mám ve Feldě 1.6 klimatizaci a čím dál tím víc mě děsí "skřípání" kompresoru. Projevuje se to na volnoběh (ve vyšších otáčkách to možná taky asi nebude OK, ale není to aspoň slyšet, a nebo to skutečně neskřípe), už to má takový ne úplně zdravý zvuk tak možná dva roky, ale poslední dobou to je silnější. A tak si říkám, co s tím. Když jsem byl naposled v servisu, tak jsem se o tom zmínil, po prohlídce mi technik řekl, že z kompresoru je snad i vyteklý olej a že to nemám řešit, nebo si mám sehnat z vrakoviště kompresor a že mi to vymění. To s tím olejem mi přišlo trochu divné, to by musel být olej z ložiska nebo tak něco, protože kompresor je většinu doby vypnutý, tzn. to, co tam skřípe, musí být část před elektromag. spojkou, která se točí pořád. Navíc kdyby to byl olej z kompresoru, tak to by nejspíš i bylo pryč chladivo, a tudíž by to nechladilo. Pravda je, že klima mi teď nefunguje, ale bude to spíš chyba elektriky - špatný kontakt na relátku (klima blbla i předtím, v létě jsem se v tom vrtal a bylo to nejspíš uvolněným "fastonem" v patici pro relé elmg. spojky, což jsem spravil, ale pak to zase přestalo chodit a už nebyl čas si s tím hrát).
Jedna z možností je vůbec to neřešit, ale zase bych to nerad nechal dojít do stádia, kdy se to třeba zadře a někde po cestě mi rupne řemen a už asi moc daleko nedojedu, protože alternátor nebude dobíjet. Další možnost je nový kompresor, což je ovšem při ceně hodně přes 10 KKč asi nesmysl. Pak je možnost kompresor demontovat, ale to bych nerad, když Felda s klimatizací je věc ne úplně obvyklá
A pak ještě jedna podstatná věc - podle všeho tam ta klimatizace byla domontovaná dodatečně (není to originál), ale technik v servisu mi na můj dotaz řekl, že kompresor je origo. Pokud by to byl neoriginál, tak pak bych se asi mohl s klimatizací rozloučit, nebo to jedině nechat repasovat... Co jsem našel v servisní příručce a různě z diskuzí na netu, tak moje klima/topení se liší v tom, že ovládání klimy a vnitřního oběhu není přímo na panelu topení, ale mezi tlačítky nahoře (tlačítka pro výstražná světla, mlhovky, atd.), dál bych řekl, že mám jinou "skříň" s topením a větrákem, a jiné umístění relé a pojistek pro klimu (v motorovém prostoru vpravo po směru jízdy), a taky tam mám alternátor 70 A (pokud vím, tak auta se sériově montovanou klimatizací měly 90A alternátor). Mohl by se k tomu prosím někdo vyjádřit? Doufám, že aspoň ten kompresor se dá někde sehnat... Díky předem.
Ještě přikládám pár nic moc fotek toho, co souvisí s klimou/topením, jestli to pomůže k bližší identifikaci: