Nepravidelné náhodné přebíjení

borlan - FK

Nepravidelné náhodné přebíjení

Příspěvek od borlan - FK »

Vím, že je speciální vlákno na dobíjení, ale tam je ta problematika příliš rozplizlá, těžko se tam orientuju. Tak jsem si dovolil založit svoje vlastní vlákno k mému konkrétnímu problému. Takže k věci...

Po delší době mne napadlo kouknout jaký hodnoty dobíjení ukazuje palubák. Pravděpodobně čirou náhodou jsem objevil nemilou věc - hodnoty většinou ukazují 13.7-13.8V (všechny režimy otáček, se světlama, při volnoběhu méně), ale pak se náhle chvíli rychle mění hodnoty cca 13.4-14.2V a občas tam na půl vteřiny blikne 16.5V (zajímavé - hodnoty mezi 14.2-16.5 se neobjeví nikdy). Tenhle stav nastává náhodně (objevuje se při ustálené jízdě i při zpomalení i při zrychlování) a trvá cca 30s. Pak zas je chvíli klidná ustálená hodnota (cca v rozmezí 13.6-13.8V).

Kontrolka dobíjení se neprojevuje (alespoň si to myslím).

Dá se z tohoto popisu jednoznačně určit kde je přesně problém? Jaká je prognóza vývoje závady (= jak rychle řešit, jezdím denně do práce)?

Společně s diagnózou závady uvítám i postup odstranění a na co si dát při opravě pozor (přístup, odpojování baterie, rozsypání mini součástí, vyskákání pérek, správný nákup náhr. dílu apod.).

Děkuju předem za fundované rady...
Surmi - FK

Re: Nepravidelné náhodné přebíjení

Příspěvek od Surmi - FK »

viděl bych to na regulátor napětí alternátoru nech ho vyměnit (novy stoji v autokelly 300)
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne stř 11. srp 2010 10:51:23, celkem upraveno 1 x.
Tweety
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tweety »

Podle mě to je počátek smrti regulátoru dobíjení.
Je umístěný na alternátoru, přišroubovaný dvouma šroubama a vede z něj jeden drát. Určitě bych ho vyndal a podíval se jak vypadají uhlíky co z něj koukají, můžou už být špatný, proto občas vyskočí to napětí. Až se ohoblují ještě trochu více, tak už to těch 16 a víc bude dávat stále a to je pak svit palubky :D .
Možná bych ho rovnou koupil a vyměnil, nestojí to moc peněz a jestli jsi to nikdy nedělal a auto už má naježděný hodně, tak tomu jen prospěje.
Moje bejvalá skorozávodnička http://www.feliciaklub.cz/Tweety http://tweety5004.rajce.idnes.cz/felda/
Momentálně Pašík 1.9TDi chro chro a Clio II 2.0 16V Sport ;-) - už taky vše pryč :-(
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 16&t=25423
Tweety
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tweety »

Surmi byl rychlejší, mně furt někdo krade písmenka na klávesnici :?
Moje bejvalá skorozávodnička http://www.feliciaklub.cz/Tweety http://tweety5004.rajce.idnes.cz/felda/
Momentálně Pašík 1.9TDi chro chro a Clio II 2.0 16V Sport ;-) - už taky vše pryč :-(
borlan - FK

Jak tady dumám, tak se taky přikláním k novýmu regulátoru...

Ale vrtá mi hlavou - jak může krátký uhlík způsobit nárůst napětí na 16.5V, resp. až se ještě zkrátí, tka už bude napětí furt 16V...??? Pokud mi to vysvětlíte, tak mi začne vrtat hlavou jestli nemám jen vyměnit uhlíky. Dosud jsem si myslel, že uhlíkem si nemůžu pomoci, že uhlíky bych měl řešit jen při nedobíjení, což není můj případ.

Prosím prosím za vysvětlení či trochu teorie... :D
Surmi - FK

Příspěvek od Surmi - FK »

bo regulator napětí začíná být kaput. :-) bo altik nevyrábí přesne 13voltu ale neco kolem 16ti tak nějak.. proste jak vyměnís ten regulator tak budes mit po problemu
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Zkus tohle:
Na vodič zakončený plochým konektorem (na regulátoru) připojit + 12V, na tělo regulátoru (u jedné díry na šroub je očko) připojit mínus. Na uhlíky připojit malou dvanáctivoltovou žárovku (2W ). Pokud je dostatečně dimenzovaný zdroj tak žárovka musí svítit, potom zvyšovat napětí a když dosáhne asi 14V tak by měla zhasnout.
Jen jestli "nečaruje" palubák.
Tweety
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tweety »

Jestli ho šálí palubák pozná až mu začnou praskat žárovky :D
Samotný uhlíky do toho podle mě ani neseženeš, takže koupit celej a jen ho prohodit. Je to otázka minutky.
Nic bych asi nevymejšlel, to co píše hydrant, by bylo možný dělat jen když by ti to přebíjelo stále, aby jsi něco poznal. Podle toho co jsi psal ti to udělá jen někdy a 100% se zrovna netrefíš do toho okamžiku když to budeš zkoušet. Tím jsem nechtěl říct, že ta metoda je špatná, ale jen že by ti určitě zhasla a vyřešíš prd.
borlan - FK

Surmi - jako chápu, že altik dává víc napětí než potřebuju a regulátor to napětí drží v potřebné hladině. Ale furt mi není jasné, když bude regulátor ok a bude krátký opotřebovaný uhlík, jak se do sítě dostane těch 16.5V? Chtěl bych dospět k závěru, jestli pouze výměna uhlíku může odstranit problém, nebo je to nesmysl a jedině celý regulátor (a tím pádem i jako bonus nové uhlíky). Já sem taková držgrešle a těžko "koušu" když koupím a celé vyměním něco, co je stále ok a stačilo jen vyměnit drobnost...

Tak jak - může špatnej uhlík způsobit 16.5V v síti?

A diodovým můstkem se netřeba zabývat? Může závada na něm způsobit těch 16.5V? Laicky si říkám, že ne, že větší napětí za můstkem než na něj dojde být nemůže...ale třeba melu blbosti...co?

hydrant - bohužel zdroj na takovou zkoušku sám nemám a zorganizovat u nějakého kámoše je na dlouhé lokty. Jinak - s palubákem nestraš, vždy dřív ukazoval ok, i teď ostatní funkce jedou ok...tak snad nemůže jen tak zničeho nic haprovat měření napětí...nebo jo? Kua to by se mě ten problém pěkně rozpliznul...

Jasně, že kdybych šáhl do portmonky a odpoledne z práce regulátor koupil a na chodníku před krámem vyměnil tak je hned jasno...ale jak jsem psal, já se do placení moc nehrnu a nejdřív to vždycky vočuchám a vokecám...a pak to stejně koupím... :lol:
borlan - FK

Tweety - teď blbá otázka - ono je na altíku víc uhlíků než jeden pár? Já to nezkoumal, ale selsky si říkám - uhlíky z regulátoru berou elektriku z kroužku rotoru altiku a z regulátoru jdou už jen dráty do usměrňovače a dál. Žádný další uhlíky. V krámě uhlíky samostatně na altik prodávají = z toho mám závěr, že můžu koupit jen uhlíky a vyměnit (jsou to ty co koupají z krabičky regulátoru). Ale znovu - může jen špatný uhlík udělat 16.5V v síti? Mě se jeví, že ne (opravte mne) a že v mém případě výměna jen uhlíků je zbytečný úkon....?
Tweety
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tweety »

Výměna uhlíků by ti stačila, ale nejdříve jsi di vyndat ten regulátor a pak zjišťuj jak je budeš vyměňovat. Jso napružině, která je pevně chycená uvnitř toho regulátoru, který je podle mě bez zničení nerozebíratelný.
borlan píše:. Ale furt mi není jasné, když bude regulátor ok a bude krátký opotřebovaný uhlík, jak se do sítě dostane těch 16.5V? l:
Uhlíky můžou být kratší a uvnitř alternátoru bude bordel z těch ošoupaných uhlíků, tak pak už v nějakejch místech nemusí mít pružina dostatečnou sílu aby přitláčela uhlík k dotykové ploše a na okamžik se to přeručšší a vletí tam více.
Jestli myslíš, že by ti mohl odcházet i samotný regulátor, tak to ti nepovím, ale podle mě by umřel a ne jen vynechával.
Mně se to stalo dvakrát a vždy jsem ho vyměnil celý a neřešil jen uhlíky, protože jsem to kupoval někde po cestě a na nějaký laborování s výměnou uhlíků nebyl čas. Už tak to vždy odnesly obě přední potkávačky.
Tweety
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tweety »

borlan píše:Tweety - teď blbá otázka - ono je na altíku víc uhlíků než jeden pár? Já to nezkoumal, ale selsky si říkám - uhlíky z regulátoru berou elektriku z kroužku rotoru altiku a z regulátoru jdou už jen dráty do usměrňovače a dál. Žádný další uhlíky. V krámě uhlíky samostatně na altik prodávají = z toho mám závěr, že můžu koupit jen uhlíky a vyměnit (jsou to ty co koupají z krabičky regulátoru). Ale znovu - může jen špatný uhlík udělat 16.5V v síti? Mě se jeví, že ne (opravte mne) a že v mém případě výměna jen uhlíků je zbytečný úkon....?

Asi jich více není, já elektriku v autě nemám rád, tak jsem se o to do hloubky nezajímal, ale ka moje chabá znalost dobíjení sahá, tak v alternátoru asi nejsou jiný uhlíky. Jestli chceš šetřit, tak kup jen uhlíky a uvidíš.
Ano špatný uhlík může udělat napětí 16,5V, vždy odcházejí ty uhlíky. Nic jinýho než ten regulátor ti neudělá vetší napětí v síti, altík dodává trvale vetší a ten regulátor by to měl právě "brzdit" a pouštět jen to nižší co tam má být. Si v autě odpoj regulátor nastartuj a změř na baterce kolik ti tam jde a uvidíš že to bude nehezký číslo na spotřebiče 12V ;)
borlan - FK

Tweety - dík, že se snažíš v rámci svých znalostí poradit. Ale pořád neslyším to jádro pudla, třeba se někdo znalý objeví a vysvětlí.

Ještě jednou zkusím formulovat - chápu, že se může uhlík opotřebovat, poškodit, chvílemi nedoléhat na kroužek rotoru. Ale jak se stane, že takto špatný uhlík způsobí nárůst napětí v síti na 16V (a přitom regulátor samotný by byl ok)? To bych rád dostal polopatě vysvětleno včetně popsání dějů co se tam odehrávají.
Zatím spíše stojím na následujícím stanovisku a chci ho potvrdit, nebo vyvrátit s příslušným vysvětlením - nějak poškozený uhlík způsobí spíše slabé dobíjení a ne přebíjení. Takže když to přebíjí, není chyba v uhlíku, ale v regulátoru.

To detailní vysvětlení, které snad získám, nic nemění na tom, že nakoupím regulátor, vyměním a bude vyřešeno (doufám!). Ale rád bych došel na kloub věci...prostě mě to zajímá...
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

1. Uhliky normalne jdou vymenit ty pruzinky jsou tam tak ze mezi ni - uvnitr vede ten dratek od uhliku a tim padem jak daleko naletujes dratek tak hodne ti ho pruzinka vysune ;)
2. Skus ten regulator sundat a zmer delku kolik kouka uhlik ven je tam nejake minimum (ted nevim jake) a pripadne zkontoluj stav zda neni rozsypanej apod ale pak stejne problem jeste muze byt i na krouzcich.
Neco malo informaci najdes i zde http://skoda-virt.cz/cz/forum/elektrika ... ustku-atd/
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Prvně bych upozornil ,že jsem si nevšiml o jaký typ altíku jde. Mně se to na uhlíky moc nezdá,ne že by jsi je nekontroloval. Ale pokud nebudou dosedat uhlíky ,tak se nebude budit kotva a napětí bude padat.Zároveň by měla prosvěcovat kontrolka dobíjení. Já osobně bych zkontroloval můstek,protože to vypadá ,že poklesne napětí pro regulátor a reg.se otevře a vybudí altík na plno,mezitím reg.dostane plné napětí a už to nestačí stáhnout. V tomto případě je to demontáž altíku ven. A úplná kontrola spojů a šroubů. Zároveň zkontrolovat sběrací kroužky pro uhlíky.
borlan - FK

Takže tu mám pokračování a nepříliš úspěšné. Cestou z práce se to chovalo ještě trochu hůře než ráno. Koupil jsem nový regulátor a vyměnil (starý měl výrazně krátké uhlíky, nicméně nevypadaly nějak zdevastovaně). Pak jsem jen na místě nastartoval - volnoběh bez světel drželo 13.8V, se světlama 13.5V. Tak jsem to bral za vyřízené. Dnes ráno vyjedu a se světlama drželo nějakou dobu 13.5V jako přibité. Sice se mi to zdálo málo (dříve mi dával při jízdě cca 13.7-13.8), ale hlavně že to neskotačí...jenže pak se to zase projevilo jako včera - lítačka 12.9-14.1, okamžiky 16.5V. Sice se to objevilo méně než včera, usedlé fáze 13.5V byly dlouhé. Ale stejně z toho je závěr, že se stalo to čemu jsem se chtěl vyhnout - koupil jsem součást zbytečně, výměna to nevyřešila.

Alespoň jsem už trochu více pronikl do problematiky.

Díky Jozefj - to je konečně reálné vysvětlení, zrovna jsem se chtěl ptát na diodový můstek co a jak.

Ještě mne napadlo změřit to napětí nezávisle na palubáku - ale mám jen digitální voltmetr. Ten to asi nebude stíhat, co? Chtělo by to rafikovej? Myslel jsem vytáhnout si dráty ze zásuvky. Abych vyloučil, že mne ojebává palubák. Ale spíše předpokládám, že nekecá.

Co se týče diodového můstku, je to takhle?
- nemá smysl opravovat, vyměnit kus
- výměna jde provést odmontováním (žádné letování, nýtování apod.)
- výměna jedině na demontovaném altíku (nelze se dostat bez demontáže altíku z auta)
borlan - FK

Ještě související drobnost - když teď zapnu klíček, tak mi palubák automaticky nabídne hodnoty palubního napětí. To mi nedělalo. Souvisí to nějak s velikostí napětí? Nebo jsem si to nějak nevědomky natvrdo přepnul? Dřív mi určitě vždy jela okamžitá spotřeba a na napětí jsem musel přepnout. Poraďte ať nemusím někde dlouze bádat - dík.
Zdenex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenex »

Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Kontrolu altíku lze provést ,aniž by se měnilo za jiný altík. Prvně vyndat z auta. Odpojit konektor ,odpojit baterku - mínus pól- odpojit kabel na altíku-10 klíček,povolit šponovák na hoře-13 klíč(14) a odstanit krátký šroub z altíku ,vyhnout vodítko nahoru,sundat řemen,odklonit altík-lepší přístup ke spodnímu šroubu,vyndat spodní šroub-16 a 17 klíč-výhoda je gola od filtru a vyndat altík. Sundat regulátor,vyšroubovat 3dlouhé svorníky 8 klíč a oddělit pomocí 2 šroubováků bloky od sebe.Jeden díl--štít,řemenice,stator,,druhý---štít,stator,diodový můstek. potom vyšroubovat 3 matičky a 1 matičku 10 ze štítu a vypadne celý můstek.Zkontrolovat spoje a dotáhnout matičky. Na statoru zkontrolovat kroužky ,jestli nejsou prodřené až na izolátor.Pokud je vše ok složit a vyzkoušet.
Nebo mohu nabídnout moje služby,ale je to chvilku-několik dní bez auta--a poslat mi ho.
borlan - FK

Josefj - díky za návod, pěkně popsané. Čtu to sice až po "akci", ale v tom textu jako bych se viděl jak to dělám (potěšilo mne, že jsem postupoval takto i bez větší teoretické přípravy). Jen jsem to měl "vylepšeno" totálně zašmírovaným prostorem - ještě jsem se nedokopal vyměnit gufero pod řemenicí...

Jen nastaly dvě fatální věci - první se naštěstí obešla bez následků - porušil jsem základní pravidlo práce na el. a neodpojil baterku. Kupodivu jsem si nikde kabelem neškrtl kostru, ikdyž jsem ho bezstarostně odkláněl kamkoliv (asi zachránila ta gumová fajka-krytka). Když jsem si to uvědomil, bylo po všem a náhodou bez ztráty kytičky. no jo - ostuda.

Druhý fatal nastal, když jsem nic netuše zjistil, že diodový blok (který jsem chtěl měnit) je k vinutí statoru přiletován! No jo, měl jsem se více připravit. Takže pěšo domů (cca1km) pro pájku. Jinak to přepájení - pěkná jabačka, nic moc přístup...no snad to bude ok.

Při rozborce altiku jsem koukl na kroužky - jeden mírně vyjetej, druhej značná drážka. Pohrál jsem si s tím smirkem (jiná možnost po ruce nebyla) a jakž takž jsem je srovnal. Teprve zpětně jsem si uvědomil, že jeden novej uhlík (měnil jsem těsně předtím regulátor vč. uhlíků) měl jen malinkou obroušenou plošku - zmíním v závěru.

ZÁVĚR CELÉ OPERACE OBČASNÉHO PŘEBÍJENÍ
Sjížděl jsem od garáže a polil mě pot - znovu se to napětí zašmrdlalo a mihlo se tam i 16.5V. Ku*va to snad né! Ale pak se to usadilo - nad cca 1000ot drží krásně 13.7 (se světlama), volnoběh se světlama cca 13.2, bez 13.5. Nevím jestli to je úlně ono, ale já jsem spokojen.

Takže celý ten blázinec byl (podle mne) jen o UHLÍKÁCH! Kdybych vyměnil jen uhlíky (sice jebačka iplantovat do regulátoru, ale jde) a srovnal kroužky, tak jsem byl tam jak jsem teď a neplatil bych za regulátor + můstek (jel jsem v replikách, takže cca 400,-Kč).

Nakonec tedy přece jen hepík (klepu na dřevo), díky všem za podporu... 8-)
denoo1982

Příspěvek od denoo1982 »

nazdar, chcem sa Vas opytat na problem, ktory poslednym casom mam, na mojej felde 1,3 mpi 50kw , 1997 rok, raz za 100 km cca, sa mi stane to, ze idem, a za jazdy si vsimnem ako sa mi zosilni svietenie budikov, taktiez sa rozsvietia predne svetla o dost silenjsie ako je normalne, a vypne mi aj auto radio , o par sekund , zase svieti palubovka ako ma, a aj svetla, a radio mozem zapat v pohode uz , toto sa stava tak raz za den cca, neviete co to moze byt? dobija dobre bateriu, bateria kontrolka nesvieti , , v podstate vsetko je v poho, az na to zosilnenie svetiel raz za cas, nechcem aby sa mi vypalili vsetky ziarovky na aute . Inak, pocas tych par sekund, ked vlastne vypne radio, a rozsvietia sa svetla raz tak silnejsie, a pustim plyn na 700ot teda neutral, tak osvetlenie budikov a svetiel je normalne zase, keby pridam zosilnie , a toto ale trva asi tak 10 sekund max, niekedy 3-4
dik
MARWiN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MARWiN »

jak píšou kluci nahoře,zkus vyměnit ten regulátor,rozhodně bych s tím neotálel a udělal to,co možná nejdříve,tolik peněz to zas nestojí a lepší než si oddělat půl elektriky v autě... a asi bych se zaměřil být tebou i na kontrolu napětí na baterii,při zvýšených otáčkách,při volnoběhu atp. a pochopitelně zkontrolovat dobře utaženou kabeláž,eventuálně očistit třeba smirkem dosedací plochy pod oky kabelů
OUTDOOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OUTDOOR »

Ahoj, měl bych dotaz k tématu. Před zhruba dvěma měsíci jsem pořídil nový origo regulátor napětí, ovšem teď o víkendu jsem zjistil, že mi altík také chvilkově přebíjí na těch 16,5V (změřeno pomocí palubního PC), při tom se světla vždy moc rozsvítla a větrák byl znatelně rychlejší. Tak jsem tam vrátil starý regulátor a s ním je už napětí tak jak má být, ujel jsem s ním cca 20km a kontroloval jsem pomocí palubního PC napětí a vše v pořádku. Rozhodl jsem se ten nový regulátor reklamovat, ovšem dneska, když jsem se chtěl pustit do balení, tak jsem zjistil, že na uhlících je menší schodek viz foto, opravdu je velice malý, pár desetinek mm. Právě na to bych se chtěl zeptat, zda není možné, že by to náhodné přebíjení mohl dělat tento schodek, nerad bych regulátor poslal na reklamaci a oni mi ho vrátili kvůli tomu schodku a že jinak je regulátor v pořádku... Jinak schválně jsem se dnes díval na starý regulátor a tam takový schodek není.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

když změříš vzdálenost uhlíkůod dosedací plochy regulátoru je stejná ?

dle mě je ti jen nedosedají uhlíky jak mají páč je drážka ve sběracích kroužcích
je nutno alt rozebrat a kroužky na soustruhu orovnat
OUTDOOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OUTDOOR »

Snad jsem zěmřil, to co jste mi řekl, tedy délku uhlíků - jeden uhlík má délku 12,7 / 12,5 a druhý 12,9 / 12,6 tedy nějaké malé rozdíly tam jsou. Takže je možné, že je to uhlíky a regulátor je v pořádku? Ale zase mi nejde do hlavy, proč to ty 2 měsíce bylo v pořádku a až teď to začalo zlobit, vždyť za celou tu dobu se ty uhlíky musely kroužků dotýkat pořád stejně, ne?
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

nešlo mi o délku uhlíků ale o vzdálenost uhlíků od dosedací plochy , resp jestli je u obou regulátorů stejná

ty kroužky to bude chtít stočit určitě

a ještě se podívej jestli ty uhlíky nezadrhávaj
OUTDOOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OUTDOOR »

Aha, takto, teď jsem to kontroloval a je to stejné, jen na tom novém regulátoru je jeden uhlík více vychýlený do strany, ale stačí ho trochu zasunout a on se srovná. Jinak uhlíky se nezasekávají a jdou pěkně. Zkusím ty uhlíky zbrousit do roviny (abych se zbavil toho skoku) a dám to zpět do auta a uvidím, jeslti to bude zase přebíjet a kroužky tedy nechám srovnat.
Odpovědět