Vlastní výroba čidla průtoku Mpi k PC
-
Jarda28praha
Re: Vlastní výroba čidla průtoku Mpi k PC
Tak dneska jsem posilal nazpet reklamaci soucastky, protoze mi poslali sice 271, ale koukl jsem na pdf vyrobce 271 a zjistil jsem podle oznaceni, ze poslali spatny typ nez jsem si objednal tak jsem zvedav co bude a jestli bude a kdyz ne, tak to zkusim nafusovat zkusebne zatim v klasice a pak treba prekreslim plosnak na klasiku ( treba cele zapojeni) i se pak budou lepe schanet soucastky.
-
Mauz - FK
Jak dopadla reklamace? Doufam ze se podari vse zprovovoznit, hodne clenum by se cidlo hodilo 
-
Jarda28praha
tak dneska dorazila zatim zkusebni nahrada 271 v klasice, takze zkusim nafusovat a jinak uz chybi jenom jeden odpor v smd a zatim jsem poptal v 5 kramech a zatim nic a bohuzel v klasice ho sice mam, ale pro malo mista se tam nevejde. Takze schanim jeste 5K2 v SMD v R0805 velikosti. Ted toho sice mame v praci hodne, ale pokusim se nafusovat na desku zatim to co mam a hold budu dal schanet.
-
luk111
- Kontaktovat uživatele:
Tak co už jsou nějaké funkční?
-
Jarda28praha
Tak cidlo pokusne sestaveno a ted uz to chce nekde jenom sehnat osciloskop a zjistit zda funguje tak jak ja a ma tedy ty spravne vystupni parametry pro spravne pocitani pocitace. Jinak naprazdno na stole pri napeti 5V mi z vystupu lezlo nejakych 1,743V, takze to vypada nadejne ta elektronika. Akorat pak do serie bych zatim nevedel z ceho vyrobit ty kostricky a trminky ( pouzil jsem trminek a kostricku z originalu nefunkcniho).
Osciloskop mam vedle sebe na stole v Brne ;] ale to ti asi je houby platne ;]
-
Jarda28praha
Tak, prvni pokusny prototyp postavem a provizorne zatim namontovan do vozu a pripraven na cestu do prace kde ho finalne naklapnu az na drat a pripnu komp a kdyz to zitra casove vyjde, tak budu mit po ruce technika s osciloskopem, tak snad to zmerime a pak uvidim co namerim a zda to bude v dannem rozsahu ve kterem to ma byt podle pana Tretiny z Apri aby kompik spravne ukazoval. A kdyz to vyjde a bude to ok, tak bych se mozna vyrhl i treba do vyroby snimace na budiky. Tak budu doufat, ze to vyjde zitra ok ( sice uz vim, ze budu delat dizajnovou upravu toho plosnaku a to uchyceni dratu na dps, aby spoj byl kvalitnejisi.
-
Jarda28praha
Tak měření proběhlo a proběhlo úspěšně, protože průběh na osciloskopu překonal požadované parametry, takže teď už jenom proběhne zkušební provoz nějákou dobu jestli to bude skutečně odpovídat údaje na počítači a taky musím nastudovat manuál od počítače a přesně a správně ho nastavit pro správný motor.
Takže na 99% mám funkční čidlo, které jsem si postavil a repasoval sám ( elektronika vlastní výroby a tlumivka převinuta nefunkční nově originálním drátkem na původní kostřičku)
Takže na 99% mám funkční čidlo, které jsem si postavil a repasoval sám ( elektronika vlastní výroby a tlumivka převinuta nefunkční nově originálním drátkem na původní kostřičku)
-
Rambo-x
- Kontaktovat uživatele:
Výborně,gratulace....pokud bude čidlo v zakázkové výrobě tak si hned objednám aspoň 2
-
Jarda28praha
Děkuji,
ale zapotili jsme se přitom měření než se nám to povedlo, že to ukazovalo to co mělo a nemlátili se mám tam další signály od zapalování atd
ale zapotili jsme se přitom měření než se nám to povedlo, že to ukazovalo to co mělo a nemlátili se mám tam další signály od zapalování atd
-
vajda - FK
Taky velká gratulace, určitě o čidla by bylo dosti zájemců 
-
Jarda28praha
To asi jo, ale ma to jeden hacek a to, ze nemam z ceho vyrobit ty civecky ( tedy spis tu kostricku s tim trminkem, protoze dratek se da v pohode sehnat), tak vyresit tento problem a dalo by se uvazovat o nejake te serii.
Tak kdyby nekdo mel napad jak je vyrabet levne a dostupne ty kostricky s trminkem tak dejte vedet. Jinak da se i repasovat stara ( ja jsem si upravil a repasoval z BMM na MPI).
Tak kdyby nekdo mel napad jak je vyrabet levne a dostupne ty kostricky s trminkem tak dejte vedet. Jinak da se i repasovat stara ( ja jsem si upravil a repasoval z BMM na MPI).
-
Rambo-x
- Kontaktovat uživatele:
Jestli by jsi potřeboval součástky z původního čidla tak to klidně pošlu
-
Jarda28praha
Tady je můj výtrov vlastní výroby, který si teď vozím od včerejška v autě a zatím to ukazuje :
http://jarda28praha.rajce.idnes.cz/nastenka/

http://jarda28praha.rajce.idnes.cz/nastenka/
-
Kotys
- Kontaktovat uživatele:
špatná zpráva, taktéž mi oděšlo čidlo na MPI :/ ukazuje nesmyslnou momentálku, třeba i 30l/h na volnoběh
před tím tři roky fungoval normalně
dokážete mi někdo pomoci, APRI už je ze hry, mam všechno spatný čidlo i ten třmínek 
-
Praha
Bude někdo tady plánovat výrobu větší série čidel nebo repasi původních čidel ?? A jaká by byla asi tak zhruba cena nákladů?? Či jaký objem výrobní série by byl?? :?: :)
Ahoj lidi, dopracovali jste se k necemu?
Mam hrisnou elektrotechnickou myslenku. Co takhle zkusit to pasivne. Dival jsem se odpoledne v garazi osciloskopem na prubehy z cidla, neni to nic jineho, nez zesilene indukcni spicky, nachytane do civky. Spicky v tom dratu jsou od civky vstriku, to je jasne.
Jake jsou v tom origo cidle nastavene zisky na tom operaku? Z tech fotek nejsem schopnej prekreslit cely schema.
Ono by to totiz podle meho melo jit, jen by to cidlo bylo o "kousek" vetsi. Normalne feritovy jadro, na nej naficet treba 3000 zavitu a slepit kolem dratu ke vstriku. Podle me to musi fungovat, jeden drat hodit na "umely stred" - treba pres 2 odpory 10ohm, druhy na signal. Podle me to musi fungovat. Jen to nebude hezke. Jako bonus by to uz ale nikdy neodeslo, neb to, co odchazi, je urcite ten operak. Proste mu provoz vedle horkyho motoru nedela dobre, tyhle soucastky nejsou stavene na provoz v 90 stupnich.
Druha varianta by byla s tim optoclenem, primo na draty. To by bylo pomerne jednoduche - proste signal z optoclenu prohnat horni propusti a pres kondik ji nacpat palubaku. Jen by se to muselo pripojit na draty.
mam cidlo ve fazi agonie - kdyz jede klima, nejede palubak, cidlu je moc teplo. Pokud je nejake reseni, rad prevezmu. Pokud neni, klidne vymyslim neco z tech, co jsem tady napsal, ale potreboval bych prekresleny schema toho puvodniho bazmeku. At se mam od ceho odrazit....
Mam hrisnou elektrotechnickou myslenku. Co takhle zkusit to pasivne. Dival jsem se odpoledne v garazi osciloskopem na prubehy z cidla, neni to nic jineho, nez zesilene indukcni spicky, nachytane do civky. Spicky v tom dratu jsou od civky vstriku, to je jasne.
Jake jsou v tom origo cidle nastavene zisky na tom operaku? Z tech fotek nejsem schopnej prekreslit cely schema.
Ono by to totiz podle meho melo jit, jen by to cidlo bylo o "kousek" vetsi. Normalne feritovy jadro, na nej naficet treba 3000 zavitu a slepit kolem dratu ke vstriku. Podle me to musi fungovat, jeden drat hodit na "umely stred" - treba pres 2 odpory 10ohm, druhy na signal. Podle me to musi fungovat. Jen to nebude hezke. Jako bonus by to uz ale nikdy neodeslo, neb to, co odchazi, je urcite ten operak. Proste mu provoz vedle horkyho motoru nedela dobre, tyhle soucastky nejsou stavene na provoz v 90 stupnich.
Druha varianta by byla s tim optoclenem, primo na draty. To by bylo pomerne jednoduche - proste signal z optoclenu prohnat horni propusti a pres kondik ji nacpat palubaku. Jen by se to muselo pripojit na draty.
mam cidlo ve fazi agonie - kdyz jede klima, nejede palubak, cidlu je moc teplo. Pokud je nejake reseni, rad prevezmu. Pokud neni, klidne vymyslim neco z tech, co jsem tady napsal, ale potreboval bych prekresleny schema toho puvodniho bazmeku. At se mam od ceho odrazit....
-
Jarda28praha
Tak teplo operaku neni, kdyz se pouzije ten spravny s pozadovanym teplotnim profilem. A jinak elektroniku funkcni mam, ale jeste jsem neprisel a nevyresil jak vyrobit a z ceho tu kostricku s tim trminkem. Jinak muj prototyp slape a v praci jsem ho zkusil a slape i v rozsahu teplot od -35°C a do 120°C a zesik porad neco ukazoval. A nebo ho musis dobre tepelne odizolovat.
-
vajda - FK
A co takhle udělat repasi starých nefunkčních čidel,určitě spousta z nás má doma kompletní nefunkční čidla. Sám doma mám na autě nefunkční čidlo, čili stačilo by zaslat "rozbité", z něho odpajet tu civečku a přidělat na novou zakladni destičku,pak by se třeba alespoň pro pár lidí dala zajistit provozuschopná čidla.
Jasne. Ten operak to "chvili" zvladne, ale celkem rapidne mu to snizuje zivotnost. Jestli vis, jak jsou dneska delany treba televize, urcite se tomu nebudes divit. (pro neznale, vetsina neopravitelnych zavad se da opravit za cca 100kc a to bez pouziti mericich pristroju, kondenzatory nalepene na chladicich, aby se co nejvic zahrivaly a to, co je na tom chladici je udelane "tak akorat", aby to odeslo po 2-3 letech... proste se to vymeni a jede to dal, pokud se to zaroven trochu upravi, mnohdy dyl nez "za mlada").
Teplotni rozsah je krasna vec, kdyz je to na papire. Ve skutecnosti to takhle fakt nechodi.
Nez opakovat chyby druhych, radej zkusim neco jineho. Dneska jsem obdrzel schema toho nesmyslu, dekuji za nej mnohokrat. Je to "obycejny" neivertujici zesilovac, v podsatate v zakladnim zapojeni. Zesileni je cca 50-60. Stejnosmerna uroven je dohnana trvalym proudem pres civku
, tak nejak doufaji, ze se to moc rychle nerozjede.
Pokud bych mel pouzit tu "pasivni variantu", vychazi to na opravdu velke pocty zavitu - nekam k 6000, bylo by to asi moc kravske. Zkusim to s tim optoclenem. Elektronika muze byt kdekoliv (neni to maly signal jak ze trminku), jen si musim odbocit drat ze vstriku. Takze poshanim par veci, abych nemusel rezat do kabelaze a prubnu to. (kdyby jste nekdo meli vadny vstrik a k nemu odpovidajici konektor z kabelaze, budu vdecen, nejaka stovka se na ten pokus najde..)
ps: izolace ti moc nepomuze, kdyz je pod kapotou hic vsude a ty musis navic mit cidlo 15cm od ventilovyho vika. Leda ze bys jezdil do 30km. Pak uz to jen zhorsis, jak se to prohreje, nepomuze tomu nic.
Teplotni rozsah je krasna vec, kdyz je to na papire. Ve skutecnosti to takhle fakt nechodi.
Nez opakovat chyby druhych, radej zkusim neco jineho. Dneska jsem obdrzel schema toho nesmyslu, dekuji za nej mnohokrat. Je to "obycejny" neivertujici zesilovac, v podsatate v zakladnim zapojeni. Zesileni je cca 50-60. Stejnosmerna uroven je dohnana trvalym proudem pres civku
Pokud bych mel pouzit tu "pasivni variantu", vychazi to na opravdu velke pocty zavitu - nekam k 6000, bylo by to asi moc kravske. Zkusim to s tim optoclenem. Elektronika muze byt kdekoliv (neni to maly signal jak ze trminku), jen si musim odbocit drat ze vstriku. Takze poshanim par veci, abych nemusel rezat do kabelaze a prubnu to. (kdyby jste nekdo meli vadny vstrik a k nemu odpovidajici konektor z kabelaze, budu vdecen, nejaka stovka se na ten pokus najde..)
ps: izolace ti moc nepomuze, kdyz je pod kapotou hic vsude a ty musis navic mit cidlo 15cm od ventilovyho vika. Leda ze bys jezdil do 30km. Pak uz to jen zhorsis, jak se to prohreje, nepomuze tomu nic.
-
Jarda28praha
Tak, kdyz by byl matros, tak by se asi dal repasovat, ale te muj jsem repasl z Bmm kde to jadro civky bylo lepe pouzitelne
. A co soucastka snese, tak na to se dela mereni a mi tu zatezovou kyksnu ( skrin) mame v praci a cpeme tam nasi vlastni vyrobu a testujeme co snese a nekdy se az divime co ty soucastky snesou oproti tomu co uvadi vyrobce. Ja jsem pozil zesik, ktery slape od -40 do tech 125°C, protoze vic urcite pod kapotou nebude a to jsem to jeste soupnul do izolace, ktera snese az 600°C.
-
Jarda28praha
Jinak se musis trefit do toho rozkmitu, ktery pozaduje ten comp ( v programu) jinak to sice bude neco ukazovat, ale 100% nesmysl.
-
Necarek - FK
Ahoj kluci koupil jsem felicii je to necelý měsíc má palubní PC ale neukazuje spotřebu. Nafotil jsem to čidlo a nevím jestli takhle má být přidělané a jestli je správné. Foto je zde http://necar.rajce.idnes.cz/felicia jinak je to felicia 1.3 MPi 50KW r.v. 1999. Porádíte mě prosím? Díky Pavel
tak s rozkmitem je mi to jasny, ale spis tam bude podminka "vetsi nez", protoze tim budou spousteny citace v procesoru. S optoclenem je to pomerne jednoduchy, stavy zapnuto a vypnuto si pres 2 operaky natvaruju na cokoliv. Ty 2V co maji byt na vystupu v klidu taky ciste nahodou padaji do oblasti "ani 1 ani 0" u 5V procesoru
nic slozityho na tom nebude. Jen se k tomu musim dostat.
Civku zkus namotat na maly feritovy jadyrko - nejaky maly nesmysl treba tvaru C a proste ho slep kolem dratu (vterinovy lepidlo funguje na 1A
). V nejhorsim pak budes muset pouzit silu, aby slo dolu, pac bez rozbiti ho nesundas.
ps: inkubator v praci mame taky. Dost casto se naopak divime, ze ten nas pristroj po celym dni v 65 stupnich proste zdechne. Ze zcerna displej, to je normalni. Ze uz pak ale nikdy nic nezobrazi by byt normalni nemelo. Ze se citlivost vstupu zhorsi 10x taky ne.. A podobne radosti.
Civku zkus namotat na maly feritovy jadyrko - nejaky maly nesmysl treba tvaru C a proste ho slep kolem dratu (vterinovy lepidlo funguje na 1A
ps: inkubator v praci mame taky. Dost casto se naopak divime, ze ten nas pristroj po celym dni v 65 stupnich proste zdechne. Ze zcerna displej, to je normalni. Ze uz pak ale nikdy nic nezobrazi by byt normalni nemelo. Ze se citlivost vstupu zhorsi 10x taky ne.. A podobne radosti.
- HeavySmoker
- Kontaktovat uživatele:
S optočlenem jsem se snažil postavit čidlo také, dá se říct že funguje. Ale není to úplně přesné... To bude tím že jsem čekal, že procesor rozlišuje log 0 jako 0V a log 1 jako 5V. Jak to má tedy být správně? Log 0 je cca 2V a log 1?
-
Jarda28praha
Jinak čidlo zatím šlape a to i ukazuje okamžitou spotřebu, takže uvidím až budu mít prázdnou nadrž a spočítám papírově průměrnou spotřebu podle najetých kilometrů jestli to bude zhruba souhlasit a kdyby někdo dokázal vyrobit ty kostřičky s tím třmínkem, tak bych asi nejspíš udělal nějákou tu sériečku těch čidel, ale rozhodující jsou ty kostřičky s tím třmínkem ( ideálně aby vypadala stejně jako jsou na BMM čidle to je totiž nejideálnějiší pro moji konstrukci čidla). 
-
Rambo-x
- Kontaktovat uživatele:
A kdybych ti zaslal staré čidlo tak to by nepomohlo??...já si to nedokáži přesně představit jak je to zkonstruované ale co třeba to původní čidlo zrepasovat,nebyla by to taky jedna možnost??
To Hevysmoker:
jak jsi to zkousel? Ja chci napodobit prubeh z klasickyho cidla. V tom palubnim pocitaci to zrejme je tak, ze je to nastavene "nekam mezi", jeden citac reaguje na nabeznou a druhy na sestupnou hranu. Aby to slo, musi to byt nastavene do "sede zony", ktera neni ani 1 ani 0. Je to pak ale citlivy na zmenu klidovyho napeti - kdyz nekam odjede, prestane to fungovat.
Myslim si, ze napodobit to s optoclenem tak, aby signal do pocitace byl ten stejny co z tovarniho cidla nemuze byt problem. Proste si na osciloskop chytnu prubehy par napeti a nejakyma RC clankama se jim priblizim... Ted resim "odbocku od vstriku", nechci si rezat kabelaz...
ps: melo by to fungovat i pro LPG
jen je potreba se napichnout na spravny misto.
jak jsi to zkousel? Ja chci napodobit prubeh z klasickyho cidla. V tom palubnim pocitaci to zrejme je tak, ze je to nastavene "nekam mezi", jeden citac reaguje na nabeznou a druhy na sestupnou hranu. Aby to slo, musi to byt nastavene do "sede zony", ktera neni ani 1 ani 0. Je to pak ale citlivy na zmenu klidovyho napeti - kdyz nekam odjede, prestane to fungovat.
Myslim si, ze napodobit to s optoclenem tak, aby signal do pocitace byl ten stejny co z tovarniho cidla nemuze byt problem. Proste si na osciloskop chytnu prubehy par napeti a nejakyma RC clankama se jim priblizim... Ted resim "odbocku od vstriku", nechci si rezat kabelaz...
ps: melo by to fungovat i pro LPG
- HeavySmoker
- Kontaktovat uživatele:
normálě jsem odholil oba dráty na vstřik, zapojil na ně optočlen s přeřadným odporem na 12V a z výstupu jsem vedl signál přes rezistor do PC... počítal jsem s funkcí 0 nebo 5V....
No, tak to je pravda, ze to fungovat nebude. Signal ze vstriku je jiny - chce to nekolik (do 10) soucastek kolem. DObry ale je, ze ti to "nejak" fungovalo i takhle. Tedy ze neni tezky trefit rozhodovaci urovne 
- HeavySmoker
- Kontaktovat uživatele:
no pokud vím ta originální čidlo pouze zesílí naindukovaný signál z cívky ne? čili by to mělo mít stejný průběh, ale jié úrovně napětí?
Ano, origo cidlo pouze zesili indukovany signal. Indukce ale prenese zmeny proudu. To ale optoclen neudela... vcera jsem to mel na osciloskopu, z origo cidla jde pri otevreni "neco jako spicka" dolu (spis takovy brdek nez spicka), pri zavreni spicka nahoru. Primo na vstriku je proste obdelnik. Mista spicek a hran obdelniku a spicek z cidla si samozrejme odpovidaji... Jak mi kamos vrati osciloskop, muzu to z nej vytahnout a nekam to pro zvedavce vystavit.
V tydnu se tim budu zabyvat. Odbocka ze vstriku je uz pripravena... jen v praci je lepsi soucastkova zakladna
V tydnu se tim budu zabyvat. Odbocka ze vstriku je uz pripravena... jen v praci je lepsi soucastkova zakladna
-
hel
- Kontaktovat uživatele:
Také bych měl zájem o čidlo MPI1,3.Mě to chvíli funguje,snad přesně,a potom se objeví jen nuly.Při měření mezi dráty tam jsou 2V a 5V jak tam má být.Ale asi něco bude špatně. 
-
OUTDOOR
- Kontaktovat uživatele:
Ještě bych zkontroloval studené spoje na kontektorech na tišťáku v palubním PC. Já měl to samé, někdy měřil perfetkně a někdy vůbec. Po rozdělání a přepájení konektoru klid, i od oka šlo vidět, že některé piny jsou odtrhlé.
-
Jarda28praha
Zdravím,
zatím jenom dopředu zjišťuji jestli a jak velký případně by byl zájem o repase čidel pro MPI a taky jak by to bylo finančně rentabilní s materiálem a prací. Když by se asi sešlo dostatek zájemců tak bych to asi rozjel, ale je to o karkulaci nákladů + poštovné atd.
zatím jenom dopředu zjišťuji jestli a jak velký případně by byl zájem o repase čidel pro MPI a taky jak by to bylo finančně rentabilní s materiálem a prací. Když by se asi sešlo dostatek zájemců tak bych to asi rozjel, ale je to o karkulaci nákladů + poštovné atd.
-
Rambo-x
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,já bych určitě zájem měl.....jaká by byla cena za repasi si nedokáži představit,v tomhle oboru nemám žádné zkušenosti....ale jsem ochotný za to zaplatit
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
já nemám čidlo na repas , ale mpi čidlo bych potřeboval
- Maty
- __________________

- Kontaktovat uživatele:
Jsem na tom jako ferda .... čidlo nemám, ale potřeboval bych
Čidlo jsem jednoho dne ustihnul za pokusem a uložil neznámo kam
Čidlo jsem jednoho dne ustihnul za pokusem a uložil neznámo kam
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
-
Jarda28praha
Tak chtelo by to pak nekoho zrucneho kdo by dokazal udelat tu kostricku s tim trminkem a pak by nebyl problem i zcela vyrobit to cidlo. Tedy jeste jsem zapomel na ten konektor pripadne, protoze cidlo jenom s draty by slo blbe pripojit 
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
svorkovnice mě netrápí tu mám (asi 5ks) a dá se koupit asi 30 kč , pin stojí cca 10kč (ve škodovce )
takze varianta s optoclenem je na svete a funguje. Kdyby sem tak sly rozumne vkladat obrazky bez nutnosti zakladani nejakych kecupu nebo podobne...
poznatek z testovaci jizdy... na volnobeh to ukazuje o cca 1-2 deci vic, rychleji to reaguje na sundani nohy z plynu - casteji ukazuje 0. Jinak cisla tak nejak odpovidaji zvyklostem. Namaluju schema, pak to sem snad nejak dostanu...
edit:
prvne prubehy signalu, bohuzel mam kram osciloskop, nejdou uz rozkryt od sebe. Mereno pri volnobehu tepleho motoru
takze. Tohle je prubeh napeti na vstriku - ten obdelnik - a to druhe je vystup z origo cidla
http://www.pixhost.org/show/3422/17371218_p1020859.jpg
Tady je opet napeti ze vstriku ale je tu vystup z nahrady cidla - BEZ pripojeneho PP, taktez volnobeh
http://www.pixhost.org/show/3422/17371221_p1020860.jpg
to ze BEZ je dost zasadni, po pripojeni se prubehy temer prekryvaji, zrejme je to dano vlastnostmi vstupu PP. Prubehy z 2 ruznych mereni, takze si malinko neodpovidaji.
schema kramu
http://www.pixhost.org/show/3422/17371223_p1020862.jpg
kondenzatory, ktere jsou naznaceny dole, patri dle zasad ten nejvetsi 10u hned k dratum a ty 100n jeden k noham operaku a druhy k napajeni optoclenu. To plovouci zapojeni OC vzniklo tak, ze jsem nevedel, jakou polaritu signalu PP bere, tak abych to mohl snadno prehodit. Kazdopadne to takhle funguje.
Operacni zesilovac muze byt v podstate libovolny, ktery pracuje pri napajeni 5V. Typ optoclenu neznam, pochazi z PC zdroje. Jedina podminka - vystup s otevrenym kolektorem, tedy ten nejobycejnejsi typ. Dioda u optoclenu je z duvodu, ze vstrik pri rozepnuti dela zapornou napetovou spicku a to se LEDkam nelibi.
Nedeste se, je to pokusna deska. Ale funguje a omlouvam se za strasnou kvalitu nasledujiciho....
http://www.pixhost.org/show/3422/173712 ... e-0125.jpg
pripojeni ke vstriku
http://www.pixhost.org/show/3422/173712 ... e-0126.jpg
odbocka je udelana z kusu vstriku a odriznuteho konektoru z kabelaze, slo by to samozrejme napojit primo, ale nechtel jsem si rezat do dratu.
naznaky cinnosti
http://www.pixhost.org/show/3422/173712 ... e-0124.jpg
pro testy jsem to zatim privazal fofrpaskou k rozpere tlumicu, pokud to bude vypadat, ze to jede jak ma, tak to pujde schovat nekam do palubky.Oproti originalu by to melo byt naprosto necitlive na nejake spatne vedeni dratu.
ps:
s tema fotkama to bohuzel neni nejpohodlnejsi. VIm jak to sem dat, ale je to otrava. JEstli to umite treba nascriptovat na FTP server, mozna by se nejaky gb nasel..
poznatek z testovaci jizdy... na volnobeh to ukazuje o cca 1-2 deci vic, rychleji to reaguje na sundani nohy z plynu - casteji ukazuje 0. Jinak cisla tak nejak odpovidaji zvyklostem. Namaluju schema, pak to sem snad nejak dostanu...
edit:
prvne prubehy signalu, bohuzel mam kram osciloskop, nejdou uz rozkryt od sebe. Mereno pri volnobehu tepleho motoru
takze. Tohle je prubeh napeti na vstriku - ten obdelnik - a to druhe je vystup z origo cidla
http://www.pixhost.org/show/3422/17371218_p1020859.jpg
Tady je opet napeti ze vstriku ale je tu vystup z nahrady cidla - BEZ pripojeneho PP, taktez volnobeh
http://www.pixhost.org/show/3422/17371221_p1020860.jpg
to ze BEZ je dost zasadni, po pripojeni se prubehy temer prekryvaji, zrejme je to dano vlastnostmi vstupu PP. Prubehy z 2 ruznych mereni, takze si malinko neodpovidaji.
schema kramu
http://www.pixhost.org/show/3422/17371223_p1020862.jpg
kondenzatory, ktere jsou naznaceny dole, patri dle zasad ten nejvetsi 10u hned k dratum a ty 100n jeden k noham operaku a druhy k napajeni optoclenu. To plovouci zapojeni OC vzniklo tak, ze jsem nevedel, jakou polaritu signalu PP bere, tak abych to mohl snadno prehodit. Kazdopadne to takhle funguje.
Operacni zesilovac muze byt v podstate libovolny, ktery pracuje pri napajeni 5V. Typ optoclenu neznam, pochazi z PC zdroje. Jedina podminka - vystup s otevrenym kolektorem, tedy ten nejobycejnejsi typ. Dioda u optoclenu je z duvodu, ze vstrik pri rozepnuti dela zapornou napetovou spicku a to se LEDkam nelibi.
Nedeste se, je to pokusna deska. Ale funguje a omlouvam se za strasnou kvalitu nasledujiciho....
http://www.pixhost.org/show/3422/173712 ... e-0125.jpg
pripojeni ke vstriku
http://www.pixhost.org/show/3422/173712 ... e-0126.jpg
odbocka je udelana z kusu vstriku a odriznuteho konektoru z kabelaze, slo by to samozrejme napojit primo, ale nechtel jsem si rezat do dratu.
naznaky cinnosti
http://www.pixhost.org/show/3422/173712 ... e-0124.jpg
pro testy jsem to zatim privazal fofrpaskou k rozpere tlumicu, pokud to bude vypadat, ze to jede jak ma, tak to pujde schovat nekam do palubky.Oproti originalu by to melo byt naprosto necitlive na nejake spatne vedeni dratu.
ps:
s tema fotkama to bohuzel neni nejpohodlnejsi. VIm jak to sem dat, ale je to otrava. JEstli to umite treba nascriptovat na FTP server, mozna by se nejaky gb nasel..
Naposledy upravil(a) Honzis dne sob 22. čer 2013 23:19:14, celkem upraveno 2 x.
- Maty
- __________________

- Kontaktovat uživatele:
Jak vkládat obrázky máš tady : http://feliciaklub.cz/forum/viewtopic.php?f=79&t=7958
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
ale svorkovnici řešit , netřeba , páč je v ní zbytek elektriky , samotnou má snmač rychlosti
-
breta1 - FK
Honzis
Tak trochu elektronice rozumím, ale něco mi není jasné, můžu mít prosím několik dotazů?
1. k tomu originálnímu čidlu - chápu to správně tak, že to snímání proudu se dělá tak, že je to vlastně proudový transformátor, tedy vzduchová cívka, jejíž STŘEDEM (vnitřkem) je provléknutý drát, vedoucí do vstřikovacího elektromagnetického ventilu? Tedy že se musí snímací drát ustřihnout, provléknout a zase spojit?
2. dívám se na tvůj průbeh napětí na vstřiku - tam mají být obdélníky se zápornou polaritou (měl jsi nastavený invertovaný vstup na osciloskopu?)
3. není mi jasné-
-proč jsi navrhnul u toho výstupu optosnímače ty dva odpory 2k2, tomu derivačnímu článku za tím je to přece jedno
-proč jsi navrhnul odporový dělič 33K/22K na vstupu OZ, zapojeného jako sledovač, tak, že bez signálu je na výstupu cca 5V (to požaduje vstup do PP?). To znamená, že ta vodorovná čára na osciloskopu není na nule, ale znamená úroveň 5V?
- též mě mate, že říkáš, že po připojení výstupu K PP se výstupní signál změní - nevím proč, když to není OZ -komparátor, ale klasický OZ, výstupní impedance toho OZ je malá
Díky za upřesnění (neber to prosím jako kritiku, ale jako moji zvědavost, Feldu už sice nemám, ale kámošů mám plno a třeba též mohu v něčem pomoci)
Tak trochu elektronice rozumím, ale něco mi není jasné, můžu mít prosím několik dotazů?
1. k tomu originálnímu čidlu - chápu to správně tak, že to snímání proudu se dělá tak, že je to vlastně proudový transformátor, tedy vzduchová cívka, jejíž STŘEDEM (vnitřkem) je provléknutý drát, vedoucí do vstřikovacího elektromagnetického ventilu? Tedy že se musí snímací drát ustřihnout, provléknout a zase spojit?
2. dívám se na tvůj průbeh napětí na vstřiku - tam mají být obdélníky se zápornou polaritou (měl jsi nastavený invertovaný vstup na osciloskopu?)
3. není mi jasné-
-proč jsi navrhnul u toho výstupu optosnímače ty dva odpory 2k2, tomu derivačnímu článku za tím je to přece jedno
-proč jsi navrhnul odporový dělič 33K/22K na vstupu OZ, zapojeného jako sledovač, tak, že bez signálu je na výstupu cca 5V (to požaduje vstup do PP?). To znamená, že ta vodorovná čára na osciloskopu není na nule, ale znamená úroveň 5V?
- též mě mate, že říkáš, že po připojení výstupu K PP se výstupní signál změní - nevím proč, když to není OZ -komparátor, ale klasický OZ, výstupní impedance toho OZ je malá
Díky za upřesnění (neber to prosím jako kritiku, ale jako moji zvědavost, Feldu už sice nemám, ale kámošů mám plno a třeba též mohu v něčem pomoci)
ad 1.
drat se nestriha, snimac je neco jak klestovy ampermetr. Delene "jadro", ktere se navlekne
ad 2
kde by se vzala zaporna polarita? Je to merene na + a - do vstriku, kdyby to bylo naopak nez to je, musel by vstrik tect, kdyz je bez napeti. Kdyz zapnu stavu, vstrik tece. Kdyz vypnu, netece.. ten cancour dolu je jen indukcni spicka, kterou neni moc jak vyresit.
ad 3
ty odpory kolem optoclenu... Je to vyvojovy bastl
cili je to tam kvuli tomu, ze "nad optoclenem" bude signal inverzni k tomu "pod optoclenem". Nevedel jsem, ktery bude potreba...je to prefoceny schema toho, co mi ted nekde po D1 jede v aute, zrejme se to bude optimalizovat, pokud to aspon mesic vydrzi v chodu.
delic 33K/22k (v me podobe tedy 30 a 20, neb jsem nemel hodnoty a 10k odporu bylo dost
) dava 2V na vystupu presne, Vcc neni baterie auta, ale drat od palubaku, ktery dava 5V. Napeti 2V naprazdno je prevzite z originalniho cidla. Nejake "vychozi" napeti pri nesymetrickem napajeni operaku mit musis, kdybych to delal ja, nastavim presne polovinu. Vyrobci to z nejakyho duvodu nastavili na 2V.
Vstup PP asi nema "nekonecne velkou impedanci", je tam zrejme nejaky vstup operaku, ktery ma kapacitu, odebira (dodava) proud a tak dale. Je to celkem typicka zalezitost, kdyz nepouzijes operak s FET vstupy. Navic i vystupy maji odlisne charakteristiky, pokud maji proud dodavat (blizko napajeciho napeti) nebo naopak odebirat (pobliz nuly). Ta "odberova" cast byva problematictejsi, neb ty vstupy vetsinou moc "sat" neumi.
klidne se ptej, ja na co chci odpovim
drat se nestriha, snimac je neco jak klestovy ampermetr. Delene "jadro", ktere se navlekne
ad 2
kde by se vzala zaporna polarita? Je to merene na + a - do vstriku, kdyby to bylo naopak nez to je, musel by vstrik tect, kdyz je bez napeti. Kdyz zapnu stavu, vstrik tece. Kdyz vypnu, netece.. ten cancour dolu je jen indukcni spicka, kterou neni moc jak vyresit.
ad 3
ty odpory kolem optoclenu... Je to vyvojovy bastl
delic 33K/22k (v me podobe tedy 30 a 20, neb jsem nemel hodnoty a 10k odporu bylo dost
Vstup PP asi nema "nekonecne velkou impedanci", je tam zrejme nejaky vstup operaku, ktery ma kapacitu, odebira (dodava) proud a tak dale. Je to celkem typicka zalezitost, kdyz nepouzijes operak s FET vstupy. Navic i vystupy maji odlisne charakteristiky, pokud maji proud dodavat (blizko napajeciho napeti) nebo naopak odebirat (pobliz nuly). Ta "odberova" cast byva problematictejsi, neb ty vstupy vetsinou moc "sat" neumi.
klidne se ptej, ja na co chci odpovim
-
breta1 - FK
Díky za objasnění.
ad1- už rozumím. V celém vlákně o tomto není totiž nikde slovíčko o nějakém děleném jádru a navlékání, proto ten můj dotaz
ad2 - ze schematu vidím, že jeden konec vstřiku je trvale na plus 12V a druhý konec "uzemňuje" ŘJ. Tedy klidová ůroveň na tom druhém konci je stálých plus 12V (ventil neteče) a uzemněním tohoto konce na krátkou dobu (=aktivní doba) ventil teče. Tedy ten tvar impulzu na tom uzemňovaném konci musí být opačný než máš na tom osciloskopu. Ty máš aktivní část průběhu (ventil teče) nahoře nad klidovou úrovni, ale to musí být naopak. Nebo mi něco uniklo?
ad3 - díky za upřesnění, že Vcc je (asi stabilizované) napětí 5V , které generuje pro čidlo ten PP. Ještě dotaz - máš změřeno (třeba na volnoběh), jak se zdeformuje ten výstupní signál po připojení do PP, (z toho by šlo usoudit na charakter vstupní impedance PP). Možná by stálo za to, dát za ten OZ dvojici NPN/PNP bipolár.
Ptám se tak podrobně proto, že možná budu navrhovat něco podobného, kámoši jsou dotěrní.....
ad1- už rozumím. V celém vlákně o tomto není totiž nikde slovíčko o nějakém děleném jádru a navlékání, proto ten můj dotaz
ad2 - ze schematu vidím, že jeden konec vstřiku je trvale na plus 12V a druhý konec "uzemňuje" ŘJ. Tedy klidová ůroveň na tom druhém konci je stálých plus 12V (ventil neteče) a uzemněním tohoto konce na krátkou dobu (=aktivní doba) ventil teče. Tedy ten tvar impulzu na tom uzemňovaném konci musí být opačný než máš na tom osciloskopu. Ty máš aktivní část průběhu (ventil teče) nahoře nad klidovou úrovni, ale to musí být naopak. Nebo mi něco uniklo?
ad3 - díky za upřesnění, že Vcc je (asi stabilizované) napětí 5V , které generuje pro čidlo ten PP. Ještě dotaz - máš změřeno (třeba na volnoběh), jak se zdeformuje ten výstupní signál po připojení do PP, (z toho by šlo usoudit na charakter vstupní impedance PP). Možná by stálo za to, dát za ten OZ dvojici NPN/PNP bipolár.
Ptám se tak podrobně proto, že možná budu navrhovat něco podobného, kámoši jsou dotěrní.....
...No. Ten obdelnik proste nemuze byt jinak, kdyz mam oba draty primo na vstriku. Kdyz tim jde proud, je tam napeti. Nevim jestli jsou oba na potencialu 0 nebo 12V nezkoumal jsem, jestli to je trvaly + nebo spinany +. Kdyz davam optoclen, neptam se na okoli, neb by tam jinak byl na prd, kdyz bych si tu galvanickou vazbu vyrobil nekde jinde ne?
. Kazdopadne mezi vyvody vstriku je napeti takto.
Ten prubeh jsem si chtel nabrat do pameti osciloskopu, ale asi jsem neco nezmacknul, takze ho proste nemam. Mozna v tydnu. Kazdopadne je to pak velmi podobne tomu, co leze z puvodniho cidla. Jen to jsou hladke tvary, chybi tam ten "zasek" uprostred "kopce dolu" a mam pocit ze byl rychlejsi prebeh do + spicky - bez te "plosinky" nahore.
Komplementarni par ti asi nepomuze, ono to tak bude uz v tom operaku.
Co budes delat? Uplne svuj pocitac, nebo taky jen cidlo? Pokud svuj, mas to jednodussi. Bouchnes tam optoclen, das kolem nej 2 odpory a trada s tim do vstupu citace v procaku. Tam uz si s tim poradi spousteni hranou a nemusis resit zadny horni propusti a sledovace...
Ten prubeh jsem si chtel nabrat do pameti osciloskopu, ale asi jsem neco nezmacknul, takze ho proste nemam. Mozna v tydnu. Kazdopadne je to pak velmi podobne tomu, co leze z puvodniho cidla. Jen to jsou hladke tvary, chybi tam ten "zasek" uprostred "kopce dolu" a mam pocit ze byl rychlejsi prebeh do + spicky - bez te "plosinky" nahore.
Komplementarni par ti asi nepomuze, ono to tak bude uz v tom operaku.
Co budes delat? Uplne svuj pocitac, nebo taky jen cidlo? Pokud svuj, mas to jednodussi. Bouchnes tam optoclen, das kolem nej 2 odpory a trada s tim do vstupu citace v procaku. Tam uz si s tim poradi spousteni hranou a nemusis resit zadny horni propusti a sledovace...
-
breta1 - FK
S tím průběhem si asi pořád nerozumíme, abys dostal ten průběh co máš na osciloskopu, musel bys kostru osciloskopu připojit na ten vývod ventilu, co se uzemňuje přes ŘJ na kosttru auta a sondu osciloskopu dát na plus 12V. Ale to je jedno, nechme to plavat, pro ten optron je to fuk, když se správně připojí.
S tím zpracováním signálu - ten PP musí vyhodnotit správně nejen na tu náběžnou hranu, ale i tu sestupnou, protože se musí měřit doba vstřiku, ta je proměnná a závislá na zatížení motoru a je úměrná délce otevření ventilu, takže i ta sestupná hrana musí nějak vypadat, aby se z toho ten vyhodnocovací obvod nezbláznil.
Ano, chce se po mě vyrobit vlastní vyhodnocovací zařízení. Chci právě použít na vstupu optron (PC817).
S tím zpracováním signálu - ten PP musí vyhodnotit správně nejen na tu náběžnou hranu, ale i tu sestupnou, protože se musí měřit doba vstřiku, ta je proměnná a závislá na zatížení motoru a je úměrná délce otevření ventilu, takže i ta sestupná hrana musí nějak vypadat, aby se z toho ten vyhodnocovací obvod nezbláznil.
Ano, chce se po mě vyrobit vlastní vyhodnocovací zařízení. Chci právě použít na vstupu optron (PC817).
No vidis. A pritom ten prubeh je vzity tak, ze ty 2 draty co jdou do vstriku tak jeden jde na kostru a druhy na vstup. Dokonce to i dava smysl, ti to snad namaluju 
Jasny. To co rikas, to je proste pravda. Hrany nejak musi vypadat. Ale... jde o to, jestli snima primo napeti, nebo je to spis udelane proudove. Podle toho, co dela prubeh pri pripojeni palubaku by to na proudovy vstup ukazovalo. Rozhodne nema vysokou impedanci - kdyz jsem trapne zkusil vystup bez sledovace, po signalu nezbyla zadna stopa. Cili zrejme z duvodu vetsi odolnosti proti ruseni je pouzity proudovy vstup. A spicka proudu muze vypadat uplne jinak, nez spicka napeti. Klidne tam muzou byt krasny hrany...
Ja v tom mam pouzity optoclen 814A, ted teprv koukam, ze jsem nekde vzal stridavy optocleny
aneb jak to dopada, kdyz nekdo zapojuje "tak jako vzdycky" bez nejaky kontroly. Tim ta dioda pred optoclenem nabira uplne jineho vyznamu 
Jasny. To co rikas, to je proste pravda. Hrany nejak musi vypadat. Ale... jde o to, jestli snima primo napeti, nebo je to spis udelane proudove. Podle toho, co dela prubeh pri pripojeni palubaku by to na proudovy vstup ukazovalo. Rozhodne nema vysokou impedanci - kdyz jsem trapne zkusil vystup bez sledovace, po signalu nezbyla zadna stopa. Cili zrejme z duvodu vetsi odolnosti proti ruseni je pouzity proudovy vstup. A spicka proudu muze vypadat uplne jinak, nez spicka napeti. Klidne tam muzou byt krasny hrany...
Ja v tom mam pouzity optoclen 814A, ted teprv koukam, ze jsem nekde vzal stridavy optocleny