Nemaže za tepla
Nemaže za tepla
Prosil bych o dobrou radu zkušeného motoráře, jelikož mám problém to se se mnou táhne už skoro rok a nemám už moc sil to řešit.
Vše začalo tím že na původním motoru utíkala voda. Tak jsem sundal hlavu, ale bylo rozpadlý těsnění a voda natekla do šroubů hlavy. Dva jsem ulomil a ovrtat a nijak vytáhnout to nešlo. Tudíž jsem si sehnal náhradní motor od zdejšího člena, s tím že z toho použiju blok a naházím tam svoje vnitřnosti abych zachoval počet najetých kilometrů. Složil jsem motor a při ohřátí oleje problikávalo mazání. Vyměnil jsem čidlo, regulátor tlaku v sacím koši a žádné zlepšení. Dal jsem auto známému aby mi řekl co s tím a ten tvrdil že se to mlátí do klikovky, protože jsem stáhnul hlavu o 0,6mm (značka pro max. snížení je pořád viditelná). Moc jsem tomu nevěřil ale budiž, tak mi poskytnul další náhradní motor, který je prej dobrý. Dal jsem ho do auta a žralo to olej a vodu taky. Už celej naštvanej jsem si řekl že přestávám kupovat motory a zgenerálkuju svůj původní a bude klid. To jsem dokončil včera a celou radostí že to chytlo hned napoprvé jsem si oddechnul. Předčasně... Opět po ohřátí začlo problikávat mazání prováděné tupímy ránami při deceleraci. Momentálně je tam klikovka s 1. výbrusem, nové šály, pístní kroužky, těsněníčka, atd. Přesahy 0,1 všude, hlava přebroušená o 0,2. Vše vyčištěno carlanem do podoby nového motoru, blok otryskán balotinou, vše dotaženo na moment dle DP, vše originál škoda díly.
Jediné co mě napadá je že je bordel v nějakém mazacím kanálku, a při ohřátí a snížení tlaku oleje to prostě nemaže. Ještě to vemu do práce a zmeřím tlak oleje a kompresní tlaky. Ale mám v tom narvanejch peněz jak nevím co a nadřel jsem se s tím jako kůň a ta potvora furt nejede.
Co s tím?
Vše začalo tím že na původním motoru utíkala voda. Tak jsem sundal hlavu, ale bylo rozpadlý těsnění a voda natekla do šroubů hlavy. Dva jsem ulomil a ovrtat a nijak vytáhnout to nešlo. Tudíž jsem si sehnal náhradní motor od zdejšího člena, s tím že z toho použiju blok a naházím tam svoje vnitřnosti abych zachoval počet najetých kilometrů. Složil jsem motor a při ohřátí oleje problikávalo mazání. Vyměnil jsem čidlo, regulátor tlaku v sacím koši a žádné zlepšení. Dal jsem auto známému aby mi řekl co s tím a ten tvrdil že se to mlátí do klikovky, protože jsem stáhnul hlavu o 0,6mm (značka pro max. snížení je pořád viditelná). Moc jsem tomu nevěřil ale budiž, tak mi poskytnul další náhradní motor, který je prej dobrý. Dal jsem ho do auta a žralo to olej a vodu taky. Už celej naštvanej jsem si řekl že přestávám kupovat motory a zgenerálkuju svůj původní a bude klid. To jsem dokončil včera a celou radostí že to chytlo hned napoprvé jsem si oddechnul. Předčasně... Opět po ohřátí začlo problikávat mazání prováděné tupímy ránami při deceleraci. Momentálně je tam klikovka s 1. výbrusem, nové šály, pístní kroužky, těsněníčka, atd. Přesahy 0,1 všude, hlava přebroušená o 0,2. Vše vyčištěno carlanem do podoby nového motoru, blok otryskán balotinou, vše dotaženo na moment dle DP, vše originál škoda díly.
Jediné co mě napadá je že je bordel v nějakém mazacím kanálku, a při ohřátí a snížení tlaku oleje to prostě nemaže. Ještě to vemu do práce a zmeřím tlak oleje a kompresní tlaky. Ale mám v tom narvanejch peněz jak nevím co a nadřel jsem se s tím jako kůň a ta potvora furt nejede.
Co s tím?
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nemaže za tepla
co tam máš za olej ? není moc řídkej ?
ale hlavně co čerpadlo ? měnil jsi ho nebo je původní ?
ale hlavně co čerpadlo ? měnil jsi ho nebo je původní ?
Olej je minerál 15W-40 na zaběhnutí a po 1000km bych dal klasika 10W-40. Čerpadlo je původní ale v pořádku, těsnění pod čerpadlem není a vůli mezi sacím košem to nějakou má. Dneska jsem to probíral s mistrem a ten říkal že se mi někde ztrácí tlak, tak to budem řešit příští tejden. Nějaké nápady na spolehlivé změření tlaku z různých míst na motoru?
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
tlak se měří u čidla , k porovnání můžeš na výstupu z čerpadla
axiální vůle by měla být 0,1mm , problém je v tom jak jsou opotřebená kola na čelech ale i dosedací plocha ve víku a doseací ploše sacího koše , důležitá je i radiální vůle kol čerpadla tj. vůle mezi zuby
a pak jestli kuličkový ventil na čerpadle těsní , není v něm nečistota která by zabránila dosednutí kuličky
no a já se stále přikláním k opotřebeným kolům čerpadla
axiální vůle by měla být 0,1mm , problém je v tom jak jsou opotřebená kola na čelech ale i dosedací plocha ve víku a doseací ploše sacího koše , důležitá je i radiální vůle kol čerpadla tj. vůle mezi zuby
a pak jestli kuličkový ventil na čerpadle těsní , není v něm nečistota která by zabránila dosednutí kuličky
no a já se stále přikláním k opotřebeným kolům čerpadla
Pružina s kuličkou jsou nové a ta stará byla trošku unavená, ale i tak to mazalo. Axiální vůle by tam měla být správná, vůli mezi zuby jsem neměřil. Ještě mě napadá jestli záleží na montážní poloze kol vůči sobě. Mají na sobě zářez tak jestli se má překrývat nebo nesmí. Dla jsem ty žářezy do různých zubů, v DP o tom nic není tak jsem tomu nevěnoval pozornost.
Jinak vím že se měří místo čidla, ale spíš mi jde o to aby na výstupech (mazání kliky, filtr, hlava, vačka) byli správný tlaky.
Čerpadlo i sací koš můžu koupit nové to není problém, ale když už to budu mít rozebraný tak abych zkouknul ještě něco jiného.
Jinak vím že se měří místo čidla, ale spíš mi jde o to aby na výstupech (mazání kliky, filtr, hlava, vačka) byli správný tlaky.
Čerpadlo i sací koš můžu koupit nové to není problém, ale když už to budu mít rozebraný tak abych zkouknul ještě něco jiného.
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
nic jiného nezměříš , krom tohože tam nejsou přípojný místa , tak nejsou jiný regulátory tlaku , takže +- je tlak všude stejnej jen se směrem k vršku snižuje průtok zmenšujícími se kanály , prvotní a nejdůležitější je mazání kliky a tam je největší průtok oleje
ty drážky jsou na mazání boků kol , jejich poloha není určena
ty drážky jsou na mazání boků kol , jejich poloha není určena
Hlavně i nový celý sací koš - problém může být v dosedací ploše kuličky.Muska píše:Pružina s kuličkou jsou nové
Úpravy řídících jednotek motorů Felicia
Ex. Felda http://www.youtube.com/watch?v=b5al6XngGWo Kejzi dík!
VW Sharan TDI : "Dospělé auto pro dospělého člověka".
http://www.youtube.com/watch?v=CkJzc2D2 ... re=related
Nemám rád SZ...
Ex. Felda http://www.youtube.com/watch?v=b5al6XngGWo Kejzi dík!
VW Sharan TDI : "Dospělé auto pro dospělého člověka".
http://www.youtube.com/watch?v=CkJzc2D2 ... re=related
Nemám rád SZ...
Pítní čepy jsou nové a za studena to nedělá, jen když se to ohřeje. Uvidím jaký bude tlak oleje za studena, když bude nižší tak je to jasný čerpadlo nebo sací koš, takže půjde vše nové. Ale bude-li za studena dobrý a pak se zhoršovat tak mi to bude muset někde utíkat.
-
Angelo - FK
To bude asi ta zrada. Kdysi nám kvůli tomuhle těsnění nemazala Š130 s nově postaveným motorem.Muska píše:těsnění pod čerpadlem není
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
ono to nemá kde utíkat , že je nízký tlak za tepla je normální páč olej zřídne a to hodně , a jelikož je čerpadlo zubové tak jediná místa která udržují tlak za ním jsou boky kol a zuby v součinnosti s olejem , ten v podstatě dělá těsnění , a když je olej řídký tak to vlatně netěsní a tudíž za čerpadlem nemůže být tlak
-
Angelo - FK
Začal bych tím těsněním, aby majitel auta neřešil čerpadlo a další věci a přitom by to byla taková maličkost. Motor, kde jsme to odhalili byl nově postavený, ojnice si udělala výlet přes blok ven. Pak praskla klika, majitel s tím údajně letěl po dálnici z kopce 180 (Škoda Rapid). Po opětovném složení motoru jsme ho nahodili a chvilku běžel v pohodě. Pak se dost zhoršil zvuk a bylo jasně slyšet, že jede na sucho. Takže vana dolů a začlo hledání. Sací koš v pořádku, čerpadlo taky, ale bylo prasklý těsnění pod ním. Taková blbost, ale co to udělá. Vyměněno a motor zase začal mazat.
-
Tomyas - FK
přesně jak píše angel jestli tam nemáš těsnění pod čerpadlem tak se nediv!! nejlepší ještě pojistit na silikon aby to fakt těsnilo koš se bez těsnění dávat nemá!

-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
když se vysype těsnění tak to protejká to je jasný , při nětěsným těsnění ti podmáznutí silikonem nepomůže , není napsáno že tam to těsnění musí být
plochy jsou zafrézované do roviny proto aby při dosednutí těsnili těsnění se dává pro dosažení vůle
opis: těsnění pod víkem zajišťuje nutnou axiální vůli ozubených kol . nebude-li k dispozici oériginální těsnění , zhotoví se z papíru , max tloušťka 0,10mm , aby se nezmenšil výtlak únikem oleje kolem ozubených kol.
plochy jsou zafrézované do roviny proto aby při dosednutí těsnili těsnění se dává pro dosažení vůle
opis: těsnění pod víkem zajišťuje nutnou axiální vůli ozubených kol . nebude-li k dispozici oériginální těsnění , zhotoví se z papíru , max tloušťka 0,10mm , aby se nezmenšil výtlak únikem oleje kolem ozubených kol.
-
Angelo - FK
Jsem zvědav, jak to dopadne.Hádat se nebudu, sázím na těsnění. Snad se ten motor nepřidře, než se přijde na příčinu.
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
Ehmm problem je v tom ze pise ze tam ZADNE tesneni nema
ma to slozene bez nej. Viz 3 prispevek.
jo rysky maji bejt proti soběMuska píše: Ještě mě napadá jestli záleží na montážní poloze kol vůči sobě. Mají na sobě zářez tak jestli se má překrývat nebo nesmí. Dla jsem ty žářezy do různých zubů, v DP o tom nic není tak jsem tomu nevěnoval pozornost.
sem nejlepší tak nezáviďte
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
- PINY
- Kontaktovat uživatele:
Tak proc se to tesneni pod saci kos asi prodava aby se tam nedavalo?
Škoda Felicia červená romantická, r.v.1995, 1.3 bmm 50kw
VW Sharan Stríbrňák. r.v.2001, 1.9PD 85kw najeto přes 500 000km
VW Sharan Stríbrňák. r.v.2001, 1.9PD 85kw najeto přes 500 000km
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
Tim tesnenim se resi vlastne serizeni/vule je to o tom jak vysoky jsou ty kola toho cerpadla ale pokud jsou kola zaroven s prsama nebo dokonce nizsi tak se tesneni nedava!! To by byla jeste vetsi vule. Troufnu si rict ze na min 1/2 motoru to tesneni neni uz z vyroby. Resp zatim jsme se s motorem kde by bylo ani nesetkal.
Menší aktualizace. Dnes jsem to řešil s mistrem a říkal že do hlavy jde strašně malej tlak, olej tam je ale víko ventilů je úplně suchý, rozstřik skoro žádnej. A za studena když to natočím tak ještě chvíli svítí kontrolka mazání. To dělaj nekvalitní filtry bez zpětnýho ventilu, ale je tam MANN filtr, který by tohle dělat neměl. Veškeré tyhle poznatky mě stále vedou k tomu, že čerpadloé tlačí málo. Zejtra jedu koupit tlakoměr oleje a to rozhodne. Ale jak to tak vypadá tak je v háji čerpadlo. Takže pak koupím sací koš, obě kolečka čerpadla a ještě mě napadá jestli se nemůže protáčet pohon čerpadla. Jestli se totiž protáčí kolečko vůči peru na držáku rozdělovače tak je to jasný. Zítra budu moudřejší a výsledky sem napíšu.
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
ten pohon čerpadla zkus zkouknout přestřiženej kolík jsem už viděl
co tryska ostřiku kol , je namontovaná jestli byla venku ?
máš správně těsnění pod hlavou ? kámoš ho mě l obráceně a měl taky suchej vršek
na pravé straně (u převodovky) musí těsnění vyčnívat
co tryska ostřiku kol , je namontovaná jestli byla venku ?
máš správně těsnění pod hlavou ? kámoš ho mě l obráceně a měl taky suchej vršek
na pravé straně (u převodovky) musí těsnění vyčnívat
Těsnění jsem 6x kontroloval a namontovaný je správně a tryska ostřiků kol vyndavána nebyla. Změřil jsem tlak a za studena na volnoběh 2,5bar a jak se to ohřejvá tak to jde rapidně dolů. Od 70 stupňů to leží na nule a při zvýšených otáčkách to těch 2,5 nepřeleze. Dostane se to tam tak od 1500 výš jak za studena tak za tepla. Už objednávám nové čerpadlo i se sacím košem. Jak to bude venku tak zkouknu ten náhon a když bude špatnej tak ho tam přehodím z druhého motoru jelikož nový jsem nikde nesehnal. Dle příruček by to mělo mít tlak po zahřátí a 1500 otáčkách tak 3,5 minimálně. Hranice otevírání přepoštěcího ventilu je 5,8 a o tom se mi může teď jenom zdát. Nevíte někdo kolik to má přesně mazat? Abych věděl kdy už jsem to opravil a zbytečně to ještě víc nepřidíral.
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
min 0,38MPa při 2000ot
Tak včera jsem sundal vanu a je konečná. Čerpadlo, sací koš a prostor ve víku čerpadla komplet vydřenej evidentně od zbytku balotiny nebo korundu co filtr nepřefiltroval. Sací koš plnej bordelu, takže komplet výbrus, šály, možná válce a zdvihátka na vyhození. Motor bude muset ven na opětovnou rozborku a zjištění co všechno to odneslo. Každopádně musím sehnat jinej motor a teď se vás chci všech zeptat: Má 1.4 smysl? Už na tuhle GO jsem chtěl dát 1.4ku ale vzhledem k časovým důvodům jsem myšlenku opustil, teď když vidím co jsem zas udělal za průser se to bude muset vzít ještě víc z gruntu a otec mě asi zabije. Nicméně jestli sériová 1.4 ano tak potom otázka jestli vzít kliku, ojnice, písty a hlavu a prásknout to do 136 bloku nebo vzít komplet motor a upravit kliku na řemenici a získat tak hydroštely a klid na duši že už to mám za sebou. Jeden člen tu teď prodává udájně skoro nový motor tak mi to vlezlo do hlavy. Zase sériová 1.4 asi nebude skoro žádný rozdíl oproti 1.3, ale do budoucna mi to přijde jako dobrý základ pro úpravy (ostřejší vačka, chip, upravená hlava).
Nebo tam dát 1.6, s tím že nechám navařit dvě matky do kastle a získám tak hydroštely a klimu se servem, ale taky drahý náhradní díly.
A na závěr rada pro všechny: netrhejte šrouby hlavy! A hlavně nebalotinujte motor, sice to vypadá krásně, ale nevím jak ty zbytky dostat z mazacích kanálů a i když máte všecko zaslepený a pak to umejete tak to tam stejnak zůstane, takže pro příště radši budu mít hnusnej motor co pojede než krásnej zadřenej...
PS: Když byste někdo věděl o kvalitním motoru 1.3MPi 50KW nebo 1.4MPi nebo 1.6MPi najeto okolo 100k a ověřené kilometry, pravidelně servisováno a postaráno se tak dejte vědět. Už jsem totiž koupil dva MPíčkový motory prej 90k najeto a oba se rozpadly do měsíce, takže na takovýhle kaufy ja z vysoka kašlu!
Nebo tam dát 1.6, s tím že nechám navařit dvě matky do kastle a získám tak hydroštely a klimu se servem, ale taky drahý náhradní díly.
A na závěr rada pro všechny: netrhejte šrouby hlavy! A hlavně nebalotinujte motor, sice to vypadá krásně, ale nevím jak ty zbytky dostat z mazacích kanálů a i když máte všecko zaslepený a pak to umejete tak to tam stejnak zůstane, takže pro příště radši budu mít hnusnej motor co pojede než krásnej zadřenej...
PS: Když byste někdo věděl o kvalitním motoru 1.3MPi 50KW nebo 1.4MPi nebo 1.6MPi najeto okolo 100k a ověřené kilometry, pravidelně servisováno a postaráno se tak dejte vědět. Už jsem totiž koupil dva MPíčkový motory prej 90k najeto a oba se rozpadly do měsíce, takže na takovýhle kaufy ja z vysoka kašlu!
-
Angelo - FK
No, to je fakt krásná práce. Asi to dám přečíst všem, co se mi diví, že nechci montovat "zaručeně skvělej motor" za "super" peníze. Čeká mě taky výměna. Po tom, co jsem koupil pick-upa z firmy jsem s ním pár dní jezdil a jednoho dne ráno vyletěla za jízdy teplota hodně nahoru a pak se objevil bílý dým z kapoty v takové hustotě, že ho nasál i ventilátor topení a byl i v kabině. V tu chvíli jsem myslel, že hořím. Už jsem chtěl volat hasiče, ale postupně to ustávalo a tak jsem otevřel motor, který byl celý poblitý rezavou sračkou, kterou tam někdo nacpal kvůli kdysi tekoucímu chladiči. Byla tak účinná, že ucpala i topení, což v zimě nepotěší. Roztrhl se chladič u plastového vývodu nahoře. Když jsem ho vyndal, vypadl na mě plíšek ze starého termostatu, který se kdysi rozpadl a toho, kdo to opravoval už nenapadlo pátrat po tom, kde je zbytek. Takže tam byl celou dobu vzpříčený a systém byl dost natlakovaný a ani nechladil, jak má. Na to, že to v létě tahalo za sebou tunu písku to chladilo dobře, ale kolony byla tragédie. Jenže díky tomu tlaku se po roztržení chladiče doslala voda do celého motorového prostoru a odnesla to hlava a prasknul blok. Takže si radši motor postavím sám, protože než se z většiny Felicií stanou dárci orgánů, mají před smrtí peklo a ty motory podle toho vypadají. Dostal jsem i nabídku na super motor, který před smrtí auta "tak trošku" dostal ránu odspodu do převodovky, která se "tak trošku" utrhla od motoru i s jedním pouzdrem pro šroub mezi nimi. Na otázku : "Děláš si ze mě p . . . l", jsem dostal odpověď : "Proč? Jsou tam ještě další, ne?" Tak takhle opravdu ne. Je to velké hledání, i když je těch motorů hromada, většina jich je po smrti. Být tebou, všechny ty motory rozeberu, kompletně odstrojím blok a odvezu do sběrny, protože za čistý blok motoru dávají slušný peníze, zbytek taky na váhu. Je to lepší, než mít doma několik motorů k ničemu. Finanční ztráta aspoň nebude tak velká a můžeš dál hledat. Přeji hodně štěstí.
Zítra jedu až do olomouce pro motor co má najeto 68 000, tak jsem na to zvědavej. Každopádně všechny zbytky z motorů co jsem doma měl jsem vyhodil, dalo to asi 100 kilo a pětikilo do kapsy, takže než to světit a nedej bože zkoušet prodat to radši vyházím a mám klid. Snad už ten motor bude fungovat a jednou až bude auto moje a dost peněz si začnu stavět komplet 1.4 nebo něco ostřejšího. Taky vemu zejtra cestou 5. dveře tak se cesta snad vyplatí. Tímto uzavírám s tím že je přicpanej mazací kanál na kliku + balotina =
a děkuji všem za rady a příspěvky.