Tlumení dveří

dotazy a rady na vše kolem hudby
JirkaD

Tlumení dveří

Příspěvek od JirkaD »

Ahoj,
tak došlo i na mě a rozhodl jsem se nainstalovat 16 kompa do dveří. Chtěl bych to vzít hezky od podlahy a dveře zároveň vytlumit. A toho se týká má otázka.

Vnější plech určitě vytlumím.Je ale lepší udělat ozvučnici mezi vnitřním a vnějším plechem, tj. zalepit všechny
díry na vnitřním plechu a repro přidělat na mdf kroužky až k plechu, nebo udelat ozvučnici mezi vnějším
plechem a tapecým, které zevnitř vylumím a repro pak přidělat jen na mdf kroužek k tapecýru? Nebo je to jedno?

Jde mi o to, že mám ve dveřích dost kabelů a pokud se něco podělá, bylo by lepší jen sundat vytlumený tapec a můžu spravovat, než strhávat tlumení na vnitřním plechu..
Collin - FK

Re: Tlumení dveří

Příspěvek od Collin - FK »

Já bych to dal jen na vnější plech. tak jako je to na hodně známém postupu. Tady http://www.tappaja.com/autohifi/bouda/index.html.
Jen bych volil jiný tlumící materiál.
JirkaD

Příspěvek od JirkaD »

Tenhle odkaz znám. A tady to má právě na vnějším a vnitřním plechu - ozvučnice je mezi nima. Tj. u mě popsaný případ číslo 1. To se mi právě moc nelíbí, protože pokud se ve dveřích něco podělá, tak musíš strhávat to vnitřní tlumení.

Jinak na tlumení už mám koupený bitumenový pásy. Jsem zvědavej, jak to s nima půjde.
Collin - FK

No pokud nebudeš tlumit oba plechy tak to nebude ono. Ztrácí to učinek.
Collin - FK

Ohledně tlumení tak bych požil hodně oblíbený materiál Sika nebo AIV.
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Ano, každopádně souhlasím s Collinem s těmi materiály které použít. Jinak například AIV, které je dokonce kvalitnější dle řady zkušeností s aplikací je ve finále i levnější v poměru cena/plocha. Ovšem Sika je taky parádní na standartní instalaci a pokud ji dokážeš sehnat levně, proč ne.
Collin - FK

S AIV jsem nic nedělal ale prej je strašne felexibilní, dobře drží. Kdybych tlumil tak je to jasná volba. Možná na kufr bych požil něco jiného.
smazany clen - FK

Ano, perfektně se s ním dělá a dokonce drží skvěle i bez nahřívání, což jsem dost koukal. Zkoušeli jsme to na vzorcích jestli se to po nějaké době neodloupne a ani náhodou. Tedy velmi dobrá volba.
JirkaD

Příspěvek od JirkaD »

Collin: Je mi jasný, že pokud bych tlumil jen ten vnější plech, tak to je na prd. Ale co kdyz k němu vytlumím tapec? Vznikne tak vlastně ozvučnice mezi vnějším plechem a tapcem. Nevýhoda je, že je uvnitř mezi těma vytlumenýma stěnama (vnější plech/tapec) ještě ten vnitřní plech.. Nebo je to úplná blbost?
Collin - FK

Osobně so myslím pokud chceš tlumit tapec že je to blbost. ale nevím nezkoušel jsem a ani o nikom nevím kdo by to tak dělal. V tomto případě poradí jiní.
smazany clen - FK

Tapecy se většinou tlumí ještě navíc, když to někdo dělá opravdu kvalitně. Každopádně NENAHRADÍ vytlumení obou plechů, protože to stejně nesedí přesně na dveřích a ozvučnice tak není zcela uzavřená. Nehledě na to, že ty vnitřní plechy budou rezonovat. Tedy spíše udělej oboje plechy a pokud chceš ještě lépe, zbytkem vytlum i tapecy na krytických místech.
Collin - FK

Zbysek: Ted mě napadlo jak jste testovali to tlumení tak přímo na autě? A co si mám představit pod pojmem po nějaké době? Jde o to že tlumení se nejlépe otestuje v létě,v zimě. Možná to vyznívá rejpavě ale tak to néní. ;)
JirkaD

Příspěvek od JirkaD »

OK, tak jste mě přesvědčili a budu tlumit hlavně oba plechy. Jen otázka. Dají se ty bitumenový pásy v případě nouze odlepit aniž by se zničily a zase nějak přilepit? Ještě jsem s tím materiálem nedělal.. Díky.
Collin - FK

Tak v případě že by jsi chtěl něco opravit tak naříznout opravit co je potřeba a zatavit horkozvduškou.
smazany clen - FK

Collin píše:Zbysek: Ted mě napadlo jak jste testovali to tlumení tak přímo na autě? A co si mám představit pod pojmem po nějaké době? Jde o to že tlumení se nejlépe otestuje v létě,v zimě. Možná to vyznívá rejpavě ale tak to néní. ;)
Kluci to testovali i přímo na autech, my to zkoušeli přímo na plechách vzorkových, který se lepily v zimě za chladna bez nahřívání a drží tam pořád skvěle. Sundávat bych to nechtěl teda. Ovšem to byla jen zkouška co to umí. A dost nás překvapilo že to právě pořád drží skvěle i když to bylo aplikováno za špatných podmínek a prošlo pořádnými změnami teplot. Každopádně kdo to chce použít do auta, ať to nalepí pořádně. Jinak tyhle věci běžně prochází testy přímo na reklamních autech co se dělávají a některé věci i v testovacích dveřích z aut.
Collin - FK

Ok díky to mě stačí... ;)
Odpovědět