Nedrzi volnobeh 1,6
-
Pepe - FK
Nedrzi volnobeh 1,6
Ahoj vsem koupil jsem Felicii kombi a s niceho nic prestala drzet volnobeh vycistil jsem svicky rozdelovač skrtici klapu zlepsilo se to ale kdyz je to uplne studeny treba rano nechce to drzet volnobeh kdyz se pak zahreje je to v pohode nevite cim by to mohlo byt moc dekuji za radu.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nedrzi volnobeh 1,6
Je tu o tom celé jedno speciální vlákno. Udělej základní nastavení klapky. Zkontroluj, případně vyměň snímač teploty chladící kapaliny. Když nic z toho nepomůže tak oprava, nebo výměna klapky.
Spousta vlastníků Fel 1.6 začne tento problém řešit po prvním odpojení akumulátoru (tím se vymaže adaptace řídící jednotky). Znám dokonce jednu dámu, která z toho důvodu auto prodala. Přitom stačilo najít člověka co ví jak udělat základní nastavení.
Spousta vlastníků Fel 1.6 začne tento problém řešit po prvním odpojení akumulátoru (tím se vymaže adaptace řídící jednotky). Znám dokonce jednu dámu, která z toho důvodu auto prodala. Přitom stačilo najít člověka co ví jak udělat základní nastavení.
-
lui333
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím,
môj problém,ktorý som začal riešiť v téme http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 00#p522502 presúvam do tejto témy,keďže môj problém nemá nič spoločné s otáčkomerom.
Len v krátkosti spomeniem,že mám problém s tým,že mi nedržia otáčky motora(1.6) na voľnobeh.........prvé čo som spravil,vyčistila sa klapka a spravilo sa základné nastavenie avšak neúspešne,tak som sa po zvážení s mechanikom rozhodol vymeniť škrtiacu klapku(pred ňou som menil palec rozdelovača),avšak znova neúspešne,buď zdochne hneď ako pustím plynový pedál pri vyradení na neutrál alebo pri trocha šťastí sa otáčky udržia na voľnobehu max.8sekund a aj to začnú pred tým zdochnutím asi 3 sekundy otáčky kolísať až to nakoniec zadusí.....inak čo som si všimol počas jazdy,tak mi motor občas zatrhával,ale či to má niečo spoločné s problémom "voľnobeh" to fakt netuším.
Problém so štartovaním nemám(klopkám si na drevo,nech to nezakríknem),naštartujem bez problémov aj po zdochnutí.
Poraďte mi prosím čo dalej
môj problém,ktorý som začal riešiť v téme http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 00#p522502 presúvam do tejto témy,keďže môj problém nemá nič spoločné s otáčkomerom.
Len v krátkosti spomeniem,že mám problém s tým,že mi nedržia otáčky motora(1.6) na voľnobeh.........prvé čo som spravil,vyčistila sa klapka a spravilo sa základné nastavenie avšak neúspešne,tak som sa po zvážení s mechanikom rozhodol vymeniť škrtiacu klapku(pred ňou som menil palec rozdelovača),avšak znova neúspešne,buď zdochne hneď ako pustím plynový pedál pri vyradení na neutrál alebo pri trocha šťastí sa otáčky udržia na voľnobehu max.8sekund a aj to začnú pred tým zdochnutím asi 3 sekundy otáčky kolísať až to nakoniec zadusí.....inak čo som si všimol počas jazdy,tak mi motor občas zatrhával,ale či to má niečo spoločné s problémom "voľnobeh" to fakt netuším.
Problém so štartovaním nemám(klopkám si na drevo,nech to nezakríknem),naštartujem bez problémov aj po zdochnutí.
Poraďte mi prosím čo dalej
-
Tom1
jak to tady čtu, tak snad všechny motory 1,6 AEE mají problémy s volnoběhem, zanáší se u nich škrtící klapka nebo často odchází. U jiných motorů jsem se nesetkal, aby u nich byl často problém s volnoběhem jako u 1,6 AEE. Je to tím, že konstruktéři u tohoto motoru něco nezvládli, myslím tím, jestli to zanášení a odcházení škrtící klapky není náhodou konstrukční chyba těchto motorů nebo se zanáší u každého motoru?
-
lui333
- Kontaktovat uživatele:
.............pred tým som až takýto výrazný problém nemal s 1.6,len keď mi opravovali otáčkomer tak bola cca jeden deň odpojená baterka a tu je výsledok.......stalo sa mi pár krát,že mi z ničoho nič začali kolísať otáčky prípadne to aj zdochlo,ale stačilo odpojiť baterku na cca 1minútu a potom sa to po pár km samo upravilo a zase to išlo v pohode bez zdochýňania a kolísania otáčiek...........aj teraz som si myslel,že toto bude krátkodobý problém,že sa to prejdením pár km dá zase do normálu,ale žial už cca 1 mesiac sa s tým trápim,mám za sebou výmenu klapky,palcu v rozdelovači....niekoľko násobne základné nastavenbia klapky a výsledok žiadny..............už mám podozrenie asi na RJ, aj keď na WAGu nevykazuje žiadnu chybu......
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Řekl bych, že je to jediný problém těchto motorů a není extra častý. Když se klapka občas vyčistí, po výměně akumulátoru se udělá základní nastavení, tak není co řešit. Jiný problém nemáme, tak tento musíme řešit o to důkladnějiTom1 píše:jak to tady čtu, tak snad všechny motory 1,6 AEE mají problémy s volnoběhem, zanáší se u nich škrtící klapka nebo často odchází. U jiných motorů jsem se nesetkal, aby u nich byl často problém s volnoběhem jako u 1,6 AEE. Je to tím, že konstruktéři u tohoto motoru něco nezvládli, myslím tím, jestli to zanášení a odcházení škrtící klapky není náhodou konstrukční chyba těchto motorů nebo se zanáší u každého motoru?
Sám mám dvě 1.6ky, další je v rodině a dvě jsem měl služební. Nikdy žádný problém s volnoběhem. Pár 1.6 jsem řešil, protože "automechanici" nevěděli jak udělat základní nastavení.
Problémy s volnoběhem už jsem řešil i na Fiatech a Opelech. Tam je volnoběh regulovaný obtokovým kanálem s ventilkem a to se zanáší také.
-
Tom1
podle mých zkušeností je u motoru 1,6 AEE kromě volnoběhu druhým nejčastějším problémem vadný termostat. Odchází častěji kvůli konstrukci? U tohoto motoru je plastový termostat, může kvůli tomu častěji odcházet?
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Termostat odchází na všech motorech. Termostat není plastový, je parafínový. Plastová je jeho skříň, tak jako na všech modernějších autech. Na 1.6 je problém pouze ve způsobu jak odejde. Při poruše se to uvaří. Na jiných autech bývá problém obrácený, neohřívá se to. Druhá varianta je řekl bych lepší, protože nezpůsobí žádné okamžité potíže.
Ještě také na 1.6 praskají svody. Dnes už se ale dá říci, to co mělo prasknout už prasklé je a nám co je máme zdravé již neprasknou.
Nemám žádnou průkaznou statistiku, ale poruchovost motorů AEE není nijak zvlášť velká. Spíše naopak, při běžném servisu ten motor přežije karoserii bez větších investic.
Ještě také na 1.6 praskají svody. Dnes už se ale dá říci, to co mělo prasknout už prasklé je a nám co je máme zdravé již neprasknou.
Nemám žádnou průkaznou statistiku, ale poruchovost motorů AEE není nijak zvlášť velká. Spíše naopak, při běžném servisu ten motor přežije karoserii bez větších investic.
-
Tom1
proč se ty motory 1,6 AEE při poruše termostatu obvykle uvaří na rozdíl od ostatních motorů?
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
To není pravda co píšeš
Při poruše termostatu se motor neohřívá, ale pokud praskne příruba termostatu, tak se motor přehřívá (není nutné ho uvařit, za to může mezičlánek mezi sedačkou a volantem, kterej nesleduje budík).
Příruba termostatu je konstrukčně slabé místo.
Při poruše termostatu se motor neohřívá, ale pokud praskne příruba termostatu, tak se motor přehřívá (není nutné ho uvařit, za to může mezičlánek mezi sedačkou a volantem, kterej nesleduje budík).
Příruba termostatu je konstrukčně slabé místo.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Kdyz ridim, radeji koukam pred sebe, nez uprene na budiky. Ja jsem to uvaril po 5km jizdy. Od nastartovani, do okamziku kdy se zacalo hulit z pod kapoty, jsem se na teplomer nepodival ani jednou. Musel bych raficku sledovat opravdu dukladne, abych zachytil ten kratky moment, kdy raficka prekonala vodorovnou carku a pokracovala k cervenemu poli.
To opravdu co 15 sekund koukas na teplomer?
To opravdu co 15 sekund koukas na teplomer?
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Měl jsem stejný problém, když jsem koupil feldu, že se mi přehřívala a dojel jsem s ní z boleslavy až domů přes 200km. Topení na plno a uhlídal jsem budík. A to podotýkám, že jsem o problému nevěděl, až cestou jsem zjistil, že se mi to hřeje.
Zpravidla je to dřív cítit než vidět páru.
Zpravidla je to dřív cítit než vidět páru.
-
Rambo-x
- Kontaktovat uživatele:
No z hlediska blbůmvzdornosti by bylo lepší aby ten termostat při poruše zůstal otevřený
.....nevím jestli má 1,6 taky odvětrávání klikové skříně zavedené do sání,a pokud ano,tak doporučuju zaslepit a tu hadičku odvětrávání zavést někam pod motor.....já to na 1,3 udělal a mám od zasírání klapky pokoj....ale stejně nechápu jak je možné,že si to ta řídící jednotka ten volnoběh nedokáže uhlídat,dyť je to jednoduchý systém.....proboha po každém odpojení baterky dělat základní nastavení,to udělali ti konstruktéři schválně ne,aby pomohli servisům,já jsem na 1,3 odpojoval baterku už několikrát(protože se 120tkou už moc nejezdím a ta baterka v ní by chcípla,tak ji vždycky na pár dní dám do feldy aby se zase pořádně protočila a nabila) a no problém,po zapojení to normálně šlapalo
-
lui333
- Kontaktovat uživatele:
.........................no veď asi aj mne už tento problém dokáže vyriešiť asi len výmena RJ..................inak som si všimol,keď som bol na čítačke,tak čítačka ukazovala iné označenie( 032 906 030 M ) RJ ako je označenie na samotnom obale RJ ( 032 906 030 AG ).......neviem ako je to možné. Túto RJ som menil cca 4 roky dozadu,keď som dával montovať do auta LPG. Menil som ju z toho dôvodu,že držala veľmi vysoký voľnobeh a práve touto výmenou RJ sa voľnobeh upravil na predpísaný výrobcom.
Originál pri kúpe ojazdeného auta tam bola RJ s označením AG,tak som sa snažil zohnať takú istú......avšak na môj údiv ju čítačka vyhodnotila ako RJ s M indexom
Môže byť aj toto koreň môjho problému?
Originál pri kúpe ojazdeného auta tam bola RJ s označením AG,tak som sa snažil zohnať takú istú......avšak na môj údiv ju čítačka vyhodnotila ako RJ s M indexom
Môže byť aj toto koreň môjho problému?
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Rambo jsi naprosto zmatený, asi 1,6ku neznáš.
1. Termostat při poruše na 99% zůstane otevřený, 1,6ka má jiný problém a tím je hrdlo ve kterém je termostat uložen, tam dochází pravděpodobně vlivem teploty a stáří k mechanickému poškození přepážky o kterou se termostat opírá. Čili při přehřívání je téměř vždy problém v hrdle a nikoliv v termostatu.
2. Co se týká odvětrání klikové skříně pod auta se mi nezdá šťastný tvůj způsob a rozhodně bych to nedoporučoval, jelikož růstem teploty motoru a únikem splodin z válců pod píst vzniká v klikové skříni přetlak který uniká právě odvzdušněním. Ovšem po vypnutí mo toru a jeho chladnutí naopak vzniká v klikové skříni podtlak a vzduch se vrací z5 do klikovky, ale tobě tam jde špinavý vzduch s prachem nasávaný zespod auta.
Proto je odvzdušnění v serii vyvedeno až za čistič vzduchu. Navíc 1,6ka má odlučovač na odvzdušnění, nebývá až tak veliký problím se zasviněním klapky.
3. V žádném případě není nutné po každém odpojení baterie dělat základní nastavení, to jsi pochopil špatně.
1. Termostat při poruše na 99% zůstane otevřený, 1,6ka má jiný problém a tím je hrdlo ve kterém je termostat uložen, tam dochází pravděpodobně vlivem teploty a stáří k mechanickému poškození přepážky o kterou se termostat opírá. Čili při přehřívání je téměř vždy problém v hrdle a nikoliv v termostatu.
2. Co se týká odvětrání klikové skříně pod auta se mi nezdá šťastný tvůj způsob a rozhodně bych to nedoporučoval, jelikož růstem teploty motoru a únikem splodin z válců pod píst vzniká v klikové skříni přetlak který uniká právě odvzdušněním. Ovšem po vypnutí mo toru a jeho chladnutí naopak vzniká v klikové skříni podtlak a vzduch se vrací z5 do klikovky, ale tobě tam jde špinavý vzduch s prachem nasávaný zespod auta.
3. V žádném případě není nutné po každém odpojení baterie dělat základní nastavení, to jsi pochopil špatně.
-
Rambo-x
- Kontaktovat uživatele:
Tak to jsem pochopil špatně,poněvadž tam někdo psal že po prvním odpojení baterie mu vznikl tento problém....co se týče odvětrávání klikovky,tak je pak na člověku jaké zlo si zvolí,buď že se mu zasere klapka,nebo půjde špinavý vzduch do klikovky....tohle řešení nechci mít jako konečné,jak se prodávají takové ty filtříky na vývod právě tadyhle toho odvzdušnění tak to tam chci dát,ale zpátky do filtrboxu to zapojovat nechci,to by ta klapka zachvíli vypadala
Tak já 1,6 neznám,ten motor jsem viděl jen jednou,proto mě to vrtalo hlavou,že by právě jen u ní se termostat choval takto
Tak já 1,6 neznám,ten motor jsem viděl jen jednou,proto mě to vrtalo hlavou,že by právě jen u ní se termostat choval takto
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Nevím, jak u tebe, ale pokud není motor zapečenej, tak nebývá až tak veliký problém se zasviněním klapky. Když máš až tak veliké problémy, vyřešil by to odlučovač olejové mlhy. Ten filtřík je vhodný jen pro show car a ne pro běžný provoz, ucpe se ti mnohem snáž než klapka.
-
Rambo-x
- Kontaktovat uživatele:
Co to je ten odlučovač...o tom jsem nikdy neslyšel 
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Používá se všude tam, kde proud vzduchu nese mlhovinu a tu je potřeba oddělit. V praxi u olejových kompresorů. Je to jednoduchý cyklon, kde se odstředivou silou oddělí mlhovina a čistý vzduch pokračuje dál. Mám jeden v garáži, zítra mohu vyfotit.
-
Rambo-x
- Kontaktovat uživatele:
Jo to by bylo dobrý....já mám teda ten vývod té hadičky v místě kde se nepráší nějak moc,ale stejně bych motoru nerad ublížil....
-
lui333
- Kontaktovat uživatele:
.............dnes som skúsil vymeniť ďalšiu škrtiacu klapku,podotýkam plne funkčnú v inom aute .....a bezozmeny............takže škrtiacu klapku môžem s istotou vylúčiť......opakujem,buď to zdochlo hneď,alebo podržalo voľnobeh na pár sekúnd,otáčky začali kolísať až to zdochlo:-(
To mi fakt nik nevie poradiť?
To mi fakt nik nevie poradiť?
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Když si nemůžeme napíchnout měřák a přeměřit snímače. Nemůžeme se diagnostikou podívat na to jak motor rozpoznává režimy motoru. Nemůžeme si prohlédnout stav zapalování. Nemůžeme změřit tlak paliva...
Těžko poradíme
Těžko poradíme
-
lui333
- Kontaktovat uživatele:
.....takže vymenil som RJ ,vymenené aj cidlo teploty a problém trvá dalej.
Kým je motor studený tak je vsetko v poriadku,nezdochne a ani nezakolísu otacky......ked stojim s autom na mieste bez pohybu,tak drzi otacky aj pri prehriatom motore aj s pusteným ventilatorom s tým,ze mu na mieste pridavam......akonahle dam auto do pohybu a za jazdy uz pri zahriatom motore vyradim rychlost na volnobeh, tak po par sekundach od vyradenia zacne motor akokeby zadrhavat(akokeby isiel na 3 valce),alebo rovno zdochne........
dnes som bol prevetrat auto az kym sa uplne nezahrialo a vid problem bol,ze bud trhlo pri preradovani,alebo skoro zdochlo alebo zdochlo......tak som odpojil konektor od lambdasondy,isiel som sa povozit a pri vyradení nezdochlo ani raz........tak som znova napojil lambdu,zase som ho isiel vyskusat,samozrejme mi zakolisali otacky a ked som za jazdy vyradil tak zdochlo...........odpojil som teda znova lambdu a mam ju stale odpojenu.........ked som sa vracal zo skusobnej jazdy domov s odpojenou lambdou,tak mi to ani raz nezdochlo............no neviem,ci je to len nahoda,alebo by to bola ozaj zla lambda?
........auto bolo uz niekolko krat na Wagu a tam pri kontrole lambda pekne pracovala,regulovala a ani Wag ju nevyhodnotil ako vadnu....
....inak niekde na fore som cital,ze tiez mal niekto tento problem a po odpojeni lambdy sa mu problem "vyriesil".......isiel teda kupit novu lambdu(BOSH) namontoval ju a problém sa zacal opakovat.........zial ako to dopadlo som sa nedozvedel:-(
Kým je motor studený tak je vsetko v poriadku,nezdochne a ani nezakolísu otacky......ked stojim s autom na mieste bez pohybu,tak drzi otacky aj pri prehriatom motore aj s pusteným ventilatorom s tým,ze mu na mieste pridavam......akonahle dam auto do pohybu a za jazdy uz pri zahriatom motore vyradim rychlost na volnobeh, tak po par sekundach od vyradenia zacne motor akokeby zadrhavat(akokeby isiel na 3 valce),alebo rovno zdochne........
dnes som bol prevetrat auto az kym sa uplne nezahrialo a vid problem bol,ze bud trhlo pri preradovani,alebo skoro zdochlo alebo zdochlo......tak som odpojil konektor od lambdasondy,isiel som sa povozit a pri vyradení nezdochlo ani raz........tak som znova napojil lambdu,zase som ho isiel vyskusat,samozrejme mi zakolisali otacky a ked som za jazdy vyradil tak zdochlo...........odpojil som teda znova lambdu a mam ju stale odpojenu.........ked som sa vracal zo skusobnej jazdy domov s odpojenou lambdou,tak mi to ani raz nezdochlo............no neviem,ci je to len nahoda,alebo by to bola ozaj zla lambda?
........auto bolo uz niekolko krat na Wagu a tam pri kontrole lambda pekne pracovala,regulovala a ani Wag ju nevyhodnotil ako vadnu....
....inak niekde na fore som cital,ze tiez mal niekto tento problem a po odpojeni lambdy sa mu problem "vyriesil".......isiel teda kupit novu lambdu(BOSH) namontoval ju a problém sa zacal opakovat.........zial ako to dopadlo som sa nedozvedel:-(
Nemáš někde ve výfuku před lambda sondou díru nebo netěsnost?
-
lui333
- Kontaktovat uživatele:
..nooo to neviem,budem to musiet dat niekomu na zdvihak nech sa na to pozrie
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Stačí konec výfuku zacpat kusem hadru. Hned je slyšet, že to někde syčí.
-
Axll - FK
Vyřešil jsi to nějak?
Mám totiž stejný problém a to od chvíle kdy se mě to vrátilo ze servisu. Měli to tam ještě 2x ale nejsou schopni si s tím poradit. Prý zkoušeli diagnostiku a já nevím co vše a vše je v pořádku - jenže od chvíle kdy auto opravili, tak mám tento problém a je to hodně nepříjemné, zdechá ztorvna tak jak píšeš, za jízdy při přeřazování, na volnoběh při stání ...
Mám totiž stejný problém a to od chvíle kdy se mě to vrátilo ze servisu. Měli to tam ještě 2x ale nejsou schopni si s tím poradit. Prý zkoušeli diagnostiku a já nevím co vše a vše je v pořádku - jenže od chvíle kdy auto opravili, tak mám tento problém a je to hodně nepříjemné, zdechá ztorvna tak jak píšeš, za jízdy při přeřazování, na volnoběh při stání ...
-
lui333
- Kontaktovat uživatele:
......no problem som vyriesil tak, ze som auto predal:-)..........uz som nemal nervy