Spínač obrysových světel shořel

meda45 - FK

Spínač obrysových světel shořel

Příspěvek od meda45 - FK »

Prosím o radu, chtěl jsem zatmavit spínač obrysových světel, ale vytáhl jsem ho i s tím bílým plastem (včetně diody a těch plíšků), při zandavání se bohužel stala nemilá věc, jedna packa těch kontaktů se asi zlomila, dotkla se druhé a za kabelem vznikl menší ohýnek. Ještě teď si sipu popel na hlavu že jsem měl auto pod napětím, bohužel moje blbost. Každopádně jsem ohledal škody, vypadá to "pouze" na shořelý hnědý kabel (roztavená bužírka) vedoucí od spínače ke kostřícímu bodu. Tímto mám dotaz:

1.v montážní příručce (schémata) je pospáno, že hnědý kabel vede k "ukostření v předním kabelovém svazku" za přístrojovkou vlevo a až poté vede na kostřící bod. Jde mi tedy, kde je konec kabelu vedoucí od spínače OS - ten hnědý?

2.Je možné pak kabel připojit ke kterékoliv zemi?

3.Proč nezasáhla pojistka?

4. Jak prohlédnout svazek co je za kouskem karoserie pod panelem přístrojů.

Předem vám děkuji za odpověď.
mikka

Re: Spínač obrysových světel shořel

Příspěvek od mikka »

1) ten hnědý kostřící kabel je od podsvícení spínače obrysových a je v kabelovém svazku napojený na další hnědý drát, který vede na kostřicí bod za přístrojovým panelem (kostřicí bod 42 - vedle sloupku řízení)
Kde přesně jsou ty dráty v kabelovém svazku spojené, nevím. Je sem ale ukostřena řada dalších věcí - vývod pojistkovky BD/3 - přerušovač varovných světel, podsvícení spínače varovných světel, spínač stíračů (pravý LUCAS), zásuvka zapalovače, přístrojovka svorka T10b/3.
Protože nějvětší odběr je asi v té zásuvce zapalovače, odhaduju, že z ní jde nejsilnější drát k tomu kostřícímu bodu 42, a ostatní výše uvedené kostry jsou na něj postupně napojovány.

2. Kostru můžeš připojit kdekoli, jako nejbližší se nabízí přímo ten kostřící bod 42 u volantové tyče.

3. do spínače parkovaček jde stálé +12V přímo ze spínačky, bez jištění pojistkami. Je to červený silný drát na svorku č.5. Možná se ta kostra propojila s tímhle drátem.
meda45 - FK

Re: Spínač obrysových světel shořel

Příspěvek od meda45 - FK »

Děkuju moc za odpověď, teď mi teda zbývá vymontovat palubovku a udělat revizi elektroinstalace, jestli to odnesl jenom ten kostřící drát nebo i něco jinýho.
Odpovědět