Topení v 1.9D

Libca - FK

Topení v 1.9D

Příspěvek od Libca - FK »

Proč 1.9 nemaj topení jako zážehové motory.To je kvůli tomu speciálnímu sání na motoru.Jako že by se to tam nevešlo.
smazany clen - FK

Re: Topení

Příspěvek od smazany clen - FK »

Jak nemají takové topení? Mají ho naprosto stejně jako benziňáky na feldách, pouze s výjimkou že některé diesel feldy mají ještě navíc topné spirály.
Libca - FK

Vždyť je úplně jiný.
Libca - FK

A 1.9D
Libca - FK

1.9 to má stejný s fáčkem akorát ovládání je jiné.Ale proč to dělali to vážně nevím?A dělali se vůbec dieseli s klimou?
smazany clen - FK

Každý dieselový motor má mnohem rychlejší reakci topení než benziňáky a možná proto se jejich konstrukce trošičku liší. Ovšem není to žádný extrémní rozdíl a většina částí je stejná nebo jen málo pozměněná.
1,9d s klimou samozřejmě jsou.
Libca - FK

Dík to jsem chtěl vědět.
smazany clen - FK

Ale originální klima se nemontovla... Myslim že to byla diavia nabo tak něco... lešek
smazany clen - FK

Ano, ta klima na diesely je trochu jiná než u benziňáků. Má i jiné držáky a tak, ale dávala se tam už ve výrobě za příplatek.
nebulus - FK

Příspěvek od nebulus - FK »

Na mojom aute má kúrenie asi iba dve polohy: kúrenie ide na maximum, alebo kúrenie vypnuté. Prechod medzi tým sa uskutoční v polohe páčky, keď ukazuje 9 hodín :D . Nájsť nejakú strednú polohu je celkom problém. Ako to funguje vám?
Lars1 - FK

Příspěvek od Lars1 - FK »

Co to maš za auto? U mi 1,9D je 3 rychlostni ventilator s plynulou regulaci vykonu topeni (poloha kolečka na 7 hodin vypnuto na 12 hodin cca 1/2 vykonu topeni na 5 hodin 100% vykonu topeni)
nebulus - FK

Tak mi fungovala regulácia kúrenie na benzínovej felde.... Na dieselovej sa to chová ako som popísal vyššie.
Zbysek - FK

Příspěvek od Zbysek - FK »

Zkus to nafotit, protože to je jako by jsi to měl nějak předělané. Jediná změna u diesela je v tom, že nemá čtyři polohy nastavování klapky kam má foukat vzduch, ale pouze tři a jednu jako zavřeno. Jinak větrák je stejně.
nebulus - FK

Asi sa nechápeme, mne ide chovanie ventilu, ktorý otvára vodu. Jednoducho za jazdy, keď už mi je teplo, tak je problém nájsť nejakú polohu kde to hreje slabšie.
Zbysek - FK

Aha, takže ti jde o nastavování teploty pouze, tedy pravé kolečko. Samozřejmě to normálně funguje naprosto plynule a jde krásně regulovat teplota, tedy u tebe se jedná o závadu.
nebulus - FK

Kurwa drát, zase nejaká závada. Predošlý majitel musel zdemontovať deliace sklo k nákladnému priestoru, pretože v malej kabíne pikápka bolo teplo na nevydržanie.
Lars1 - FK

nebulus tak mě napadlo jestli nemaš vytahany lanko od kohoutku topení :?: ;)
nebulus - FK

Možné je všetko. Doteraz som to neskúmal. Je tam lanko, alebo "pevný" drôt? Ani netuším kde sa kohút samotný nachádza.
Lars1 - FK

Myslim že je to lanko, ale kde přesně je ten kohout to ti nepovim. Sam jsem ho ještě nehledal. Určitě ho najdeš někde u topení.
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

Hledej tady sice to jinej motor ale snad je to stejně umístěný.
motor kopie.jpg
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
Lars1 - FK

nebulus píše:Možné je všetko. Doteraz som to neskúmal. Je tam lanko, alebo "pevný" drôt? Ani netuším kde sa kohút samotný nachádza.
Jak je na fotce od emilia52 tam je kohoutek schvalně jsem ho taky hledal. Podle předpokladu jsem to tam našel a je napojen na lanko.
nebulus - FK

Ďakujem za informácie. Momentálne ma síce trápia dôležitejšie veci ( brzdy, motor ), ale keď zistím kde bola zrada, tak dám vedieť.
Alf

Příspěvek od Alf »

Kouhout, který by uzavíral okruh vody byl u felicie zrušen a vůbec tam není . voda protéká výměníkem pořád, jen se směruje proudění vzduchu mino výměník. Pokud přepneš ze studené vzduchuna teplý nebo obráceně tak změna teploty je okamžitá ( výměník je pořád teplý ) .
1.3 Mpi, 50kW, 2000, Special,
Servo, klima, ABS, 2x Airbag,

Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... &start=150
Lars1 - FK

To je zajímavy tak jak to že když přepnu na studeny ještě velice dlouho tahne z vydechu teplo. Jezdil jsem z ruznejma Feldama od 1,3 po 1,9D, ale dělali to všechny.
Naposledy upravil(a) emilio52 dne pát 07. lis 2008 20:07:21, celkem upraveno 1 x.
Důvod: viz. pravidlo č. 4 citace.
mikka

Příspěvek od mikka »

U naftových feld kohout na topení je.
Zbysek - FK

Ano, dieselové feldy mají kohout, protože jejich topení je to, které se používalo ve favoritech. Je ale záhadou, že se neserou jako ve favouších. V benzinových feldách je to jak píše alf s tím, že mají výkonější radiátor, jelikož benzínová auta méně topí a tak se to tímhle dohání. Diesel felda sice topí jako ďas když je vše v pořádku, ale je škoda že tam nejde dát výměník z benzínu. Potom by nafťák byl jako slušná sauna.
Lars1 - FK

Máš pravdu ale já osobě bych do své nedaval topení z benzínu. Teď v autě během několika km udělam až tropy :lol:
Naposledy upravil(a) emilio52 dne pát 14. lis 2008 23:52:07, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace
slegrusik - FK

Příspěvek od slegrusik - FK »

Prosím, potřebuji vysvětlit následující věc!
Když prší, nebo teď, když sněží tak voda stéká do nasávače vzduchu pro topení. Jak se voda dotane ven? Má šanci někam odtéci nebo jak to je?
Díky za vysvětlení ;)
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

jo jo na dně je díra s gumovou klapkou kudy voda vytejká .
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
Diablo - FK

Příspěvek od Diablo - FK »

mno, ale obcas taky zespoda "plesnivy" pilak
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Re: Topení v 1.9D

Příspěvek od Honza_t »

Chlapi, dalo by se dát topení z 1.9D do 1.3MPi? Líbí se mi na něm ten ventil radiátoru=rychlejší zahřátí motoru :)
Jojin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jojin »

V podstatě to není problém ... problém nastane v zimě když si budeš chtít zatopit. Topení na nafťák má menší výměník a tak budeš mrznout ... ale budeš mít rychleji zahřátý motor.
FELICIA 1,9D GLX cca 300 000 km
Obrázek

Velké závady mívají banální příčiny. (můj otec)
Je těžké být debilem, protože konkurence je veliká. (Miroslav Horníček)
Moudrost přichází s věkem. Někdy však věk přijde sám.
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

Počkej, menší? Já myslel právě větší :scratch: To bych nechtěl
Jojin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jojin »

Motor dieslu vyvine více tepla (výkonější palivo, vyšší tlaky atd.) tudíž je výmněník v topení menší.
Obrázek

krejsa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od krejsa »

pokud nekdo chcete dávat do 1.9d topení z 1.3 nebo 1.6.tak to jen za predpokladu ze ten plastovej obal topení nahřejete horkovzduškou a nasledně podobně natvarujete.možná ten plast pude přehodit ale to jsem neskoušel tak to nevím. jinak to tam pasuje normalně.sam jsem to tak us předělával takze to mám odskoušené.a topí to pěkně.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

A co výměna samotného ventilátoru topení z nafťáku do benziňáku? Pasuje to bez problémů?
honzs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honzs »

Využil bych tématu, je záměnný motorek ventilátoru topení pro naftovou a benzinovou felicii? Ventilátor na 1,3 mi píská a promazání pomáhá jen na pár set km, zato mám možnost sehnat levně skoro nový motorek topení pro 1,9 D. Pasoval by tam bez úprav?
Jojin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jojin »

Rozebrat topení není tak veliký problém, pokud se pamatuji jsou na korpusu jen čtyři spony z plastových pásek (jako první se odebere takový ten"krk"mezi nasávacími otvory v kapotě a tělesem topení, jde to snadno protože je tam jen"nacvaknutý") a potom už uvidíš. Posílám Ti na email který máš v profilu dílenskou příručku týkající se topení.
Obrázek

honzs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honzs »

Ahoj, děkuju ti mockrát za rychlou odpověď i zaslání příručky. Topení jsem rozebral 2x. Šlo mi spíš o to, jestli je záměnný samotný motorek větráku z 1,9D, protože ten na 1,3 je z roku 1995 a ložiska to mají asi už za sebou.
Jojin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jojin »

Příručku jsem posílal z tohoto důvodu ... že bude z ní možno vyčíst zda záměna je možná. Dalším vodítkem by mohla být nabídka ND na různých webovkách prodejců dílů. Pokud se prodává jen jeden typ motoru ....
Obrázek

honzs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honzs »

Dobře, ještě jednou díky, mrknu se na to, případně napíšu, jestli jsou motorky záměnné...
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Vyřešil již někdo, zda jsou ventilátory topení z různých motorizací navzájem záměnné?
Ventilátor v 1,9D mi cca po 10 minutách provozu začne pískat. Mám ještě další ventilátory, jeden z 1,3MPi a druhý z 1,6 s klimou. Půjde dát některý do diesla? Nechce se mi to rozdělávat a pak zjistit, že to nejde. :(
michal.j125
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od michal.j125 »

zamenit to jde , sam jsem to jiz menil ze stejneho duvodu :thumright:
Felicie 1.9 D GLX vybava - ele. okna , pal.PC , ele. zrcatka , interie z Edice Mystery , 15" ATS Cup
Jojin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jojin »

Já si motorek namazal a je zase jako nový ... ventilátor motorový. :D Způsob je podobný výměně motorku jen s tím rozdílem že domažeš sprejem ložiska.
Obrázek

103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

To jsem udělal a vydrželo to ± týden a píská to zas.
Jojin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jojin »

Na pořádné promazání musí být sprey který je schopen mazat i ložiska z plastu (WDčko to neumí) a promazat obě strany ložisek. Špatně se k tomu může ale už na"promazaný"motorek jezdím dva roky a OK.
Obrázek

Vasek

Příspěvek od Vasek »

já jsem teda měnil ventlilátor topení už před nějakými čtyřmi roky, ale jak si tak matně vzpomínám, tak ložiska jsem namazat nemohl, protože jsem tam žádný neměl. Rotor motůrku byl uložen jen v ocelových pouzdrech :hlava:
škoda 791.136M 4/99
každý auto jede rychle, jenom záleží kolik mu dáte napapat ;-)
Jojin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jojin »

Fotodokumentaci jsem si bohužel nepořizoval ale ložiska valné většiny motorků v autech jsou konstrukčně řešena tak že plastová koule s otvorem kterým prochází osa rotoru je uložena v lůžku tvořeném dvěma miskami s otvory umístěnými na vrcholu-dna misek. Tyto misky jsou přírubou přinýtovány (mohou být přišroubovány) k vlastní kostře statoru motorku. Vzhledem k tomu že ona plechová uložení mají otvor jen o něco větší než osa rotoru tak to vypadá jako ocelová pouzdra. Má to své výhody i nevýhody, hlavní výhodou je materiálová nenáročnost plus cena a nevýhodou že když v tomto ložisku dojde nebo se znehodnotí mazivo tak začne pískat (pouzdro z bronzu by se zadřelo) a domazat se dá jen mazivy která umí mazat plast-kov.
Tato konstrukce se už používá dlouho, lůžka těchto ložisek jsem kontroloval na lisovně v PAL Kbely někdy kolem roku 1980 kde tehdy probíhala výroba téměř kompletního sortimetu elektromotorků pro automobilový průmysl.
Zkus použít Carcos Teflon spray. http://autokosmetika.heureka.cz/carcos- ... ecifikace/
Obrázek

103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

103457 píše:Vyřešil již někdo, zda jsou ventilátory topení z různých motorizací navzájem záměnné?
Ventilátor v 1,9D mi cca po 10 minutách provozu začne pískat. Mám ještě další ventilátory, jeden z 1,3MPi a druhý z 1,6 s klimou. Půjde dát některý do diesla? Nechce se mi to rozdělávat a pak zjistit, že to nejde. :(

Tak jen pro info nejde to. Do feldy 1,9D nepasují ventilátory z feldích benzínových motorů. Naopak jsem zjistil že do topení felda 1,9D pasuje ventilátor z fáva - formana.

Benzínové motory mají jiné upevnění motorku, komplet ten vnitřní plast na kterém je upevněn motorek zaměnit nejde, samotnej motorek by teoreticky zaměnit šel, ale fáva a naftový feldy mají motorek připevnění sponou, kdežto motorky ventilátoru z benzínových feld mají na statoru přímo přibodované upevňovací plechy a když jsm se je snažil odbrousit, tak jsem asi stator více zmáčkl( možná i tím teplem), že se pak rotor netočil lehce a volně. Takže jsem de.fakto ten motorek zničil. :hlava:
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

jestli potřebuješ ten fačkovej , tak u nějakej vykopu
Odpovědět