skokové zvýšení napětí

mira - FK

skokové zvýšení napětí

Příspěvek od mira - FK »

zdravím
vozidlo Felicia LX (r.v. 1999)
V poslední době pozoruji občasné zvýšení napětí v elektroinstalaci auta (náhlé zvýšení svítivosti světlometů, rychlsti pohybu stěračů,
zvýšení otáček ventilátoru atd).
Tak že jsem připojil voltmetr, abych zjistil o kolik se napětí zvedá. Z 13,4 při vypnutém motoru, na 14,2-14,4 po nastartování na volnoběhu.(to je OK)
Normálně toto napětí drží i při jízdě. Občas náhle zničeho nic vyskočí na 18,8 - 19,2. někdy tohle napětí drží 10-30 vteřin
a pak se zase samo vrátí 14,2-14,4, někdy, když to nespadne po chvíli samo, stačí vyšlápnout spojku a nechat klesnout otáčky na volnoběh.
Někdy to ale ani to nepomůže tak ředši zastavím a motor zhasnu.
Několikrát jsem dat auto do servisu aby zjistili příčinu, ale pokaždé mi řekli, že se ta závada neprojevila tak že jí nemůžou diagnostikovat

poradí mi někdo, co může být příčinou, a jestli toto zvýšené napětí (pokud bude stav trvat delší dobu - za tmy to zjistím ihned podle světel,
ale ve dne může situace trvat delší dobu než jí zareigistruju) nemůže vést k nějakému problému
(přehřívání kabeláže, poškození řídící jednotky nebo baterky)

předem díky

mira
mira - FK

Re: skokové zvýšení napětí

Příspěvek od mira - FK »

právě jsem zjistil, že podobný problém se už dříve v jednom vlákně řešil. Ty naměřené hodnoty uvedené v mém příspěvku jsou naměřeny pomocí
digit.mulltimetru a jako měřící bod jsem použil kontaky ve zdířce pro zapalovač. Zřejmě multiometr proměřuje (ta hodnota 18,8 - 19,2 je asi dost zkreslená)
jinak při posledním zásahu v autoservisu opravovali alternátor protože přestal dobíjet (uhlíky, kroužky rotoru). Popsaná závada se ale projevovala jak před opravou a objevuje se i po opravě tak že?
robin1 - FK

Příspěvek od robin1 - FK »

Zřejmě multiometr proměřuje (ta hodnota 18,8 - 19,2 je asi dost zkreslená)
Keď to registruješ na svite žiaroviek a rýchlosti stieračov, tak asi príliš skreslená nebude.
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

Tady o tom máš celé téma : http://feliciaklub.cz/forum/viewtopic.php?f=76&t=13454

Odešel/ odchází ti nejspíš regulátor napětí v alternátoru ..... Očividně ta oprava stála za prd ;-)
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Odpovědět