Čím začít při zvyšování výkonu u motoru 1.3MPI 50Kw

Simos 2P
135M, 136M
Furdy - FK

Čím začít při zvyšování výkonu u motoru 1.3MPI 50Kw

Příspěvek od Furdy - FK »

Jak maximálně vytočit motor na max výkon ?
Jak k motoru přizpůsobit převodovku aby výkon snesla a správně přenášela na kola ?
Děkuji za reakce a odpovědi ...
Velda

Re: Čím začít při zvyšování výkonu u motoru 1.3MPI 50Kw

Příspěvek od Velda »

Maximálně vytočíš motor tak, že dáš plyn na podlahu ;)
Skury
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skury »

Ad1: Šlápnout na plyn a plynule přidávat a řadit...
Ad2: Seriová převodovka snese seriový výkon s přehledem

Nadpis trošku nekorespodnuje s obsahem dotazů...
Be in, be pirate. Pirates.cz + Škoda Felicia Fun 1̶.̶8̶T̶ - bude update
ProjektySNADNO.cz - zpracování projektových dokumentací na rodinné a bytové domy, interiérový design, specializace na nestandardní řešení.
Furdy - FK

Vytočit výkon to jsem myslel jako zvýšit výkon motoru jen sem to špatně podal ...
Skury
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skury »

Myslim, že diskuzí je tu dost na tohle téma, tak hledej šmudlo.

:hledej: :hledej: :hledej:
ProjektySNADNO.cz - zpracování projektových dokumentací na rodinné a bytové domy, interiérový design, specializace na nestandardní řešení.
Furdy - FK

Chtěl sem to mít postupně a zjistit jak to na sebe navazuje co ovlivňuje co a co způsobím když to udělam jinak ...
ale děkuji ...
Asi mi nic jiného nezbide než hledat ...
buly - FK

Příspěvek od buly - FK »

A chceš mít jenom 1,3 nebo bys chtěl eventuelně do budoucna zvyšovat objem?
A kolik chceš do toho investovat (já vím každej říká moc ne ale pak se to stejně zvrtne pokud tě to chytí s tím počítej :D )
Furdy - FK

Hele vím o tom své ...
Stavím si Felicii na rally amatéry ...
No a řekl sem no nechám to v základu to stačí ...
No a už tam má ochraný rám předlkoha J spostovní sedačky ...
No prostě se mi to nějak celé zvrtlo ...
No jesem začátečních ci dělat úpravi postupně abych se to naučil postupně ovládat ...
Ale tak tich 50 tis za ten rok do toho autíčka klidně dám pokut to za to bude stát .....
Co se týká motoru ...
Mohu mít závodní motor za 8 tis ale zas na druhou stranu byl jetý nwm jak dlouho stojí a nwm jak byl ježděný a jak nakládali s jeho potřebami ...
Takže počítám že když budu stavět motor tak spadnu na tak částku tak těch 30 tis no ...
Ale samozřejmně chci co nejvíce ušetřit ...
Furdy - FK

A co se týká objemu pokut bych ho zvětšoval tak max do 1.4 protože poté bych spadal do jiné skupiny ...
Ale nejraději bych objem zachoval už tam jde o to okolik bych získal výkonu navíc ...
A co se týká částky co sem napsal tak to je samozřejmě částka kterou bych do toho investoval postupně protože tento koníček si sponzoruji sám a mam maximální měsíční rospočet co do toho mohu dát :-/ a není takoví jaký bi se mi líbil ...
Ale když jsme u motoru zároveň bych chtěl lepší převodovku a co s tím ???
Skury
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skury »

Převodovku bych řešil dle typu závodů. Pokud chceš jezdíš spíš něco jako sprint rally, dal bych pickupovou. Jinak zakázkovou převodovku ty nezaplatíš a tak jako tak ji ani nejspíš nevyužiješ.
Než začneš vymejšlet co s motorem, tak bych se nejdřív zaměřil na brzdy, uložení, podvozek. Návod na větší brzdy tu najdeš, kotoučové zadky můžeš vzít z VW G2/G3, podvozek od HP... Hodně udělají disky a gumy.Dej radši menší kola (13/14") než jezdit na 15"+. Hodně udělá také odlehčení auta. Vyndat sedačky, izolaci... Ale pokdu chceš mít auto i na normální komunikace, tak tohle půjde trošku hůř.
Rambo-x
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rambo-x »

Přesně jak píše skury,než se dáš do motoru,dej autu co potřebuje a hlavně BRZDY a podvozek MUSÍ :!: tomu novému výkonu stačit....je pěkné mít výkoný motor,ale když zbytek auta nebude stíhat tak je ti to k ničemu a maximálně se někde rozstřelíš
Sériový podvozek totiž není nic moc extra ani při sériovém motoru a v případě zvýšení jeho výkonu by se tato situace ještě zhoršila....určitě to chce,pokud to myslíš vážně s lepším autem,dát HPčka,ochraný rám,určitě daleko silnější brzdy,pořádný pneumatiky,možná strmé řízení,určitě stabilizátor a rozpěru tlumičů.nesmí to bejt rezavý atd...teprve když máš auto které bude tomu silnějšímu motoru bez problému stačit,můžeš začít s motorem,opačná kombinace často končí v lepším případě někde v poli
Furdy - FK

Děkuji
A cením si vašich rad a názorů...
Ochraný rám mám podle předlohy J jak sem psal z předpisových tenkostěnných trubek...Auto bez koroze je je to 2000 tisícovka krásný kousek ...Drobné vady měla ale ty sem odstranil kastle je jak nová ..HP podvozek mám ještě sem ho tam nedal ...Na lepší brzdy sem už koukal tady jak píšeš ...A zadek pro kotoučovou nápravu bych měl jet příští víkend sehnal sem si jí rovnou vyztuženou ...Stabilizátor tam mam od výroby ...A co se týká lepší polosi a ramena nestačí vyměnit originál za polosi a ramena zesílená na felici 1.9 D ???
A až se mi zlepší můj zdravotní stav tak mam v plánu si dovést COčko a udělat podle plánů od škodovky na celé kastli vyztužující sváry
No a jak jste psal že se mam zaměřit nejdřív na podvozek a tak tak já nejdříve mam v plánu udělat podvozek ale jelikož teď nemohu nic ze zdravotních důvodů tak si začínám už teď shromažďovat informace abych pak tolik netápal :-D
Skury
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skury »

Poloosy jsou myslim stejné. Nemyslíš spíš zesílený ramena? Ty si zesílíš dodatečně.

Jak říkám, nejdřív si přečti knížku, pak se ptej. Myslim, že tam najdeš dost užitečných věcí.
Furdy - FK

A doporučení na tu správnou knihu ???
buly - FK

Příspěvek od buly - FK »

s knihou je o horší, já mám doma škoda felicia sportovní úpravy od Píška ale to je spíš jen taková nostalgická knížka. konkrétních a specifických věcí tam moc neni - ale dá se tam něco najít. Navíc stála v levných knihách 129,- tak nekupte to. :)

Jinak potom ten motor, nevím jak moc se v tom vyznáš jestli si třeba nenechat postavit motor v ME nebo engintecu - ovšem je to náročnější na finance než když by ti dodali komponenty a sám by sis to postavil
buly - FK

Příspěvek od buly - FK »

Jinak ty brzdy musí jít jistojistě jako první protože i se seriovým motorem je to bída s nouzí, a to nemluvíme o závodech kde by si je v první ostřejší zatáčce uvařil a pak by si se jenom snažil produpnout podlahu.
A podvozek maš sportingy nebo nějakou treningovou sadu?
Furdy - FK

HP Sporting...
A knížku sem si už sehnal od Bořivoj Plšek a vypadá dobře je tam iak přizpůsobit převodovku ...
Tak se jdu vrhnout na čtení ...
Děkuji
Skury
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skury »

S převodovkou podle knížky nic neuděláš, protože nemáš přístup na nitraci a podobný věci...
Furdy - FK

Aha takže přes někoho ...
Skury
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skury »

A kdo ti to vysoustruží? A vyváží? Kamaráde, to není jako práce s buzolou za 5,50... Jestli chceš převodovku, tak ji nech udělat/kup u Sixty (http://www.prevodovky-sixta.cz/index.php/extensions-40)

Ale jak říkám, tobě stačí pickupová. Maximálně můžeš zkoušet jiné origo stálé převody.
Furdy - FK

Takže když udělám motor na maximum tak to převodovka zvládne ???
Velda

Příspěvek od Velda »

Motor na maximum... To je zajímavý slovní spojení. tim myslíš co? 60kw? 80kw? motor má své hranice. Abys ho neměnil každej tejden :D
Furdy - FK

No chtěl bych těch 120 kw :-D
Aby mi ale zas tak sezonu těch 12 - 20 závodů vydržel ...
Furdy - FK

Pročítám tu knihu a odhaluji takové možnosti motorů o kterých sem ani netušil víc co tam je a jak to funguje ale netušil sem ci vše se dá udělat ...
Knihu kterou sem si sehnal je zaměřená na sportovní úpravy na tyto typi soutěží - rally,autokros,rallykros,slalom,kopce,okruhy a spoustu dalších ...
Radí v té knize jak zpevnit karosérii a co to má za příčiny zanedbání této úpravy a tak to je se vší ...
Probírá se v ní podrobně úprava za úpravou motoru, podvozku ,kasle co tam získáš ztratíš ...

Tuto knihu doporučuji je velice zajímavá ...
Škoda Felicia Sportovní úpravy
Od Bořivoj Plšek
buly - FK

Příspěvek od buly - FK »

nevím nevím, tolik tomu nerozumím, ale podle mě není možné aby si ty jako nadšenec (i z finančního hlediska) dostal z 1,3 výkon, který z toho dostal Škoda motorsport v Kitcaru se značným finančním zázemím. Ale k tomu ať se vyjádří informovanější...
Furdy - FK

Vím že se profesionálům nevyrovnám ale když to nezkusím nezjistím to ...
a každý má nějaký blázniví sen a můj sen je si sám postavit auto na Rally podle svých představ a svou pomocí a přátel ...
Samozřejmě Rám mam dělanej kvůli Homologaci
Kuk1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuk1 »

A hned záhy zjistíš, že ta kniha je k bohužel k ničemu. Sice tam něco pěkného píšou. Ale jen na první pohled. Co se týče motoru tak tam je pouze všeobecné info o úpravách. Podle toho se ta 1.3 nedá upravit.
Např. v tomto je toho více o motoru napsáno. Bohužel úpavy hlavy se týkají pouze litinového 5 kanálu.
Obrázek
Furdy - FK

Tato kniha je určena pro přestavbu sériového motoru na závodní v rámci garáže ....
A sou tam všechny typi motorů co se ve Felicii používají ...
Ale ano právě proto sem tu až to celé dočtu budu to porovnávat co píši tady na foru lidi a co je v knize ...
Rambo-x
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rambo-x »

Nevím nejsem takovej odborník,ale myslím že v domácích podmínkách dostat z motoru 1,3 120kw je docela mimo......ano i v 70 letech jezdili 130RS s výkonem kolem 80kw (1,3)....nevím kolik přesně má kit car felicia,možná by se to k těm 120kw blížit mohlo,ale vem si jaké mají zázemí,peněz,odborníků atd...nehledě na to,že ten motor je opravdu jen na pár závodů,tohle nemůže dlouho vydržet
Ale jestli to chceš skusit tak můžeš,jen počítej s tím že zadarmo to určitě nebude,pokud chceš těch 120kw
Furdy - FK

KitCar má pře 122kw
zas kdyš se chce všechno jde chce to jen snachu vůli a chtít ...
Že to bude něco stát s tím počítám ...
a reálné je téměř vše jen to trvá trochu déle ....
A já to zkusím ...
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

Ono jde sice hodně, ale je to otázka peněz. Mě přijde že vůbec netušíš do čeho jdeš (nic ve zlým). 120kw? Budeš muset narvat 2x tolik co stojí "to co tam dělá ten výkon" do věcí okolo, bez kterých by to nevydrželo jedno vytočení.
Furdy - FK

Tak nemůžu říct do čeho seto hrnu ale tuším ...
A vím 3 věci ..
Nebude to zadarmo ,je to na díl než jeden měsíc to vím , a že to nebude snadné to mi je jasné ...
Ale výsledek stojí za to se o to alespoň pokusit ...
buly - FK

Příspěvek od buly - FK »

no jako první bych zavolal do firem jako je MotorExcel nebo ten engitec (určitě jsou ještě další které staví závodní motory) a zeptal se jestli je to vůbec reálné a na kolik by ta stavba od nich přišla abys aspoň měl trošku obraz co to může doopravdy stát

jen tak mimochodem pokud máš auto rozdělané, nechceš si tady založit vlastní téma?
Furdy - FK

No když sem počítal díly co bych si koupil tak by to vyšlo na necelích 40 tis ...
Celí motor sem ještě nenašel ...
často narážím na díly pro zvýšení výkonu a chip tuning ale celí motor jsem ještě nenašel ...
Teda našel ale vyšší objemy a do jiných aut ....
Velda

Příspěvek od Velda »

oni se motory spíš individuálně skládají, nevim o firmě co by prodávala "potuňěný" motory.

BTW: kup si radši učebnici češtiny xD já sice taky nejsem žádnej spisovnej strejda, ale ty tvoje hrubky fakt bijou do očí :D nic ve zlym ;)
Skury
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skury »

Furdy: Podle mě jsi s penězma a výkonama a tvými možnostmi totálně mimo... Prohlídni si inzerci třeba na ewrc.cz nebo rallyinzertu. Najdeš tam motory a převodovky a získáš reálnou představu, co kolik stojí.

Za další chceš pořád honit výkon a máš představu, že se ty sám v domáchcí podmínkách dostaneš na 120kW. Ani omylem. Přečti si, co všechno obsahuje motor a elektronika kitové feldy. Ty auta nejdou na seriové řídící jednotky nebo "čipované", to jede na samostatné řídící jednotky se svými na daný závod odladěnými mapami. Standalone ecu máš třeba tady: http://www.brazdil.com/e-shop/e-shop.html

Motor hardware: Zvětšený kanály, leštěný, slícovaný, hodiny a hodiny ruční práce. Leštěné ojnice, odvážené na gramy. Upravené sácí a výfukové potrubí, jiné písty, vačka, kovaná klika...

Převodovka - u sixty je to jasně vysvětlený i finančně

Další věc, výfuk... To není tak, jako že si ho svaříš doma. Svody jsou hodiny laborování na motorové brzdě a počítání a zkoušení. Tenkostěnná nerez, oplety... Tak 25t

Když to shrnu... Ty osobně a finačně se dostaneš tak na 100-120koní, víc ani omylem. A tak jako tak se do toho vysypeš tak za 100.000...
Skury
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skury »

Velda: Já i jo, ale ceny tam nejsou, protože to není, jako když jdeš koupit brambory. Musíš dát jasné zadání, k čemu motor má být použitý.
Furdy - FK

Děkuji za uvedení do reality ...
No vím co obnáší leštění a rozšiřování kanálů hlavy už sem dělal dvě hlavy ...
Sice nad tím strávíš hodiny práce ale stojí to za to ...
No když vidím částku kterou uvádíš je to pálka no ale i tak to zkusím ...
Skury
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skury »

Klidně zkus, o tom žádná... Nechci tě od toho odrazovat. Jen spíš abys věděl, co tě čeká. Držím palce. :thumright:

BTW já taky chtěl 1.8t ve feldě a je tam. Stálo to x krát tolik, co jsem chtěl, ale na peníze už nekoukám, to je zbytečný. ;)
Furdy - FK

Přesně tak tohle není o penězích ale o požitku ...
Peníze ti nedokážou nikdy udělat takovou radost jako jízda nádherným autem podle tvých představ ...
A děkuji sem rád že to vím a už si i dokážu přestavit v barvách co mně čeká kolik úsilí a financí ...
a děkuji za odkazy ...
Furdy - FK

Luko 88
Děkuji škoda tým znám je tam pár dobrých nápadů a rad si myslím ....
A docela i dobrý bazar už jen proto že to je vcelku dost známé :-D
Furdy - FK

http://www.speedpro.eu/advanced_search_ ... f9ff5982a6

Silembloky tvrdé na celou feldu za 3650 kč ...
Ví někdo o lvnějších ???
VINCENZO - FK

Příspěvek od VINCENZO - FK »

omg to nejsou silembloky ale silentbloky. :puker:
buly - FK

Příspěvek od buly - FK »

vyzkoušej pemita, možná to bude o fous levnější ale nejsem si jistý a je to taky kvalitní
http://rallyinzert.cz/index.php/compone ... 52&catid=3
kontakt tam máš
Furdy - FK

Pardon ...
Spěchal sem a špatně sem to napsal ....

Buly děkuji
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

Nechci tě odrazovat od motoru, ale to co chceš je nereálný za tu cenu co jsi popsal. A důvod je úplně jenoduchej, max. 75-80kw a víc už si se sériovými díly jako základem nevystačíš a najednou je cena za 1kw třeba čtyřnásobná.
Ono to co tam dělá ten výkon neni tak drahý jako to, co musí ten výkon vydržet.
Furdy - FK

Jjo vím ...
Já to nechci najednou hlavní důvod je že se učím ještě za volantem nejsem dostatečně vyježděný ....
A druhá věc nemam tolik najednou bohužel :-/
Ale také vím že to je nadlouho a já s tím počítám ...
V současnosti jak sem dostal tady radu tak udělám komplet podvozek a vyztužení karoserie
A budu jezdit zatím se motorem 50Kw 1.3 MPI
A po prázdninách jarních snad začnu dělat na motoru ...
Ale děkuji za upozornění ...
Koukal sem co stojí co a vím že do toho půjde dost peněz ale tento koníček mam rád a hold každá sranda něco stojí ....
Furdy - FK

Jak sem tu dostal radu přečti si knihu tak čtu prošel sem jak zjistit stav vozu ,výztuha a zpevnění karosérie, vyztužené podvozku a úpravu ,vhodný výběr tlumičů a už sem u motoru ...
Co se na motoru vylepšuje

Blok motoru
Olejové hospodářství
Chladič oleje
Teploměr a tlakoměr oleje

Hlava válců
Sací a výfukové kanály
Ventily, pružiny
Spalovací prostor
Těsnění hlavy

Klikové ústrojí
Materiál