...chtěl bych se zeptat zkušenějších, co je třeba udělat, aby použití podložek bylo bezpečné... v jiných fórech (k jiným autům) jsem se dočetl, že je dobré nechat udělat geometrii i podložkami, není to blbost? ...někdo zase doporučoval nechat si kola i s podložkami vyvážit u odborníků, to si zase neumím v praxi představit, myslel jsem, že kolo se vyvažuje mimo auto, tak nějak nevím, jak by to dělali... jestli by mi pak po vyvážení označili, jak mám mít podložku otočenou vůči kolu, nebo co... o tomhle prostě nic nevím, mohl by někdo přihodit své poznatky, prosím ??? ...já se např. domnívám, že u duralových to skoro nemůže být znát (myslím ta nevyvážená hmota) ...co vy na to ? ...předem díky za věnovaný čas a ochotu diskutovat
Podložky pod kola
Podložky pod kola
Zdravím všechny "bratry ve zbrani jménem Felicia"
...uvažuji opodložkách, téma jsem zde poctivě hledal, ale nakonec tedy tvořím téma nové:
...chtěl bych se zeptat zkušenějších, co je třeba udělat, aby použití podložek bylo bezpečné... v jiných fórech (k jiným autům) jsem se dočetl, že je dobré nechat udělat geometrii i podložkami, není to blbost? ...někdo zase doporučoval nechat si kola i s podložkami vyvážit u odborníků, to si zase neumím v praxi představit, myslel jsem, že kolo se vyvažuje mimo auto, tak nějak nevím, jak by to dělali... jestli by mi pak po vyvážení označili, jak mám mít podložku otočenou vůči kolu, nebo co... o tomhle prostě nic nevím, mohl by někdo přihodit své poznatky, prosím ??? ...já se např. domnívám, že u duralových to skoro nemůže být znát (myslím ta nevyvážená hmota) ...co vy na to ? ...předem díky za věnovaný čas a ochotu diskutovat
- Skury
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Re: Podložky pod kola
Ne, není to blbost udělat vyvážení podložky spolu s diskem. Když bude podložka špatně udělaná, tak ti to může házet celým kolem. Ale bude to hodně nepatrné. Udělají to tak, že kolo i podložku dají na vyvažovačku, fixem ti udělají rysku, abys věděl, jak má podložku a disk slícovat.
Ale tak jako tak, tak i když to vyvážení s diskem neuděláš, nic se neděje, případné vibrace budou minimální.
Ale tak jako tak, tak i když to vyvážení s diskem neuděláš, nic se neděje, případné vibrace budou minimální.
Be in, be pirate. Pirates.cz + Škoda Felicia Fun 1̶.̶8̶T̶ - bude update
ProjektySNADNO.cz - zpracování projektových dokumentací na rodinné a bytové domy, interiérový design, specializace na nestandardní řešení.
ProjektySNADNO.cz - zpracování projektových dokumentací na rodinné a bytové domy, interiérový design, specializace na nestandardní řešení.
...díky moc, piráte !!! ...superrychlá odpověď a vím, co jsem vědět chtěl !!! 
...ještě tedy tedy ujištění, kdyby byly např. ocelové a 2,8 mm tlusté, to vyvážení bych bral skoro jako povinnost (alespoň na předních kolech) , je to tak ?
...ještě tedy tedy ujištění, kdyby byly např. ocelové a 2,8 mm tlusté, to vyvážení bych bral skoro jako povinnost (alespoň na předních kolech) , je to tak ?
- Skury
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
2,8mm? To bych vyvážení neřešil... 
...jé, pardón, chyba, chtěl jsem napsat 2,8 cm samozřejmě, omlouvám se !!!
- Mejra
- Kontaktovat uživatele:
Bezpečné je na auto vůbec nedávat podložky pod kola (cituji automechanika) ..
3D tisk
http://mejra.cz
http://mejra.cz
-
RedmeX - FK
pri takej hrubke by som riesil podlozky, ktore sa prisrubuju k k naboju a kolesa sa srubuju drhymi srubami do nich. Optimalne vyrobene z duralu so zavitovymi vlozkami, aby neico vydrzali. Pripadne rovno riesit stify a nebude dovod davat podlozku prec z naboja ako je rok dlhy. Vystredenie kolesa by mala byt samozrejmost ak ma podlozka nad 8mm (u feldy), ale stale sa najdu vyrobcovia, ktory budu tvrdit, ze to niede 
s geometriou je to trochu zlozitejsie. Ono rejdove uhly kolesa sa podlozkami zmenia, ale u feldy s tym snad neide nic urobit a u kolesa s nizkym ET je to rovnake. O nejake strihnutie kolesa by som sa pri nepriechodnych podlozkach neobaval ani nahodou, pouzivali sa aj na rally, kym ich nezakazali...
s geometriou je to trochu zlozitejsie. Ono rejdove uhly kolesa sa podlozkami zmenia, ale u feldy s tym snad neide nic urobit a u kolesa s nizkym ET je to rovnake. O nejake strihnutie kolesa by som sa pri nepriechodnych podlozkach neobaval ani nahodou, pouzivali sa aj na rally, kym ich nezakazali...
...ono vlastně žádné schválené k provozu nelze najít, nebo se mýlím ? ...to všechno, co tu čtu, mne nutí přehodnotit celou věc... asi bude lepší dát si něco decentnějšího, dural v předu 1,5 cm, vzadu 2 cm... to jest další, co by mne lákalo, při hlubším sáhu do kapsy
...chápu, že mechanik nedoporučí, ale srdéčko touží
...máte ještě nějaké zajímavé info kolem této problematiky? ...zatím mi tato diskuse dělá jen radost, díky za rady a názory, rád se nechám poučit, přeji mnoho radosti s plechovými mazlíky 
- Skury
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
V Německu seženeš schválené asi do 4cm tloušťky, v ČR ne... Takže je ti to stejnak fuk.
- Hanuš
- Kontaktovat uživatele:
nejake roky jsem odjezdil na duralovych podlozkach. Nikdy jsem je nevyvazoval s koly. Nasadil a jezdil. Nejhrubsi jsem mel 25mm. Geosku jsem delal s podlozkami.
Dobre auto nepoznas po ctvrt mili, ale po dvaceti letech!!!
...děkuju za sdílené zkušenosti, jsem opravdu rád, že tohle fórum existuje, ani nevíte jak !!! ...je to pro mne jako záchranné lano v mlhavých nejistotách motoristických začátků !!!
...klidně pište dál, každý názor mne obohatí ...díky všem a přeju jen dobro na silnici !!! 
-
Honza_t
- Kontaktovat uživatele:
Dozadu podložky pod náboj a máš klid i s poldama. Dopředu jedině klasika (myslím že 15mm je ideál, víc už bych se bál že budu škrtat při menším snížení. Na 14-6 se zase nedá udělat osazení a nejde kolo vystředit (respektive to možná jde ale nikdo to nedělá) - jedině 5mm a míň, to ještě kouká náboj).
Že někdo řekne že je to nebezpečný, to bych vůbec nebral v patrnost. Při použití kvalitních šroubů a při správném utažení v tom není žádný rozdíl oproti kolu bez podložky. Prostě, nebál bych se.
A co se týká vyvažování, osobně si myslím že je to naprostá zbytečnost. Jinak existují i mobilní vyvažovačky a ty měří přímo na autě - to je lepší, vyváží to i s kotouči, náboji, poloosami...
Že někdo řekne že je to nebezpečný, to bych vůbec nebral v patrnost. Při použití kvalitních šroubů a při správném utažení v tom není žádný rozdíl oproti kolu bez podložky. Prostě, nebál bych se.
A co se týká vyvažování, osobně si myslím že je to naprostá zbytečnost. Jinak existují i mobilní vyvažovačky a ty měří přímo na autě - to je lepší, vyváží to i s kotouči, náboji, poloosami...
...podložky odzkoušeny ...zatím pouze vzadu, dal jsem pod standartní plecháče ET 38 dokonce 30 mm duralu, ale v pohodě... vejdou se, nedrhnou a auto vypadá šíleně, jak kdybych se v čase vrátil o 10 a více let
...do pravého českého tuningového pravěku !!!
...ještě by mne jen tak pro zajímavost lákalo vyzvědět, máte-li někdo nějakou zkušenost s konfrontací typu
PODLOŽKY VERSUS VEŘEJNÝ ČINITEL ??? ...podělte se o své zážitky, prosííím !!!
PODLOŽKY VERSUS VEŘEJNÝ ČINITEL ??? ...podělte se o své zážitky, prosííím !!!
- Skury
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Pod plecháčema podložky asi sotva někdo uvidí, ne?
...taky jsem si myslel, ale jsou vidět docela dost... a že mám puklice málo děrovaný mi taky moc nepomohlo
...hlavně jsou ty kola tak vytelený, že by si toho všimnul snad i úplný nováček mezi činiteli
...okamžitě mne napadlo, že musím sehnat něco decentnějšího a časem raději kola s jiným ET ...myslím, že ET 20 by mne zcela uspokojilo
...jen se to po inzerátech nějak těžko shání... inzerenti se neobtěžují napsat mnohdy ani ty nejzákladnější údaje, natož pak ET, koho to zajímá, že? 
- Skury
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
U mě si nevšimnul 17" kol... Je to člověk od člověka, podle mě to řešit nebudou.
-
Honza_t
- Kontaktovat uživatele:
Mě s podložkama chytili asi jen jednou a nic neřekli.
...určitě je to člověk od člověka, ale na lámání chleba dojde při nehodě... tím straší všichni odpůrci podložek... že pokud způsobíš škodu, pojišťovna dává ruce pryč, jakmile se objeví cokoli, co jí to umožní ...jiné ráfky, či pneu než v TP, podložky, no prostě cokoli... doba je zlá !!!
...nicméně ...objednal jsem si průchozí duralové, 17 mm silné (výrobce doporučil kvůli plecháčům, původně jsem chtěl 15 mm, vysvětlil mi, proč to nelze, po telefonu jsem to sice moc nepochopil, ale bez reptání přijal návrh odborníkův)
...schválně to pak zkusím dát dopředu a vzadu nechám těch 30 mm
...alespoň na jednu fotku 
...nicméně ...objednal jsem si průchozí duralové, 17 mm silné (výrobce doporučil kvůli plecháčům, původně jsem chtěl 15 mm, vysvětlil mi, proč to nelze, po telefonu jsem to sice moc nepochopil, ale bez reptání přijal návrh odborníkův)
...schválně to pak zkusím dát dopředu a vzadu nechám těch 30 mm
-
Honza_t
- Kontaktovat uživatele:
Jo tak ono to nelze, zajímavý že já na nich jezdil dva roky
To s tou pojišťovnou je problém už ve smlouvě. Dalo by se s tím jít k soudu a nechat pak prošetřit jestli to mělo na nehodu nějaký vliv, ale i když by se prokázalo že ne, tak jsi podepsal smlouvu která se neptá na dopad, ale jde jim o technickou způsobilost, ale ta už není když třeba nevezeš náhradní žárovky nebo hever - že to absolutně nikdy nemůže souviset nikdo neřeší. Kdybys podepsal že nezaplatí když narazíš do červenýho auta, je to naprosto to samý. Byl bych pro nějakej zákon, kterej by tohle upravoval aby se musela zkoumat míra vlivu na nehodu, protože takhle udělaná smlouva je svinstvo pojišťoven aby nemusely platit i když by měly a nechápu, že jim to stále všichni žerou.
To s tou pojišťovnou je problém už ve smlouvě. Dalo by se s tím jít k soudu a nechat pak prošetřit jestli to mělo na nehodu nějaký vliv, ale i když by se prokázalo že ne, tak jsi podepsal smlouvu která se neptá na dopad, ale jde jim o technickou způsobilost, ale ta už není když třeba nevezeš náhradní žárovky nebo hever - že to absolutně nikdy nemůže souviset nikdo neřeší. Kdybys podepsal že nezaplatí když narazíš do červenýho auta, je to naprosto to samý. Byl bych pro nějakej zákon, kterej by tohle upravoval aby se musela zkoumat míra vlivu na nehodu, protože takhle udělaná smlouva je svinstvo pojišťoven aby nemusely platit i když by měly a nechápu, že jim to stále všichni žerou.
Hulín cca 3 roky zpátky...dva volové...i pracky tam strčil těma 13tkama. flastr ze 2litrů ukecán na 500. bylo silvestra a oni neměli splněný limit. jinak já ET12 a ještě vzadu podložky 22mm. ale jak píšou kluci...normálně kontroly v pohodě, ale jak trefíš dementa, tak ti nepomůže nic...IPU píše: PODLOŽKY VERSUS VEŘEJNÝ ČINITEL ??? ...podělte se o své zážitky, prosííím !!!
Jo. To su ja.Člen číslo 374
...tak 500 člověk ještě nějak přežije, ale 2 litry už jsou nepříjemný... dobře, že se alespoň nechali ukecat 
protože už na ně řvala i manželka. stáli jsme tam snad půl hodiny, měli jsme v autě dítě. chtěl jsem to nechat nakoplé aby to topilo...byli to nějací trotli co se hráli na machry.
Jo. To su ja.Člen číslo 374
-
Lugosy
- Kontaktovat uživatele:
Já mám 3 cm průchozí duralové s osazením na všech 4 kolech už snad 5 let. Geometrie je určitě potřeba udělat s podložkama, jinak se ti to bude blbě sjízdět. Za velikou výhodu podložek považuji rychlejší reakci řízení, lepší stabilitu. Nevyvažoval jsem je s kolama, vibrace nejsou, dobrá práce soustružníka. Veliká nevýhoda jsou zadní lemy, při 3 cm je bylo nutno zahnout dovnitř, drhlo to při propérování. S poldama problémy žádné (klepu na dřevo
, na STK bylo nutno sundat zatím jen 1x. Z toho důvodu doporučuji použít dlouhé šrouby kvůli rychlé a snadné demontáži. Na Rapidu jsem měl vzadu 5 cm ocelové a vibrace taky nebyly. Nedoporučuji mít zadní nápravu širší než přední, je to pak nedotáčivější a spíš si pohoršíš.
-
RedmeX - FK
Ako pise Lugosy, ak tie podlozky nerobil nejaky jouda, ale su sekane CNC frezou / sustruhom podla dokumentacie, tak problem nemoze byt. Okrem toho podlozky maju hmotu koncentrovanu blizko osi otacania, takze nejakych par gramov "nevyvazenia" nie je citit.
Inak ako niekto pisal, ze 10mm neide urobit s vystredenim, tak jedny take mam doma. Len treba hladat aj v zahranici, u nas kazdy vyraba len co z coho su najvyssie zisky.
Druha vec je, ze cena nebola najnizsia, ale to sa dalo cakat vzhladom k zlozitosti vyroby oproti 5 dieram do kusu gulatiny 
Inak ako niekto pisal, ze 10mm neide urobit s vystredenim, tak jedny take mam doma. Len treba hladat aj v zahranici, u nas kazdy vyraba len co z coho su najvyssie zisky.
...ahoj rytíři silnic, jsem rád, že jste znovu oživili toto téma... chtěl bych varovat před jedním výrobcem podložek... jistý Ivo Pánek z vesnice jménem Sobětuš vyrábí podložky a nabízí je na netu prostřednictvím své firmy TRIP-racing...
Moje zkušenost: ...nejprve mi bylo sděleno, že podložky 15 mm pod plecháče neudělá, že musí mít 17 mm... pán to nějak zdůvodňoval, ale po telefonu jsem mu moc nerozuměl... mávnul jsem nad tím rukou, na 2 mm se.re pes... pak to přišlo, pan Pánek asi zapomněl, že vyráběl podložky pod plecháče a poslal mi k tomu moc dlouhé šrouby... já, motorista s motoristickým mlíkem na bradě jsem je zkoušel dát na předek... a ejhle, po dotažení se kolo ani nehnulo (ještě že jsem si toho všiml) ...po demontáži, už ovšem zůstalo "zadřené" ...samozřejmě jsem těmi šrouby zdeformoval jakýsi plechový cylindr pod brzdovým kotoučem a hrozně jsem byl nadšen, že to musím v listopadu před bytovkou a bez pořádného vybavení rozebírat
...dural Ivo Pánka se navíc zdá být podezřele měkký... (vím, jak to má vypadat, mám pěkné podložky od Foglíka odtud z FK)
...myslím, že jsem vyhodil litr, ale jsem línej to řešit... tak jen aby někdo taky nenaletěl, pravděpodobnost je sice malá, ale přeci...
Moje zkušenost: ...nejprve mi bylo sděleno, že podložky 15 mm pod plecháče neudělá, že musí mít 17 mm... pán to nějak zdůvodňoval, ale po telefonu jsem mu moc nerozuměl... mávnul jsem nad tím rukou, na 2 mm se.re pes... pak to přišlo, pan Pánek asi zapomněl, že vyráběl podložky pod plecháče a poslal mi k tomu moc dlouhé šrouby... já, motorista s motoristickým mlíkem na bradě jsem je zkoušel dát na předek... a ejhle, po dotažení se kolo ani nehnulo (ještě že jsem si toho všiml) ...po demontáži, už ovšem zůstalo "zadřené" ...samozřejmě jsem těmi šrouby zdeformoval jakýsi plechový cylindr pod brzdovým kotoučem a hrozně jsem byl nadšen, že to musím v listopadu před bytovkou a bez pořádného vybavení rozebírat
...dural Ivo Pánka se navíc zdá být podezřele měkký... (vím, jak to má vypadat, mám pěkné podložky od Foglíka odtud z FK)
...myslím, že jsem vyhodil litr, ale jsem línej to řešit... tak jen aby někdo taky nenaletěl, pravděpodobnost je sice malá, ale přeci...
...tedy 3 cm průchozí, to bych se bál... ještě k tomu vepředu ...tady kdosi psal, že Felda nepobere menší ET než 12 (zřejmě bral v úvahu předek) ...já jsem dal jen tak ze zvědavosti 30mm duralu pod klasické plechy ET 38, tedy vzniklo ET 8 a to se mi dozadu vejde bez jakýchkoli problémů ...až se trochu vzpamatuju, nafotím to... jo a tu rychlejší reakci řízení si nějak neumím představit... podložka snad nemuže mít vliv na tohle, ne?... že to líp sedí, to jo, to je jiná...Lugosy píše:Já mám 3 cm průchozí duralové s osazením na všech 4 kolech už snad 5 let. Geometrie je určitě potřeba udělat s podložkama, jinak se ti to bude blbě sjízdět. Za velikou výhodu podložek považuji rychlejší reakci řízení, lepší stabilitu. Nevyvažoval jsem je s kolama, vibrace nejsou, dobrá práce soustružníka. Veliká nevýhoda jsou zadní lemy, při 3 cm je bylo nutno zahnout dovnitř, drhlo to při propérování. S poldama problémy žádné (klepu na dřevo, na STK bylo nutno sundat zatím jen 1x. Z toho důvodu doporučuji použít dlouhé šrouby kvůli rychlé a snadné demontáži. Na Rapidu jsem měl vzadu 5 cm ocelové a vibrace taky nebyly. Nedoporučuji mít zadní nápravu širší než přední, je to pak nedotáčivější a spíš si pohoršíš.
Naposledy upravil(a) IPU dne stř 21. lis 2012 13:24:27, celkem upraveno 1 x.
...ahoj slovenský brat !!! ...tieto 10 mm podložky len tíško závidímRedmeX píše:Inak ako niekto pisal, ze 10mm neide urobit s vystredenim, tak jedny take mam doma. Len treba hladat aj v zahranici, u nas kazdy vyraba len co z coho su najvyssie zisky.Druha vec je, ze cena nebola najnizsia, ale to sa dalo cakat vzhladom k zlozitosti vyroby oproti 5 dieram do kusu gulatiny
...tak to já bych vydržel tak půl minuty... ještě že ty manželky mámevlasta píše:protože už na ně řvala i manželka. stáli jsme tam snad půl hodiny, měli jsme v autě dítě. chtěl jsem to nechat nakoplé aby to topilo...byli to nějací trotli co se hráli na machry.
-
RedmeX - FK
Ono ci sa koleso vojde do blatnikov zavisi aj od rozmerov daneho kolesa. Priklad (hodnoty su priblizne spocitane v realite zavisi vela od pneumatiky):
plechac R13 4.5" ET38 - vonkajsia cast v urcitej vzdialenosti od lemov nazvime je bod 0.
plech pick up R13 5.5" ET38 - trci o 12.5mm
elektron R14 5.5" ET42 - trci len o 8.5mm (toto su myslim Atlanty)
elektron R14 6" ET33 (moje koleso) - trci o 23.75mm
elektron R15 7" ET25 - trci o 44.25mm
atd.
Tie ET musia u sirsich diskov klesat, lebo inak disky prilis zasahuju dovnutra smerom k tlmicom a poloosiam, a neide ich nasadit na auto
Ja som mal pod mojimi vzadu este 20mm podlozku pod naboj a uz to drhlo. Teraz mam podlozku s odklonom, tazke vrch kola je cca 10mm viac vo vnutri a nedrhne. Takze to pravidlo o cca 30mm vzadu plus minus sedi. Vpredu to bude skor tych 20-25mm.
plechac R13 4.5" ET38 - vonkajsia cast v urcitej vzdialenosti od lemov nazvime je bod 0.
atd.
Tie ET musia u sirsich diskov klesat, lebo inak disky prilis zasahuju dovnutra smerom k tlmicom a poloosiam, a neide ich nasadit na auto
-
Lugosy
- Kontaktovat uživatele:
Není potřeba se bát, mám podložky s osazením a šrouby jsou kvalitní, nevytahují se, najel jsem s nimi odhadem tak 100kkm, zvládá to docela často D1 a sneslo to i ukrajinské cesty (ty horší jsou velmi podobné D1)IPU píše: ...tedy 3 cm průchozí, to bych se bál... ještě k tomu vepředu ...tady kdosi psal, že Felda nepobere menší ET než 12 (zřejmě bral v úvahu předek) ...já jsem dal jen tak ze zvědavosti 30mm duralu pod klasické plechy ET 38, tedy vzniklo ET 8 a to se mi dozadu vejde bez jakýchkoli problémů ...až se trochu vzpamatuju, nafotím to... jo a tu rychlejší reakci řízení si nějak neumím představit... podložka snad nemuže mít vliv na tohle, ne?... že to líp sedí, to jo, to je jiná...
Ono to tam sice vleze, když se sedí jen vpředu, tak to je v pohodě, ale jakmile si sedli dozadu dva pašibřuši, tak to drhlo o lem v místě konce středového prolisu na boční ploše a deformovalo ho to
Kolo je kvůli podložce dále od středu, takže po kružnici urazí za stejnou dobu větší vzdálenost než kolo, které je blíže středu. Ještě ke geometrii: tam, kde mi ji dělají, to dělají i s podložkama a podle nějakých tabulek přepočtou stupně dle nových poloměrů otáčení a zatím se vždycky trefili - a za 400 Kč.
-
Lugosy
- Kontaktovat uživatele:
Jinak, když už mají být kompletní informace, tak Redmexe bonznuRedmeX píše:Ono ci sa koleso vojde do blatnikov zavisi aj od rozmerov daneho kolesa. Priklad (hodnoty su priblizne spocitane v realite zavisi vela od pneumatiky):
atd.
Tie ET musia u sirsich diskov klesat, lebo inak disky prilis zasahuju dovnutra smerom k tlmicom a poloosiam, a neide ich nasadit na autoJa som mal pod mojimi vzadu este 20mm podlozku pod naboj a uz to drhlo. Teraz mam podlozku s odklonom, tazke vrch kola je cca 10mm viac vo vnutri a nedrhne. Takze to pravidlo o cca 30mm vzadu plus minus sedi. Vpredu to bude skor tych 20-25mm.
Našiel by sa tu niekto, kto by mi poslal výkres alebo súbor v CADe podložiek? Chcel by som 1cm dozadu a 0,5cm dopredu na Felíciu. Vďaka
nejen u feliny. Proto má drtivá většina aut s přednim náhonem širší přední nápravu. Dle slov člověka z vývoje se sice přesně neví proč, ví se ale, že je to lepší a tak se to používá. Teda kromě Roomstra třeba...Lugosy píše: Jinak, když už mají být kompletní informace, tak Redmexe bonznuPřes trakci je machr a vyvrátil mi můj názor, že užší přední náprava než zadní je u feliny plus. A má pravdu. Když je předek úzký, je to dost nedotáčivé a tím hodně nebezpečné
Nikto nema? 
- a13sh
- Kontaktovat uživatele:
a co potrebujes za rozmery,vzdyt vsechno vis...
4x100 diry 12ky
stred 57,1
obvod cca 140?
to si ale prece umis zmerit
4x100 diry 12ky
stred 57,1
obvod cca 140?
to si ale prece umis zmerit