Vlastní výroba čidla průtoku Mpi k PC
-
Mauz - FK
Vlastní výroba čidla průtoku Mpi k PC
Zdravím, do rukou se mi dostal palubní počítač Tc-6. K počítači je přiložené čidlo rychlosti(žlutý konektor). Bohužel nějaký chytrák, se moc nepáral s hlavním kabelovým svazkem(černý konektor) a čidla odštípnul. Konektor je pryč, ale čidla "naštěstí" zůstala- čidlo venkovní teploty je v pořádku, čidlo průtoku paliva MPi je zničený(uprostřed je prasklé a konec odlomený). Volal jsem do firmy Apri a čidla průtoku jsou jíž kompletně vyprodaná. Tudíž bych zkusil rád toto čidlo nějakou alternativou vyrobit, či nahradit. Pomůžete mi? Je možnost čidlo rozkuchat úplně. Další otázka je jak je zapojení hlavní kabelový svazek(černý konektor), konektor někde seženu, ale potřeboval bych schema zapojení tzn. plácnu: Na pozici 1 přijde černý drát který vede od spínací skříňky (12V), pozice 2 žlutý drát od teplotního čidla atd...Poradíte?
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne pon 19. lis 2012 21:43:36, celkem upraveno 1 x.
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
Re: Palubní pc, hledání řešení.
pročíst vše k PC někde to tu bylo napsané , v nejhorším ti to napíšu až budu mít čas
- emilio52
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
zkus to pročíst tady snad se najde řešení .
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... f=79&t=921
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... f=79&t=921
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda

-
Mauz - FK
Díky za reakci, ale po 5 hodinovém hledáni jsem to vzdal a založil nové téma. Bohužel v tomto tématu nic takového není, ano najdu tam jak zapojit čidla, nakalibrovat pc atd. Jak je zapojeny konektor, to tam neni (nebo jsem přehlídl, nebo nevím)....Každý kdo zapojuje kabeláž k pc má konektor který tam cvakne a je hotovo...Já ho mám ustřižený a potřebuji vědět na "pin číslo jedna přijde minus, na pin 2 čidlo teploty, atd" . Zpět k tématu, o nahrazení čidla u motorů Mpi za alternativu, tam také nic není..Tedy zajímá mě princip práce čidla, z jakých je součástek, a zda jsme jako běžný manuálně zruční si ho udělat doma?
- Jura_Favorit
- Kontaktovat uživatele:
No jo, my víme... On je hroznej problém zeptat se v už existujícím tématu s dokonce téměř totožným názvem...
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... =79&t=3161 (mohl by to tam někdo přesunout)
-
selle - FK
Ahoj Mauzi.
Najed na: hlavní stránku
návody
elekrická zařízení
pal.počítač II -popis instalace
Tam už najdeš,co potřebuješ
Najed na: hlavní stránku
návody
elekrická zařízení
pal.počítač II -popis instalace
Tam už najdeš,co potřebuješ
-
Mauz - FK
Re:Jura_Favorit- toto tématu jsem cele pročetl a k mému dotazu tam opravdu je minimum....Jestli se ti to nelibí klidně změnim název Výroba čidla průtoku k Pc...Spíš prosím přispěj s radou 
Re: Selle- Děkuji za radu, ale v tomto článku je popsaná instalace pc a čidel- ale rozpis pinu tam není...
Re: Selle- Děkuji za radu, ale v tomto článku je popsaná instalace pc a čidel- ale rozpis pinu tam není...
- Jura_Favorit
- Kontaktovat uživatele:
Já jen narážel na skutečnost, že pokud nenajdeš odpověď, nemusíš kvůli tomu nutně zakládat téma nové.. můžeš využít témata stávající.
Ale asi zbytečný něco psát..
Ale asi zbytečný něco psát..
-
Mauz - FK
Re: Vlastní výroba čidla průtoku Mpi k PC
Ano to jsem pochopil hned z prvního tvého příspěvku:-) Máš tedy nějaký nápad jak vyrobit čidlo průtoku?
Zapojení černého konektoru palubního počítače TC-6:
pin 1 - nezapojeno
pin 2 - nezapojeno
pin 3 - hnědý drát, teploměr venkovní teploty
pin 4 - žlutý drát, teploměr venkovní teploty
pin 5 - hnědý silnější drát, kostra, kostřicí bod na sloupku pod volantem
pin 6 - hnědý drát, čidlo průtoku paliva
pin 7 - červený drát, +12V, na spínací skříňku, svorka "15" - napětí při zapnutém zapalování
pin 8 - žlutý drát, čidlo průtoku paliva
pin 9 - žlutý drát, palivoměr, na žlutý konektor přístrojové desky (svorkovnice T10c), pin 1
pin 10 - modrý drát, čidlo průtoku paliva
pin 1 - nezapojeno
pin 2 - nezapojeno
pin 3 - hnědý drát, teploměr venkovní teploty
pin 4 - žlutý drát, teploměr venkovní teploty
pin 5 - hnědý silnější drát, kostra, kostřicí bod na sloupku pod volantem
pin 6 - hnědý drát, čidlo průtoku paliva
pin 7 - červený drát, +12V, na spínací skříňku, svorka "15" - napětí při zapnutém zapalování
pin 8 - žlutý drát, čidlo průtoku paliva
pin 9 - žlutý drát, palivoměr, na žlutý konektor přístrojové desky (svorkovnice T10c), pin 1
pin 10 - modrý drát, čidlo průtoku paliva
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
a já jen doplním , pin 1a2 jsou pro termistor(snímač teploty) v interiéru , do č palubáku xxxxx (to číslo jsem několikrát zmínil ve vláknech k palubáku z hlavy si ho nepamatuju)
-
Mauz - FK
Re: mikka, ferdamravenec: Děkuji za rozepsání připojení pinů k palubnímu počítači.
Teď bych byl rád jestli někdo nemá ponětí jak zkonstruovat čidlo měření průtoku na vozy Mpi. Našel jsem,tady na forum, že čidlo se skládá ze dvou částí, snímací cívky a tranzistorového zesilovače. Jaké jsou parametry těchto součástek, popřípadě kde bych je sehnal? Schéma zapojení čidla, cokoliv by mi pomohlo. Pomůžete mi?
Teď bych byl rád jestli někdo nemá ponětí jak zkonstruovat čidlo měření průtoku na vozy Mpi. Našel jsem,tady na forum, že čidlo se skládá ze dvou částí, snímací cívky a tranzistorového zesilovače. Jaké jsou parametry těchto součástek, popřípadě kde bych je sehnal? Schéma zapojení čidla, cokoliv by mi pomohlo. Pomůžete mi?
Podle me by to melo jit oblbnout optoclenem pripojenym primo na vstrik, ale muselo by se to zkusit. Nemam ideu, jestli to s tim bude spolupracovat, pripadne merit dobre (to bude asi nejvetsi problem...)
-
Milanpraha
Tak na MPI je tam cívka se 150 závity ( průměr drátku nevím) a zesilovač 271, ale schéma zapojení a správné hodnoty na vazbách nevím. ale taky scháním i poškozené čidlo, které by se dalo rozebrat a znovu postavit z nových součástek což by nebyl problém. :!:
- Jozan
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím!
Mám feldí 1,3 MPi 40kw. Koupil jsem palubák, ale nechodí mi funkce spojené s průtokoměrem paliva. Je todle čidlo skutečně k MPi? Původní majitel mi psal, že funguvalo, že ho měnil před čtvrtrokem. Nejde to nějako vyzkoušet? kabeláž je bez poškození, vstřik chodí.
Uvažuju že ho pujčim, aby ho někdo zručnej naklonoval
to by mělo jít aj z nefunkčního.. Samozřejmě pokud to je k MPi, ale mělo by být.
Mám feldí 1,3 MPi 40kw. Koupil jsem palubák, ale nechodí mi funkce spojené s průtokoměrem paliva. Je todle čidlo skutečně k MPi? Původní majitel mi psal, že funguvalo, že ho měnil před čtvrtrokem. Nejde to nějako vyzkoušet? kabeláž je bez poškození, vstřik chodí.
Uvažuju že ho pujčim, aby ho někdo zručnej naklonoval
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
buď je špatný čidlo (poškozený) , nebo je BMM , nebo nemáš třmínek
- Jozan
- Kontaktovat uživatele:
já jsem blbej dám si fotku na rajče a nedám sem link
http://jozzan.rajce.idnes.cz/el._schemata#P1050553.jpg
třmínek je, kupoval jsem to tu z fóra, mělo by to být funkční, mělo by to být na MPi...
http://jozzan.rajce.idnes.cz/el._schemata#P1050553.jpg
třmínek je, kupoval jsem to tu z fóra, mělo by to být funkční, mělo by to být na MPi...
-
luk111
- Kontaktovat uživatele:
MPI čidlo je stejně dlouhé jako čidlo na teplotu. Jinak BMM má čidlo a pak vedou dva drátky modrý a bílý a je zas čidlo.
- Jozan
- Kontaktovat uživatele:
tak mam teda MPi čidlo, mezi pinem 10 a 6 jsem naměřil napětí asi 4,8V takže ve svorkovnici problém není. Tak asi čidlo odešlo, to je tak náchylné?
-
Mauz - FK
Cídlo mam doma rozkuchane, mohl bych nafotit foto a dat to jsem ...Milanpraha píše:Tak na MPI je tam cívka se 150 závity ( průměr drátku nevím) a zesilovač 271, ale schéma zapojení a správné hodnoty na vazbách nevím. ale taky scháním i poškozené čidlo, které by se dalo rozebrat a znovu postavit z nových součástek což by nebyl problém.
-
milanpraha
Tak fotky rozkuchaneho cidla pro mpi by se hodilo, ale muselo by byt v detailu aby bylo mozno vylustit hodnoty ( popisy) na soucastkach.
-
petr
Da se pouzit palubak z bmm na mpi, kdyz vymenim jenom cidlo vstriku???
- emilio52
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Ano dá se použít pokud ho teda seženeš.
Pok už jen přenastavíš motorizaci v PC podle návodu .
http://www.feliciaklub.cz/?id=r_pal_pocitac_3
Pok už jen přenastavíš motorizaci v PC podle návodu .
http://www.feliciaklub.cz/?id=r_pal_pocitac_3
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda

-
Milanpraha
Tak vlastni cidlo se da v pohode vyrobit a to hlavne ta elektronika a civku si dokaze namotat kazdy zrucny clovek sam. Ja osobne uz jsem zacal a znami mi uz vyrabi 10 ks plosnich spoju a soucastky mame v praci, takze vyroba ok.
-
luk111
- Kontaktovat uživatele:
To: milanpraha a budeš je i nabízet dál? Měl bych zájem.
-
milanpraha
mozna, ale kdyz tak jenom treba tu elektroniku, ale bez civky, kterou by si musel vyrobit a namotat sam.
Vim kompletni seznam soucastek a i hodnoty civky ( i vim prumer dratu) a taky se da po uprave pouzit civka z bmm na mpi.
Vim kompletni seznam soucastek a i hodnoty civky ( i vim prumer dratu) a taky se da po uprave pouzit civka z bmm na mpi.
- emilio52
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Taky bych měl vážný zájem zájem ,dej vědět
Díky .
Díky .

- chabal35
- Kontaktovat uživatele:
Taky bych měl zájem a myslim, že by nás bylo víc 
taky bych měl zájem o čidlo:)
-
Mauz - FK
Přidávám se a také bych měl zájem, jestli by byla možnost celého čidla( platím zlatem).
-
Rambo-x
- Kontaktovat uživatele:
Pokud bude rozumná cena tak mám určitě zájem,aspoň o 2 kusyMilanpraha píše:Tak vlastni cidlo se da v pohode vyrobit a to hlavne ta elektronika a civku si dokaze namotat kazdy zrucny clovek sam. Ja osobne uz jsem zacal a znami mi uz vyrabi 10 ks plosnich spoju a soucastky mame v praci, takze vyroba ok.
-
Mauz - FK
Zdravim, zde jsem vyfotil nejaky fotky cidla : http://jarda-mauz.rajce.idnes.cz/Palubni_PC/#
Kdyby byl nejaky pozadavek na precteni cisel, promereni nebo cokoliv staci napsat
Kdyby byl nejaky pozadavek na precteni cisel, promereni nebo cokoliv staci napsat
-
Jarda28praha
Dobry den,
jste schopen zmerit hodnotu odporu te civky v ohmech??? Vim totiz kolik ma mit zavitu i prumer dratku, ale zajima me jaky ma odpor?? A co je napsano na tom tantalu, nebo jakou ma hodnotu, protoze se mi dostali do ruky uz asi 4, ale pokazde tam byla jina hodnota. Jinak elektronika se da velmi snadno vyrobit ( uz si vyrabim vlastni plosnak a uz jsem sehnal skoro vsechnu drobotinu a operak ( ten stejny se stejnymi parametry ) budu mit pristi mesic. Jen jeste musim vymyslet jak bez problemu namotat civecky a z plechu naohybat trmen. A kdyz to vyjde, tak budu mit do zasoby cca 20 az 30 elektronik.
jste schopen zmerit hodnotu odporu te civky v ohmech??? Vim totiz kolik ma mit zavitu i prumer dratku, ale zajima me jaky ma odpor?? A co je napsano na tom tantalu, nebo jakou ma hodnotu, protoze se mi dostali do ruky uz asi 4, ale pokazde tam byla jina hodnota. Jinak elektronika se da velmi snadno vyrobit ( uz si vyrabim vlastni plosnak a uz jsem sehnal skoro vsechnu drobotinu a operak ( ten stejny se stejnymi parametry ) budu mit pristi mesic. Jen jeste musim vymyslet jak bez problemu namotat civecky a z plechu naohybat trmen. A kdyz to vyjde, tak budu mit do zasoby cca 20 az 30 elektronik.
-
Ricardo
- Kontaktovat uživatele:
Tak strmiekok (trmen) nieje problem lebo v Apri to este maju dnes mi dosli 3ks
-
Zdena - FK
Tantalový kondenzátor G335 je 3,3uF
Jinak to čidlo by mohlo vypadat asi takhle http://izdenda.rajce.idnes.cz/TC-6_Felicie/#origo2b.jpg
(je tam víc obr.snad to najede na ten správný)
Jinak to čidlo by mohlo vypadat asi takhle http://izdenda.rajce.idnes.cz/TC-6_Felicie/#origo2b.jpg
(je tam víc obr.snad to najede na ten správný)
-
vajda - FK
také bych měl o jedno čidlo zájem kdyby se dostalo do výroby 
-
Petka - FK
To:Zdena-k tvému návrhu snímače průtoku TC4A2 Felicia MPi viz odkaz na rajče výše,mám následující dotaz.Má nějaký význam smysl vinutí cívky čidla a orientace připojení začátku a konce na plošný spoj?
V čem se liší zapojení snímače pro Felicia BMM kromě mechanického provedení,kde z rozměrových důvodů jsou snímací cívka a vlastní zesilovač oddělany.Cíka se u BMM třmenem upevňuje na káblík vstřiku
přímo v řídící jednotce a zesilovač je pak na vodičích kousek dál mimo řídící jednotku ?Poslední dotaz se týká přímo tvého návrhu snímače. V jakém návrhovém programu byl dělaný? Mám EAGLE a Sprint-Layout.
Pokud bylo navrhováno v některém z nich,tak bych přivítal zde zveřejnit soubor plošného spoje.
V čem se liší zapojení snímače pro Felicia BMM kromě mechanického provedení,kde z rozměrových důvodů jsou snímací cívka a vlastní zesilovač oddělany.Cíka se u BMM třmenem upevňuje na káblík vstřiku
přímo v řídící jednotce a zesilovač je pak na vodičích kousek dál mimo řídící jednotku ?Poslední dotaz se týká přímo tvého návrhu snímače. V jakém návrhovém programu byl dělaný? Mám EAGLE a Sprint-Layout.
Pokud bylo navrhováno v některém z nich,tak bych přivítal zde zveřejnit soubor plošného spoje.
-
Jarda28praha
Tak BMM se liší počtem závitů i zapojením ( plošný spoj je co do zapojení stejný, ale neni plně osazen a jsou tam i trochu jiné hodnoty součástek a nemá přímé umístění cívky na plošném spoji). A zapojení na MPI co do hodnot existuje nekolik variant osazu, protože znám i s jinými hodnotama a já osobně jsem rozkusal už zalité 3 originální snímače pro MPI ( výrobce sice tvrdil, že se to bez poškození nedá rozebrat, ale mi znalí ve výrobě a osazovaní plošních spojů víme jak to dostat z té hmoty bez poškození součástek krom cívky, která je tím taky plolitá). Tak u některých zařízení by to mělo smysl, ale tady asi určitě ne ( to by jich muelo být více za sebou třeba v sérii to už by pak roli hrálo. Jinak mě ho dělal kamarád ( už je ve výrobě) a dělal ho myslím v EAGLU 
-
Petka - FK
To: Jarda28praha
Když se tu ve vlákně řeší vlastní výroba čidla průtoku Mpi,nedal by jsi zde i schema a hodnoty součástek včetně počtu závitů cívky i pro čidlo BMM.Jistě by byl zájem u více majitelů této verze Felicie.
Když se tu ve vlákně řeší vlastní výroba čidla průtoku Mpi,nedal by jsi zde i schema a hodnoty součástek včetně počtu závitů cívky i pro čidlo BMM.Jistě by byl zájem u více majitelů této verze Felicie.
- Maty
- __________________

- Kontaktovat uživatele:
Bmm čidlo pokud vím jde stále sehnat u Apri zadarmo 
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
-
Jarda28praha
bmm ma 250 zavitu dratku 0.07mm a uz jsem tento dratek dokazal sehnat ze dvou zdroju. A schema uz se tu nekde na foru objevilo a hodnoty i zapojeni se da snadno zjistit, protoze cidlo BMM neni zalite jako je MPI je BMM jenom lakovane.
-
Návštěvník
Nejsem žádný elektronik, myslím,že smysl navinutí asi vliv má. Nakreslil jsem to jen tak od ruky. Plošný spoj je tam jasně vidět a osazení SMD součástkama také, (ale to je tak na mikroskop). Když jemně seškrábal barvu z operačního zesilovače na originálu, tak se objeví nápisy, ale moc čitelné to nebylo,ale vypalo to na 271. Pokud jsem udělal někde chybu ať mě někdo opraví.Já se pokusím navínout svou cívku jen tak nadivoko asi 200 závitů a součásky osadím z normálními odpory a uvidím jestli to bude fungovat, když né, tak už to nebudu řešit.Petka píše:To:Zdena-k tvému návrhu snímače průtoku TC4A2 Felicia MPi viz odkaz na rajče výše,mám následující dotaz.Má nějaký význam smysl vinutí cívky čidla a orientace připojení začátku a konce na plošný spoj?
-
Jarda28praha
Proc nadivoko?? Proste civka na Mpi ma 150 zavitu a na Bmm ma 250 zavitu a je to vinute dratkem o sile 0,07mm ( lakovaneho). A 271 tam je, ale ne zcela obycejna 271 je jich vice typu a kazda pracuje za trochu jinych podminek.
-
Zdena - FK
Nadivoko myslím tím,jako, že není závit vedle závitů, ale jen tak namotané. Dráty CU se uvádějí často v průřezu tak nevím, jestli smalt. drát 0,07 je průřez? To je 0,30 průměr. Viz. https://www.distrelec.cz/smaltovan%C3%B ... 3%A1t-1-kg
-
Jarda28praha
drát 0,07 mm lakovanej na vinutí traf nebo tlumivek !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 
-
Jarda28praha
Tak na snímači na verzi MPI se pilně pracuje!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jinak cívečka v pohodě navinuta na originální kostřičku z odpovídajícího drátu a počtu závitů ( a vede) a plošňáček je taky hotov. Už jen dosehnat pár drobotin a bude se moc provést pokus jestli to bude fungovat a pak doosadím ten zbytecek plošňáků.
Plošňák : http://jarda28praha.rajce.idnes.cz/nast ... 142108.jpg
Cívečka : http://jarda28praha.rajce.idnes.cz/nast ... 142129.jpg

Jinak cívečka v pohodě navinuta na originální kostřičku z odpovídajícího drátu a počtu závitů ( a vede) a plošňáček je taky hotov. Už jen dosehnat pár drobotin a bude se moc provést pokus jestli to bude fungovat a pak doosadím ten zbytecek plošňáků.
Plošňák : http://jarda28praha.rajce.idnes.cz/nast ... 142108.jpg
Cívečka : http://jarda28praha.rajce.idnes.cz/nast ... 142129.jpg
-
Jovano - FK
Jsem zvědav na výsledek, nebyl by jeden plošňák volnej?
-
Jarda28praha
Kdyz to bude fungovat, tak to asi mozna problem nebude,ale originalni civecky bohuzel nemam. Ale zatim stale poptavam tu 271 tu lepsi ( ktera je pouzitelna i v aute) z duvodu teploty.