Nejde nastartovat - Cvaky Cvak?!

Coudy - FK

Nejde nastartovat - Cvaky Cvak?!

Příspěvek od Coudy - FK »

Škoda Felicia, 1998, 1.3MPi, LXi ;)

Zdravím,

netrvalo to dlouho a Felicia mi nadělila další problémy a starosti.

Jednoho dne se mi nepovedlo nastartovat. Nic se neozývalo, pouze cvaklo relé u spolujezdce. Auto předtím stálo pouze den, den předtím jelo bez problémů. Napadlo mě, že je to baterka tak jsem ji změřil, voltmetr mi ukázal 9,8V, hodně jsem se divil. Neváhal jsem a baterku jsem tedy plně nabil, a rovnou ošetřil kontakty.

Druhý den, po namontování baterie však auto stále nestartovalo. V 2. poloze se vše chová jak má, pootočením do 3. polohy však pouze cvakne relé u spolujezdce a kontrolky na palubovce pohasnou (pouze slabý svit).

Baterka byla plně nabitá, proto jsem to zkusil ještě jednou. Podržel jsem klíč ve 3. poloze o něco déle, kromě cvaknutí se však začalo ozývat opakované cvakání o frekvenci i 3Hz odhaduji. Cvakání však neustalo ani na polože 2., současně zhasnou i hodiny při tom nepovedeném startování. Více nevím jak to popsat. Pořád to s něčím zlobí.

Tak snad se tu objeví někdo, kdo se s podobným případem již setkal a dokáže poradit.
Feldu mám jen chvíli, najeto 40km a již mi přinesla druhý problém, což je pro mě jako studenta po tak málo km docela zatěžující výdaj. Nestačím se divit, vždy se něco ze dne na den objeví. Asi tak. :lol:
bobas
Kontaktovat uživatele:

Re: Nejde nastartovat - Cvaky Cvak?!

Příspěvek od bobas »

To vypada na ko baterku? zkousel jsi ji merit po nabiti? a pak pak po nasazeni a zastartovani v aute?
Lukoo88 - FK

Příspěvek od Lukoo88 - FK »

Jak sem mel pracovni auto tez sem jezdil a na druhe den cvakalo a kontrolky slabe svitily tak semse podival na draty co vedou k baterce byly cele zoxidova tak sem vycistil napojil a jak tocila :) skusil bych prvni ty praty a pripojeji jestli nejsou volne
Coudy - FK

Baterku jsem nabíjel jak jen to šlo. Večer, po cca. 12 hodinách nabíjení tam bylo 11,8V, zkoušel jsem nabíjet tedy dál, ale na víc jsem se nedostal. Nevím však jestli za tohle může baterka. Je nová, rok a půl stará tuším. ;)

Kontakty na baterce jsem se teda vydal v mezičase, kdy nepršelo proměřit. Všechno se zdálo okolo baterky být v pořádku, kontakt tam je. Vše jsem ještě naposledy dotáhl jak jen to šlo. ;)

Zkusil jsem tedy poslední pokus. Po najetí na 2. pozici klíčem se však ozvalo opět to cvakání v pojistkovce. Zkusil jsem dát výstražná a ozvalo se bzučení. Stejně tak u ostatních blinkrů. Všechny zvuky jdou z pojistkovky. Raději na to už sahat ani nebudu, dal jsem za ní všechny úspory, zdála se vpohodě a jak jsem ji dostal tak se vše začne ***. :D A to jsem ji měl před týdnem na opravě kvůli elektronice světel. Do jara jsem s žádnýma takovýma nákladama nepočítal, když už mě stála tolik. Ouvej, ouvej. :cry:
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

zkus přes startovací kabely , ale můj názor je taký že baterka KO a to úplně , samotný napětí na prázdno neřekne vše , jenom při zátěži
OFCE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OFCE »

Souhlas, to bude baterkou, jak jí nedostaneš na víc tak je KO. Zkus si třeba jen půjčit od někoho baterku a zkus to nakopnout a uvidíš.. :cyclops:
Kdybych nebyl do ruky chtěl bych být taky na poštu...
Coudy - FK

Zdravím,

zkusím tedy tu baterii. Ale, nechápu to cvakání v pojistkovce (to jednou cvak a konec jo, ale cvakcvakcvak ne) a to děsivý bzučení při např. blinkrech taky ne. ;)
Ale asi máte pravdu. Protože při 2. poloze už ani čerpadla neslyším. ;) JEn doufam, že mi ta baterka neodrovnala další věci, jinak si to auto nemohu dovolit. :D
Tak já to hodím na nabíječku, uvidím co to vykouzlí. Připadně zkusím s pomocí jiného nastartovat. ;)

Zatím díky moc. ;)
robin1 - FK

Příspěvek od robin1 - FK »

Za predpokladu, že je nabíjačka dobrá a po dvanástich hodinách nabíjania je na baterke len 11,8V, tak sa obávam, že je zbytočné ju znova nabíjať. :)
Coudy - FK

Tak večer jsem ji vytáhl z auta a nestačil jsem se divit. :D
Napětí 8,8V. Po nabití celonočním až do 10 rána opět 11,87V. Když jsem tomu dal trošku víc grády(neměl jsem co ztratit), tak jsem se dostal po dalších několika hodinách na 12,3, ale napěti si neudržela ani 15 minut a zase je to tam kde dřív, dokonce už na 11,7V.

Takže to vypadá, že jste všichni měli pravdu. Do auta to ani nemá cenu tahat a asi se vydám dnes pro novou. Nicméně, myslíte, že mi mohla slabá baterka v autě rozbít ještě něco? Přecejen na 2. poloze jsem večer neslyšel už ani čerpadla a to zběsilí cvakání si nedovedu vysvětlit. ;)
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

ne nezničila nic , jen budeš muset udělat základní nastavení jednotky/klapky

to cvykání chrčení je nedostatek proudu a relátka se snažej pracovat
Coudy - FK

Aha, můžeš mi toto nastavení nějakým způsobem popsat? Pochybuju že nastavením jednotky totiž myslíš jen nastaveí digitálek. ;)
Z jakého důvodu se toto nastavení musí dělat při změně baterky za jinou? Musí se to dělat i v případě stejné kapacity nebo obyčejného vytáhnutí kvůli dobití? :?:
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

určitě to je v > motory > nastavení klapky > .............

jestli se nemýlím , zahřát motor na proozní teplotu , chcípnout , vytáhnout pojistku č1 , za chvilku vrátit , zapnout zapalování nechat až klapka přestane bzučet (nešlapat na plyn) , pak nastartovat
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

pokud mas mpi tak zadny nastaveni delat nemusis
Coudy - FK

Ok, díky.

Co nejdřív koupím baterku a dám vědět. Občas to tu prosím zkoukněte kdyby se objevili další problémy. ;)

Jinak...mám jeden trošku odbočující dotaz. Jednou když jsem se vracel domu, vlastně při poslední jízdě, když jsem chtěl zaparkovat couváním, tak mi nezabrala spojka při zpátečce a bylo slyšet pískání. Vyřadil jsem a zkusil to znovu, ale spojka opět nezabrala. Už sem přemýšlel jak to budu řešit, no nedalo mi to a zkusil jsem to naposled a spojka již zabrala normálně. Spojka je tuším necelé 2 roky stará, nikdy mi to předtím neudělala. Stává se to u felicií běžně? Mohlo to být kvůli zimě? Vlhku? Hodně pršelo. Nebo mám začít přemýšlet nad opravou spojky? Je vůbec bezpečný s tímhle vyjet a jezdit nebo raději hned servis? ;)
Coudy - FK

Zdravím,

dnes jsem do auta vložil novou baterii. Vše funguje, děkuji tedy všem za odhalení příčiny problému. ;)
Něco je ale jinak. Místo 1000ot./min. mám teď 800ot./min.. Může za to to, že auto týden stálo, nebo pouhé nezahřátí motoru? Nebo je to baterií a měl bych teda něco seřídit? ;)
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

800 ot./min je správně ... volnoběh má být cca 750 ot/min
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

nic je to v pořádku
Vasek

Příspěvek od Vasek »

u 1.3MPI se základní nastavení dělat nemusí, ovšem 1.6 se po pár pokusech o nastartování s vybitou baterkou "rozhází" a bez základního nastavení se s tim téměř nedá jet. A neni to jen moje zkušenost.
škoda 791.136M 4/99
každý auto jede rychle, jenom záleží kolik mu dáte napapat ;-)
Coudy - FK

Ok, díky všem za informace.
Dnes po škole zkusím pořádně otestovat spojku a budu doufat, že to, že mi nezabrala byla jen náhoda a dá se na ni spolehnout. ;)
Pedál je ve správné výšce, zabírá v celkem pěkném rozsahu. Tak snad jen nesedli zuby nebo ji byla zima. :D
Coudy - FK

Lidičky, tak ta spojka zlobí jen při zpátečce.
Jakoby špatně zapadala zpátečka? Netuším čím to může být. Neví někdo? Pro zpátečku ji musím dávat i 3krát aby zabrala. Je to dost nepříjemný. ;) Nebo že bych řadil moc rychle? Ale co potom to pískání? Jakoby spojka prokluzovala jen na zpátečku. Vzpoměl jsem si, že už dřív byl problém s tím, že jsem nebyl schopný na zpátečku rozjet auto do mírného kopečka. Netáhlo. :)

Asi bych měl ale raději založit nové téma. Jen nevím do které podkategorie tento nový problém zařadit. Nápravy? Řízení?
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Coudy - FK

Založil jsem ohledně druhého problému nové téma. První problém ohledně startování je tedy vyřešený, děkuji všem za rady.

Nové téma ohledně problému se zpátečkou naleznete zde: http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 24&t=31356.
Odpovědět