Po 3 týdnech nestartuje. Altík nebo baterka?

Mewe - FK

Po 3 týdnech nestartuje. Altík nebo baterka?

Příspěvek od Mewe - FK »

Zdravím,
mám záludný problém. Felda mi po cca 3 týdnech od plného nabití nenastartuje.
Baterie - rok stará - byl jsem s ní v servise, dali ji na tester- prý 80% kapacity i startovací proud je ok. - prý vada na altíku - dobíjel jen 13,5V (bez zatížení)
Altík - vyměněn za nový - napětí na již volnobeh 14V. na altíku 14,3V - připojen pomocný silový kabel na spojení altík-baterie. poté napětí na baterii již 14,25V.
Dnes měřeno vybíjení baterie (klidový stav - stání na parkovisti) - hodnota 0,03A - takže v pořádku

Ovšem problém stále přetrvává :hlava:

Nevíte kde by mohla být ještě chyba?
Rambo-x
Kontaktovat uživatele:

Re: Po 3 týdnech nestartuje. Altík nebo baterka?

Příspěvek od Rambo-x »

To chce podle mě změřit baterii těsně před tím startem po delší době,a pokud bude ukazovat dobré hodnoty,tak je to startérem
Kdyby se vybíjela baterie,tak může někde být zkrat,něco zůstává zapnuté a vybíjí ji to
Mewe - FK

Příspěvek od Mewe - FK »

Ono je třeba za 2 tydny vidět, že je baterka slabší - hůře to točí... když to už nenakopnu, stačí druhé auto a nastartovat přes kabely... takže startér bych vyloučil.
Rambo-x
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rambo-x »

Tak v tom případě to asi musí něco vybíjet,něco zůstává zapnuté a vyždímává to baterku....v opačném případě by byla úplně KO.....tohle s dobíjením nesouvisí,pokud jste auto odstavil s nabitou baterií a za 3 týdny je prázdná,tak ji něco vybíjí nebo je špatná
Mewe - FK

Příspěvek od Mewe - FK »

Pardon zapomněl jsem napsat, ze auto jezdí každý den.... a nejsou to vyloženě kousky, zebych porád startoval... jedu treba 40km vkuse po dálnici atp.
Rambo-x
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rambo-x »

Tak pokud jezdí každý den tak je to alternátor......ale zase pokud dává 14 V tak by to neměl způsobovat,je úplně nový nebo z vrakoviště?....začal bych tím že bych napojil kalibrovaný voltmetr a sledoval to při jízdě,ono je třeba možné,že při zkouškách dává napětí dobré,ale třeba po zahřátí přestává dobíjet....plno lidí by vám tu ohledně alternátoru poradilo lépe,já nejsem moc expert,ale třeba je i možné že je na něm vadný regulátor nebo nějaké ty usměrňovací diody nebo něco podobného
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

tipnul bych altík sežen si nějakej ten měrák do zapalovače,a sleduj celou jízdu jestli je stálé napětí jestli se nějak nehoupe a tak jesli se drží stále nad 13,5V
Mewe - FK

Příspěvek od Mewe - FK »

Altík je uplně novej (orig. Magneton), koupil jsem celej abych se vyhl dalším problémům. A stejně nic :/ zapřáhnu přítelkyni, bude držet kontakty :D
Mewe - FK

Příspěvek od Mewe - FK »

a co kdyz nad 13,5 bude pořád?
Rambo-x
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rambo-x »

Pokud by nad 13,5V držel pořád tak mě napadají dvě dost nepravděpodobné možnosti.....a.) že je někde skrat a tím pádem je odběr vyšší než dobíjení,ale myslím si že toto ne-zaprvé by alternátor neměl napětí a asi by se i vypálili nějaké pojistky....b.)je prostě vadná baterie,i nová baterie může být vadná,koupil jsem jedenkrát novou baterii a do týdne bylo po ní,prostě se z neznámých příčin rozsypala(dobíjení v pořádku a reklamaci mi uznali)
Pokud nic z toho tak už je to věc pro člověka s trochu vyššími znalostmi,nejlépe autoelektrikáře

Stalo se mi taky,že se v baterii nevím co se dělo,asi se nějak odpojoval článek(nevím jestli je to možné)ale baterie držela pořád kolem 12,4 V v klidovém stavu,někdy nastartovalo úplně krásně a z toho třeba za 5 minut skoro netočilo.....když jsem ji měřil tak na ní kolísalo napětí 12,4 a 10,1 V,jako by se občas jeden článek prostě odpojil a zachvíli třeba zase připojil....nasypal jsem do toho takovej sranec jmenovalo se to amper+ a od tý doby je pokoj,tu baterii vlastním pořád
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

jestli máš možnost si s někým prohodit/zapůjčit baterii tak to udělej , i rok (i méně) stará baterie může bejt v háji
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

presne tak,vek nic nerika,nejaka baterie vydrzi 4roky druha zas 8 let,zkrat vetsi nez je schopen dat oltik ,to je nemozne,spotrebici to neudelas a primy zkrat by ji vybil hned navic kdyby se to stalo behem jizdy tak auto okamzite chcipne,to spis jesli to nebere obcas vyssi prou nejaky spotrebic pri stojicim voze alepokud jezdis denne tak by to musela byt vice nez ampera aby to melo vliv,kamaradovi to delal alarm v aktivnim stavu bral moc a baterii vybil po 3 dnech stani,zkusil bych tu baterku
Mewe - FK

Příspěvek od Mewe - FK »

Takže, po zahřátí i při jízdě min napětí 13,6V (zaplá světla, rádio, ventilátor).
Zarazilo mě, že baterie vyndaná z auta má napětí 13,3V. Není to moc?
Jinak baterie prohozena se známým, tak uvidíme co se bude dít.
DÍK ZA VAŠE MINULÉ I BUDOUCÍ REAKCE!!!!
Rambo-x
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rambo-x »

Baterie vyndaná z auta by myslím že tolik mít neměla,já osobně myslím že je to baterií,i úplně nová totiž může být špatná
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

tak vyndaná z auta hned po jizdě by 13,3 V chvilinku mít mohla,vtšinou se tak po hodine stání ustálí tak 12,5-12,8V
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

Já bych teda po třech týdnech asi taky nenastatoval, za tu dobu je rádio schopný baterku vyžďímat. Jestli máš se sundávacím čelním panelem tak ho sundavej, jsou v tom dost velký rozdly.
Mewe - FK

Příspěvek od Mewe - FK »

Jak jsem psal, auto jezdí každy den.
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

jasný kdyby nejezdil dene tak se tomu nedivim segra ted nejela s autem 5 tydnu a baterka 60Ah a taky nenastartovala,jinak nejspiš to bude baterii mě jednou vydržela jen 3 roku z domova jsem normálne odjel chytlo to jak nic,dojel jsem asi 25 km zaparkuju,za hodinu prijdu k autu a nerožli se ani kontrolky,baterka vybitá,meril jsem vsechno odbery atd a byl utrzenej clanek
Mewe - FK

Příspěvek od Mewe - FK »

Takže pánové, po výměně baterie od známého, problém stále přetrvává :( Dnes ráno jsem opět nenastartoval. (a to již po týdnu). Takže zkrat alias obrovský odpor např. ventilátoru? ale to by měli pokryt pojistky, ne?

Už mě to fakt přestává bavit. :(
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

proč ventilátoruvem měřák a zmeř proud kterej to bere když vozidlo v klidu stojí
Mewe - FK

Příspěvek od Mewe - FK »

větrák byl jen tip :) Měřák mám jen do 10A, tam toho moc nevymyslím... Teoreticky... jakej proud žere nastartovany auto? (se vším vyplým). Ale zkusim proměřit ne-motorový pojistky s vyplejma spotrebicema.. jestli to něco nežere....
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

Spotřeba vypnutýho auta se pohybuje v řádech mA (max 30mA ) takže ti měřík do 10A booooohatě stačí :P
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Mewe - FK

Příspěvek od Mewe - FK »

Jo uplne kdyz to stoji.. to jsem psal hned v prvnim prispevku - 0,03A takže tím by to být nemělo...
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Mám podobný problém,v zimě auto pokud stojí, tak za 4 - 5 dní nenastartuju, v létě nemám problém ani po měsící. Pravděpodobně to bude dělat vlhkost a stáří elektroinstalace.
Takže asi záleží, kdy měříš tu klidovou spotřebu, jestli v autě, které je zahřáté po příjezdu nebo v garáži, ši auto, které stojí několik dnů v této zimě a vlhku venku.
Mewe - FK

Příspěvek od Mewe - FK »

Tak jsem to šel přeměřit znovu.
Před startováním:
Proud: Klidový stav - 0,2A - zacvaklý panel v rádiu
Napětí: plně nabitá baterie - 13.2V

Nastartováno:
Napěti: Volnoběh - bez spotřebičů - 14,35V
Volnoběh - se spotřebici - vyhřívání zadního skla, světla, ventilátor 4. stupěň - 14,2V
Zvýšené otáčky - 14,1V

Po nastartování - zdechlý motor:
Napětí 13,5V
Proud - bez panelu radia 0,02A (20mA).

Poslední jízda s autem po Brně a domů - ca 40Km, poté dva dny stálo a nenastartovalo.... Vím, že panel žere o něco víc (zapomel jsem ho vytáhnout), ale stějně to jsou 2W a baterie toto musí bez problému zvládnout.

Spoj baterie- altík v naprostém pořádku.

Takže už zbývá jen vrakoviště :hlava:
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

0,2A se ti zdá málo? Teď jsi jel 40km, ale kolik jezdíš když jedeš denně?
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

tak pokud jsi neměřil hned po jízdě nebo po nabíjení tak ti měří blbě měřák protože 13,2V nemůže ta baterka za boha mít,když bude plně nabita tak 12,8V max. a klidový proud 0,2A je hodně to je nová 44Ah za 9 dní uplně vybitá proud musí být cca 15-max. 60 mA tzm.0,06
Mewee

Příspěvek od Mewee »

Obvykle jezdim 10km na vlak a panel vytahuji.. ted jsem ho zapomněl...
Mewe - FK

Příspěvek od Mewe - FK »

Napětí baterie jsem měřil ihned po odpojení dobíječky.
Jde mi o to, že za 2 dny se plná baterka nemohla panelem z rádia vybít tak, že startér neotocil ani jednou motorem...
Obvykle jezdím 10km na vlak. Občas až do školy ( obvykle 1× za týden)
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

Měl bys vědět, že tenhle odběr tě stojí 10Ah za dva dny. Připočti zvýšený nároky na start v nízkých teplotách (klidně 150%) a to že baterka o dost kapacity z toho samýho důvodu přijde (třeba o 25% z toho co zbylo). Pokud tam máš magnetona, tak ten nedobíjí okolo volnoběžných otáček, tak nějaká jízda po městě prostě baterku moc nedobije, spíš naopak baterka napájí celý auto a když si ještě zapneš větrák na trojku, zapneš rozmrazování okna... Prostě těch 10Ah najednou bude hodně chybět. Zkrátka bych dobil baterku a nezapomínal vyndavat panel a pak sledoval co se bude dít. Dle mého pak za 2 dny nastartuješ. Pokud stále málo, kup alternátor Bosch - dobíjí i za volnoběhu a má větší účinnost.
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

presne tak,v zime je start mnohem enrgeticky narocnejsi,mas stuhly olej vsechno se hure rozbiha atd...kazda ampera je pak dobra,je pravda,ze magneton pri vetsi zatezi na volnobeh pada az na napeti baterie jestli mas mpi tak se daji pres vag zvysit volnobezne otacky ze 750 na 900ot.ja to tak mam a je to sakra znat pri plne zatezi na volnobeh to dava 13V a t je zaple vse altik po repasy,z novym regulatorem pro celodeni sviceni drzi 14,5V se svetly na volnobeh
folticek - FK

Příspěvek od folticek - FK »

ja mam diesl 19 r.v.2000 a panel z autoradia vubec nevynadavam a se startama nemam problem.Měl jsem ho před zimou a take jsem hledal co mi neustale vybiji baterku a nenašlo se vubec nic.Radili taky vyndavat panel,odpojovat baterii přes noc.udělal jsem jednu věc koupil novou baterku a bylo po problemech.Radili mi vyměn alternator a takove podobne věci.Ale tchanovo felicie 13.benzin měl ten samy problem ten snad vyměnil vše ohledně elektroinstalace a pořad problem-Jedina věc ktera se něměnila byla pojistkova deska a tam byl broblem zjištěn nějakym spusobem to přes noc vybilo upně novou baterku.Deska se orosila něco se tam asi seplo a šlo do skratu a vybilo to baterku na to jsme nepřišli co se tam dělo ale vyměnily jsme celou pijistkoviu desku a hura ale badani a měnění všech dilu nam zabralo cca pul roku samozřejmě na to nebyl pořad čas. :thumright:
nebulus - FK

Příspěvek od nebulus - FK »

Ja som riešil pomalé otáčky štartéra v zime, nová baterka, repas štartéra, všetky svorky a kostry očistené a stále také nejaké lenivé. A tak som vybral mínusový kábel z baterky na motor a karosériu a lisované spoje svoriek som preletoval. Dobíjanie stúplo o 0.5V a zatiaľ aj po týždni na zime chytí na drcnutie štartéra s takou razanciou, až by sa jeden zľakol. Ešte mám v pláne výmenu kábla batéria-štartér za silnejší, ale zatiaľ to asi odložím ;)
Odpovědět