Koupě nemovitosti
-
Invisible1988 - FK
Koupě nemovitosti
Dobrý den
Chtěl bych se Vás všech zeptat zda-li se někdo neorientuje co vše jakožto kupující musí člověk uhradit při koupi nemovitosti kupuje-li přes realitku.Je mi jasné,že je to kupní cena + provize RK (což bývá obvykle 5%) a pak údajně i nějakou sazbu DPH z provize.Nicméně nevím kolik to je v % a zda-li se pak platí ještě při přepisu něco apod .Děkuji všem za objasnění
Chtěl bych se Vás všech zeptat zda-li se někdo neorientuje co vše jakožto kupující musí člověk uhradit při koupi nemovitosti kupuje-li přes realitku.Je mi jasné,že je to kupní cena + provize RK (což bývá obvykle 5%) a pak údajně i nějakou sazbu DPH z provize.Nicméně nevím kolik to je v % a zda-li se pak platí ještě při přepisu něco apod .Děkuji všem za objasnění
Re: Koupě nemovitosti
tyhle věci má snad každá realitka podle sebe a nejlepší bude se poptat přímo u realitky, která nemovitost nabízí..
- a13sh
- Kontaktovat uživatele:
Ja tohle resil pred dvema rokama. Dulezite je dat si pozor na takovou "drobnost" prodavajici plati dan z prevodu nemovitosti, pokud tak neudela stat to po nem vymaha. Ale pokud ten clovek nema praci,byl v dluzich (treba cast splatil za prodej te nemovitosti,kterou kvuli nim prodaval - tak to bylo v mem pripade),tak to potom stat vymaha na prodavajicim
Takze na to pozor! My jsme meli ve smlouve klauzuli,ze se castka na dan z prevodu nemovitosti blokla v realitce a po dokonceni obchodu ji "zaplatila" realitka. Nechcu strasit,je to dost nepravdepodobne ale ta situace muze nastat a pak skacou neskutecne penale. A financak ti neda vedet druhy den,ale pekne po nejake dobe,protoze tohle si musi kazdy osefovat sam.
Samotna provize RK te bohuzel nemusi zajimat,ta by mela byt zahrnuta v prodejni cene a nekdy to je rozhodne vic nez 5%.
Staci,aby jenom kupni smlouva byla na papiru s razitkem realitky a uz se v tom realitka micha taky. Ja osobne realitky nemusim,protoze na jejich praci nic suprtrupr nevidim,prodat/koupit nemovitost jde i bez nich,stejne jenom kupujiciho provedou po nemovitosti,lakaji ho a kdyz dojde k sepisovani smlouvy,tak makleri umi akorat vytisknout strohou zakladni smlouvu a jakekoliv dodatky byvaji dost problem. A po podpisu uz tak akcni nejsou jako pri prvni schuzce
Mluvim o dvou zkousenostech se dvemi realitkami (dost znamymi). Ale to je uz bokem
Az ja budu neco prodavat,tak maklere budu palkovat pryc
At ti koupe dobre dopadne.
Samotna provize RK te bohuzel nemusi zajimat,ta by mela byt zahrnuta v prodejni cene a nekdy to je rozhodne vic nez 5%.
Az ja budu neco prodavat,tak maklere budu palkovat pryc
At ti koupe dobre dopadne.
-
Invisible1988 - FK
Já se spíš zatím vyptávám co a jak abych věděl na co si dát pozor.Pokud dojde ke koupi přes realitku budu mít makléř ze mě asi noční můry protože nekoupím jen tak něco a budu se snažit tu cenu stlačit co nejvíce dolů.Už tak to maj drasticky předražené.Je to tržní ekonomika.Já mám na koupi čas a nespěchám s tím.Oni chtějí prodat,čili slevička.Navíc mám dobré,že mám v rodině právníky kteří mi pomůžou se smlouvami aby mě nemohli na ničem ojebat.Za každý váš názor ale děkuji
- a13sh
- Kontaktovat uživatele:
Presne tak,je to o dohode a kdyz nebudou chtit,tak at si to nabizeji klidne dal,trh nemovitosti je dost nasyceny,tak se neukvapuj a hlavne vsechno pores papirove (pozemky,zastavy atd). To co jsem kupoval ja slezlo z puvodni ceny postupne az o 400 tis az potom jsem kyvnul,ikdyz puvodne jsem za to chtel dat jeste o 100 tis min. A takove penize uz jsou sakra znat. Si pamatuju jak na prvni schuzce kdy hned padlo,ze za to dam tolik a tolik a pres to nejede vlak se navonany makler s chuti zasmal a ve finale k ni tak moc nechybelo. Kolikrat si cenu ani neurci prodavajici,akorat zaukoluje maklere "prodejte to za co nejvic" a ten pak tu cenu takhle nesmyslne preburi a postupne slevnuje. Je to jak s autama a vlastne cimkoliv jinym.
-
Honza9007 - FK
Existuje možnost, že provizi realitky platí prodávající. Jsme takhle s našima koupili pozemek
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Každá realitka to má jiné, někde kupující zaplatí pouze cenu nemovitosti a nic víc, všechno ostatní jde k tíži prodávajícího, zálěží, jakí je smlouva.
Co se týče daně z nemovitosti, tak je v řešení, že jí bude platit kupující, nevím, od kdy to začne platit, taky nevím, kdy nemovitost plánuješ koupit. Aktuálně platí, že daň z převodu nemovitosti platí prodávající, ale kupující za ní ručí. To znamená, že pokud prodávající nezaplatí, berňák daň dopočítá kupujícímu, ten ji musí zaplatit a pak soudně vymáhat na prodávajícím.
Takže se praktikuje, že částka na daň z převodu nemovitosti se prodávajícímu nedá do ruky, vinkuluje se u realitky, notáře, ap. Je tam ovšem riziko, že s penězma realitka, či notář zdrhne, skrachuje, ap i to se již stalo. Jde i v kupní smlouvě ošetřit, že daň z převodu nemovitosti zaplatí kupující a prodávajícímu o tu částku sníží cenu nemovitosti. Ovšem po prodeji berňák prodávajícímu doměří 5% jako darovací daň, z této částky Určené na zaplacení daně z převodu nemovitosti.
Je to fakt zamotaný a chce to dávat bacha. Ideální je, prodávat či kupovat přes známého právníka. Je to i mnohem levnější než přes realitku. Realitka bere od 5 do 10% z prodejní ceny nemovitosti, kdežto slušnej právník si řekne za smlouvu max 5 tisíc, odhad tě vyjde taky na cca 5 tisíc a správní poplatek za vklad do katastru nemovitosti stojí 1 tisíc.
Co se týče daně z nemovitosti, tak je v řešení, že jí bude platit kupující, nevím, od kdy to začne platit, taky nevím, kdy nemovitost plánuješ koupit. Aktuálně platí, že daň z převodu nemovitosti platí prodávající, ale kupující za ní ručí. To znamená, že pokud prodávající nezaplatí, berňák daň dopočítá kupujícímu, ten ji musí zaplatit a pak soudně vymáhat na prodávajícím.
Takže se praktikuje, že částka na daň z převodu nemovitosti se prodávajícímu nedá do ruky, vinkuluje se u realitky, notáře, ap. Je tam ovšem riziko, že s penězma realitka, či notář zdrhne, skrachuje, ap i to se již stalo. Jde i v kupní smlouvě ošetřit, že daň z převodu nemovitosti zaplatí kupující a prodávajícímu o tu částku sníží cenu nemovitosti. Ovšem po prodeji berňák prodávajícímu doměří 5% jako darovací daň, z této částky Určené na zaplacení daně z převodu nemovitosti.
Je to fakt zamotaný a chce to dávat bacha. Ideální je, prodávat či kupovat přes známého právníka. Je to i mnohem levnější než přes realitku. Realitka bere od 5 do 10% z prodejní ceny nemovitosti, kdežto slušnej právník si řekne za smlouvu max 5 tisíc, odhad tě vyjde taky na cca 5 tisíc a správní poplatek za vklad do katastru nemovitosti stojí 1 tisíc.
-
Invisible1988 - FK
Co se týče termínu koupě tak to bude zřejmě až v roce 2014 ale čím dřív si člověk všechno zjistí tím líp bude připravenej na cokoliv.Je to opravdu zamotaný a jelikož se nedá nikomu dneska věřit tak to bude oříšek.Přes známého je to určitě lepší jak říkáš...ale bhužel mám jen v rodině právníka který je specializován na trestní a možná obchodní právo nikoliv ohledně nemovitostí apod.Ale třebas by někoho z branže dokázal solidního sehnat.To by se vidělo.RK jsou zloději o tom žádná.Ale je to bussines takže to chápu.Nicméně mám max částku nad kterou jít se všema poplatkama nechci takže tak.Nicméně pokud to bude přes RK budu je ždímat co nejvíce to půjde.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
To máš v pohodě, každej právník bude schopnej napsat kupní smlouvu a ověřit podpisy, popřípadě jen sepsat smlouvu a podpisy ověříš na matrice na každém městském či obecním úřadě.
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
helej jestli chceš , trochu ti poradím , kupoval jsem domek , smlouvy jsem sepsal sám za pomoci připravenýho vzoru z netu ,
když jsem to měl skočil jsem do banky jestli je to pro ně vpořádku , pak na katastr , tam mi řekli jakou mám chybu , to jsem opravil , znova tam skočil jestli je to ok ,
na katastru se zeptej kolik smluv musí být ověřených
počet smluv , 1x kupující (budeš li sám , když s maželkou/družkou.... atd tak + 1 na každýho dalšího účastníka)
1x banka
1x (neboXx ) prodávající
1x katastr
1 x finančák
(mů případ : 3prodávající , 2 kupuijící , banka (šli jsme na půl takže 2 úvěry = 2smlouvy) , katastr , finančák = 9smluv z toho 4ověřené
popř plné moci atd ,
rozhodl jsem se proto že cca 2 roky před tím se na mě přepisoval babičky barák , a jenom za sepsání smlouvy jsem dal 8tisíc a to ta právnička chtěla 16 , když jsem na ni vykulil voči , takmi říká , počet účastníků , hodnota nemovitosti , pozemky , no kolik jste si myslel ?! říkám , 5 max 8tis , a vona , tak se dohodnem na těch 8 , přineste ještě toto tamto , ověřený neověřený , ... atd , takže jsem tak čtvrtinu stejně musel oběhat sám ,
když jsem to měl skočil jsem do banky jestli je to pro ně vpořádku , pak na katastr , tam mi řekli jakou mám chybu , to jsem opravil , znova tam skočil jestli je to ok ,
na katastru se zeptej kolik smluv musí být ověřených
počet smluv , 1x kupující (budeš li sám , když s maželkou/družkou.... atd tak + 1 na každýho dalšího účastníka)
1x banka
1x (neboXx ) prodávající
1x katastr
1 x finančák
(mů případ : 3prodávající , 2 kupuijící , banka (šli jsme na půl takže 2 úvěry = 2smlouvy) , katastr , finančák = 9smluv z toho 4ověřené
popř plné moci atd ,
rozhodl jsem se proto že cca 2 roky před tím se na mě přepisoval babičky barák , a jenom za sepsání smlouvy jsem dal 8tisíc a to ta právnička chtěla 16 , když jsem na ni vykulil voči , takmi říká , počet účastníků , hodnota nemovitosti , pozemky , no kolik jste si myslel ?! říkám , 5 max 8tis , a vona , tak se dohodnem na těch 8 , přineste ještě toto tamto , ověřený neověřený , ... atd , takže jsem tak čtvrtinu stejně musel oběhat sám ,
-
Invisible1988 - FK
Díky.Ono oběhat si něco sám to nebude problém.Nakonec co si sám neuděláš to nemáš.A radši si to oběhnu sám než věřit tomu a tamtomu.Každopádně jsem rád,že jsi mi řekl co je vše potřeba.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Prakticky všechno jde zjistit na netu, udělej to, až to bude aktuální, dost se to mění, třeba od 1.1. je třeba vklad do katastru dávat na spešl formuláři, už to nejde obyč napsat. Taky se nějak měnila daň z převodu. To všechno zjistíš, až to budeš opravdu potřebovat. Jako základ všeho je si udělat výpis z katastru na nemovitost, jelikož přesně to co je ve výpisu musíš mít i v kupní smlouvě. A nestačí to vyhledat na netu, tam není zapsáno všechno, třeba že je na nemovitost zástava či exekuce. Taky je dobré si o nemovitosti zjistit před koupí co nejvíc, třeba rozvod inženýrských sítí přes pozemek, věcná břemena na cestu, vodu, ap. Taky zeptat na městském úřadě, jaký je plán rozvoje a územní plán na okolní pozemky, aby jsi nekoupil barák v hezkém prostředí a za dva roky ti nevyrostl před okny panelák.
To všechno jsou krizové scénáře a na 99% nevyjdou, nemyslí, že tě chcem stračit, ale výdycky je tu ta šance, že narazíš na lumpa a proto je dobré zjišťovat dopředu.
To všechno jsou krizové scénáře a na 99% nevyjdou, nemyslí, že tě chcem stračit, ale výdycky je tu ta šance, že narazíš na lumpa a proto je dobré zjišťovat dopředu.