Kontrolka dobíjení jemně svítí - a už auto nejde vůbec HELP!

merlinii
Kontaktovat uživatele:

Kontrolka dobíjení jemně svítí - a už auto nejde vůbec HELP!

Příspěvek od merlinii »

Ahoj, už se to tady řešilo asi mnohokrát. Při noční jízdě jsem si všiml, že mi začíná lehce svítit kontrolka dobíjení, místy se to zesílilo, jindy zase slaběji. Nezhasla ani při vysokých otáčkách (4000). Když pustím blinkr, tak při rozsvícení blinkru se kontrolka dobjení v rytmu rozsvítí více.

Taky se mi už stalo, že auto přestalo zcela jet, při otočení klíčkem se v tu dobu ani nerozsvítila kontrolka dobíjení (před startem). Pak jsem otevřel motor zkoušel různé konektory a protože jsem nechal puštěný ventilátor, tak jsem slyšel, jak se roztočil. A kontrolky už svítily... Pak to jelo.

Kde je závada??? Teď to zase normálně jede, ale nechci čekat, až se mi to zase stane.

Domnívám se, že je asi špatné zemění, podle toho, co jsem četl, bych měl zkontrolovat spojení baterie a kostry, alternátoru a kostry, nebo dokonce prý jsou nějaké kontakty u pojistek před spolujezdcem.

Určitě to není regulátor, ten jsem vyměnil a je to stejné, diody v alternátoru jsem nezkoušel.

Taky se mi stalo za jízdy, že to prostě začalo škubat, vynechával motor, jakoby se někde rozpojoval nějaký konntakt, což by asi diody nedělaly... (?)

Díky moc za radu, zejména za detaily, kde mám zkonbtrolovat kostru.

Michal (Felicia kombi 1999 MPi, 50 kW)
Naposledy upravil(a) merlinii dne čtv 15. srp 2013 20:49:00, celkem upraveno 1 x.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Re: Kontrolka dobíjení jemně svítí, při blinkrování se zesil

Příspěvek od ferdamravenec »

jdi po drátu od baterky ,
a jestli máš možnost výměny nebo jen zapůjčení altíku na zkoušku , tak ho vyměň , mohly by to být sběrací kroužku altíku nebo dioda , a zkoukni i ten regulátor jestli pružiny pruží nebo jsou vyhřátý nebo utržený uhlík
merlinii
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od merlinii »

Můžu ještě poprosit o detaily ukostření? Kde co zkontrolovat? Drát od baterky je pouze část cesty uzemnění... Divné je, že auto jakoby mělo někde "špatný kontakt", vlastně to už přestalo jet, pak se to zase "samo" opravilo a od té doby normálně jede...

Taky zdůrazňuji, že ta kontrolka dobíjení se začala rozsvěcovat intenzivněji zároveň s blinkrem, jakoby na ni teklo víc napětí nějak přes blinkr... Ale neumím si představit schema zapojení... Taky nevím, mezi co je zapojená ta kontrolka dobíjení...
00Inferno00
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 00Inferno00 »

Když blikne, zvíší se odběr proudu a méně to dobíjí. Stejně by mohla blikat při blikání dálkovýma :idea:
Vici píše:...ARL je král mezi TDI na platformě G4...
VW Golf IV 1.9TDI PD ARL 192PS 401Nm powered by TDIfun, EGR-off, TT puky, Strongflex dogbone
VW Passat Variant B8 2.0TDI Dynaudio
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

od baterky vede na kastli a z kastle na motor
merlinii
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od merlinii »

Takže už auto nejede vůbec! Uff. :-((

Motor se sice při startování točí, ale ani neškytne, nejede ani na benzín ani na plyn. Je to stejné, jako startovat s klíčkem bez čipu... Prostě ani ťuk.

Díval jsem se na pojistky, měly by být všechny OK.
Jak jsem řešil výše to uzemnění, od baterky na kastli, od kastle na blok motoru, vypadá to OK, auto je 1999 a není to ani rezavé...

Jaký je stav: Po otočení klíčkem startování (do polohy před startováním):
1) Nesvítí kontrolka dobíjení (jinak vždy svítily celkem 3, dobíjení a mazání (ty nyní nesvítí) + kontrolka (I) - ta svítí)
2) Neslyším jet 3 vteřiny, jako obvykle, palivové čerpadlo, takže ani to nejde
3) Nejdou vůbec blinkry, ani stěrače, ani topení
4) Funguje však alarm i centrál, stropní světlo, výstražné blinkry (všechny 4)

Baterie je OK, motorem točí lehce, jak jsem psal výše, ale prostě ani ťuk ani na plyn (teď mi to v létě startuje i na plyn OK).

Co to je? Je to jen nějaký kontakt?

Může to být (???):

1) vadné relé v pojistkové skříňce?
2) nějaký kus země zcela odpojený?
3) vadné kontakty v zapalování (u klíčku?)
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Re: Kontrolka dobíjení jemně svítí - a už auto nejde vůbec H

závady 1 nebo 3 ,
merlinii
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od merlinii »

děkuju mravencovi, zároveň se omlouvám, že jsem to ještě rozepsal jinde, ale docela hodně by mě potěšilo něco detailnějšího, hlavně jak se dostanu k tomu zapalování (spínačce), abych to aspoň překontroloval... Kudy se tam leze?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Ke spínačce se leze dost blbě, musíš oddělat spodní kryt pod volantem a trochu na ní uvidíš. Trochu je vidět i shora, když vyndáš budíky. Ale i spodem by jsi měl vidět na zapojení, zda ti nevypadl nějaký drát.
Nejníže jsou 2 červené vedle sebe, nad nima na obvodu je jeden žlutý, vedle něj ve středu je jeden bílý a nahoře jeden nebo dva černý. Je to jakoby jen v pravé půlce spínačky, v levé kontakty nejsou.
http://www.feliciaklub.cz/knihovna.html?detail=46
merlinii
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od merlinii »

Díky moc, to jsem potřeboval!
Ale chci se ještě zeptat, zda se může stát, že by byla vadná přímo spínačka, tedy kontakty 15, přímo ve spínačce? Stalo se to už někdy?
A může mi elektrikář potvrdit, že to, co mi nefunguje, může být právě tou 15kou?
merlinii
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od merlinii »

A ještě se chci zeptat na vývod ze spínačky (zapalování - klíček) číslo 15. Procházel jsem teď schémata a nejsem z toho moc moudrý. Jednak by mělo sepnout relé palivového čerpadla (ve schématech označené jako číslo 6) ale zároveň se tím napájí i další obvody. - ¨Stále mi totiž není jasné, proč nejdou ani kontrolky dobíjení, mazání, stěrače topení atd. Může mi někdo, kdo to má v malíčku poradit, kde je co přerušeno? Aby to opdovídalo popisu?

Jinak se zeptám: Když prostě vypadne drát číslo 15 od spínačky, odpovídá to závadě?
Nebo spíš ještě pátrat s tím Meta alarmem M870, zda nezapojili nějaké obvody přes něj? Co je pravděpodobnější?

A taky mě napadlo, zda nemůžou být nějaké spoje prasklé v pojistkové skříňce, stává se to někdy? Nebo je to blbost?

Díky moc za radu a moc se omlouvám, že se tak "hloupě" ptám...
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Hele já jsem elektrikář asi jako je kozel zahradníkem, ale připadá mi, že ti fungujou jen nutné krizové věci a všechno ostatní co není až tak důležité nejde, většinou to co jede až po otočení klíčku do polohy 1.
Takže zkus změřit nebo jen zkoušečkou, jestli po otočení klíčku do polohy 1 je napětí na kontaktu 15 na spínačce. Pokud ne, tak by mohla být vadná spínačka, respektive jen její elektrická část, říká se jí oříšek. Celkem často se to zde řeší, když někomu odejde, ikdyž pravda projeví se to většinou mechanicky, že nejde otočit kíčem do polohy 2 nebo naopak klíč z polohy 2 vrátit.
http://www.autodilykrc.cz/cz-detail-551 ... takty.html
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... ek#p544938

Pak bych ještě prozkoumal X relé je označeno jako R7 v pojistkovce. Tohle relé, všechno nedůležitý při startování odpojí, aby bylo co nejvíc proudu pro starter. (laicky řečeno) :P
http://www.feliciaklub.cz/knihovna.html?detail=48
merlinii
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od merlinii »

Díky moc. Zrovna jsem taky řešil to X relé... Mimochodem má číslo 191 937 503 :-) A stojí kolem 120 korun. A díval jsem se do schématu, neví někdo, zda to nejde na zkoušku přehodit s nějakým jiným? Tedy je to X relé zaměnitelné?

Ještě jednou se omlouvám, ale auto stojí tam, kam dojelo a musím si to vše nastudovat doma a pak teprve zkoušet... Ještě jednou díky!
merlinii
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od merlinii »

Takže auto jede. Nebylo to v běžné elektronice Felicie, závada se našla banální: První pin konektoru do Metaalarmu M870 měl špatný kontakt a celé místo bylo zčernalé (asi přechodový odpor) až přestal pin v konektoru zcela fungovat. Takže to, co nefungovalo, jelo přes alarm a ten to prostě nespojil...
Odpovědět