Drážkovaný řemen - dotýká se

AEF
Doyle - FK

Drážkovaný řemen - dotýká se

Příspěvek od Doyle - FK »

Zdravím všechny, mám takový problém s drážkovaným řemenem.Mám auto asi půl roku a už jsem vyměnil třetí a jeden z toho mi prasknul.Při tom jsem zjistil, že se mi dotýká řemen v místě napínací kladky a vodní pumpy.Prostě jsou hodně blízko a drážky o sebe třou.Myslel jsem si, že jsou ty řemeny nekvalitní a nebo mám špatnou délku, ale kupoval jsem vždy jinou značku a chtěl jsem přímo na diesela.Když je motor studený, tak to chvilku píská, zasmrdí gumou a pak jak už je to zahřáté, tak to nedělá, ale dře to asi pořád, protože když nahmatám, tak je řemen vařící a drážky jsou u sebe.
V čem by mohl být zádrhel?Napadá mě buď dlouhý řemen nebo je něco špatně ustavené.Buď napínací kladka nebo alternátor, jinak je přece všechno pevně chycené k bloku, ne?
Ještě k řemenu, ten poslední co mi prasknul byl 1210mm dlouhý a jak jsem ho po prasknutí přeměřil tak měl 1215mm, ale jen to možná zavádějíci kvůli nepravidelnému přetrhnutí.
Ještě se zkusím podívat v jakých délkách se prodávají :(
smazany clen - FK

Re: Drážkovaný řemen - dotýká se

Příspěvek od smazany clen - FK »

a co tam máš za alternátor? je origo s řemenicí? Lešek
Doyle - FK

od koupě jsem nic s alternátorem nedělal.Jak se pozná, jestli je originální?

Jo a taky mě napadlo, šlo by někde zjistit originální a doporučenou délku řemenu?Díval jsem se teď na ten nový řemen a ten má délku 1225mm, což by mohl být ten problém, že je moc dlouhý :?
smazany clen - FK

origo altík je bosch 70A nebo 90A. Jakej na něm máš systém uchycení k motoru? Lešek
Naposledy upravil(a) emilio52 dne úte 17. bře 2009 20:30:10, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace viz:pravidla č.4
Doyle - FK

odpoledne se podívám jak je to s tím alternátorem ;)
Doyle - FK

Tak altík je Bosch VW AG 110A 14V made in Spain ;)
přemeřil jsem si řemeničku a ta má 52mm v průměru.Jak dlouhý řemen máte na autě vy?
smazany clen - FK

110A si nemyslim, že je originál... Řemenici přeměřim u mě. Má to volnoběžku? Lešek
Naposledy upravil(a) emilio52 dne úte 17. bře 2009 20:30:51, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace viz:pravidla č.4
Doyle - FK

napsal jsem jen to co jsem vyčetl, můžu nafotit.
jakou volnoběžku myslíš?zkus se spíš podívat na délku řemene ;)
smazany clen - FK

Doyle píše:od koupě jsem nic s alternátorem nedělal.Jak se pozná, jestli je originální?

Jo a taky mě napadlo, šlo by někde zjistit originální a doporučenou délku řemenu?Díval jsem se teď na ten nový řemen a ten má délku 1225mm, což by mohl být ten problém, že je moc dlouhý :?
Řemen na diesela je dlouhý 1220 mm, tedy nevím kde jsi dokázal koupit těch 1225. Jinak třeba starline dělá dokonce jen 1219 a když někomu píská normální, tak tenhle to občas vyřeší, protože má i trošku jinak dělané drážky.

A k tomu alternátoru: originál tam máš mít jistě 90A, protože 70A se na funku asi ani nedával. A měl by mít řemenici nevím teď jakého průměru (snad to Lesek změří) a v ní je volnoběžka, takže na jednu stranu zabírá a na druhou prokluzuje. To poznáš když sundáš řemen a pootočíš řemenicí na altíku na jednu stranu a náhole škubneš na druhou, jestli se zastaví rotor, nebo se dál točí. Je to tam kvůli rázům co ten motor dává. Když ta volnoběžka nefunguje a zasekne se, tak se pak často ustřihne hřídel v altíku.

Tedy tvůj problém by mola vyřeišt koupě kratšího řemenu (klidně i méně než těch 1220 pokud seženeš ve stejném provedení), ale zásadní chyba bude asi v menší řemenici na tom altíku co tam máš. Nebo je pak taky možnost, že je to altík co přímo není na feldu a díky jeho úchytům je blíže ke kladkám.
Doyle - FK

tak se zítra vrhnu na opravu toho výše uvedeného problému s mým alternátorem.Postupem času jsem zjistil, že opravdu nemám originál alternátor a tak jsem si pořídil starší a zatím repasuju.Nechal jsem si přelisovat sběrné kroužky a vyměnit uhlíky.Ve čtvrtek by mi měl přijít a chtěl bych se proto zeptat jak se nejlépe dostat k výměně alternátoru?Je lepší sundat přední čelo pro výměnu? (problém s odstavením do garáže na delší dobu nemám a při jednom bych se kouknul i na čerpadlo serva, trošku mi kape)
Zbysek - FK

Příspěvek od Zbysek - FK »

Altík jde vyndat když se posune bokem chladič. Bez toho je tam moc málo místa. Ale pokud toho chceš dělat více najdenou, tak klidně můžeš rozhodit předek. Kouba psal že mu to hadice nedovolily posunout tolik chladič, aby se tam s altíkem smotal. Já to dělal už na více diesel feldách a vždy to vyšlo v pohodě, tak nevím v čem byl problém.
Doyle - FK

no tak to já sundám čelo, bude víc prostoru a trošku se podívám jak to vypadá, dík
Doyle - FK

Tak výměna proběhla dobře.Udělal jsem to tak, že jsem chladič trošku posunul k levému přednímu kolu a pak jsem ho jakoby vyndával tím velkým nasávacím otvorem co to šlo.Zůstal trošku šejdrem.Bez toho vysunutí si ani nedokážu představit manipulaci u tak malého prostoru kde je altík.
Byl jsem hodně překvapený jak ten alternátor zrepasovali.Je jak nový.Sice mě to stálo skoro 18 stovek, ale zase je skoro vše vyměněno.
Jediný problém mám ještě v napojení na kablíky.Mám tři drátky, hrubý červený s očkem, pak tenký celenožlutý a tenký zelený.Při tom starém altíku to nebylo vše zapojeno, ten zelonožlutý byl cvaknutý a zaizolovaný.
Nevíte kam to napojit?
Je tam B+ D+ a W. na B+ by měl patřit ten hrubý červený, ale na ten zbytek se radši zeptám.
Jo a taky mi při nasazování začal kapat chladič, takže jednu věc jsem vyřešil a druhá se objevila :(
Zbysek - FK

B+ červený, D+ zelený, W žluto/zelený

Jo a pokud jsi neměl ten žlutozelený dříve zapojen, tak ti chyběl jeden ze základních signálů pro motor a tedy stále jezdil v nouzovém režimu.
Doyle - FK

co to znamená, že jsem jezdil v nouzovém režimu?Nešel mi otáčkoměr co vím.
Zbysek - FK

Řídící jednotka motoru si bere spoustu informací z několika čidel na motoru a podle toho řídí samotný motor a jeho režimy. Dvě základní hodnoty jsou z potenciometru snímače zátěže na čerpadle a svroky W na alternátoru (otáčky motoru). Pokud kterákoli z těchto hodnot třeba jen zablbne (natož pak trvale chybí jako u tebe), tal motor přechází do nouzového režimu, ze kterého se dostane jedině odstraněním závady a vymazáním paměti závad. Tedy motor ti jede prostě blbě, nejede na dobrý výkon a celkově takhle nelze vůbec řídit správný chod motoru.
Doyle - FK

tý jo, to se dočítám věci, hele dík moc za upozornění, tohle bych teda nečekal.
Takže zítra to zapojím správně a pak to musím nechat na počítači odstranit ze závad?
Zbysek - FK

Jojo, samo se to neodstraní, bude to tam zapsáno jako přerušení signálu. Pak konečně budem jednotka vědět jak pohnout s kterým členem na motoru, protože teď s nima hýbat nemohla, jelikož netušila v jakých otáčkách motor jezdí.
Aby jsi pak ještě nekoukal že tam najdeš další chyby, když to že ti nejde otáčkoměr jsme se dověděli až teď :).
Doyle - FK

já jsem o otáčkoměru věděl a přisuzoval jsem ho tomu starému alternátoru, ale nevěděl jsem, že to má takový vliv na chod motoru.Divné je, že to nezjistili v servise a ani dříve, když jsem hledal příčinu nefunkčnosti ABS a nechal to napíchnout na PC.
Zbysek - FK

Jestli koukali jen na jednotku abs a ne na motor, tak si toho ani nevšimli že to píše chybu (nebo možná všimli ale nechtěli řešit).
Odpovědět