Sporák na PB - regulátor
Sporák na PB - regulátor
Prosím, vyzná se někdo v montážích, opravách a úpravách PB věcí? Jde mě o připojení sporáku na PB na chatě. V přízemí bude bomba, regulátor a dále hadice do prvního patra, kde bude sporák. Délka hadice bude cca 3,5metru maximálně. Trysky na sporák už mám koupené, hadici budu mít zítra, koncovku na připojení hadice ke sporáku snad taky. Ale teď to, proč vlastně píšu. Jaký použít regulátor? V žádné prodejně mě na tohle nikdo neodpověděl, ptal jsem se i ve 2 plynoservisech, všude mě řekli, že tohle dělají servisáci... No ale přece nepotáhnu servisáka do polí, lesů 30km od civilizace a nedám patnáct stovek a víc za to, že mě řekne a připojí regulátor. Mám doma regulátor s těmito parametry - přesně tohle je na něm napsáno, je vhodný? nebo je třeba jiný? prosím kdyžtak konkrétně jaký.
CZ
O.A.R.A. 28/30
typ 110
PB
vstupní přetlak 0,02-0:75 MPa
výstupní přetlak 3KPa
průtok 1000g/h
poradí někdo? v zapojení si jsem jistý, vím jak ozkoušet netěsnost (máme doma indikátor unikajících plynů), spojení hadice a koncovky a regulátoru taky - kovové sponky jako na zapojení zahradních hadic. Kvůli tomuhle plynaře nepotřebuju. díky za rady.
CZ
O.A.R.A. 28/30
typ 110
PB
vstupní přetlak 0,02-0:75 MPa
výstupní přetlak 3KPa
průtok 1000g/h
poradí někdo? v zapojení si jsem jistý, vím jak ozkoušet netěsnost (máme doma indikátor unikajících plynů), spojení hadice a koncovky a regulátoru taky - kovové sponky jako na zapojení zahradních hadic. Kvůli tomuhle plynaře nepotřebuju. díky za rady.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Re: Sporák na PB - regulátor
namontuj to a zkus. Nic víc ti asi nikdo neporadí, to by musel být jen plynař, kterej bude mít zkušenosti. Po přetryskování se musí sporák seřídit poměr plyn-vzduch. Musíš to vyzkoušet, takhle na dálku ti asi fakt nikdo neporadí.
Jo a hadice by měla být max 1,5m na zbytek by měla být použita měděná trubka, ale není to zas tak velkej problém, když budeš mít nadici 3,5m dlouhou, akorát propan leptá gumu, takže by měla být umělá nebo spešl plynová hadice.
A sychr je sychr, když nebudeš na chatě, tak zavřít ventil na bombě.
Jo a hadice by měla být max 1,5m na zbytek by měla být použita měděná trubka, ale není to zas tak velkej problém, když budeš mít nadici 3,5m dlouhou, akorát propan leptá gumu, takže by měla být umělá nebo spešl plynová hadice.
A sychr je sychr, když nebudeš na chatě, tak zavřít ventil na bombě.
co ví, tak se běžně prodává plynová hadice na metráž. Zítra bych jí měl mít. Uvidíme. Říkáš seřízení plyn a vzduch, tohle se dělá jak prosím? či kde je nějaký seřizovací šroub? kdysi jsem seřizoval vařič meva, bylo potřeba najít nejlepší polohu, ve které byl nejvyšší výkon vařiče, stačilo kousek dál a výkon byl v tahu, kousek zpět a výkon taky pryč. je to tak?
ano, když an chatě nikdo nebude, tak ventil na bobmě bude vždycky zastavený. Tohle jsme i doma dělali, když jsme jeli na dovolenou, tak jsme zastavovali plyn na bombě pro jistotu.
ano, když an chatě nikdo nebude, tak ventil na bobmě bude vždycky zastavený. Tohle jsme i doma dělali, když jsme jeli na dovolenou, tak jsme zastavovali plyn na bombě pro jistotu.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
u sporáků mora bývá štelování v hřídelce knoflíku. Stáhneš knoflík a malým šroubovákem šteluješ. Hořák ti musí hořet v plném rozsahu otáčení knoflíku tzn od minima-malého plamínku až po maxima - plný výkon. Nesmí sám v žádné poloze zhasnout, kromě polohy 0. Přitom plamen má být modrý.
Nejsem žádný odborník, ale takto jsme to vždycky seřizovali doma a vaříme již přes 50 let.
Co se týká, hadice, psal jsem, že to musí být hadice na plyn, myslel jsem, aby jsi tam nedal tu nejlevnější metráž od ťongů
Nejsem žádný odborník, ale takto jsme to vždycky seřizovali doma a vaříme již přes 50 let.
Co se týká, hadice, psal jsem, že to musí být hadice na plyn, myslel jsem, aby jsi tam nedal tu nejlevnější metráž od ťongů
díky, knoflík by měl po mírném zapáčení nebo zatáhnutí vyskočit sám,ne? jojo, zahradní hadici
:D néé...sranda, sestra zítra jede do Brna, takže se tam staví v nějakém plyno obchodě pro spešl hadici na metráž 
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Já myslím že tím šroubkem se šteluje pouze plamen v útlumu.Máme nový sporák cca 4 měsíce.Přetryskoval jsem,na normální výkon hořel normálně ale v útlumu se musel seřídit právě tím šroubkem,tak aby se plamen zmenšil ale nezhasl.
Hadici od regulátoru jsem kupoval oranžovou přímo na PB,připojovací hadici přímo ke sporáku jsem kupoval originál se šroubením (cena cca 600kč),mezi to ještě ventil,taky na PB - žlutý.Ten regulátor který si popisoval na začátku je OK,důležitý je výstupní tlak 3kPa.
Hadici od regulátoru jsem kupoval oranžovou přímo na PB,připojovací hadici přímo ke sporáku jsem kupoval originál se šroubením (cena cca 600kč),mezi to ještě ventil,taky na PB - žlutý.Ten regulátor který si popisoval na začátku je OK,důležitý je výstupní tlak 3kPa.
dobrá, takže když to zapojím takto podle schémátka, které jsem si nakreslil :

- bomba 10kg v přízemí, sporák v prním patře
-zelená ve schématu těsnění (mezi sporák a koncovku na PB hadici, mezi reduktor a PB lahev)
-červená - koncovka na hadici
-šedá - taková ta objímka, jako na zahradní hadici (na stáhnutí hadice ke koncovce, na stáhnutí hadice k regulátoru)
-modrá - regulátor
- oražová - hadice (cca 3,5metru, vnitřní průměr 8mm) hadice kupovaná na metráž s a normou EN 559 pro propan butan
dnes jsem se ptal známého, který má podobně řešený plyn ale v domě u rodičů, prý má tuto hadici dlouhou 6 metrů a vpohodě. Ventil tady nebude, v nepřítomnosti se vždy plyn zastaví přímo na bombě. je to podle mě nejjistější. je tedy možno zapojit podle tohoto schémátka?

- bomba 10kg v přízemí, sporák v prním patře
-zelená ve schématu těsnění (mezi sporák a koncovku na PB hadici, mezi reduktor a PB lahev)
-červená - koncovka na hadici
-šedá - taková ta objímka, jako na zahradní hadici (na stáhnutí hadice ke koncovce, na stáhnutí hadice k regulátoru)
-modrá - regulátor
- oražová - hadice (cca 3,5metru, vnitřní průměr 8mm) hadice kupovaná na metráž s a normou EN 559 pro propan butan
dnes jsem se ptal známého, který má podobně řešený plyn ale v domě u rodičů, prý má tuto hadici dlouhou 6 metrů a vpohodě. Ventil tady nebude, v nepřítomnosti se vždy plyn zastaví přímo na bombě. je to podle mě nejjistější. je tedy možno zapojit podle tohoto schémátka?
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Bomba by neměla být podle předpisů umístěna v domě a ta hadice je pouze taky pro venkovní použití.Doma by jsi měl mít rozvod v trubkách.....
Ale to je samozřejmě dle předpisů....jenom kdyby něco....
samozřejmě, předpisy jsou jedna věc, druhá věc je ta, jak často se předpisy mění a třetí věc je uzpůsovit to tak, aby to bylo praktické a fungovalo to. Jde totiž o chatu cca 30 let starou, přes zimu, podzimy v okolních chatách nikdo není, takže nechávat bombu někde na očích nebo v nějaké škatuli někde bokem je hloupost když člověk nikdy neví, kdo u bomby je, komu co napadne... Proto chci bombu vevnitř. Vždyť než se tahal zemní plyn tak všichni v okolí co jsem znal, měli bombu vedle sporáku... nebo někde v lince schovanou. Uvnitř potrubí v trubkách... ano, ale na to, že se na chatě trvale nebydlí, vždy v nepřítomnosti bude plyn na bombě zastavený a hadice vím, že se musí jednou za čas zkontrolovat ( i doma když se měnila bomba, tak se hadice kontrolovala). Hadice půjde ze spodního patra kolmo nahoru do kuchyně skrz díru ve stropě. Takže to ve výsledku ani těch 3,5 metru nebude. takže, tak jak to mám, bude to fungovat, nebude to nijak nebezpečné? (neberu normy a právní věci) ale normální selský rozum. Podle mě by to mělo být ok. ano?
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Jo,je to OK...důležité jsou hlavně spoje,čili jejich těsnost.Používat kvalitní těsnění,sponky,materiály.Pokud budeš "pakovat" závity doporučuju LOCTITE 55.Až budeš mít vše pokupě,udělej si roztok z jaru a vody a všechny spoje překontroluj.Jde o vaše zdraví a životy,takže buď pečlivý a nešetři na tom.
paráda, díky. těsnění je od firmy, která se zabývá sporáky, vařiči, elektrem atd... funguje už možná 20 let. Takže těsnění bude kvalitní, spoje lepit nebudu, dám těsnění, nastrkám hadice, dotáhnu sponkama, zkusím těsnost přístrojem, potom můžu i jarovou vodou pro sichr. Pro jistotu ještě oblepím stříbrnou páskou a padla klec. Takhle jsme to doma měli, akorát v té době to bylo pojištěné takovou plátěnou páskou:D vždy to bylo OK. no a až bude tohle tak hurá ladit plamen. Ty knoflíky by se měly nějak vypáčit nebo vysunout ven, má to nějaké jištění zezadu?
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Bomba 2 a 10 kg mohou byt v budove pouze 33 kg maji byt v neobyvane casti. Mame to tak uz leta a ok i pro pojistovnu.