Výměna řídících tyčí
-
Martas085 - FK
Výměna řídících tyčí
Zdar,najde se někdo,kdo už sundával řídící tyče?Je tam nějaká složitost? Dle bible jsem moc nezjistil,jen to,že má být přípravek,jinak je práce složitá.
Díky
- Skury
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Re: Výměna řídících tyčí
Není. Sundáš plasty, volant, 4 šrouby z konzole, odpojíš kable a pak šroub u řízení... Složitosti bych tam nehledal.
Můžu se zeptat, kvůli čemu to sundaváš?
Můžu se zeptat, kvůli čemu to sundaváš?
Be in, be pirate. Pirates.cz + Škoda Felicia Fun 1̶.̶8̶T̶ - bude update
ProjektySNADNO.cz - zpracování projektových dokumentací na rodinné a bytové domy, interiérový design, specializace na nestandardní řešení.
ProjektySNADNO.cz - zpracování projektových dokumentací na rodinné a bytové domy, interiérový design, specializace na nestandardní řešení.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Nemysli tyce od rizeni a tim pripravkem se vyndava kulak rizeni.
-
Martas085 - FK
nemyslím řídící tyč jako volantovou,ale řídící tyče od převodky k těhlicím
a můžete mi někdo popsat,jak to drží pod tou manžetou u převodky?
-
Martas085 - FK
jak alenka v říší divů
ne ŘAZENÍ ale ŘÍZENÍ...řídící tyče...na konci fajka-čep,přichycen k těhlici 
Táhlo řízení je našroubovaný v převodce řízení a druhý konec ja našroubovaný v čepu řízení. Pokud chceš měnit jen táhlo samotný, tak to sližitý není a není třeba ani přípravku. Pokud chceš ale měnit i čep řízení, tak na jeho demontáž potřebuješ přípravěk s jehož pomocí čep vysuneš z těhlice kde je uchyceny maticí a samosvorným kuželem.
Moje felda 1.4 MPi
Golf IV 1.9 TDi 164 PS 393 Nm - už je tam zase něco navíc, ale kolik netuším.
T-ROC 2.0 TSI 4MOTION 190 PS 320 Nm - zatím - tak zatím už neplatí nově 282 PS 431 Nm
Golf IV 1.9 TDi 164 PS 393 Nm - už je tam zase něco navíc, ale kolik netuším.
T-ROC 2.0 TSI 4MOTION 190 PS 320 Nm - zatím - tak zatím už neplatí nově 282 PS 431 Nm
-
Martas085 - FK
jaký bude nejlepší postup při výměně pouze tyčky-táhla?
Samozřejmě nejlíp,abych nemusel na geometrii. všechny čepy dle STK na třepačce OK,ale furt něco sem tam klepne,po výměně tlumičů se to sice zlepšilo,ale i tak.
Před výměnou tlumičů začly jít vibrace v cca 110 do volantu,zdálo se mi,že čím víc auto naložené,tím to bylo horší.
Po výměně tlumičů to začíná až tak při 130.
Jinak volant bez vůle,jde celkem dost přesně. Takže si myslím,že převodka je OK. A taky při otáčení volantem na místě to lehce klepe,lupe.
Nejspíš co jsem zjistil,tak v tom kloubu pod manžetou na řídící tyči. Bude to teda nejspíš on? Může způsobit i tyhle vibrace do volantu?
Díky za rady
Samozřejmě nejlíp,abych nemusel na geometrii. všechny čepy dle STK na třepačce OK,ale furt něco sem tam klepne,po výměně tlumičů se to sice zlepšilo,ale i tak.
Před výměnou tlumičů začly jít vibrace v cca 110 do volantu,zdálo se mi,že čím víc auto naložené,tím to bylo horší.
Po výměně tlumičů to začíná až tak při 130.
Jinak volant bez vůle,jde celkem dost přesně. Takže si myslím,že převodka je OK. A taky při otáčení volantem na místě to lehce klepe,lupe.
Nejspíš co jsem zjistil,tak v tom kloubu pod manžetou na řídící tyči. Bude to teda nejspíš on? Může způsobit i tyhle vibrace do volantu?
Díky za rady
-
Martas085 - FK
Postup výměny axiálního táhla řízení:
-Vozidlo zvedneme a zajistíme.
-Sundáme kolo a otevřeme kapotu.
-Kolo vytočíme dle potřeby.
-Matici nastříkáme uvolňovačem šroubů.
-Povolíme pojistnou matici na táhle u čepu řízení.
-Sejmeme spony z gumové manžety.
-Otáčíme tyčkou až jí z čepu vyšroubujeme. Nebo můžeme vymontovat čep řízení a otáčet s ním.
-Vyšroubujeme pojistnou matici a manžetu stáhneme.
-Nyní je odkrytý kloub, který musíme odšroubovat z řízení. Otáčením volantu kloub nastavíme do vhodné polohy. Teď použijeme siko kleště nebo klíč a táhlo vyšroubujeme (je zde běžný pravý závit).
-Vybalíme nové táhlo a namontujeme opačným postupem, nezapomeneme včas nasadit manžetu a vše pevně dotáhnout. Mělo by být možné táhlo zajistit pomocí sekáče (lem kloubu se zaklepne do drážky v tyči řízení).
-Na manžetu nasadíme novou sponu, postačí i běžná stahovací páska v odpovídajícím rozměru.
-Po opravě řízení je nutné provést seřízení geometrie, pak je oprava dokončena a je možno provést testovací jízdu.
souhlásíte s tímhle postupem?A jak to vidíte s tou Geo?
-Vozidlo zvedneme a zajistíme.
-Sundáme kolo a otevřeme kapotu.
-Kolo vytočíme dle potřeby.
-Matici nastříkáme uvolňovačem šroubů.
-Povolíme pojistnou matici na táhle u čepu řízení.
-Sejmeme spony z gumové manžety.
-Otáčíme tyčkou až jí z čepu vyšroubujeme. Nebo můžeme vymontovat čep řízení a otáčet s ním.
-Vyšroubujeme pojistnou matici a manžetu stáhneme.
-Nyní je odkrytý kloub, který musíme odšroubovat z řízení. Otáčením volantu kloub nastavíme do vhodné polohy. Teď použijeme siko kleště nebo klíč a táhlo vyšroubujeme (je zde běžný pravý závit).
-Vybalíme nové táhlo a namontujeme opačným postupem, nezapomeneme včas nasadit manžetu a vše pevně dotáhnout. Mělo by být možné táhlo zajistit pomocí sekáče (lem kloubu se zaklepne do drážky v tyči řízení).
-Na manžetu nasadíme novou sponu, postačí i běžná stahovací páska v odpovídajícím rozměru.
-Po opravě řízení je nutné provést seřízení geometrie, pak je oprava dokončena a je možno provést testovací jízdu.
souhlásíte s tímhle postupem?A jak to vidíte s tou Geo?
-
LPG.habartice
- Kontaktovat uživatele:
Postup dobrej no. Při povolování axiálního táhla ( tý tyčky řízení ) je mazec nedostatek místa na manipulaci s klíčem nebo kleštěma ale dá se to. No a pak je psycho tam napáchat novou manžetu, ale taky to jde. Sbíhavost se dá zhruba nastavit že si
změříš obě tyčky ( většinou jsou stejně dlouhý ) a pak si odměříš na původní tyčce vzdálenost zajišťovací matice od konce tyčky
a přešroubuješ jí na novou.....
Takhle se to dá docela chytit přesně +- Bus ale samo že udělat sbíhavost by bylo potom nejlepší...
změříš obě tyčky ( většinou jsou stejně dlouhý ) a pak si odměříš na původní tyčce vzdálenost zajišťovací matice od konce tyčky
a přešroubuješ jí na novou.....
Takhle se to dá docela chytit přesně +- Bus ale samo že udělat sbíhavost by bylo potom nejlepší...
-
Martas085 - FK
tak uvidím no...vrhnu se na to asi o víkendu nebo příští týden..a na geo raději zajedu,bude snad pár let pokoj 
-
Martas085 - FK
jinak čepy a tyče jsem opět vzal od firmy Optimal..tak jak tlumiče. čep vyšel na 200,- a tyč na 360,-
-
Vosa - FK
to že ti mlátí ale nemusí být hnedka axiální táhla, já je vyměnil a dělalo to pořád, nakonec to byli vymlácený pouzdra řízení za 11,- ks. Tyčky byli ok a vyhodil sem 1000,-
Jenže to ti musí říct nějakej mechanik jestli jsou v prdeli tyčky v kloubu nebo jen ty pouzdra
takhle ti neporadím když nevím co to dělá.
-
LPG.habartice
- Kontaktovat uživatele:
jj, pouzdra to je svinec. Shodíš manžetu, manželka ti zakvrdlá volantem a hned uvidíš jestli chodí hřeben
nahoru a dolů a hned je jasno.
nahoru a dolů a hned je jasno.
-
Martas085 - FK
jak už jsem psal výše...bouchá to hlavně,když jedu do zatáčky a přejedu nějakou nerovnost.A nebo když jedu od baráku po kamenité hnusné cestě. Na pěkné cestě kde je sem tam nějaká nerovnost a vletím do ní,tak to je vklidu. Taky to lupe když stojím na místě a kmitám volantem. Jinak na třepačce na STK nikde známý vůle nenašel. Pak jsem to měl se strykem mechanikem na zvedáku a tam nám přišlo,že to jsou nejspíš ty vnitřní klouby. Když auto bylo na zemi a kmitalo se s volantem,cítili jsme při dotyku rukou to lupání v kloubu pod manžetou. Když se lehce potlačilo nahoru nebo dolu na tyč, lupání lehce odeznělo. Jinak jak jsem říkal,od cca 120km/h začnou jít vibrace do volantu a auto je celkem nestabilní.Né žadný extrém,ale nějaký rok zpět jsem rubal přes 170 na zimákách a že by to nějak extra plavalo,v rámci možností,říct se nedá.Kola vyvážená,dělá to jak na jedné sadě,tak na druhé.
-
Vosa - FK
tak to potom budou šťouchačky
Já jen psal co se mi stalo aby ses tomu kdyžtak vyhnul a neplatil zbytečně něco co je v pořádku 
-
Martas085 - FK
jasně..vpohodě...ale i tak mě zaráží,že po necelých 50tkm jsou vháji
zadní tlumiče o těch nemluvě a přední taky