Ztráta oleje

Bosch Mono-Motronik
135B, 136B
wimpi - FK

Ztráta oleje

Příspěvek od wimpi - FK »

Ahoj,mám problém s felicií r.v. 1995 1.3BMM (50Kw). V srpnu jsem měnil olej,nalil téměř plnou (nechal jsem asi 1dcl rezervu) a dnes se mi rozsvítila v zatáčce na chvíli kontrolka mazání,Doma jsem změřil hladinu oleje a k nému zděšení tam téměř žádný nebyl.Musel jsem dolít 3l do plného stavu.Najel jsem od výměny 5700km.Podotýkám,že mi olej nikde neteče.Pod autem je sucho,vana je suchá a auto ani při vytáčení motoru nekouří a nešpiní.Spotřeba je v pořádku mám 6l.Kam se mohl tedy olej ztratit?

Děkuji za reakce.
00Inferno00
Kontaktovat uživatele:

Re: Ztráta oleje

Příspěvek od 00Inferno00 »

Nemáš ho ve vodě? 3L ve vodě, to by jsi musel poznat. :mrgreen: Může jít přes kroužky nahoru, ale to by Felda kouřila (záleží na množství).
Vici píše:...ARL je král mezi TDI na platformě G4...
VW Golf IV 1.9TDI PD ARL 192PS 401Nm powered by TDIfun, EGR-off, TT puky, Strongflex dogbone
VW Passat Variant B8 2.0TDI Dynaudio
Rambo-x
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rambo-x »

Kolik má felda najeto?......jsou tři možnosti jak se může olej ztratit-buď že vyteče,nebo že se ztratí do vody,nebo že jej sežere motor.....pokud první dvě možnosti vyloučíš,musí jej žrát motor,buď že je už tak strašně opotřebovaný a vyčvachtaný že už to prolíná ventily,pístními kroužky atd nebo že je někde chyba,třeba prasklý kroužek nebo těsnící kroužek na ventilu a přes něj to žere
Bod 1.)jak vypadají svíčky
Bod 2.)jak vypadá olej a voda
Bod 3.)kolik km má najeto

Obecně platí že tento motor snese poměrně hodně,záleží na používání motoru,servisní péči atd,ale myslím že to,aby to sežralo tolik oleje dříve než ve 400 000 nastat nemělo,já mám najeto 170 xxx tisíc a to co tam naleju tak zase vypustím,oleje neubyde snad ani půl milimetru na rysce
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

jak již bylo mhohokrát napsáno tyhle škodovácký motory můžou žrát až 1l oleje na 1000km , vše záleží na opotřebení

v tvém případě to bude opotřebení kroužků válců ventilových vodítek a tvrdých gufer na nich
wimpi - FK

No podle tachometru má 121880km,takže může mít klidně 300 000,moc tomu počtu nevěřím,jelikož sem druhý majitel tak nevím kde je pravda.Ale kdyby to šlo přes kroužky tak by snad kouřila ne?
wimpi - FK

Na svíčky sem se nedíval,a směs v nádržce je čistá.
Rambo-x
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rambo-x »

Určitě se podívej na svíčky....já příznaky spalování oleje znám docela dobře,na 120tce jsem měl najeto hafo a ten motor byl před koncem,žral neuvěřitelné množství oleje,tak cca 1l /400km....svíčky byly vždyky tak po týdnu pokryté výrazným černým povlakem a z výfuku šel výrazný namodralý kouř
Pokud to vůbec nekouří tak nevím,výrobce sice udává nejvyšší povolenou spotřebu oleje okolo 0,6l/1000km,ale většinou je to méně,a pokud má najeto opravdu 120 000,ještě by tolik oleje žrát neměla :?: .......jedině že by to bylo daleko více
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Vymen gufera na ventilech a bude to ok ;) Oprava za cca 100 kc material a jde to i bez sundani hlavy. Je to tu i na virtu uz popisovane i odemne. ;)
Mam najeto o neco malo mene a taky uz to bralo pres ne, po vymene ani kapicka. A taky nebylo nic videt na kouri ;)
Proste jsou uz za ty roky stare ztvrdle a vyhrate.
wimpi - FK

S tátou jsme přemýšleli že problém bude asi v těsnění dříků ventilů. Jeden kousek stojí asi 10-15kč a pokud je to jednoduchá oprava tak by to stálo zato.Protože jsme opravdu nepozorovali únik ani žeby výrazně kouřila.
Rambo-x
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rambo-x »

Já bych určitě ty těsnící kroužky koupil originální,pokud koupíš shit tak to za pár km začne zase.........určitě budeš muset sundat vahadla,klínky a pružiny,jakou silnou se to tam musí zalisovat a jak to jde ven netuším
Ale osobně si myslím,že pokud by to mizelo přes dřiky ventilů,a spalovalo se to ve válcích,tak že by to muselo kouřit i tak :?:
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Jde to lehce a neni treba sundavat ani vahadla a ani to nedoporucuji!!! pac krajni sroub co je drzej drzej i hlavu k bloku!!! a pak to muze tect!!!!
povoluji se jen ty 3 stredove srouby aby se daly jednotlivce dily posouvat na hridelce - ty jsou kratke a zasroubovane pouze v hlave.
A ver nebo never zas az tak to auto nekouri ze bys to poznal jen pohledem. Kdyz jsem olej nalil na maximum tak to zblajzla jak nic a z vyfuku sel standrtni kour jako ted po vymene a porad nezere ani kapicku. Takze oprava je levnejsi jak 1l oleje a to se sakra vyplati.
bobas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bobas »

Nase felda mela origo 150tkm,kdyz se zacal ztracet/zrat olej,ale od stryce asi dostala pravidelne kour...
wimpi - FK

Takže říkáte že mám mrknout na ty gurefa ventilů jo?Až bude trochu čas tak se nato podívám,ty 3l mě zmizeli asi po 3,5 měsících jízdy,tak to snad ještě chvíli počká.A když už to bude rozebraný,naco se mám podívat ještě?
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

jestli je budeš dělat bez sundání hlavy tak se +- nepodíváš na nic
wimpi - FK

Mohl by jsi mi sem dát link na ten postup rozdělání co máš na virtu?Já to nemůžu najít.
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Nepodivas se na nic proste je kup a vymen musis si jen udelat - sehnat pripravek na zmacknuti pruzin na ventilech.
A navod je jednoduchy vzdy natocis motor pistem nahoru aby se o nej v danem valci ventily oprely (zjistis treba tak ze svicky ven a pomoci treba sroubovacku - dratu apod citis kde pist je) vysroubujes tri prostredni srouby co drzi hridel s kozliky ALE VUBEC NESAHEJ NA KRAJNI SROUBY pac ty zaroven drzi hlavu na bloku motoru a mohlo by to tam pak zacit tect.
Povolis matice a staveci sroubky kterimi stelujes ventily na max, vytahas zdvihaci tycky a muzes posouvat pripadne otacet celymi vahadlami a pak uz ti nic nebrani v pristupu k jednotlivym ventilum.
A pak uz jen pomoci pripravku zmacknes pruzinu na ventilech - vzdy jen dva kde mas pist nahore - muzes naraz udelat 1 a 4 valce a pak zase 2 a 3 valec pac ty chodi spolu. Stlacis pruzinu uvidis tam dva zamecky co drzi talirek pruziny ty vyndas - nej magnetickym sroubovakem magnetem apod uvolnis pruzinu a sejmes a uvidis drik ventilu kde nakonci je jen narazeny gufero na voditkach ventilu - staci je jen treba klestemi OPATRNE stahnout smerem vzhuru - doporucuju snimi i trosku pootacet ALE nesmis to temi klestemi drtit nebo si urves voditko a bude vymalovano!!! No vse pak ocistis drik ventilu radeji trosku mazni olejem at ty nova gufera nejedou hned na sucho a pak uz jen poskladat a takhle dokola vsech 8 ventilu. Chce to klid a premyslet u toho a vse je ok.
A pak samozdrejmne opetovne seridit ventily a tycky vracet tam kde byly.

Trosku jsem doplnil navod.
Naposledy upravil(a) Kuladmin dne čtv 06. pro 2012 20:07:02, celkem upraveno 1 x.
Talla2xlccv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Talla2xlccv »

Moje brala olej guferama ventilu najeto 140000 nová gufera a nebere nic ale muže to bejt i válcema a vším možným gufera stojej do 50 kč zkusil bych první
Blackie - FK

Příspěvek od Blackie - FK »

Taky mi bral motor 136B, 0,5L oleje na 2000Km, takže není problém, aby po několika měsících ubylo 3L. Teď po výměně gufer, je spotřeba oleje nulová. Jinak mám najeto 130000km, ale gufera byla 16let stará, takže neskutečně ošoupaná a steřelá. Stahovák na pružiny nepotřebuješ, pomohl jsem si takto: http://blackie639.rajce.idnes.cz/Ostatn ... _gufer.jpg
Rambo-x
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rambo-x »

Já mám 170 xxx tisíc,guferka jsou s největší pravděpodobností původní a nesežere to ani kapku
Talla2xlccv
Kontaktovat uživatele:

Rambo-x bud rád ale určitě tě to taky jednou čeká ty gufera nevydrží věčně :)
Talla2xlccv
Kontaktovat uživatele:

Blackie ten klíč mě nenapadl :D já použil starej stahovák na škodu 120 obrousil jsem strany lehce a seděl jako zadek na hrnec :D
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

já dlouhý léta používal trochu prohnutej napínák alternátoru , až letos jsem si stahovák udělal kvůli 1,6
Blackie - FK

Příspěvek od Blackie - FK »

Vyrobil jsem si přípravek, ale bohužel moje představa o síle vratné pružiny, byla zcestná :lol: :lol: Hřídel s vahadly dole, gufera nakoupená a už jsem to chtěl mít hotové, tak jsem provrtal klíč, protože mám ještě tři 8-) Pro srovnání: http://blackie639.rajce.idnes.cz/Ostatn ... ufer_2.jpg
Tom3k - FK

Příspěvek od Tom3k - FK »

Ahojte..mám presne rovnaký problém ako ho popísal kolega v založenej téme. Kontrolka mazania mi blikla pri prejazde ostrej pomalej a krátkej zákruty. Keď štartujem kľúčik mám na jednotke a potom skrútim..vačšinou sa zhasli kontrolky baterky a mazania naraz..teraz mazanie akoby sekundu počkalo a potom zhaslo..po tomto som pozrel koľko je oleja..ani sa neobjavil na mierke, takže ho bolo málo...doma som mal liter a pol dolial som ho a stále ho na riske neukázalo..olej som menil v júni 2012,,,je možné aby sa doteraz minulo toľko oleja..alebo je problém niekde v tom čo je tu popísané..nezdá sa mi že by tiekol olej pod autom alebo niekam do kvapalin..auto ma najazdene podla tachaca 69 000km je to 1.3BMM 97..najazdil som na nej asi do 8000 km..ale kdesy som čítal, že auto spotrebuje 1L na 4000km?že by to bolo teda v poriadku?
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne sob 16. úno 2013 12:32:16, celkem upraveno 1 x.
satik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od satik »

Čau tak určitě to normální není.. Máš pravděpodobně špatný pístní kroužky. Mrkni na svíčky jestli je nemáš od oleje... pokuď ano je problém :-( No jinak víc by jsi se dozvěděl kdyby jsi sundal hlavu, ale toto bych asi nechal na servis...
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

v 69 tisk km nemusi byt spatny pistni krouzky ale prave spis ty gufera - stari. ;) Doporucuji vymenu a jinak predpisove felda motor ma predepsano max spotrebu 0,3l na 1000km.
Tom3k - FK

najazdil som na nej okolo 7000 až 8000km a medzi tym nedolieval ani kvapku oeja..ako pises 0,3l na 1000km mozno by to bolo normalne spotrebovane a neni ziadny problem..ale dnes som sa ohol pod auto a na mieste niekde medzi prednymi kolesamy je trava inac vsade pod feldou je sneh...tak ze by predsa nieco tieklo?dnes pojdem za mechanikom potom dam vediet co bolo vo veci..len sa bojim aby to nebolo len doliatie oleja :) a ja okolo toho robim take halo :) ale na druhej strane aspon nic vazne..mysliste ze ked bolo toho oleja malo dlhsi cas, nemohlo sa nieco poskodit v motore alebo niekde

Satik: a keby boli sviecky od oleja co by bol za problem?
Tom3k - FK

olej nakoniec netecie..iba ho motor moc zere...neviem ci treba menit nieco nan motore a davat dole hlavu..oplati sa to opravovat keby chcem aby menej zralo alebo radsej dolievat olej, po pripade vymenit motor ma aj napadlo :)
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Pokud se to bude opakovat - hlidej hladinu (nejel si nahodou nejaky cas ,,nadoraz,, ? - nekdy se stava ze si ten motor pri dlouhodobem zatizeni nasaje olej tim odvetravanim apod.) tak pak bych vymenil ty gufera - jde to i bez sundani hlavy viz nahore.
Tom3k - FK

nebude treba robit celu generalku motora?ze ci na tento problem nenadviaze zase iny a dalsia dalsi...davam pozor na hladinu oleja..naposledy po asi 100km akoby predsa cosi ubudlo..na mierke ukazovalo hladinu asi o cca centimeter nizsie od stredu...tak som cosi dolial a chystam sa to omrknut po nejakom case..kontrolka mazania po nastartovani stale zhasne neskor ako baterka..pri doliati oleja sa mi zda ze felda ide zivsie..neviem ci je to len pocit alebo naozaj :) co tym myslis nadoraz?velke kopce dlho dlho na trojke alebo bratrancovo vyvadzanie na snehu a nehorazne vytacanie otacok a hucanie motora..ak by to mohlo spolu suvisiet dialo sa to este pred hlasenim problemu (prebliknutie kontrolky mazania v zakrute)..tiež by ma zaujímalo ako to bude s menením oleja po 10tis km ktore by som rad dodrziaval, ci staci len filter alebo aj olej..kedze bolo oleja len pravdepodobne pomenej, dolial som teda celkom slusnu cast.na planovanu vymenu mi chyblo 2000km az kym sa neobjavil problem..a ak budem nuteny stale dolievat ma to vyznam vymenit cely olej po spominanych km
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Jestl iuten motor jel delsi dobu na plny otacky tak to mohlo byt ono - schramstl to pres odvetravani klikovky. Nalej nejakou sikovnou hladinu a sleduj. Kazdopadne vymenu oleje bych provedl normalnim zpusobem max pak uz nedolivej abys nevypoustel uplny obsah ale treba jen z minima. ;)
Tom3k - FK

Hladinu kontrolujem po cca 100km pred par dnami akoby od stredu na mierke asi o pol cm klesol...tak som dolial aby bolo po stred risky. Po dalsich 100km som zmeral a bolo od stredu asi pol cm vyssie. Tak pred tym ho bolo asi dost len bol niekde schovany :) dufam ze takato vyssia odchylka od stredu moc autu nebude skodit..inac jazdim dost casto usek, kde musim dlhsie frcat do kopcov na trojke..
Tom3k - FK

tak opat pisem po kontrole oleja..po okolo 400km neminulo ani kvapku..tak som stastny ze je to zatial v poriadku...kuladmin dakujem ze si sa mi venoval s mojim problemom ;)
Odpovědět