Nevracející se pístek

Godfrit - FK

Nevracející se pístek

Příspěvek od Godfrit - FK »

Mám problém se svým PP brzdovým třmenem. Pístek se v něm po přibrzdění nechce vrátit zpět a tím pádem neustále přitlačuje brzdové destičky na kotouč. Koupil jsem tedy kompletní novou sadu těsnění, třmen jsem vyčistil, přetěsnil a stále se nevrací, přitom mi kapalina mi nikde neuniká. Už si s ním opravdu nevím rady, díky za každou radu.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Re: Nevracející se pístek

Příspěvek od ferdamravenec »

nezdá se mi že by to tu někde nebylo , chce to hledat a číst
co vodítka třmenu ? choděj ? vadí i jejich nadměrná vůle
další věc je brzdová hadice , může se v ní utrhnout guma a fungovat jako klapka
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Ta brzdová hadička je dost častej problém....na to bych se mrknul určitě.
modrafelda - FK

Příspěvek od modrafelda - FK »

Abych nezakládal nové téma tak to napíšu sem, jednou se mi stalo že jsem začal cítit ve volantu mírné vibrace (v rytmu otáčení kola), po zastavení bylo levé přední kolo horké. Po chvíli jsem zase nastartoval a jel - auto mezi tím najelo pár set km bez problému, a pak se to stalo znova. Zase stačilo na chvíli zastavit nechat vychladnout a jet. Teď jsem od té doby najel dalších pár set km a zatím nic.

Myslíte že to bude souviset s přirezlým pístkem? Pokud bych ho chtěl nějak vyčistit, dá se tak udělat bez speciálních přípravků, mazadel či opravárenských sad? Přece jen je to Felda a nebudu kupovat přípravky za tisíc korun na opravu jednoho pístku... Mám tu takovou tu brusnou hadru (jemně zahladí povrch, ne jak šmirgl).

Co jsem pochopil z jiných vláken, tak stačí pístek vysunout šlapáním na brzdu tak aby těsnění zůstalo vevniř (jak poznám správný okamžik?) a pak bych ho očistil, mám ho pak něčím namazat? nebo nějaké další úkony které bych měl udělat? Ještě jsem nikdy nic takového nedělal.

Edit: Ještě bych se zeptal takhle, dá se nějak jednoduše ověřit funkce toho pístku?

Díky za rady
Martas085 - FK

Příspěvek od Martas085 - FK »

může to být buď přirezlý pístek,nebo některý z vodících čepů,přirezlá deska atd...povol 2 šrouby které jsou na vodících čepech,stáhni část třmenu-kde je uložen pístek. čepy musí chodit pěkně volně v druhé části brzdiče. Kdyby nešly tak stáhnout,nebo vyklepat nebo vytočit,očistit rez a sajrajt jak na čepu,tak v uložení.Namazat nějakou lepší vazelínou,uhlíková by mohla stačit. Pak určitě zkontroluj desky,zdá se pohybují lehce a nejsou třeba přirezlé. Pístek když chceš rozchodit,tak nejlíp potřebuješ nejlíp nějaký šroub a třeba pásovinu v ní závit. Já používám stahovák bez ramen. Jen příčník a šroub. Mě totiž pístky zatlačit rukou nejdou.
Martas085 - FK

ale já si z vlastní zkušenosti myslím,že bude přirezlý jeden z vodících čepů..před měsícem jsem ho taky musel vyklepat a rozchodit. Projevovalo se to tak,že při delší jízdě začly mírné vibrace do volantu,které se pomalu zhoršovaly.A taky to dost pískalo.
a13sh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od a13sh »

Me zase na winter kare po par km zacne neco zepredu strasne hucet a piskat,ale jenom pro jizde rovne,staci zatocit do strany nebo mirne seslapnout brzdu a je to pryc. Mival jsem ridicovo kolo i teplejsi jak spolujezdcovo. Rozhodil jsem tam teda brzdy, pokontroloval a vsechno chodi jak ma,desky i kotouce ocisteny od rzi. Kolo uz tak teple neni,ale huci to porad a ja nevim co s tim a vzhledem k tomu,ze to je auto na zimu,tak se mi to ani moc resit nechce. Ale sere me to,kecal bych kdybych rekl,ze ne :D
Martas085 - FK

a není na kotouči,jak to správně říct,vyvýšinina?jak to bývá okolo největšího průměru kotouče..deska je pak jeta nerovnoměrně...pak už mě napadá jedině ložisko,ale nwm no :D
modrafelda - FK

Díky za odpovědi dneska na to možná kouknu.
modrafelda - FK

Tak snad spraveno, bylo to ten čep, horní chodil bez problému a ten spodní prakticky vůbec... Očistil jsem ho, namazal grafitovou vazelínou a vrátil. Pístek chodí v pohodě. Zkušební jízda OK, akorát to spravovaný kolo bylo o malinko teplejší... třeba si to ještě sedne, uvidíme.
Martas085 - FK

uvidíš :) druhé kolo si nekontroloval?když se mi zadřel jeden,raději jsem očistli a namazal znovu všechny
a13sh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od a13sh »

Martas085 píše:a není na kotouči,jak to správně říct,vyvýšinina?jak to bývá okolo největšího průměru kotouče..deska je pak jeta nerovnoměrně...pak už mě napadá jedině ložisko,ale nwm no :D
Az to budu mit zase nekdy sundane,tak to nafotim je to totiz mozne ;)
LPG.habartice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LPG.habartice »

a13sh píše:Me zase na winter kare po par km zacne neco zepredu strasne hucet a piskat,ale jenom pro jizde rovne,staci zatocit do strany nebo mirne seslapnout brzdu a je to pryc. Mival jsem ridicovo kolo i teplejsi jak spolujezdcovo. Rozhodil jsem tam teda brzdy, pokontroloval a vsechno chodi jak ma,desky i kotouce ocisteny od rzi. Kolo uz tak teple neni,ale huci to porad a ja nevim co s tim a vzhledem k tomu,ze to je auto na zimu,tak se mi to ani moc resit nechce. Ale sere me to,kecal bych kdybych rekl,ze ne :D
čeče dělám úplně to samý felicie. Minule jsem jel plzně a dělalo to každou chvíli. Teď jsem s tim byl v itálii, 1806 km najeto
a neudělalo to ani jednou. Ale taky jsem si všimnul že to nejvíc dělá okolo 90-110 km/h při 130 km/h už ne :scratch:
modrafelda - FK

to bude ten kamínek v destičce :D
LPG.habartice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LPG.habartice »

No to je dost nepravděpodobný páč jsem vyměnil kotouče, desky, pístky s mažetema atd , vedení brzdiče, trubky, hadice i kapalinu a je to furt na pikaču, prostě někdy je slyšet jakoby meluzína a vibrace do volantu a rachot někdy jako prase ..
Chce to jet furt na plný kule no :oops:
redroker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od redroker »

Mám stejný problém, před dvěma lety jsem nechal na feldě vyměnit kotouče+destičky, od té doby se od brzd linuly divné zvuky (hučení), po delší době to ustalo,ale před 2 měsíci se problém vrátil a v květnu 30km před domovem po sešlápnutí brzdy hukot,pravý brzdič se nevracel,destička úplně sjetá.Domů jsem raději dojel na ručku.Následovala opět výměna kot.+dest.+ (Brembo) pístek,hadička. Po pár dnech pískání. Zkusil jsem jet cca 5km jen na ručku a pravý kotouč horký.
Zvládnul bych rozebrání brzdiče a vyčištění třmenů+komponentů sám? Nevyteče při tom brzd. kapalina? Popř.nemá někdo prosím podrobný foto návod? :salut:
modrafelda - FK

Koukni na vodící čepy třmenu, musí chodit volně. Pokud ne, rozdělat, vyčsitit a namazat silikonovou vazelínou. Tohle samozřejmě jde bez zásahu do brzdové hydrauliky a často to bývá zdroj problému "jedna deska sjetá".

Dále zajisti, aby destičky volně chodily v držáku. Očistit a taky namazat trochou silikonové vazelíny, samozřejmě dávat pozor na zněčištění aktivního povrchu destiček vazelínou.

Proti pískání někdy pomůže namazat vazelínou dosedací plochy mezi brzdičem a deskama. Zase dávat pozor na zněčištění aktivních částí.
redroker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od redroker »

Takže bych rozebrání (vyčištění) mohl zvládnout sám? . Nanejvýš jsem si vyměnil těsnění nad hlavou,zapal. kabely,mot.olej., tohle vypadá komplikovaněji. Nemáte někdo seznam,co vše bude potřeba (nářadí,materiál)? Díky
Dusha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dusha »

Vubec bych se toho nebal. Pred mesicem jsem delal kompletni GO brzd a neni to nic sloziteho. Co budes potrebovat ? Gola sadu s orechy, popr. klice trhak, plochy sroubovak. Prece jen to bude nejspis zatuhle. Velikost klicu tam tusim bylo 10,13.17. Material, urcite tu silikonovou, nebo ja pouzil medenou do vysokych teplot, vazelinu. Ja jsem vymenil vsechny prachovky, ktere jiz casem byly zterele - pokud budes vytahovat pistek, tak bych to uricte vymenil. Jinak dukladne zkontrolovat vodici cepy, pistek, rovnomernost opotrebovani desek, kotoucu.

Paklize budes vytahovat pistek, tak vytece i kapalina. Ale neni problem dolet, avsak musis odvzdusnit - pri vymene kapaliny mi cely brzdovy system vzal presne 0,5 l. Pistek muzes vytlacit seslapnutim pedalu, pak mu klestemi trochu pomoc. Nebo si trmen odpoj a dej do sveraku ;-) . Pistky nepoplet, pokud budes rozebirat oba naraz ;-) .
Co se tyce vodicich cepu, tam neni skoro co rozebirat. Jednoduse vysroubujes dva sroubky drzaku trmenu a vytahnes trmen. Pote vytahni ty vodici cepy a ty vycistis, prohlidnes, poradne namazes s vyzkousis jestli chodi volne.

Pokud jsi technicky typ, tak pochopis, ktery sroubek mas vysroubovat, aby jsi sundal to a to apod.
Tady mas nejakou napovedu. At se dilo dari ;-)
Obrázek
Škoda Felicia 1.3 MPI, 40kW, 18.3.1998, najeto cca 135 000km. ;)
Tolik nových dílů a přitom tolik věcí se musí ještě vyměnit. ;) Ale radost z jízdy, k nezaplacení. ;)
http://chalan1.rajce.idnes.cz
https://www.youtube.com/user/skodoful
redroker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od redroker »

Díky za vyčerp. opdpověď (radu), zítra se do toho pustím a dám vědět jak jsem pochodil. Jak jsem se zmínil výše,před měsicem byly měněny jak kotouče,tak destičky a právě na té kritické pravé straně rovněž i pístek,takže bych to spíše viděl na těch vodících čepech,či zaneřáděném třmenu.Zaměřím se zatím jen na vyčištění třmenů a vyměním vodící čepy (objednal jsem toto: http://www.cc-autodily.cz/cep-vodici-bu ... el=FELICIA). :thumright:
Dusha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dusha »

Jasně, já jsem to vzal při jednom ;) Já jsem ty vodící čepy měl naposledy, před nynějším GO brzd, rozebrané před 2 lety - před STK. Byly naprosto suché. Pouze jsme čistili a kontrolovali brzdy a zjistili jsme tuhle závadu. Použil jsem tu měděnou vazelínu a nyní po 2 letech, kdy jsem dělal kompletní repasy, byly OK, jen 2 ze 4 prachovek byly poškozené, takže se to rovnou vyměnilo.
Pokud by tě zajímala ta vazelína, nevím jestli ji znáš, tak vypadá takto. Tento druh je hojně používaný na brzdy : Obrázek
Škoda Felicia 1.3 MPI, 40kW, 18.3.1998, najeto cca 135 000km. ;)
Tolik nových dílů a přitom tolik věcí se musí ještě vyměnit. ;) Ale radost z jízdy, k nezaplacení. ;)
http://chalan1.rajce.idnes.cz
https://www.youtube.com/user/skodoful
Faust
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Faust »

pístek může být orezlí a pokud bude už hloubkově vyměň ho nestojí to moc,když už to dělaš udělal bych to rovnou.dobré je si ho stříknout silikonem a pak tam jde krásně rukou.dobré před dokončením je parkát si skusit pístek vysunout a zasunout aby zjistil zda ti dobře sedla prachovka,muže někde nedocvaknout a po pár vytažení se svlíknout.já mám už když dělam repase brzd a vyrobu chlazených udělaný na kompresor sací a vyfukovací obvod takže si stím přes hadici zahejbu. ;) .
zapalený hadr v nadrži?jo redbull dá feldě křííííídla :+D
redroker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od redroker »

Tak jsem včera rozebral třmeny, vyčistil, vyměnil jsem (proamazal) čepy+manžety, pak najel cca 100km a OK,žádné pískání,kde to bylo možné, jsem přibržďoval ručkou,abych si ověřil, jestli stále nepřibržďují, kotouče téměř studený. Díky :thumleft:
redroker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od redroker »

Ještě bych potřeboval poradit, proč mi brzdy pískají při brždění, vždy při silnějším sešlápnutí.Někde tady se píše, že by pomohlo namazat destičku ze strany,kde je píst,ale můj mechanik (mimochodem,nedokázal mi poradit,proč pískají) mi řekl,že musí zůstat každopádně suché. :scratch:
Faust
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Faust »

to jo desky musí být suche,hřejou se a případné skapalnění vazeliny by mohlo docilit omezení brzdění,pískot věčinou spůsobují desky a jejich složení,někdy i špatným zajetím novích brzd se desky můžou zapalit a mají takový skleněný povrch hladky.
ale věčinou to je levnou variantou desek.jednou jsem koupil desky neznámé značky ale vypadali pěkně i z drážkou a byl jsem jak lokomotiva :D ,koupil jsem jiné německé a ok.

ps:pokud jsi tam nechal ty staré které tam byli při tom brzděném kole tak budou nejspíš zapalené.
redroker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od redroker »

Měnil jsem vše komplet, vše Brembo :scratch:
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Pískání je vetšinou jen o materiálu, mám taky stejné značky kotouče a desky a taky pískám. Občas se to prostě sejde. Zkus jiného výrobce destiček a uvidíš.
SIKOJAR

Příspěvek od SIKOJAR »

Také jsem byl nucen rozhýbat a vyměnit brzdový pístek ve třmenu .Musel jsem použít sika kleště a silou pístek uvolnit.Byl jemně orezlý ale dalo se to odstranit přebroušením,ale poškodil jsem prachovku .Zakoupil jsem opravnou sadu těsnící kroužek i prachovku vyměníl,ale nemohu pístek nasadit.jde ztuha na těsnící kroužek ,ale prachovku hnemohu nasadit do drážek,někde je chyba a nevím kde .Prachovku jsem poškodil ři nasouvání šroubovákem.Zna někdo přesný postup nasouvání prachovky do tělesa vnitřní drážka a na pístek? Děkuji za radu.
Faust
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Faust »

máš je vymontováne brzdiče?

abys netlačil protitlaku.
musiš dát vnitřní kroužek do brzdiče kde běhá pístek,,nejlepe je trochu ho máznout silikonovím olejem i těleso pístku.

na pístek navleč prachovku do drážky jako to je v originále,pokud jsi namazal i pístek ,pujde lehce.
pak stáhni prachovku na dno písku jako bys jí chtěl sundat a konec prachovky který jde do brzdiče nech koukat ven mímo pístek.

ten konec budeš lehce spác do brzdiče a jak ti to tam vleze....rukou zatlačíš pístek.ale musíš mít uvolněný ovzdušnovak abys to protlačil.

ale pokud je pístek už lehce skorodovaný tak to udělá stejně znova

jinak kdybys sis nevěděl rady dělám repase.
Odpovědět