Mlhovky jako dálkový
-
smazany clen - FK
Mlhovky jako dálkový
Ahoj všichni.Nedávno přišel kámoš,že by se mu na jeho Feldě líbilo,kdyby při použití světelné houkačky se mu rozsvítily vždy i mlhovky.Jelikož nejsem v elektrice extra zběhlý,tak se Vás ptám jak by to šlo co nejjednodušeji udělat?Podmínkou však je,aby mlhovky svítili jen na světelnou houkačku.Při trvalém zapnutí dálkových světel přepnutím páčky od sebe nesmí mlhovky svítít a zase obráceně,že při zapnutí mlhovek nesmí svítít trvale dálková světla.Dík za radu. 
-
smazany clen - FK
Re: Mlhovky jako dálkový
ahoj, podle me je tohle nerpoveditelné...teda bez zásadního zásahu do elektroinstalace...jelikož světelná houkačka je (podle me) jen sekundové zapnutí dálkových světel...(to samé jako když dáš páčku dozadu na dálkový...jen v poloze svet. houkačky se páčka automaticky vrací...muselo by se tedy nejspíše natáhnout nové kabely od konektoru svetelné houkačky jak do dálkových tak i do mlhovek... ale nevím co by to dělalo zpětně ..
-
Zbysek - FK
Ano, je to opravdu nereálné, protože kontakt v páčce je shodný jak pro světelnou houkačku, tak pro dálkové. Akorát je to na jednu stranu aretované a na druhou ne. Výchozí kontakt z tohoto prvku je pak ale společný, takže ať by klapnul na kteroukoli stranu, prostě by se mu pak zaply i ty mlhovky. Jedině udělat nějaký zásah do páčky, ale to asi ne. Jinak zapojit pak mlhovky k těm dálkovým je otázka jednoho relátka, aby se to nevracelo zpět při zapnutí mlhovek a aby to kontakty vydržely.
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Na Fáčku to zapojený mám (mlhovky ke světelný houkačce) ,ale už si nepamatuju jak jsem to udělal,je to nějaký ten rok zpátky.Teď nemám čas,ale až bude volněji mrknu se jak jsem to tenkrát spáchal.
Ivarek:
Jsme na tom stejně. Na Favu mě to svítilo taky. Ach jo,ta paměť...
Úpravy řídících jednotek motorů Felicia
Ex. Felda http://www.youtube.com/watch?v=b5al6XngGWo Kejzi dík!
VW Sharan TDI : "Dospělé auto pro dospělého člověka".
http://www.youtube.com/watch?v=CkJzc2D2 ... re=related
Nemám rád SZ...
Ex. Felda http://www.youtube.com/watch?v=b5al6XngGWo Kejzi dík!
VW Sharan TDI : "Dospělé auto pro dospělého člověka".
http://www.youtube.com/watch?v=CkJzc2D2 ... re=related
Nemám rád SZ...
-
smazany clen - FK
Tak kdybyste si klucí vzpomněli, jak to máte zapojený a napsali jste mi to sem byl bych rád.Dík
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Dedla píše:Ivarek:
D.v.o.r.i.s.....Jasan,jak to půjde,mrknu na to.Kdyžtak se připomeň.
-
breta1 - FK
Je podmínkou, aby blikly mlhovky při použití páčky světelné houkačky i tehdy, když mám právě zapnutá dálková světla? Když ne, pokusil bych se něco vymyslet..D.v.o.r.i.s píše:Ahoj všichni.Nedávno přišel kámoš,že by se mu na jeho Feldě líbilo,kdyby při použití světelné houkačky se mu rozsvítily vždy i mlhovky.Jelikož nejsem v elektrice extra zběhlý,tak se Vás ptám jak by to šlo co nejjednodušeji udělat?Podmínkou však je,aby mlhovky svítili jen na světelnou houkačku.Při trvalém zapnutí dálkových světel přepnutím páčky od sebe nesmí mlhovky svítít a zase obráceně,že při zapnutí mlhovek nesmí svítít trvale dálková světla.Dík za radu.
-
smazany clen - FK
to breta1:
No Dvoris chce, aby mu fungovala světelná houkačka dálky plus mlhovky. Ale když se zapnou samostatně mlhovky nebo dálkové, tak ty druhé svítit nesmí.
No Dvoris chce, aby mu fungovala světelná houkačka dálky plus mlhovky. Ale když se zapnou samostatně mlhovky nebo dálkové, tak ty druhé svítit nesmí.
-
breta1 - FK
Pardon, ptal jsem se na hovadinu - když mám dálková, nemohu přece bliknout světelnou houkačkou (musím jít přes polohu potkávačky).breta1 píše: Je podmínkou, aby blikly mlhovky při použití páčky světelné houkačky i tehdy, když mám právě zapnutá dálková světla? Když ne, pokusil bych se něco vymyslet..
Podle mého názoru ttento problém ale vyřešit jde - stačí zjistit, zda jde přes vodič světelné houkačky proud (tento proud sejmout - vyhodnotit úbytek na malém odporu, diodě, halovou sondou nebo nejjednodušeji pár ampérzávitů (cca 30) na jazýčkovém relé) a poté např. přes MOSFET tranzistor či relé spínat mlhovky. Pokud by byl nadále zájem, pokusil bych se nějaké jednoduché schema vymyslet.
-
host
halova sonda, závity???
osvětlení funguje tak, že po sepnutí spínače tlumených (dálkových) světel sepne relé a přes něj je přivedeno napětí 12V na přepínač dálková/tlumená.
Při přitažení páčky k sobě (světelná houkačka) je po dobu přitažení přivedeno 12V přímo na dálková světla. Těchto 12V stačí poslat přes diodu na relé předních mlhovek a je vymalováno.
osvětlení funguje tak, že po sepnutí spínače tlumených (dálkových) světel sepne relé a přes něj je přivedeno napětí 12V na přepínač dálková/tlumená.
Při přitažení páčky k sobě (světelná houkačka) je po dobu přitažení přivedeno 12V přímo na dálková světla. Těchto 12V stačí poslat přes diodu na relé předních mlhovek a je vymalováno.
- DJ.Mara
- Kontaktovat uživatele:
Nemáš pravdu přepínání tlumený dálkový zajišťuje pouze ta páčka. Při zapnutí světel je přivedeno 12V z relátka hlavních světlometů přímo na ten přepínač a dál na tlumená světla. Pokud dáme dálkový tak se těch 12V z relátka hlavních světlometů dostane přes ten přepínač na dálková světla a tlumená zhasnou. Když dáme páčku k sobě přivede se 12V přímo od baterky přes ten spínač na dálková světla. Z toho vyplívá že z té páčky vede na dálková světla pouze jeden vodič a kdyby si ho napojil přes diodu na relé mlhovek tak ti budou mlhovky svítit vždy s dálkovejma světlama. Doufám že jsem to popsal trochu srozumitelně.host píše:halova sonda, závity???
Octavia I combi 1.9 TDi zatím 66Kw 
-
host
vůbec ne, popsals to dobře až na ten závěr. Ta první věta jenom popisovala svícení dálková/tlumená a se světelnou houkačkou nesouvisí (proto to relé).
Těch 12V ze světelné houkačky jde přímo z AKU přes páčku na dálková, ale pouze po dobu přítahu páčky k sobě. Tak pokud po tuto dobu budu přivádět přes diodu +12V na relé mlhovek, tak budou tyto sepnuty pouze po tuto dobu, nic víc, nic míň...
Těch 12V ze světelné houkačky jde přímo z AKU přes páčku na dálková, ale pouze po dobu přítahu páčky k sobě. Tak pokud po tuto dobu budu přivádět přes diodu +12V na relé mlhovek, tak budou tyto sepnuty pouze po tuto dobu, nic víc, nic míň...
-
navstevnik
DJ.Mára má pravdu, to co píše host by fungovalo pouze do okamihu, než by se rozsvítila dálková světla. +12V by přes diodu seplo relé mlhovek vždy s dálkovýma světlama (bez ohledu na to, jestli by se rozsvěcovala klaksonem nebo přepínačem). Ale řešení je jednoduché, od páčky světelného klaksonu vést 12V na světla přes dve diody v sérii a na relé mlhovek odbočit třetí diodou mezi nimi.
- Maty
- __________________

- Kontaktovat uživatele:
Nebo to udělat mechanicky
... přidělat na páčku nějakej mikro spínač, kterej by spínal mlhovky
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
-
smazany clen - FK
Ahoj není to podmínkou, stačilo by kdyby mlhovky blikly jen při použití světelné houkačkybreta1 píše: Je podmínkou, aby blikly mlhovky při použití páčky světelné houkačky i tehdy, když mám právě zapnutá dálková světla? Když ne, pokusil bych se něco vymyslet..
-
hostel
tak pánové tady kecají, prošel jsem schemata a tady je výsledek.
Relé hlavních světlometů i relé předních mlhovek se spínají tak, že se přes spínače uzemní (takže žádných +12V přivedeme tam a tam). Další zádrhel je, že ač se 12V přivádí odděleně na světelnou houkačku (ze svorky 30 přes pojistku F17 na vývod 30 páčky přepínače světel) a odděleně na přepínač dálkových a tlumených světel (z kontaktů relé hlavních světlometů na vývod 56 páčky přepínače světel) tak je vývod na dálková světla společný (vývod 56A páčky přepínače světel). Proto nelze připojit mlhovky přes trojici diod (byl by nutný mechanický zásah do přepínače světel). A už vůbec nejde připojit nějakým způsobem 12V na relé mlhovek.To se spíná přes spínač na kostru. To napětí by se muselo přivést přímo na mlhovky, společný bod pojistek F5 a F6. Ale opakuji, bez mechanické úpravy přepínače světel to nepůjde. Chovalo by se to tak jak popsal DJMára.
Asi nezbývá jiné řešení, než hlídat proud na svorku 30 páčky přepínače světel. Ten svorkou protéká právě v případě sepnutí světelné houkačky a nikdy jinak.
Relé hlavních světlometů i relé předních mlhovek se spínají tak, že se přes spínače uzemní (takže žádných +12V přivedeme tam a tam). Další zádrhel je, že ač se 12V přivádí odděleně na světelnou houkačku (ze svorky 30 přes pojistku F17 na vývod 30 páčky přepínače světel) a odděleně na přepínač dálkových a tlumených světel (z kontaktů relé hlavních světlometů na vývod 56 páčky přepínače světel) tak je vývod na dálková světla společný (vývod 56A páčky přepínače světel). Proto nelze připojit mlhovky přes trojici diod (byl by nutný mechanický zásah do přepínače světel). A už vůbec nejde připojit nějakým způsobem 12V na relé mlhovek.To se spíná přes spínač na kostru. To napětí by se muselo přivést přímo na mlhovky, společný bod pojistek F5 a F6. Ale opakuji, bez mechanické úpravy přepínače světel to nepůjde. Chovalo by se to tak jak popsal DJMára.
Asi nezbývá jiné řešení, než hlídat proud na svorku 30 páčky přepínače světel. Ten svorkou protéká právě v případě sepnutí světelné houkačky a nikdy jinak.
- DJ.Mara
- Kontaktovat uživatele:
Ano je to přesně tak. No vidíš to jsem si ani neuvědomil, že se ty relátka spínaj na kostru.
Octavia I combi 1.9 TDi zatím 66Kw 
-
breta1 - FK
Neřekl bych, že všichni pánové kecají, zopakoval jsi totiž jen mou myšlenku, že je nutné tento proud sejmout... Až budu mít chvilku, dodám kompletní schéma, které uvedený problém co nejjednodušeji řeší.hostel píše:tak pánové tady kecají, prošel jsem schemata a tady je výsledek.
-
hostel
tak a mám to vymyšlený. má to jenom jednu chybu, při zhasnutých světlech funguje jenom světelná houkačka. Za jízdy podle předpisů (tlumená světla) to funguje tak jak bylo požadováno. A stačí na to jedno relé a dioda. Cena do 50,- Kč (podle toho jak seženete relé).
Jenom by mne zajímalo, když vám protijedouci blikne dálkovýma, jestli si všimnete, že se mu rozsvítily také mlhovky.
Jenom by mne zajímalo, když vám protijedouci blikne dálkovýma, jestli si všimnete, že se mu rozsvítily také mlhovky.
-
breta1 - FK
Tak se pochlub jako první.hostel píše:tak a mám to vymyšlený. má to jenom jednu chybu, při zhasnutých světlech funguje jenom světelná houkačka. Za jízdy podle předpisů (tlumená světla) to funguje tak jak bylo požadováno. A stačí na to jedno relé a dioda. Cena do 50,- Kč (podle toho jak seženete relé).
Já to mám taky vymyšlený. Navíc tu tvoji chybu to moje řešení nemá, stačí mi jen jazýčkový kontakt a kousek drátu, cena 16.- Kč.
-
hostel
nevím, nevím, ... jazýčkovým kontaktem spínat 2x mlhovku??
psal jsem, že pro správnou funkci je třeba snímat proud tekoucí svorkou do spínače světelné houkačky, ten jazýček se dá použít, ale jenom jako senzor, ke spínání je potřeba výkonový prvek. Navíc tyto prvky jsou choulostivé na otřesy (víc třeba tady http://www.meder.com/cs/index.php?page=1103). Pokud chceš něco levného, tudy cesta nevede.
A nakonec ... jenom, jestli si protijedoucí všimne toho úchvatného efektu, když na něj vypálím dálkový.
Jako námět mé řešení .. relé zapojit na jedno z dálkových světel a ukostřit, jeden kontakt relé připojit na jedno z tlumených světel, druhý přes diodu na mlhovky.
psal jsem, že pro správnou funkci je třeba snímat proud tekoucí svorkou do spínače světelné houkačky, ten jazýček se dá použít, ale jenom jako senzor, ke spínání je potřeba výkonový prvek. Navíc tyto prvky jsou choulostivé na otřesy (víc třeba tady http://www.meder.com/cs/index.php?page=1103). Pokud chceš něco levného, tudy cesta nevede.
A nakonec ... jenom, jestli si protijedoucí všimne toho úchvatného efektu, když na něj vypálím dálkový.
Jako námět mé řešení .. relé zapojit na jedno z dálkových světel a ukostřit, jeden kontakt relé připojit na jedno z tlumených světel, druhý přes diodu na mlhovky.
-
breta1 - FK
Přirozeně že jazýčkovým kontaktem nespínám mlhovku. Teď právě dávám dohromady podrobné schéma, aby to bylo co nejvíce přehledné a srozumitelné - tak chvilku trpělivosti...hostel píše:nevím, nevím, ... jazýčkovým kontaktem spínat 2x mlhovku??
-
breta1 - FK
Tak jsem to dal v rychlosti dohromady, doufám, že tam nemám chybu při překreslování. Předkládám 2 varianty - jednu pouze s jazýčkovými kontakty (tam jsem kázal trochu bludy, protože to bude potřebovat mít rožnutá světla - ale ty koneckonců vžycky mám), druhá potřebuje ještě relátko.
Protože odběr dálkových je necelých 10A a jazýček potřebuje cca 20Az, stačí na jazýček navinout 2 závity drátu 1mm (raději 5 závitů). Přerušíme vodič 1,5 gr k přívodu 30 a zapojíme tam tu cívečku. Ostatní je zřejmé z nákresu.
Protože odběr dálkových je necelých 10A a jazýček potřebuje cca 20Az, stačí na jazýček navinout 2 závity drátu 1mm (raději 5 závitů). Přerušíme vodič 1,5 gr k přívodu 30 a zapojíme tam tu cívečku. Ostatní je zřejmé z nákresu.
-
hostel
celé je to divné ... i když nápad je dobrý.
První varianta - nic bych nekrájel, ty závity bych udělal přímo z vodiče vedoucího na spínač světelné houkačky, nemám po ruce schémata, ale pokud budeš uvažovat kontakty jazýčku jako paralelní spínač mlhových světel, který ukostřuje relé mlhových světel, tak to bude svítit pouze spolu s dalším osvětlením.
Koukni do schematu, mám dojem, že relé mlhových světel je napájeno přes relé osvětlení.
Druhá varianta je blbost - jakmile sepnu spínač světelné houkačky, tak jazýčkové relé ukostří spínací relé a jeho kontakty paralelně propojí spínač světelné houkačky. A zůstane to sepnuto až do doby než urveš jazýček ...
První varianta - nic bych nekrájel, ty závity bych udělal přímo z vodiče vedoucího na spínač světelné houkačky, nemám po ruce schémata, ale pokud budeš uvažovat kontakty jazýčku jako paralelní spínač mlhových světel, který ukostřuje relé mlhových světel, tak to bude svítit pouze spolu s dalším osvětlením.
Koukni do schematu, mám dojem, že relé mlhových světel je napájeno přes relé osvětlení.
Druhá varianta je blbost - jakmile sepnu spínač světelné houkačky, tak jazýčkové relé ukostří spínací relé a jeho kontakty paralelně propojí spínač světelné houkačky. A zůstane to sepnuto až do doby než urveš jazýček ...
-
breta1 - FK
Pozn.1 - Samozřejmě by bylo možné závity vytvořit přímo z toho vodiče, ale nevím, jestli je dost dlouhý a udělat z něho 5 závitů na průměru 4mm - no nevím, nevím. A o tom, že musí být zapnutá světla, jsem přece říkal.hostel píše:celé je to divné ... i když nápad je dobrý.
Pozn.2 - Omlouvám se za chybu, kterou jsem udělal při překreslování. Kontakt vloženého relé má jít na kontakt č. 87 relé mlhových světel ( potažmo pojistky F5, F6 - čili správně takto:
-
breta1 - FK
Ještě drobná chybička - vložené relé zapojíme raději před těch 5 závitů cívečky (ne na kontakt 30)
-
hostel
tak by to fungovat mělo, má to jeden háček, pokud poběží větrák, tak si takhle bliknu pouze jednou ... S17 mrška dá najevo svoji existenci ...
-
breta1 - FK
Aha, pravda, pravda, tak to napojíme někde přímo na 30 a přes pojistkové pouzdro na kabel s pojistkou 10A na to relé a musí to fachčit.
-
biker610i - FK
Caute aj ja by som chcel na felde r.v 96 funkciu ze ked zapnem dialkove tak aby sucasne s dialkovymi svietili aj predne hmlovky a bolo to vypinatelne tato moznost dalo by sa to takto spravit? nielen pri svetelnej hukacke, + nejake presnejsi navod by som privital vopored diki za info
už je to nějakou dobu, co jsem to dělal, takže jen přepošlu, co jsem tehdy napsal jednomu členovi:
1. musíš vyvést spínaný plus od dálek. Píchnout se můžeš buď na bílej drát v pojistkový skřiňce na zelenym konektoru 4. z leva, pin 2. Nebo na druhý straně tohodle drátu- u přepínače potkávaček/ dálek pod volantem- samozdřejmně taky bílej drát.
2. od nějakýho kostřícího bodu na karoserii vyvedeš drát a ten připojíš na relé č. kontaktu 86 a 87 (86=jedna strana cívky, 87=vstup do spínaného kontaktu).
3. plus co jsi si připravil v bodě 1 zapojíš na relé kontakt č. 85=druhá strana cívky.
4. na spínanej kontakt relé= č 30 připojíš jeden kontakt vypínače (kterym budeš tento modul pouštět)
5. druhej kontakt vypínače připojíš na černej drát, kterej vede od vypínače předních mlhovek.
6. po vyzkoušení se zaraduješ
Celý zařízení dělá jen to, že při zapnutym vypínači a přepnutí na dálková světla pustí kostru do relátka od mlhovek- takže se to chová jako kdyby jsi mlhovky spustil, tz. že se i rozsvítí kontrolka. Nic jiného se neděje.
Na relé i spínač doporučuji užívat fastony, např: http://www.ges.cz/cz/ifsh-r-2-8-GES06614827.html
na napíchnutí na vodič se používá např: http://www.ges.cz/cz/rs-2-6-GES06614302.html
obojí se dá koupit normálně v elektru (ne OK) či v prodejně s autodílama. Fastony kup podle toho, jaký (jestli vůbec) máš knipovací kleště
snažil jsem se to napsat tak, aby to pochopil i lajk na elektro. Kdybys něčemu nerozuměl, tak se ptej.
pojistku jsem tam nedával, páč dráty na který se pícháš jsou už jištěný.
zapojení vypadá nějak takto:
http://imageshack.us/photo/my-images/81 ... hovky.png/
1. musíš vyvést spínaný plus od dálek. Píchnout se můžeš buď na bílej drát v pojistkový skřiňce na zelenym konektoru 4. z leva, pin 2. Nebo na druhý straně tohodle drátu- u přepínače potkávaček/ dálek pod volantem- samozdřejmně taky bílej drát.
2. od nějakýho kostřícího bodu na karoserii vyvedeš drát a ten připojíš na relé č. kontaktu 86 a 87 (86=jedna strana cívky, 87=vstup do spínaného kontaktu).
3. plus co jsi si připravil v bodě 1 zapojíš na relé kontakt č. 85=druhá strana cívky.
4. na spínanej kontakt relé= č 30 připojíš jeden kontakt vypínače (kterym budeš tento modul pouštět)
5. druhej kontakt vypínače připojíš na černej drát, kterej vede od vypínače předních mlhovek.
6. po vyzkoušení se zaraduješ
Celý zařízení dělá jen to, že při zapnutym vypínači a přepnutí na dálková světla pustí kostru do relátka od mlhovek- takže se to chová jako kdyby jsi mlhovky spustil, tz. že se i rozsvítí kontrolka. Nic jiného se neděje.
Na relé i spínač doporučuji užívat fastony, např: http://www.ges.cz/cz/ifsh-r-2-8-GES06614827.html
na napíchnutí na vodič se používá např: http://www.ges.cz/cz/rs-2-6-GES06614302.html
obojí se dá koupit normálně v elektru (ne OK) či v prodejně s autodílama. Fastony kup podle toho, jaký (jestli vůbec) máš knipovací kleště
snažil jsem se to napsat tak, aby to pochopil i lajk na elektro. Kdybys něčemu nerozuměl, tak se ptej.
pojistku jsem tam nedával, páč dráty na který se pícháš jsou už jištěný.
zapojení vypadá nějak takto:
http://imageshack.us/photo/my-images/81 ... hovky.png/