Tuning-po otočení klíče do poziceI se rozsvítí obrys. světla

tgfh_2 - FK

Tuning-po otočení klíče do poziceI se rozsvítí obrys. světla

Příspěvek od tgfh_2 - FK »

Dobrý den, prosím vás, chtěl bych se zeptat. Moc rád bych si udělal el. úpravu v podobě, že bych nemusel rozsvěcovat obrysová světla tlačítkem, ale aby se mi rozsvěcovala automaticky po pootočení klíčku do pozice I. Uvažoval jsem, že červený drát jdoucí do spínače obrysových světel, na kterém je stálé napětí bych odstřihl a napojil ho za zapalování. Všiml jsem si ale, že ten červený drát je dost hrubý, táhne asi nějaké 4A což odpovídá těm 50Wattům když posčítáme odběr všech žárovek. Proto si nejsem jistý, jistli ty 4A můžu od zapalování vzít, už jsem tam přidal palubní PC.

Má otázka zní: Nachází se v pojistkovce nějaký volný pin, který je živý po pootočení klíče do pozice I, ze kterého bych mohl ty asi 4A v pohodě vzít na obrysová světla?

Moc děkuji, (mamka sem tam zapomene světla vypnout :-) )
Skury
Kontaktovat uživatele:

Re: Tuning-po otočení klíče do poziceI se rozsvítí obrys. sv

Příspěvek od Skury »

Co třeba použít automatické svícení? Jedoduchý a nemusíš nic vymejšlet... Nebo je ti líto "vyhodit" 6stovek? :roll:
http://www.kuncicky.cz/automaticke-rozs ... etel-ASS1/
Be in, be pirate. Pirates.cz + Škoda Felicia Fun 1̶.̶8̶T̶ - bude update
ProjektySNADNO.cz - zpracování projektových dokumentací na rodinné a bytové domy, interiérový design, specializace na nestandardní řešení.
tgfh_2 - FK

Není to špatný nápad, slyším poprvé, podívám se na to, ikdyž pořád bych ještě volil variantu první :-)
Vasek

Příspěvek od Vasek »

elektroinstalaci jsem nezkoumal, takže nevim, zda neexistuje nějaké samodomo elegantnější řešení- jen reaguju na první příspěvek: než odněkud brát spínaný 4A a nebejt si jistej tim, zda to můžu, tak raději použi relé (sepneš ho tim drátem od zapalování) a napětí pro žárovky vem z místa, kterýmu to vadit nebude (baterka...). Snad mi rozumíš. Mimochodem- nevim, jak jsi přišel na ty 4A. Když odhadem vemu výkon všech žárovek, co svítí při tlumených světlech, tak mi to vychází cca na 150W, což dělá při palubním napětí nějakejch 11 A.
škoda 791.136M 4/99
každý auto jede rychle, jenom záleží kolik mu dáte napapat ;-)
tgfh_2 - FK

Tlumené světla jsou ale přece přes relátko, ty přece nejsou napájené přes červený drát ve spínači obrysových světel, ten jen sepne červený drát s tím šedozeleným, který se přes vypínač tlumených světel sepne s dalším kablíkem jdoucí do pojistkovy do relátka. Tedy ten červený drát musí napájet jen podsvícení budíku 10W, podsvícení tlačítek 10W?, žárovky obrysové 6x5W? Tedy 50W tedy +/- 4A.

OK udělám to přes to relátko. Brácha měl rádio kdysi napájené ze spínačky, aktivované po klíčku v první pozici, přece i rádio (s bednama) bere tež 50W. Podívám se jen tak pro zajímavost, jaký pin to byl.

Jak říkáte, nebyl jsem si jistý, zda to můžu tak jsem se zeptal a dostal dobrý tip, díky za něj.
tgfh_2 - FK

Tak to měl přes konektor BF, pin 4, není tento pin volný, bylo to přiděláno.
http://skoda.panda.cz/obrazky/183_2.jpg

EDIT: Tak zapojené to měl dobře, protože
http://skoda.panda.cz/obrazky/183_3.jpg
BF, pin 4 vede do C, pin 5 a to je konektor pro výbavu, konkrétně pro rádio.
CUCU - FK

Příspěvek od CUCU - FK »

Elektrice vůbec nerozumím bylo mi ze zkušeností doporučeno toto http://aukro.cz/rele-pro-svetla-na-denn ... 40988.html ale nevím na vlastní kůži (auto) jsem to ještě nenacpal :)
tgfh_2 - FK

Díky za informace, podíval jsem se do schémat
http://wrp.cz/rock/felicia/el_felicia.pdf
strana 9 a ověřil to.
Do spínače zapalování vede červený drát s napětím, ze zapalování hned vede opět červený drát do spínače obrysových světel. Dále od spínače zapalování pak vedou kabely přístrojů funkčních až po pootočení klíčku.

Podle mě je tedy jedno jestli je ten červený drát vedoucí do spínače obrysových světel je zapojený na prvním konektoru zapalování nebo v dalším. Přehodil jsem to a světla mi fungujou pouze v poloze I.
Na palubním PC zapojeným na tom samém konektoru zapalování se ukazuje pořád stejné palubní napětí jako předtím a to 13,6V bez světel a 13,2V se světlama na volnoběh. Stejné čísla jako předtím.
Foglik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Foglik »

jde to udelat i pres obycejny spinaci relatko ktery se pripoji ke kontrolce dobijeni...tak sem to kdysi mival ja...
tgfh_2 - FK

To je taky dost dobré řešení.
ben06

Příspěvek od ben06 »

já roky používám a už 2 feldy přežilo relé denního svícení SE 087, někdo tu doporučil ASS a tomu bych se já daleko vyhnul měli jsme je ve firemních vozech a brzo šly relátka do kopru
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

ASS1 se mi nepodařilo zapojit na spds. Nevím proč, zapojil jsem to přesně podle návodu, zkoušel ho i doštelovat, ale nespínalo. Když jsem ho ale dal na obrysová světla, tak spínalo. :o Pravděpodobně na to má vliv spotřeba světel nebo co, neumím si to vysvětlit. Psal jsem i p. Kunčickému a také mi nedokázal poradit se zapojením.
Řešili jsme to i zde:

http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... S1#p498226
Odpovědět