Sešlápnutá spojka na křižovatce

vše okolo převodovek
vohryz - FK

Sešlápnutá spojka na křižovatce

Příspěvek od vohryz - FK »

Zdravím, je mi tvrzeno ,že když stojím na křižovatce, nebo ji projíždím se sešlápnutou spojkou tak se spojka ničí.
Tak bych chtěl vás poprosit ,aby mi to někdo prosím vyvrátil či zdůvodnil proč tomu tak je.
Předem děkuji ;)
Lukoo88 - FK

Re: Sešlápnutá spojka na křižovatce

Příspěvek od Lukoo88 - FK »

Životnost spojky je závislá na způsobu a plynulosti rozjezdu vozidla.
Při rychlých a prudkých rozjezdech se třecí plochy spojkového kotouče opotřebovávají rychleji.

Spojka se pouţívá při:

řazení
zastavování
startování - aby se motor rozpojil. Zabráníme tomu, aby auto „neskočilo" při nastartování a následně při rozjíždění, sešlápnutím spojky ulehčíme motoru při startování

Co nesmíme?
1/ Stát na spojce zbytečně dlouho
2/ Nepouštět spojku rychle (můžeme jen do pozice, kde spojka zabírá, pak už s citem)

Toto te musely ucit v autoskole ne ? :lol: :lol:
vohryz - FK

Příspěvek od vohryz - FK »

To že se nesmí prudce pouštět je mi jasné i další.
Ale proč se na ní nesmí stát dlouho? Ptám se na důvod!! né že se nesmí.
Čekal jsem lepší reakci :roll:
Lukoo88 - FK

Protoze se zbytecne sjizdi lamela spojky ;)
Lukoo88 - FK

Tady se podivej cose muze stat ;) http://www.mjauto.cz/html/zavady_spojky.html
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

a hlavně se ničí ložisko které které je jen pro krátkodobé zatížení , to se přidře/zadře a pak se neotáčí čelní kroužek ložiska spolu s přítlačákem a tudíž se o sebe dřou až se prodřou paprsky přítlačáku
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

No hlavně začne ložisko nehezky rachtat (což je stejně jen otázka času) a zní to jak diesel kříženej s šicím strojem.
Alf

Příspěvek od Alf »

A proč by někdo projížděl křižovatku se sešlápnutou spojkou ?? :hlava: :hlava:

Ano spojka a ložisko se tím opotřebovává, křižovatka se projíždí se zařazenou rychlostí a běžně se i řadí ...
Se sešlápnutou spojkou se nejezdí nikdy od toho je neutrál.
1.3 Mpi, 50kW, 2000, Special,
Servo, klima, ABS, 2x Airbag,

Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... &start=150
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Ještě škodovkách řady 1xx mělo spojkové ložisko vůli. Táhlo na hydraulickém válci, který ovládal spojku, se nastavovalo tak, aby v klidovém stavu netlačilo na páku. Díky tomu ložisko nebylo zatížené, ale také ho bylo docela slyšet, protože se tam v té vůli klepalo. Obdobně to bylo řešené na PV3S a podobných křápech, ze kterých vycházejí zkušenosti učitelů autoškol. Na vejtřasce nebyl problém ložisko a spojku zničit velice rychle.
Od Favorita nahoru je ložisko trvale zatížené. V klidovém stavu sice malou silou, ale přesto je stále v záběru a stále se točí. Zcela zodpovědně prohlásím, že ložisko nijak zvlášť netrpí ani při sešlápnutém pedálu při stání na příklad na červené. Ložisko je na přenášenou sílu dimenzované. Lamela se samozřejmě při sešlápnuté spojce neopotřebovává vůbec.
Klapání při neutrálu v případě Favorita a Felicie nevzniká ve spojkovém ložisku, jako tomu bylo u Š1xx, ale v drtivě většině případů klape převodovka. Proto tento zvuk spolehlivě utichne po sešlápnutí spojky.

Jako důkaz Vám předložím skutečnost, že na svém vlastním autě mám nejato 130k km s původní spojkou a ložiskem, na služební Feldě jsem měl najeto 200k km s původní spojkou a přitom na spojce stojím docela běžně.
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

Dovolím si oponovat k tomu, že klapot nevzniká v ložisku - vzniká v něm, u mě bylo po výměně ložiska ticho. Když jsem zničil v převodovce trojku, vyměnil jsem ji za jinou a ložisko já blbec nechal původní, co v ní bylo už s kdoví kolika km, a je to zase ten samej klapot, takže ložiskem to je.
Jamie - FK

Příspěvek od Jamie - FK »

Na spojce se nesmí stát z duvodu, ze se unavuji pritlacne pružiny a až je nejhůř tak prasknou a to je teprve sranda :)
Odpovědět