teplota
teplota
Čaute hoši!!!presel sem cele forum ale odpoved sem nedostal tak zakladam novou temu kdys sem neco prohledl tak sorry!!mám taký problém s teplotou motora!!mimo mesta mam teplotu asi tak ve vodorovne poloze na tej tlustejsi čárke a když zastavim tak teplota vyleze až na 110 stupnu a tam se drzi az do te doby ked vyjedu za mesto a potom zase spadne na tú vodorovnú čarku!!je to normalne nebo je tam nejaka chyba???diky za odpovede!!!
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Re: teplota
Neviděl bych v tom žádnej problém, já za jízdy mám ručičku vodorovně, přijedu domů a než otvřu bránu a vrata od garáže, tak to vyleze, že spíná ventilátor. Pokud ti normálně spíná ventilátor, tak je to OK.
Ještě by jsi mohl propláchnout chladící soustavu, pro případ, že by byl nějaký kal v expanzce. Pokud máš kapalinu čirou nezakalenou, tak je to zbytečný.
Můžeš rovněž zkusit propláchnout chladič zvenčí, sundat masku a hadicí prostříkat. Nepoužívat wapku, má moc silnej proud a ohýbá voštiny.
Ještě by jsi mohl propláchnout chladící soustavu, pro případ, že by byl nějaký kal v expanzce. Pokud máš kapalinu čirou nezakalenou, tak je to zbytečný.
Můžeš rovněž zkusit propláchnout chladič zvenčí, sundat masku a hadicí prostříkat. Nepoužívat wapku, má moc silnej proud a ohýbá voštiny.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Na rafičce by mělo být znát spínání ventilátoru na chladiči. Zastavíš, teplota vyleze, sepne větrák, teplota trochu sleze, vypne větrák, teplota vyleze, sepne větrák... a tak furt dokola. Rafička mi kolísá tak o 2mm podle spínání větráku.
Jestli ti to takhle funguje, tak je všechno celkem jak má být. Normálně sice spíná větrák o dost dřív, než je čárka 110st, ale když se ti voda nevaří, tak není co řešit. On ten teploměr taky ukazuje plus mínus autobus.
Jestli ti to takhle funguje, tak je všechno celkem jak má být. Normálně sice spíná větrák o dost dřív, než je čárka 110st, ale když se ti voda nevaří, tak není co řešit. On ten teploměr taky ukazuje plus mínus autobus.
- lukydm
- Kontaktovat uživatele:
mam osobnu skusenost s dvoma snimacmi teploty
oranzovy(original): teplota stupa pomaly a drzi sa pri zohriatom motore tesne pod stredom...(vetrak zopina tesne nad stredovou palickou)
modry(kupeny v mototechne): teplota rastie rychlejsie, potom sa to drzi trosku vysie nad stredom, ale ked zopne vetrak, tak to lezie skoro ku cervenemu
...meral som ohmetrom, tak maju rozdielne hodnoty...
...ten modry sa mi paci, pretoze mam pocit, ze tak to ma byt, mozem skor tocit motor

co si myslite???
oranzovy(original): teplota stupa pomaly a drzi sa pri zohriatom motore tesne pod stredom...(vetrak zopina tesne nad stredovou palickou)
modry(kupeny v mototechne): teplota rastie rychlejsie, potom sa to drzi trosku vysie nad stredom, ale ked zopne vetrak, tak to lezie skoro ku cervenemu
...meral som ohmetrom, tak maju rozdielne hodnoty...
...ten modry sa mi paci, pretoze mam pocit, ze tak to ma byt, mozem skor tocit motor
co si myslite???
Felicia Combi 1.6M-E 69kW 1998 Re-born
Felicia FUN 1.6MPi 55kW 1999 "Auto které má na silnici úspěch"
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 48#p418448
Felicia FUN 1.6MPi 55kW 1999 "Auto které má na silnici úspěch"
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 48#p418448
-
robin1 - FK
Rýchlosť nárastu (skutočnej) teploty, ani zopínanie ventilátora nezáleží od čidla chladiacej kvapaliny.
Lepší snímač je ten, ktorý ukazuje pravdivejšie hodnoty, ale na to aby si to zistil, musíš spraviť malý test. Obe čidlá ponor do nádoby s vodou a daj variť na sporák
. Keď začne vrieť, vyber snímače z vody a rýchlo odmeraj odpor. Ktoré čidlo bude mať hodnotu bližšie k 182Ohm, to je lepšie 
Lepší snímač je ten, ktorý ukazuje pravdivejšie hodnoty, ale na to aby si to zistil, musíš spraviť malý test. Obe čidlá ponor do nádoby s vodou a daj variť na sporák
zatim diky za informace!!!!!
mohlo by to byt chladici kapalinou ktera je taka tmava a vypada jak spinava????prosim nejake rady jak ji odstranit!!!diky moc
mohlo by to byt chladici kapalinou ktera je taka tmava a vypada jak spinava????prosim nejake rady jak ji odstranit!!!diky moc
-
tgfh - FK
Pokud je černá, mastná tak máš špatné těsnění pod hlavou - chladící voda se postupně míchá s olejem, oprava stojí i s prací 1000 + 500 za srovnání hlavy. Jestli je to hodně chytlé tak je potřeba chladící soustavu propláchnout to ale stojí zase nějakých pár stovek, jinak výměna oleje a vody je samozřejmost.
-
Wenca - FK
zdravím, mam takovej nevim jestli problém, spíš dotaz, včera sem jel asi 25 km trasu, a za tu dobu mi rucicka teplomeru vylezla jen nekam na 1/4 ukazatele, tzn ze zhruba na pulku pulky, (venku bylo kolem 0°) tak me zajma jestli to neni málo a neni to zralý na vymenu termostatu...ale auto jinak jede normalka, topí cca za 2 kiláky a na max topí jako ďas, tak nevim...ze by jen vadnej budík nebo čidlo? vim ze s budikem byly problemy, v lete teplota vyskočila klidne i nad červenou čaru, ale podle VAG byla v pořaádku, takze sem to neřešil...pak se to nejak umoudřilo a držela se vždycky na pulce, a ted jen pod pulkou, ale teda nevim za jak dlouho by se na tu pulku mel motor zahrat, nejezdim ted moc dálky...díky za jakoukoliv reakci 
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Tak to zahřej a zkontroluj VAGem, zjistíš hned, jestli ukazuje blbě budík nebo je teplota opravdu nízká.
-
Wenca - FK
hehe, to me taky napadlo, ale momentalne nemam pristup k diagnostice, ale teda, znamena to ze po ujeti 25km by teplota motoru mela byt výš něz na 1/4 ukazatele?
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Po ujetí 25 km mám ručičku rovně, teplota cca 90°C
-
mjamriska - FK
ked boli mrazy cca - 17, som rano nastartoval auto pod pristreskom a za 10 min som mal 90 stupnov
-
Meverick - FK
Já měl opačnej problé mě se to přehřejvalo nakonec se z toho vyklubal přicpanej chladič a rozbitá vodní pumpa .. třeba ted placnu blbost ale neprotejká ti ta voda třeba nějak rychlej že se nestíhá tak hřát? ..
-
Meverick - FK
sem si vpoměl .. jeden čas se mi auto vubec neohřálo a bvylo to pumpou .. ted si nejsem jistej ale ta pumpa se spína neběží furt a mě se nějak podělala a byla seplá furt že ta voda furt kolovala a tim pádem se ani nehřál motor páč bych furt chlazenej ..
-
Wenca - FK
no ja nevim, težko rict, ale topi to uplne normalne, a ručička se drží na tech 70°, coz je podle manulau k felicii přípustný...zkusim to nekdy poradne protahnout a uvidim..
-
keenworth - FK
Pumpa jede pořád snad ne? Tam je to jen závislé na otáčkách motoru - čím víc toček - tím rychleji koluje voda. Spíš si měl rozbitej termostat. 90% případů co se týče teploty motoru za to může termostat...je to poměrně spotřební zboží
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
na 1,6-ce je pumpa poháněná rozvodovým řemenem a běží pořád. V hlavě a bloku se voda neustále točí, aby byl motor rovnoměrně prohřátý, poněvadž u toho principu co popisuješ by se prostřední válce hřály víc než krajní.Meverick píše:sem si vpoměl .. jeden čas se mi auto vubec neohřálo a bvylo to pumpou .. ted si nejsem jistej ale ta pumpa se spína neběží furt a mě se nějak podělala a byla seplá furt že ta voda furt kolovala a tim pádem se ani nehřál motor páč bych furt chlazenej ..
Wenca u tebe je důležitý zjistit, jestli se motor dostatečně zahřeje, či nikoliv.
Pokud se motor ohřeje na cca 90°C a budík ukazuje míň, tak buď lže budík nebo čidlo.
Pokud se motor neohřeje na cca 90°C, tak je v háji termostat a budík ukazuje dobře.
Čili buď VAG nebo nějakej přesnější teploměr a měřit v expanzce vodu co přitéká tou slabou hadičkou. Dokud teploměr neukáže alespoň 80°C, tak musí být hadice od chladiče studená, maximálně jen lehounce vlažná.
Víc nevymyslíš.
-
Meverick - FK
Jj máš pravdu .. bylo to termostatem .. ted sem si vzpomel mi ho menil kamoš ..
-
Wenca - FK
když ja nevim, jestli tu mam teplomer do tak vysoky teploty
, nicméně díky moc za váš čas kluci 
-
HorisFelda - FK
A čím může být to, že teplota na budíku ukazuje dobře, ale postupně vyleze až k červenýmu a stejně se sahara nerozeběhne? Motorek sahary funguje, odskoušeno, ale pak když to vybehne k červenýmu tak motor prostě chcípne. Stačí počkat cca 5 minut, schladí se a zase běží až do toho přehřátí. Má sahara někde nejaký relé které by třeba stálo za to skusit vyměnit. Nemám žádný manuál takže si s tim nevím rady.
-
endround
- Kontaktovat uživatele:
Na chladiči je teplotní spínač bude nejspíš špatný : http://autokelly.cz/#|Y33buV4cvEnkJxvjh ... vlzwjqIGWw
Skus odpojit ten konektor z toho čidla a propojit ty dva dráty v konektoru , ventilátor by se měl roztočit
Skus odpojit ten konektor z toho čidla a propojit ty dva dráty v konektoru , ventilátor by se měl roztočit
-
HorisFelda - FK
Ale právě že sahara při propojení funguje. Ale sama tak jak má se nerozeběhne. Čidlo na chladiči jsem dnes dal úplně nové a stejně nic. Spíš mně napadá jestly tam neni nějaké relé nebo něco čím by to eště mohlo být že se automaticky nerozeběhne.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Není tam vůbec nic. Jestli se větrák točí když propojíš konektory vytažené z čidla, tak je vše OK, pouze čidlo nespíná. To že je nové ještě neznamená že je OK. Hoď čidlo do hrnce s vodou a až se voda bude vařit, tak změř jestli je sepnuté.
Mě osobně by zajímalo jakou máš skutečnou teplotu vody v chladiči. Jestli máš v háji termostat, tak motor je zahřátý až do červeného pole, ale do chladiče termostat žádnou vodu nepustí a proto nemůže větrák spustit (termostat je oblíbená závada na 1.6). Docela mne zaráží, že ti motor chcípne. Felicie nemá žádnou ochranu proti přehřátí. To ti potvrdí každý kdo jí uvařil (například já).
Mě osobně by zajímalo jakou máš skutečnou teplotu vody v chladiči. Jestli máš v háji termostat, tak motor je zahřátý až do červeného pole, ale do chladiče termostat žádnou vodu nepustí a proto nemůže větrák spustit (termostat je oblíbená závada na 1.6). Docela mne zaráží, že ti motor chcípne. Felicie nemá žádnou ochranu proti přehřátí. To ti potvrdí každý kdo jí uvařil (například já).
-
HorisFelda - FK
Termostat bych řekl že je vpoho. Pozná se to podle postupnýho ohřevu hadic ke chladiči.Když pak ukazatel je v červenym poli tak se na chladič nedá pomalu ani sáhnout a hadice už jsou horký obě.jenže ta sahara se né a né rozeběhnout.podle návodu k vozidlu
)) je u motoru pojistka 40 a 10 a spolu s relé, jenže podle obrázku to nenajdu, jelikož tam kde podle nej maj ty pojistky bejt, tak tam nejsou, ale ve skutečnosti je asi o 30čísel vedle jiná pojistková skříň a na ní 3relé a 2 pojistky. Nejsem zrovna zběhlej v elektrice, tak v tom mám guláš.
Takhle vypadá rozdíl mezi chytrou knihou a mojí feldou.

Takhle vypadá rozdíl mezi chytrou knihou a mojí feldou.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne pát 17. srp 2012 17:42:33, celkem upraveno 1 x.
-
endround
- Kontaktovat uživatele:
A co teda ten konektor skoušel siho propojit? Chytrá kniha je na diesla
Naposledy upravil(a) endround dne pát 17. srp 2012 17:50:12, celkem upraveno 1 x.
-
HorisFelda - FK
Hele a eště mně napadlo. Psal si že felda nemá žádný hlídání přehřátí. Neni možný, že to chcípne právě proto že se má rozeběhnout sahara ale elektrika udělá nějakej bordel místo toho aby jí roztočila?
-
endround
- Kontaktovat uživatele:
Ale ty máš rozpojit konektor na tom termospínači a propojit je kusem drátu pak by se měla sahara roztočit
A pojistaka je v pojistkové skříni číslo 17 !
A pojistaka je v pojistkové skříni číslo 17 !
-
HorisFelda - FK
Tak jsem to běžel jen propojit drátem. Běžela. I přezto že jsem nemel ani zaplej klíček. Propojil jsem černej s červenym a bežela ale na ten prostřední modrej to nic nedělalo. Asi je to ta dvourychlostní když mám klimu, že? Jo při propojení se ozvalo cvaknutí toho malého šedivého relé.(viz předešlé foto)
-
HorisFelda - FK
pojistka 17 je vpoho. To bylo první co jsem prohlížel. Skusil jsem jí projistotu i vyměnit.
-
HorisFelda - FK
Takže. Pokud funguje ten trik, že čidlo ponořené do vroucí vody by mělo vodit, tak staré ani nové čidlo nefunguje. Zítra seženu jíné a písnu sem jak to dopadlo. Jinak dík moc za rady. Nejsem zrovna znalec, takže každá rada dobrá.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Jo ty tam máš klimu, to jsem nějak nepostřehnul. Když zapneš klimu tak se ti ventilátor točí? Po zapnutí klimy se hned musí rozeběhnout na první rychlost. Druhou rychlost pak zapíná spínač na chladiči, nebo řídící jednotka klimatizace podle teploty chladící kapaliny a tlaku chladiva v okruhu klimy.
Když máš klimu vypnutou, tak se musím přiznat že nevím jestli spínač na chladiči zapíná první nebo druhý stupeň větráku. Musel bych kouknout do schema jak je to zapojené.
Když máš klimu vypnutou, tak se musím přiznat že nevím jestli spínač na chladiči zapíná první nebo druhý stupeň větráku. Musel bych kouknout do schema jak je to zapojené.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Neznám hodnoty pro verzi s klimou, ale spínač pro verzi bez klimatizace musí sepnout do 97st. Předpokládám že verze s klimou to bude mít podobně. Když necháš snímač chvíli povařit, tak musí být sepnutý.HorisFelda píše:Takže. Pokud funguje ten trik, že čidlo ponořené do vroucí vody by mělo vodit, tak staré ani nové čidlo nefunguje. Zítra seženu jíné a písnu sem jak to dopadlo. Jinak dík moc za rady. Nejsem zrovna znalec, takže každá rada dobrá.
-
HorisFelda - FK
Uvidim zítra s origo spínačem teploty. Dám vědět. Ale když jsem zapnul klimu tak se to taky netočilo. Jak řikám, uvidim zítra.
Ale to schéma neni špatnej nápad. pokud máš možnost to sem hodit, byl bych ti moc vděčný.
Ale to schéma neni špatnej nápad. pokud máš možnost to sem hodit, byl bych ti moc vděčný.
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
verze s klimou spíná 1 stupeň při cca 50 °C - na nízký otáčky
při zkoušení se spojují červený drát (č3) a žlutý drát (č2) - nízká rychlost , a červený (č3) a černý (č1) vysoká rychlost na stejných pinech se měří i čidlo
nedávno jsem opravoval švagrový uhnilej drát na odporu - je přidělanej na plechu pod ventilátorem
při zkoušení se spojují červený drát (č3) a žlutý drát (č2) - nízká rychlost , a červený (č3) a černý (č1) vysoká rychlost na stejných pinech se měří i čidlo
nedávno jsem opravoval švagrový uhnilej drát na odporu - je přidělanej na plechu pod ventilátorem
-
HorisFelda - FK
Tak jsem teď skoušel to čidlo eště na piny 2a3 a když se voda skoro začínala vařit tak se obvod propojil. Proc teda na piny 1a3 který by měly bejt ta vyšší rychlost (soudim podle šíře drátků) se obvod nepropojí ani když už se voda vaří třeba 10 minut? A dělá to starý i nový čidlo. Nebude jednodušší využít jen tu vyšší a timpádem jen červenej zapojit doprostřed a ten slabej modrej vynechat? Jakej smysl má běh sahary už při 50ti stupních? Já klimu stejně nepoužívám a možná jí i vyhodim, páč akorát zbytečně chladič klimy zakrejvá chladič vody a musí pak častěji běžet sahara. Jestly se pletu tak mně někdo opravte. Řešení by to ale bylo.
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
předchlazuje , spouští si ji iklima
pokud jedeš větrák moc často neběží ,
pokud jedeš větrák moc často neběží ,
-
HorisFelda - FK
Tak sahara už se rozeběhne. Bohužel až když teplota ukazuje na konci červenýho a voda z nadobky by nejradši vyletěla. Při klimě neběží vůbec. Už to nechápu. 
-
HorisFelda - FK
Nemam sice teplomer do 100 a vice stupnu, ale rekl bych ze pokud se ze skoly pamatuju tak voda vari pri 100 stupnich. Takze novej spinac sahary se sepne pri zacatku varu vody a pri te prilezitosti jsem skusil i termostat a muzu vam rict ze se zacal otvirat az pri cca 1 minute varu vody a naplno se otevrel, resp. vytahl az po dalsich 3 minutach uplnyho varu vody. Takze este termostat musim koupit. Podle tech hadic se to teda moc nepozna. Nevite nekdo kde sehnat termostat kterej se otevre uz treba pri 80ti stupnich. Jistota je jistota 
-
HorisFelda - FK
Jo a jen pro zajímavost. To chcípání při teplotě v červenym nejspíš dělal ten nefunkční drátek od lambdy. Prej má závislost na otáčkách motoru a v momentě kdy měla sepnout sahara tak by se měly zvednout otáčky motoru. Jenže lambda nic nezměřila a motor chcípl. Je to teda jen můj názor.
Pamatuješ dobře, ale nezapomeň, že Fridex má bod varu kolem 165-190°C, takže pokud tam nemáš čistou destilku, ten bod varu je vyšší. Na mý 1,3 MPI se termostat spíná nad 90°C tuším.HorisFelda píše:Nemam sice teplomer do 100 a vice stupnu, ale rekl bych ze pokud se ze skoly pamatuju tak voda vari pri 100 stupnich. Takze novej spinac sahary se sepne pri zacatku varu vody a pri te prilezitosti jsem skusil i termostat a muzu vam rict ze se zacal otvirat az pri cca 1 minute varu vody a naplno se otevrel, resp. vytahl az po dalsich 3 minutach uplnyho varu vody. Takze este termostat musim koupit. Podle tech hadic se to teda moc nepozna. Nevite nekdo kde sehnat termostat kterej se otevre uz treba pri 80ti stupnich. Jistota je jistota
Hrdý majitel Škoda Felicie Combi Kit car aneb co je z kitu, nerezne. 
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Kdo hledá najde.
http://www.feliciaklub.cz/?id=knihovna&detail=38
Zkoušení termostatu v hrnci s vodou je pouze orientační a zcela nepřesné, jelikož v chladícím okruhu automobilu jsou zcela jiné podmínky, co se týče atmosférického tlaku, hustoty chladící kapaliny a tlaku čerpadla, potažmo kapaliny na termostat.
http://www.feliciaklub.cz/?id=knihovna&detail=38
Zkoušení termostatu v hrnci s vodou je pouze orientační a zcela nepřesné, jelikož v chladícím okruhu automobilu jsou zcela jiné podmínky, co se týče atmosférického tlaku, hustoty chladící kapaliny a tlaku čerpadla, potažmo kapaliny na termostat.
-
HorisFelda - FK
No abych se přiznal, teď jak si s tim furt hraju, tak tam mám úplně obyčejnou vodu z kohoutku. To by na to ale nemělo mít teď vliv. Čidlo na chladiči přece spíná teplota a né bod varu. Taktéž i termostat. Nebo se fridex i ohřejvá pomaleji a líp chladí?
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
tím že je okruh chlazení přetlakový se bod varu přesouvá na vyšší hodno¨tu proto při otevření nádobky voda vyvře
fridex má o něco málo horší přenos tepla než voda
spíná se ti nízká rychlost nebo jen vysoká ?
zkus vyměnit termostat , protože když dost neotevře tak než se dostane horká voda k čidlu stačí se ochladit a motor se zatím přehřívá
klima si chlazení pustí když to jednotka klimy vyhodnotí že je potřeba
fridex má o něco málo horší přenos tepla než voda
spíná se ti nízká rychlost nebo jen vysoká ?
zkus vyměnit termostat , protože když dost neotevře tak než se dostane horká voda k čidlu stačí se ochladit a motor se zatím přehřívá
klima si chlazení pustí když to jednotka klimy vyhodnotí že je potřeba
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Klima si pustí DRUHÝ stupeň ventilátoru až když je to třeba. První stupeň se pustí ihned po zmáčknutí tlačítka se sněhovou vločkou. Relé které spíná první stupeň je totiž ovládané přímo tím tlačítkem. Není mezi tím žádná elektronika.
Jestliže se ventilátor netočí ani při zapnuté klimatizaci, tak to už bude nějaký obsáhlejší problém, nebo možná problémy dva.
Jestliže se ventilátor netočí ani při zapnuté klimatizaci, tak to už bude nějaký obsáhlejší problém, nebo možná problémy dva.
-
HorisFelda - FK
Já už teď nevim kde přesně to bylo, ale tady na foru jsem někde četl že termostat časem vyhloubí tou jehlou do sedla díru. Já když jsem ten termostat vyndaval, tak v tom sedle držel zapíchlej tou jehlou(resp. tyčkou) ale naskrz tam dira neni. Je to špatně? Ta díra tam nemá bejt vůbec nebo to vadí až když je to propíchlé naskrz?
-
HorisFelda - FK
Jo a po odkrytí ty gumy která kreje zasuvku ke spinaci na chladici, jsem zjistil ze když vlastně propojim ty krajní dratkem, tak nepropojuju červenej z černým ale červenej se slabym modrym. Takže při propojení červenej černej se nic neděje. Takže ted už ani netušim na jakou rychlost to funguje. Ale jak už jsem psal, tak při klimě sahara nebeží vůbec a když teplota vyleze nad červený tak sahara běží tak minutku dvě, sleze to do pulky červenýho a vypne. Pak zas znova dokola. Takže spíná ale až v krajní teplotě. Mít možnost to napojit tak si nechám změřit tu skutečnou teplotu přez komp. Za kolik by se asi dal sehnat kabel na diag. a kde pak stáhnout vag?
-
HorisFelda - FK
Kecám, teď jsem to zblbnul. Běží to při propojení červenej černej. při propojení červenej modrej, nebo černej modrej se nic neděje.
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
zkontroluj pojistku v mot prostoru a relé
ale jinak budeš mít opravdu problém s termostatem ,
ale jinak budeš mít opravdu problém s termostatem ,