Ventilátor topení - přehřívající se spirály odporu
-
Salavec - FK
Ventilátor topení - přehřívající se spirály odporu
Mám felicia 1.9 z roku 1999. Větrák topení mi jde normálně pouze na třetí (poslední) stupeň. Na jedničku mi nejde vůbec a nebo z ničeho nic sám přepne na 3. stupeň a za chvíli zase vypne. Druhý stupeň jde chvíli a pak také přepíná na trojku a zpět. Po přečtení fóra jsem zakoupil nový předřadný odpor, ale po výměně nic nového. Vyndal jsem ho tedy ven a zjišťoval co se děje při zapnutí ventilátoru. Na jedničku jde na výstupu z odporu tak malý proud, že se ventilátor ani neroztočí a spirála odporu se rozpálí tak, že se z ní kouří a pak sepne spodní kontakt a tím dojde k přímému propojení a větrák tedy běží jako na stupeň tři. Když přepnu na stupeň 2, tak větrák běží, ale opět se spirála rozpálí do ruda a sepne kontakty pod ní. Tím to opět běží jako na stupeň tři. Po ochlazení spirály se kontakt sám rozpojí a samo to přepne na dvojku. Mám obavy, aby mi to nezačalo hořet. Nemáte s tím někdo zkušenost? Děkuji za radu.
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ventilátor topení - přehřívající se spirály odporu
buď je něco ucpanýho (jestli je v topení filtr) , nebo elektromotor ventilátoru , ložiska ....
-
Salavec - FK
Díky Ferdo za radu, všechno rozeberu a uvidíme.
ta spirála se rozpaluje normálně. Proto je v cestě vzduchu proudícího od ventilátoru a díky tomu se může chladit. V Tvém případě si myslím, že se ale přehřívá moc. Pravděpodobně má ventilátor moc velkej odběr a odpor nezvládá tak velkej proud (a bimetalová ochrana ho odpojí). Já bych hledal závadu buď na ventilátoru (přidřený ložiska/uhlíky), nebo na elektroinstalaci vedoucí k ventilátoru (zoxidovanej konektor).
-
Salavec - FK
Tak jsem vše rozebral, vyčistil, něco zabrousil a lehce namazal. Už při demontáži mi bylo jasný, že ventilátor nejde tak zlehka, jak by měl jít. Problém byl v uložení hřídele ventilátoru (je v pouzdrech a nemá ložiska). Tady to šlo trochu ztuha. Po očištění a namazání ventilátoru vše funguje jak má. Ještě jednou díky moc.