felda "přestala topit"

Bosch Mono-Motronik
135B, 136B
geralt - FK

felda "přestala topit"

Příspěvek od geralt - FK »

ahoj, jak názen vapovídá, tak se mi stalo že před 2 dny mi felda začala extrémně málo topit při nastaveném topení naplno.
v chladiči mam vody dostatek ;) . po cca 5 kilometrech jízdy mi dřív topila normálně a z ventilace šel horký vzduch i při nastavení větráku na 4. stupeň. teď mohu ujet 20 kilometrů a z ventilace mi jde vzduch o teplotě max 30 stupnů C. a když dám větrák ventilace na stupeň 4. tak do 8 sekund jde z nevtilace studený vzduch (cca 15-20 stupnů). nastavování teploty funguje (když otočím doleva jde studený a když uplně doprava tak jde "teplý" vzduch).
mam podezdření jestli se mi neusadila někde bublina vzduchu v výměníku, přes který se žene vzduch do kabiny. před měsícem jsem komplet měnil chadící médium.

druhá možnost je seklý termostat (pořád otevřený), ale zase když sáhnu po jízdě na hadici co vede od domečku k chladiči tak na ni neudržím ruku a haice co vychází dole z chladiče je dost teplá, ale ruka se na ni udržet dá. systém není tak natlakován jako jindy ( hadice se dají zmáčknout bez problému, jako když je motor studený) výčko expancky je dotažené dobře :)

to že je momentálně -10 až -15 stupnů celsia asi nehraje takovou roly, před týdnem bylo u nás -20 a felda mi krásně topila.

jinak na palubce mi ukazuje teploměr po pár kilometrech jízdy 110stupnů, ale asi je vadný :D to samý i otáčkoměr, ten se probere když je motor nad 3.200 ot/min a stejně ukazuje nesmysly. (asi vylápená přístrojovka) ale to s tím víceméně nesouvisí.

poradíte co bych měl prozkoumat a otestovat ? v zimě je blbý když kára přestane topit
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne ned 27. led 2013 11:55:21, celkem upraveno 2 x.
Vasek

Re: felda "přestala topit"

Příspěvek od Vasek »

otestuj, jestli nezačne felda topit ve vyšších otáčkách. Třeba okolo 3-4 tisíc. A nemyslim krátkodobé vytočení motoru, ale delší jízdu. Typicky třeba jízda po dálnici. Pokud tomu tak bude, tak máš nejspíš vadnou vložku topení (jako mam já :? ). Případně by mohla bejt porouchaná vodní pumpa.
škoda 791.136M 4/99
každý auto jede rychle, jenom záleží kolik mu dáte napapat ;-)
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

tak taky zkus ošahat hadice k topení , jinak začni rovnou termostatem
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Budik ti mozna ukazuje vic z duvodu zameny Mpi nebo BMM resp cidla na sacim potrubi vs. cidla na termostatu ukazuji rozdil cca 20st.
Nastartuj a sahej na hadici co jde do chladice od termostatu pokud se hreje hned s motorem tak je v haji termostat. Pak si sahni na hadice od topeni pokud obe horke, tak je taky mozne ze si upadlo tahlo klapky co se otevira pri spusteni ventilatoru. Je slyset jak se hybe kdyz mas komplet ticho.
geralt - FK

termostat je funkční, obě hadice co jdou do topení jsou horké a táhlo klapky taky funguje jak má.

jediný co mě napadlo je, jestli se dá vyčistit nějak to topení, aby zvládlo rychleji předat teplo
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

tady ti čištění nepomůže , vyměˇn vložku
Vasek

Příspěvek od Vasek »

a zkoušel jsi jak se to chová v různých otáčkách, jak jsem popisoval ve druhém příspěvku?
škoda 791.136M 4/99
každý auto jede rychle, jenom záleží kolik mu dáte napapat ;-)
geralt - FK

jo zkoušel, ve vyšších otáčkách topí víc, ale dnes sem si všiml že mi plně netěsní uzávěr expanzní nádobky (systém se nenatlakuje). skusím jej vyměnit.
geralt - FK

vyřešeno
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne ned 27. led 2013 11:54:41, celkem upraveno 1 x.
satik
Kontaktovat uživatele:

Re: felda "přestala topit" aktualizace -- prosím poraďte

Příspěvek od satik »

Viděl bych to "asi" na termostat
geralt - FK

Re: felda "přestala topit" aktualizace -- prosím poraďte

/lock
satik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od satik »

čím to teda bylo?
a13sh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od a13sh »

To jsou zpusoby ani nezverejnit co se vysralo :roll:
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Stopro to bylo tímto, pokud není chladící okruh uzavřený, topení lehce topí až nad 3000 ot.
geralt píše:jo zkoušel, ve vyšších otáčkách topí víc, ale dnes sem si všiml že mi plně netěsní uzávěr expanzní nádobky (systém se nenatlakuje). skusím jej vyměnit.
geralt - FK

no vyměnil jsem vložku topení, tak stará trochu tekla.
pak jsem všechono namontoval a když jsem nastartoval motor tak mi to pro změnu netopilo vubec :hlava: ani po 20 minutách běhu motoru
felda má mít samoodvzdušňovací sistém tak sem nevěděl kde je chyba. nakonec jsme s kámošem přišly na to, že topení bylo plné vzduchu (vodní pumpa to asi neprotlačila, nevim) takže jsme topení +- naplnily chladící směsí a pak už to začalo topit.
teď to maká bravůrně
Velda

Příspěvek od Velda »

Zdarec lidi, heleďte dotaz:
Felda když se ohřeje tak začne topit, ale opravdu jen začne, protože z toho jde teplý vzduch i když sem na provozní teplotě) a co si pamatuju z předchozí feldy, ta topila po pár set metrech a na provozní teplotě z toho šel opravdu horký vzduch div se před tim dala udržet ruka. Pořádně to začně topit až po několika třeba pul hodině jízdy a hlavně při vyšších otáčkách motoru, ale pořád to neni uplně ono. Je možný že tam mam čínský radiátor??

Díky
Velda

Příspěvek od Velda »

žádná rada? :pale:
kwik

Příspěvek od kwik »

na provozní teplotu se auto dostane? ono taky záleží jaká je teplota venku, určitě když je venku -15 tak to bude topit hůř než když je venku -2 že. Taky je klidně možné, že ti odchází radiátor topení.. že je už někde třeba přicpaný
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Pokud to topí jen ve vyšších otáčkách, tak je problém v čerpadle, že se pomalu točí voda nebo v přetlakovém systému, topení totiž topí jen, když je natlakováno. Pokud není topí to až cca od 3000 ot.
Rozdíl v tepelném výkonu radiátorů různých výrobců nebude tak markantní. Je možné, že máš i zanesený chladící okruh a to včetně radiátoru, ale to by si poznal podle hnědé - rezavé a kalné břečky v expanzce.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

a jan doplním , ruplá přpážka v radiátoru
Odpovědět