Nakódovanie riadiacej jednotky
Nakódovanie riadiacej jednotky
Ahojte,
chcem v aute vymeniť riadiacu jednotku.
Treba ju nejakým spôsobom nakódovať, prispôsobiť imobilizéru?
chcem v aute vymeniť riadiacu jednotku.
Treba ju nejakým spôsobom nakódovať, prispôsobiť imobilizéru?
-
error - FK
Re: Nakódovanie riadiacej jednotky
Pokud vezmes z jineho stejneho funkcniho auta - teoreticky nemusis. Prakticky - jsou dva signaly ktere nemusi byt stejne:
1. Signal od lambda diody - vubec neres - pocitac se po nekolika desitkach km prizpusobi sam
2. Signal od servopotenciometru skrtici klapky - klidne muze (nemusi) byt 20% odchylka. Neznamena to ze ti auto nepojede, muze to ale zpusobi mensi problem s volnobehem a nastartovanim. Takze nebude spatne provest t.zv. adaptaci klapky. Ale pokud vsecko je v poradku - muzes nechat jak to je.
1. Signal od lambda diody - vubec neres - pocitac se po nekolika desitkach km prizpusobi sam
2. Signal od servopotenciometru skrtici klapky - klidne muze (nemusi) byt 20% odchylka. Neznamena to ze ti auto nepojede, muze to ale zpusobi mensi problem s volnobehem a nastartovanim. Takze nebude spatne provest t.zv. adaptaci klapky. Ale pokud vsecko je v poradku - muzes nechat jak to je.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Nejsem odborník a nechci se hádat, ale já, když jsem měnil řj motoru, tak mi ji přes WAG museli spárovat s imo. Auto nešlo jinak nastartovat.
-
error - FK
Jo, sorry. za imo jsem uplne zapomnel. Je to tak, ID ridici jednotky melo by se nahrhat do ima a naopak.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Lambda sondu neřeš, tam se nic nepřizpůsobuje.
Imobilizer přizpůsobit musíš. Ještě jsem to nedělal, ale zde je teoretický postup: Zapneš zapalování, spojíš se s řídící jednotkou imobilizeru 25, vymažeš adaptaci, vypneš zapalování a následně by již mělo jít bez potíží nastartovat. Špatně přizpůsobený imobilizer se projevuje tak, že motor chytne a hned chcípne. Postup přizpůsobení je podrobně popsaný v dílenské příručce.
Po zahřátí motoru je ještě potřeba vymazat paměť závad a udělat základní nastavení škrtící klapky. Pomocí VAGu, nebo vytažením jedničky pojistky při vypnutém zapalování.
Imobilizer přizpůsobit musíš. Ještě jsem to nedělal, ale zde je teoretický postup: Zapneš zapalování, spojíš se s řídící jednotkou imobilizeru 25, vymažeš adaptaci, vypneš zapalování a následně by již mělo jít bez potíží nastartovat. Špatně přizpůsobený imobilizer se projevuje tak, že motor chytne a hned chcípne. Postup přizpůsobení je podrobně popsaný v dílenské příručce.
Po zahřátí motoru je ještě potřeba vymazat paměť závad a udělat základní nastavení škrtící klapky. Pomocí VAGu, nebo vytažením jedničky pojistky při vypnutém zapalování.
-
error - FK
Atnarfus, pri adaptaci klapky cestou vytahovani pvni pojistky pamet teto zavady se take vymaze? Nebo mam ji smazat pres VAG-COM?
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Vytazenim pojistky se vymaze pamet zavad i adaptace klapky. Pri prvnim zapnuti zapalovani se klapka nastavi sama. Je to slyset, jak klapka jezdi. Hlavne musi byt motor zahraty a po zapnuti zapalovani neslapat na plyn. Nastartovat muzes hned po te, co klapka prestane bzucet.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
1. protože to píší v dokumentaci (dílenské příručce)
2. protože jsem prakticky vyzkoušel, že nechci-li mít problémy s volnoběhem studeného motoru, tak udělám základní nastavení tak jak se píše v dokumentaci
Tu škatuli co nám řídí motor jsem neprogramoval, tak netuším proč dělat základní nastavení při zahřátém motoru, ale po mnoha praktických pokusech jsem si ověřil že je to opravdu nutné. Když udělám základní nastavení na studeném motoru, tak to při vyšlápnutí spojky chcípá, za mrazu to drží volnoběh 2000 otáček a má to další podobné rozmary.
Tak trochu dedukuji, že si to po prvním nastartování zapamatuje úhel otevření škrtící klapky na volnoběh a tuto uloženou hodnotu to využívá. Při studeném motoru je úhel otevření jiný než při zahřátém.
2. protože jsem prakticky vyzkoušel, že nechci-li mít problémy s volnoběhem studeného motoru, tak udělám základní nastavení tak jak se píše v dokumentaci
Tu škatuli co nám řídí motor jsem neprogramoval, tak netuším proč dělat základní nastavení při zahřátém motoru, ale po mnoha praktických pokusech jsem si ověřil že je to opravdu nutné. Když udělám základní nastavení na studeném motoru, tak to při vyšlápnutí spojky chcípá, za mrazu to drží volnoběh 2000 otáček a má to další podobné rozmary.
Tak trochu dedukuji, že si to po prvním nastartování zapamatuje úhel otevření škrtící klapky na volnoběh a tuto uloženou hodnotu to využívá. Při studeném motoru je úhel otevření jiný než při zahřátém.
-
error - FK
No, protoze tohle je napsane v dilenske prirucce pro mne duvodem neni. Zajimal by mne spis fyzikalni duvod proc se to deje. Jinak s tvym nazorem v podstate souhlasim. Bohuzel jiste se to nedozvime - software v ridici jednotce je uzamceny 
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
No, protoze tohle je napsane v dilenske prirucce pro mne duvodem neni.
No to seš frajer, se divím, že se vůbec ptáš nás......

No to seš frajer, se divím, že se vůbec ptáš nás......
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Svou teorii proč je to nutné jsem napsal. Je to ale pouze logická úvaha s využitím technických znalostí.
Když náhle vyšlápneš spojku a uvolníš plynový pedál, tak řídící jednotka v ten moment musí škrtící klapku přednastavit do polohy volnoběhu. Mám proto podezření, že si tuto polohu zapíše po prvním nastartování a následně za provozu jí aktualizuje. Na studeném motoru má jiný úhel nastavení a proto si to po smazání adaptace zapíše nevhodnou polohu.
Když náhle vyšlápneš spojku a uvolníš plynový pedál, tak řídící jednotka v ten moment musí škrtící klapku přednastavit do polohy volnoběhu. Mám proto podezření, že si tuto polohu zapíše po prvním nastartování a následně za provozu jí aktualizuje. Na studeném motoru má jiný úhel nastavení a proto si to po smazání adaptace zapíše nevhodnou polohu.
-
error - FK
103457 píše:No, protoze tohle je napsane v dilenske prirucce pro mne duvodem neni.
No to seš frajer, se divím, že se vůbec ptáš nás......![]()
V prirucce co mam ja je napsano ze vymenu oleje mam sverit servisu.
Jinak, Atnarfus, napsal jse ze s tebou souhlasim, ale tato veta:
"Když náhle vyšlápneš spojku a uvolníš plynový pedál, tak řídící jednotka v ten moment musí škrtící klapku přednastavit do polohy volnoběhu"
Taby bych nesouhlasil, protoze volnobehove otacky se nastavuji pri sepnute spojce, coz je logicke, zdyt nebudu stat na krizovatce s vyslapnutou spojkou
- Jura_Favorit
- Kontaktovat uživatele:
error: a pane inženýre, víte, jaký je rozdíl mezi zde kolegy zmiňovanou dílenskou příručkou a v knihkupectví prodávanými knihami od různých autorů? 
-
error - FK
Jo, vim, mel jsem napsat "uzivatelska prirucka". Nicmene, cestinu ucim se nekolik mesicu a uz jsem zvykly ze mne obcas nepochopi (nebo ja).
Nicmene, to ze je to napsano v dilenske prirucce, duvod neni. Za duvod povazuji odpoved na otazku proc je to tam napsane. Nazory a osobni zkusenost jsou vitane.
A ptam se proto ze protoze v mem aute klapka odesla a kupovat novou se mi nechce. Proto jsem rozhodl ze vyhodim ti pot'aky a dam tam elektronicky snimac uhlu. Proto mne zajima jakakoliv infa klapce.
Nicmene, to ze je to napsano v dilenske prirucce, duvod neni. Za duvod povazuji odpoved na otazku proc je to tam napsane. Nazory a osobni zkusenost jsou vitane.
A ptam se proto ze protoze v mem aute klapka odesla a kupovat novou se mi nechce. Proto jsem rozhodl ze vyhodim ti pot'aky a dam tam elektronicky snimac uhlu. Proto mne zajima jakakoliv infa klapce.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Co ti na klapce odešlo? Jediné co tam trpí opotřebením je komutátor elektromotoru. Jestli jsi schopný nahradit potenciometry klapky snímačem úhlu jakéhokoli jiného typu, jistě zvládneš i demontáž elektromotoru a vyčištění uhlíků a komutátoru. Poškozené potenciometry jsem ještě neviděl. Jestli jsi ale opravdu naměřil že jsou potenciometry vadné, jistě seženeš jetou klapku kterou si výše uvedeným způsobem opravíš.
Češtinu se učíš několik měsíců? Na cizince je tvé vyjadřování neuvěřitelně obratné.
Češtinu se učíš několik měsíců? Na cizince je tvé vyjadřování neuvěřitelně obratné.
Naposledy upravil(a) Atnarfus dne pon 10. zář 2012 18:46:27, celkem upraveno 1 x.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Vyšláplá spojka = pedál na podlazeerror píše:Jinak, Atnarfus, napsal jse ze s tebou souhlasim, ale tato veta:
"Když náhle vyšlápneš spojku a uvolníš plynový pedál, tak řídící jednotka v ten moment musí škrtící klapku přednastavit do polohy volnoběhu"
Taby bych nesouhlasil, protoze volnobehove otacky se nastavuji pri sepnute spojce, coz je logicke, zdyt nebudu stat na krizovatce s vyslapnutou spojkou
V okamžiku kdy jedeš plynulou rychlostí a najednou začneš například brzdit, tak v ten samý moment vyšlápneš spojku, uvolníš plynový pedál a sešlápneš brzdu. Otáčky motoru jsou rychle dolu a řídící jednotka se musí ujmout řízení volnoběhu. Předpokládám tedy, že v momentě kdy se sepne spínač volnoběhu, řídící jednotka přednastaví škrtící klapku do obvyklé polohy pro volnoběh s nějakou předprogramovanou korekcí do plusu. Když by tak neučinila, tak motor chcípne, což se také mnohdy děje. Když už otáčky motoru klesnou na volnoběžné, začne řídící jednotka volnoběžné otáčky regulovat zpětnou vazbou.
-
error - FK
Nejak jsem nepohopi cos chtel rict tou vetou ohledne meho vyjadrovani, ale nevadi.
Motorek byl v poradku, nicmene jsem ho vycistil a vymenil uhliky.
Servopot'ak vypadal takto:

Fotku druheho nemam (musel jsem rozlomit desku), ale vypadal skoro stejne.
Motorek byl v poradku, nicmene jsem ho vycistil a vymenil uhliky.
Servopot'ak vypadal takto:

Fotku druheho nemam (musel jsem rozlomit desku), ale vypadal skoro stejne.
Ano je to tak. Zaroven, pokud se nemilim, tihle kontakty slouzi pro rezim brzdeni motorem, v tomto rezimu pro otackah vyssich nez zhruba 1500 elektronika vypne strikacky.Atnarfus píše:Předpokládám tedy, že v momentě kdy se sepne spínač volnoběhu, řídící jednotka přednastaví škrtící klapku do obvyklé polohy pro volnoběh s nějakou předprogramovanou korekcí do plusu
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Myslel jsem tim to, ze pises jako rodily mluvci a naucit se takto cestinu za nekolik mesicu povazuji za excelentni vykon.