Palivové čerpadlo čerpá i když je vypnutý motor

Simos 2P
135M, 136M
Paulie
Kontaktovat uživatele:

Palivové čerpadlo čerpá i když je vypnutý motor

Příspěvek od Paulie »

Ahoj všem, prosím o radu.
Mám problém s palivovým čerpadlem. Asi 14 dnů zpět se mi stalo, že jsem vypl motor a čerpadlo bzučelo dál. Tak jsem zkusil vypojit a zapojit baterku, aby se to ,,vzpamatovalo", ale když jsem připojil svorku k baterce čerpadlo se rozjelo znova. Zkusil jsem nastartovat a vypnout motor, přesto to nepomohlo. Tak jsem nechal vypojenou baterku a k autu jsem se vrátil cca za 6.hodin. Baterku jsem připojil a čerpadlo bylo vypnuté, tak jsem nastartoval a všechno fungovalo jak má. Říkal jsem si asi nějaká náhoda a tak jsem tomu nevěnoval moc pozornost.
Jenže dneska se to opět opakovalo. Přijel jsem do garáže, vypnul motor a čerpadlo si opět čerpalo dál(že čerpadlo čerpá soudím podle palub. PC, který mi ukazuje prům. spotřebu 12,8l - normálně 6,4l). Tak jsem tento proces opakoval s tím, že jsem zkusil opět po cca 2.hodinách připojit baterku a čerpadlo zase jelo. Fakt nevím :( . Baterku jsem nechal odpojenou, tak to zkusím ráno. :(
Nevím někdo prosím náhodou co by to mohlo znamenat? cca 2. měsíce zpátky jsem nechal vyměnit palivovou nádrž. Může to mít na to vliv?
Prostě mi nejde do hlavy, že to normálně funguje a pak to zas dělá bordel :( .
Jinak za jízdy funguje normálně. Auto šlape jak má.
Předem díky za jakékoliv reakce.
Vasek

Re: Palivové čerpadlo čerpá i když je vypnutý motor

Příspěvek od Vasek »

To že jede čerpadlo soudíš jen podle palubního pc, nebo ho i slyšíš? V klidu totiž slyšet je. Spíná se na cca 3 vteřiny po zapnutí elektriky. Palubní PC totiž ukazuje spotřebu na základě toho, jak dlouho jsou otevřené vstřikovače, né podle toho, jak běží čerpadlo. Tudíž podle palubního pc běžící čerpadlo poznat nejde. Příčina větší "palubní spotřeby" je někde jinde.
A kdyby ti opravdu nevypínalo to čerpadlo, tak bych osobně zkusil vyměnit jeho relátko. Mohly by bejt zapečený kontakty.
škoda 791.136M 4/99
každý auto jede rychle, jenom záleží kolik mu dáte napapat ;-)
Paulie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paulie »

Ahoj, děkuji za reakci. Nesoudím podle palubního PC, ale podle toho, že prostě bzučí, hučí. Prostě přijedu, vypnu motor, vytáhnu klíček ze spínačky a čerpadlo hučí(je zapnuté) dál.
Ale nejde mi do hlavy, že když odpojím baterku a hned připojím tak se čerpadlo spustí. Ale když to nechám odpojené cca těch 6.hodin a po uplynutí této doby zase baterku zapojím, tak se čerpadlo chová jak má. Modlím se, aby nešlo do kytek, protože dávat 5. tisíc za nové mě moc netěší :( .
Vasek

Příspěvek od Vasek »

čerpadlem to nebude, to tlačí, protože do něj jde proud. Je to jen obyčejný motor. Zrada bude buď v ŘJ (nedovedu si ale představit jaká), nebo tak na 95% v relátku palivovýho čerpadla. Asi má za ty roky provozu připečený kontakty, který prostě chvíli držej sepnutý i po odpojení budícího napětí. Né, že by se to stávalo často, ale tohle je klasická relátková závada. Teď si z hlavy nepamatuju, který relé je to správný (je to tu dyštak hodněkrát napsaný). Když to potřebuju sám zjistit, tak prostě vyndavam relátka do tý doby, než to chcípne. U 1.3MPI je to totiž jediný relé, bez kterýho to nejede. Pokud to chceš jen vyzkoušet, tak si z relé zjisti hodnotu spínaného proudu a dej místo něj na nějakou dobu stejný třeba z mlhovek (pokud nebude na tom mlhovkovim menší proud).
škoda 791.136M 4/99
Paulie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paulie »

Sám se do toho nebudu pouštět, nikdy jsem tohle nedělal takže to spíš vidím, že s tím zajedu někam do servisu. Ještě dotaz. To výměna relé je asi na jak dlouho? Jako jak dlouho by trvalo ho a vyměnit a myslíš, že je potřeba sundat palivovou nádrž, nebo to půjde přes to víko co je pod zadníma sedačkama? A nebo jsem úplně zmatený a je to relé někde v pojistkovce?
Vasek

Příspěvek od Vasek »

to relé je v pojistkové skříni, která je v přístrojovce nad nohama spolujezdce. Vyměnit ho musí zvládnout i naprostý amatér. Pokud víš který to je, tak je to minutová záležitost. Nejdelší dobu zabere vyšroubováí a našroubování matky od pojistkovky. Zkusim najít pozici toho relé.
EDIT: Obrázek

hodnotu spínanýho proudu najdeš napsanou na něm. Pak zajdeš do autodílů, řekneš že chceš klasické autorelé (na přepínací) na X ampér http://www.elektrohadrava.cz/index.php? ... c66fc0a1f7

EDIT II: tak jsem se byl mrknout do auta a je to relé s označením 447. Proud na něm napsanej neni, takže prostě v obchodě jen řekni že chceš autorelé s označenim 447. Kdyby nevěděli, tak je to jen spínací relé, tzn. že má jen 4 kontakty.
škoda 791.136M 4/99
Paulie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paulie »

Tak to zvládnu. Já myslel, že to bude někde u čerpadla. Zítra skočím do autodílů a hned to vyměním. Děkuji za rady a ochotu. :)
Vasek

Příspěvek od Vasek »

není zač, hodně úspěchů.
škoda 791.136M 4/99
mikka

Příspěvek od mikka »

Můžeš tam dát na chvíli i třeba relé vyhřívání zadního skla. Je stejné, a v létě sklo vyhřívat nebudeš.
Paulie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paulie »

Já si už koupil nové. Zatím to funguje, ale jak říkám dělá(dělávalo) to cca co 14 dnů. Takže když bude měsíc klid tak je to snad v pohodě. Ale děkuji za radu ;-)
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

tak rozeber to stare rele a uvidi hned jestli bude mit sepnute specene kontakty mas to potvrzene ;)
Odpovědět