lambasonda
-
tomas65 - FK
lambasonda
ahoj vymenil jsem dnes lambasondu a kdyz koukam na vag a pridavam plyn tak se mi tam ukaze 0.8.a pak 0v jakoby kdyz se vypne je to jen chvilkove
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Re: lambasonda
Po zahřátí při ustáleném režimu (například při volnoběhu) musí pravidelně skákat nahoru a zase dolu v intervalu jedné-dvou sekund. Při přidání plynu je směs krátkodobě obohacená a lambda správně ukáže 0,8 V. Naopak když motor vytočíš a sundáš nohu z plynu, tak musí lambda ukázat chudou směs 0 V a poklesu otáček na volnoběh začít hopsat nahoru a dolu.
Podmínkou správné funkce je vymazání paměti závad po instalaci nové lambdy.
Podmínkou správné funkce je vymazání paměti závad po instalaci nové lambdy.
-
tomas65 - FK
ahoj diky to jsem chtel vedet jinach chyby jsem vymazal akdyz odpojim sondu tak by mela naskocit chyba ne me nic takoveho nenaskoci
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Chyba nenaskočí ihned. Nejdřív musí řídící jednotka dosáhnout režimu, kdy už si je chybou lambdy jistá.
Například po nastartování motoru lambda do zahřátí žádný signál nedává a přesto jednotka samozřejmě žádnou chybu nezapíše. Jednotka řídí směs podle naprogramovaných hodnot a až když se signálu lambdy dočká, začne jí používat pro regulaci. Obdobně ignoruje signály z lambdy v přechodových režimech (prudké přidání plynu, prudké ubrání plynu...).
Řídící jednotka tedy vždy nějakou dobu čeká na signál lambdy a až když se ho v ustáleném režimu nedočká, tak zapíše chybu. Jak dlouhá ta doba je netuším. Musel by jsi experimentovat.
Když budeš pozorovat správně fungující lambdu, tak po nastartování motoru na ní naměříš 0V. Za 15s se začne napětí pozvolna zvedat. Za cca 30s již dosáhne napětí 0,8V a řídící jednotka ochudí směs aby napětí spadlo na 0V. Ihned zase směs obohatí a tak pořád dokola. Můžeš sám vyzkoušet jak dlouho bude řídící jednotka čekat než odpojenou lambdu zapíše do paměti.
Například po nastartování motoru lambda do zahřátí žádný signál nedává a přesto jednotka samozřejmě žádnou chybu nezapíše. Jednotka řídí směs podle naprogramovaných hodnot a až když se signálu lambdy dočká, začne jí používat pro regulaci. Obdobně ignoruje signály z lambdy v přechodových režimech (prudké přidání plynu, prudké ubrání plynu...).
Řídící jednotka tedy vždy nějakou dobu čeká na signál lambdy a až když se ho v ustáleném režimu nedočká, tak zapíše chybu. Jak dlouhá ta doba je netuším. Musel by jsi experimentovat.
Když budeš pozorovat správně fungující lambdu, tak po nastartování motoru na ní naměříš 0V. Za 15s se začne napětí pozvolna zvedat. Za cca 30s již dosáhne napětí 0,8V a řídící jednotka ochudí směs aby napětí spadlo na 0V. Ihned zase směs obohatí a tak pořád dokola. Můžeš sám vyzkoušet jak dlouho bude řídící jednotka čekat než odpojenou lambdu zapíše do paměti.