Demontáž přístrojové desky, nefunkční otáčkoměr

modrafelda - FK

Demontáž přístrojové desky, nefunkční otáčkoměr

Příspěvek od modrafelda - FK »

Zdravím,
jsem tu nový, včera jsem si koupil Feldu 1,3MPi r.97 a je to moje první auto, tak prosím omluvte případné blbé otázky :D
Jde o to že mi nefunguje otáčkoměr, na volnoběh ukazuje nulu a ve vyšších otáčkách vyletí ručička tak na 4-5 tisíc. Jednou se mi stalo že otáčkoměr začal ukazovat, ale pak zas nic.
Hledal jsem tady a zjisil, že příčina bude nejspíš v nějakém špatném kontaktu na šroubku od otáčkoměru zezadu přístrojové desky.
Pak jsem tedy hledal jak ji rozdělat. Nějaké návody jsem našel, tak jsem to šel zkusit. Vyšroubuju 5 šroubků co ji drží a vytáhnu ven, ale jde to jen pár centimetrů a dost to drhne o ten vrchní kryt volantu, nechtěl jsem to hrubou silou nějak poškodit tak jsem to tam vrátil zpátky. Pak jsem zkusil sundat ten vrchní kryt volantu, nejdřív jsem sundal spodní, ale stejně se mi ten vrchní oddělat nepovedlo. Asi bude potřeba sundat volant, ale jak? Vycvaknul jsem to plastové kolečko uprostřed co slouží jako spínač houkačky, ale pod ním není prakticky nic...

Děkuji za jakékoli rady ;)
Honza
selle - FK

Re: Demontáž přístrojové desky, nefunkční otáčkoměr

Příspěvek od selle - FK »

Ahoj,
A vyndal jsi z převodovky lanko tachometru?Bez vyndání to nerozebereš.
Matuhsch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Matuhsch »

Já bych to nevyndával z převodovky, hrozí že ti tam spadne to ozubené kolečko při neopatrnosti. v motorovém prostoru si uvolni náhon z držáků abys ho mohl víc potáhnout do kabiny a pak když vytahuješ budíky tak šáhneš rukou dozadu a odpojíš ho od tachometru. Jinak je to trošku jak ježek v kleci ale dá se to vpohodě vytáhnout i bez demontáže volantu a toho plastu, je třeba opatrně a nedoškrábeš nic. Pak když budeš mít budíky venku tak očisti a dotáhni tu matku zezadu na otáčkoměru a mělo by to frčet
Obrázek
Obrázek
modrafelda - FK

Tak už se mi to povedlo rozdělat, kdyžtak sem pak sepíšu návod. Otáčkoměr se mi povedlo rozjet propájením spojů na DPS, ale po kompletním složení přestaly fungovat kontrolky parkovacích a potkávacích světel, už nevím co s tím :( tak jsem to celý zase rozdělal a zkusím něco ještě udělat se spojema...
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

A nejsou jen kaput žárovky ,druhá možnost chyba při letování
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
modrafelda - FK

Tak nakonec se zjistlo že žárovky jsou opravdu KO. Asi byly už na konci života a těmi otřesy se dodělaly... U benzínky tady je nemaj tak musím zajít asi do nějakýho servisu.
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
modrafelda - FK

Aspoň sepíšu nějakej ten návod než se dočkám žárovek :) protože tak podrobně popsané jsem to tady zatím neviděl.
1. Je potřeba sundat volant aby šel dat dolů horní kryt, jinak se to bude dělat dost blbě. Je asi víc typů volantů, ale u svého jsem musel vycvaknout to plastové kolečko se spínačem houkačky (malým plochým šroubovákem kolem dokola "podebrat") a pak se ještě musí sundat další kryt co je za tím, zase se to na jedné straně podebere a jakoby "vyloupne" z té gumové hmoty. Pod tím už je matka co drží volant. Matku odšroubujeme a poté si na tisícihranu lihovým fixem poznačíme polohu volantu vůči hřídeli, volant sundáme
2. Vrchní kryt za volantem drží jeden šroubek který odšroubujeme. Kryt se zvedne vepředu nahoru, musíme dát pozor na gumové kryty páček, které "stáhneme" tak aby nebránily sundávání krytu, pak už by měl jít kryt vytáhnout hodně nahoru a pak ven.
3. Odšroubujeme 5 šroubků co drží štít přístrojů: http://www.feliciaklub.cz/obr/rady/r_pa ... 2_001v.gif Poté jej opatrně začneme vytahovat ven, pomůže z motorového prostoru zastrčit bowden co přenáší otáčky do otáčkoměru, co nejvíc směrem do palubky tak aby šla co nejvíc vytáhnout. Já jsem ten bowden na převodovce uvolňovat nemusel. Poté co štít přístrojů kousek vytáhneme, snažíme se odpojit dva konektory vlevo od spínačů světel. Vrch přístrojovky vytáhneme co nejvíc ven (tady to asi bude chtít trochu větší opatrné síly) a uvolníme dvě kovové západky, které nahoře drží panel přístrojů spolu se štítem přístrojů. Potom už ten štít jde jednoduše sundat. Konektory na jeho druhé straně nemusíme sundávat, jen ten volný konec někde opřeme.
4. Panel přístrojů vytáhneme co nejvíc ven, mě to šlo tak že se už za něj dala strčit ruka a zmáčkl jsem k sobě 2 západky co drží bowden náhonu na tachometru http://felicia.manas.name/wp-content/my ... _nahon.JPG . No a pak už se jen odpojí 3x konektor a je to.
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

Jestli máš malou ruku tak to na převodovce sundávat nemusíš ;) Já bohužel nebo bohudík to musím sundat jinak tam ruku nestrčím :)
ObrázekObrázek
modrafelda - FK

Kdybych to chtěl z té převodovky pro jistotu taky sundat, můžu ten šroub pak normálně dotáhnout? Brácha říkal že se to musí dotahovat nějakým specifickým momentem...
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Celkem dobrej popis doplnil bych typ volantu, poněvadž u čtyřrameného se nevyndavá tlačítko, ale odšroubovává bag nebo záslepka, zespodu ramen jsou dva imbusy.
Volant také sundavám, je to bez něj pohodlnější, horní kryt volantovky neoddělávám, to je moc drbání okolo lucasů, já povolím 12 oříškem 2 šrouby co drží volantovku k palubce, stačí povolit každej šroub o 1cm, volantovka jde pak sklonit níž a štít jde ven dobře přes horní kryt volantovky.
Co se týče odpojení náhonu tachometru, tak odpojuji u převodovky, ale nevyndavám celé ložisko náhonu, odšroubuji jen samotný náhon, ložisko nechávám v převodovce.
http://www.autodilykrc.cz/cz-detail-551 ... omeru.html
Je to prevence před ulomením komínku rychloměru. Budík rychloměru je plastový a nijak pevný, čili bych vůbec neradil povytáhnout budíky a strčit za ně ruku bez odpojení náhonu rychloměru v motorovém prostoru.
Může se stát, že někdo neznalý zatáhne víc a budík je v řiti.
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

100 lidí 100 způsobů :)

Jde to udělat celkem pohodlně i bez sundání volantu .... povolit spodní kryt volantové tyč přední 2 šrouby co drží volantovou tyč odšroubovat a ty zadní povolit. tím se vytvoří dostatečné místo pro to, aby šel štít budíků sundat ;)
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
modrafelda - FK

Dobrý, tak se mi snad konečně povedlo všechno rozjet :D Ten otáčkoměr pak zas nefungoval, poklepal jsem zezadu na DPS v místě kde jsou ty kontakty na budík, a zas se to rozjelo. Snad to chvíli vydrží...

Ještě mi nesvítí žárovka v knoflíku na nastavení teploty v interiéru - to mi už tak nevadí, ale kdybych ji chtěl vyměnit, stačí jen nějak vyndat ten panel s knoflíkama nebo bych zase musel sundat celou přístrojovku?
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

nemusíš ,vytáhneš knoflíky pak opatrně ten kryt vypáčit odspodu lepši se to dělá s vytaženým popelníkem něčím plochým a širším , pod ním je takový světlovod (brejle) opatrně vytáhnout a už jsi u žárovek .
Jsou tam dvě .
http://www.obautodily.cz/eshop/ledky-za ... :645.eshop
nebo se dají koupit ve škoda prodejně jedna asi 10kč.(originál žárovky)
ObrázekObrázek
modrafelda - FK

díky ;) zítra se na to kouknu, až bude světlo.
modrafelda - FK

Tak jsem se už naučil rozebírat tu přístrojovku asi za 5 minut, bez "kroucení" plastů (kdyžtak pak sem můžu napsat postup). Problém je ten, že se mi otáčkoměr nepovedlo spravit. Jako poslední věc jsem ty kolíky které slouží jako kontakty k základní desce připájel, ošmirgloval, a stejně to nefunguje. Chová se to tak, že po startu to chvíli nejde a potom se rozjede jako by se tam muselo něco zahřát. Když to nefunguje tak to ukazuje nulu ale když víc vytočím motor tak to vyletí asi na 4-5 tisíc (motor točí tak 3 tis.)

Nenapadá někoho co to může být?

Mě ještě napadly kondíky (elektrolyty) na té desce, myslíte že je to reálné? Kde se vůbec bere signál pro ten otáčkoměr, je to z Hallovy sondy nebo z něčeho jiného?
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

Dotáhni si kostřící matku zezadu otáčkoměru u DPS

Včera jsem to řešil tady : http://feliciaklub.cz/forum/viewtopic.p ... 00#p527121
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
modrafelda - FK

Maty, díky za odpověď, ale tohle už jsem měl rozebrané a dotahované x-krát :? A furt se to chová stejně. Chvíli nejde a pak se rozjede, už se mi párkrát stalo že ukazoval i po startu ale to byla jen falešná naděje že jsem to spravil... Zkoušel jsem taky bouchnout do palubky, nic, a za chvíli to z ničeho nic začne samo ukazovat, bez najetí na nerovnost atd. Takže špatný spoj v přístrojovce to určitě není, spíš nějaká závada která se "spraví" oteplením nějaké součásti.
selle - FK

Ahoj,tak vem pájku,a zkus ten tišták prohřát(propájet).Měl jsem tenkrát stejný problem.A ted to běží ;)
modrafelda - FK

To už jsem taky dělal, teď je to celé od kalafuny :D Teda nepájel jsem spoje na druhé straně desky, ale zítra to znova vydělám a vyměním aj ty elektrolyty...
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Ta práce s tím je dražší než výměna celých budíků za funkční. :o :?: :?:
modrafelda - FK

Mě to nevadí, aspoň se něco naučim ;) a bavilo mě to do té doby co jsem měl nápady co s tím :D Teď už mi zbývá jen vyměnit ty elyty, jinak nevim co bych v motoru zkoumal když to nebude v té desce
selle - FK

Uvidíš.Zkus to ještě propájet,jestli to pomůže.U motoru nic nehledej.Bude v háji ta deska.Na vrakovišti seženeš celej komlet štít do 500,-.Já před rokem u nás sehnal celej štít i s palubním počítačem za 500,-.A kabeláž k tomu palubáku mi Apri poslaly zdarma :o ;)
modrafelda - FK

Tak si myslím že už se mi to konečně povedlo :) Myslím, že hlavní problém byl uvolněný pájený zemní spoj na měřáku zezadu, je tam takový čudlík zapájený do plechové objímky a tam to prostě nedrželo. Pak jsem ještě očistil tu cínovanou plochu na DPS kam dosedá zemnící kontakt toho měřáku.
selle - FK

Ahoj.Tak vidíš.Pak že to nepůjde.Dobrý pocit,vid? :thumleft:
Odpovědět