň a taky jsem pozoroval, že když pustím volant, tak občas auto začne pomalu uhybat k levé straně, pak přejedu terénní nerovnost a volant sebou škubne do rovný polohy a auto najednou drží směr. Stejně tak se to ale děje i na druhou stranu. Geomerii jsem dělal před 3 měsíci, ale po zimě a těch dírách možná bude trochu rozhozená. Chci se zeptat, co na ty vibrace může mít největší vliv. Jestli čepy řízení, nebo kompletně nějaká vůle v řízení, nebo jestli je to třeba v ložiskách nebo jestli je to tím, že tam nemám ty středící kroužky. Jinak, když to rozjedu na více jak 120 (cca 160-170), tak to přestane vibtovat do volantu.

Předem díky za rady.
Naposledy upravil(a) kybrex dne ned 11. dub 2010 18:56:38, celkem upraveno 1 x.
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Re: Vibrace při 100km/h

Příspěvek od Kuladmin »

Defakto vse co jsi vyjmenoval kazda mala vule o muze byt ale nejdrive bych zacal temi stredicimi krouzkami maji je v kazde prodejne s tuningem a koly a mozna i pneuservisy apod. Ale klidne to mohou byt i nevyvazena kola ne kazdy to umi vyvazit poradne. A jeste bych si zkontroloval jak pracuji brzdy zda nekde neco nevazne apod.
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

No ještě mě napadlo, že jsem to v jednom pneuservisu nechal obout a když jsem vyjel, vibrace se objevily nesnesitelné už při 70km/h a myslel jsem, že uletím ze silnice, okamžitě jsem zpomalil, abych někde něco těma vibracema nezničil v řízení a pomalu jsem dojel do pneuservisu. Tam jsem nechal kola převážit, přesto, že ten týpek říkal, že to není třeba, a když je montoval, dělal to pořádně (díval jsem se) a opravdu pečlivě, postupně dotahoval všechny 4 šrouby, aby si to "sedlo". Vyjel jsem s tím na silnici a vyzkoušel jsem to až do 170km/h a žádný vibrace cítit nebyly. Auto jelo rovně. Ale postupem času se to pořád zhoršuje. Závažíčko z kola by snad upadnout nemělo ale nemohla se ta kola vlivem jízdy po českých rozbitých silnicích pohnout, když tam nejsou ty středicí kroužky a začít "házet"?

Ještě bych se rád zeptal, jaký rozměr středících kroužků je potřeba na felicii. Vnější průměr závisí na průměru díry v kole, ale ten vnitřní by měl být asi stejný ne? Vygooglit nic moc nemůžu, takže to asi budu muset změřit.
Marty_pv - FK

Příspěvek od Marty_pv - FK »

kybrex: Co se středové díry týče tak se stačí podívat do správné sekce (disky a pneumatiky) a hned první téma je FAQ:
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 09&start=0
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Omlouvám se, jen jsem špatně hledal. Už vygooglil jsem to už obojí.
Moje kola mají středovou díru 67.1, takže jdu pro kroužky.

Ještě jednou se omlouvám a díky. :-)
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Tak vibrace jsem pořešil. Ale zároveň jsem se musel vytočit na servis, ve kterým jsem byl poprvý. Nejen, že jsem tam jel nadvakrát, protože pracovník servisu mi tvrdil, že kola jsou v normě a že vyvážit nepotřebujou, když mi v 70km/h málem upadnul volant, donutl jsem ho to udělat. Co ale bylo horší, že po 3 týdnech to zase začalo. Zajel jsem do jiného servisu, objednal středící kroužky a co jsem se nedověděl, když mi chtěli ty středící kroužky nasadit. Pán v 1. servisu použil šrouby z kónickou hlavou tam, kde je normální válcová díra s plochým koncem, takže nejen, že mi mohl parádně zničit kola, ale ještě se to povolilo a málem jsem si namlátil. Ještě, že jsem ten typ řidiče, co když zjistí nějakou nesrovnalost, hned to řeší. Už tam nejedu.
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Tak dobry tak at slouzi.
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

Já byl v pneuservisu o víkendu převážit kola. Volant se ale pořád třepal. Geometrii jsme dělal před měsíce. Jak jsem bl u mechanika na zvedáku ohledně čerpadla, řekl jsem mu jestli si můžu přehodit kola, jak jsem je oddělával, zjistil jsem, že jsem měl 2 šrouby úplně volné...na každém předním kole jeden. Od té doby je relativně klid.
Odpovědět